Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa do płyty msi 970a-46g

legia1071

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad kupnem karty dźwiękowej do płyty głównej wymienionej w temacie. Producent pisze o zintegrowanym układzie coś takiego:

"Bezstratne 24-bit/192KHz audio HD

Audio w komputerach jest coraz lepsze. To zmobilizowało MSI, by jako pierwsze zaczęło implementować u siebie dekodery audio najwyższej możliwej jakości. Nie daj się zwieść przez podrzędne rozwiązania dźwiękowe, dla których często nie można znaleźć nawet sterowników. Tylko MSI oferuje bezstratne 24-bit/192KHz audio HD z niesamowitym stosunkiem sygnału do szumu (SNR) wynoszącym 109 dB. Taki wynik pozwala zapewnić najczystsze, barwne tony, które dodatkowo mają wsparcie dla 7.1 kanałowego audio plus 2-kanałowego, niezależnego wyjścia stereo (wielokanałowe odtwarzanie) poprzez przedni panel gniazd audio."

Więc czy dokupienie karty np. Creative sound blaster z poprawi jakość dzwięku bo podstawowe parametry wydają się być podobne.

Proszę o pomoc czy opłaca się kupić kartę dźwiękową czy lepiej zostać na tym zintegrowanym systemie dźwięku.

Po pierwsze chciałbym dokupić jakieś fajne słuchawki tak dajmy na to za ok.300 myślę, że jak na moje potrzeby będą ok.( Do gier i muzyki).

Po drugie do filmów z komputera do którego podłączam soundbar harman kardon.

No i ew. do głośników komputerowych creative 5.1

Don't blast your sound! IMO nie ma sensu kupować jakiś podstawowych kart bo za wielkiej (lub wręcz żadną) różnicęy nie odczujesz. Pierwsza którą warto kupić (pomijając Audiotraka HD2 który jest na PCI) to AIM SC808.

Jeśli o słuchawki chodzi to na Allegro kupisz za ok 260zł Denon AH-D 1100. Jeśli potrzebujesz również do filmów i gier to powinny spisywać się wyśmienicie jako, że basu do wybuchów itd. w nich nie zabraknie, mają ocieplone brzmienie i charakterystykę przesuniętą w dół. Ja używam ich tylko do muzyki, do dziś uważam że za tą cenę nie dostanie się dzisiaj nic lepszego nowego i na gwarancji producenta. Minusem jest jakość wykonania, oraz dla niektórych wycofana góra. Zgadzam się jednak słuchawki po 3 latach użytkowania wyglądają jak nowe, jedynie widoczne mikropęknięcia na uchwytach na muszle z którymi może stać się kiedyś coś nie dobrego. Wycofana góra nie doskwiera zbytnio, rekompensuje ją ogólnie płynąca przyjemność słuchania i praktyczne zero zmęczenia słuchu nawet po pięciogodzinnych sesjach z elektroniczną muzyką.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet

Ja bym kupił kartę dedykowaną chociażby dla normalnych sterowników i normalnych funkcji. Jeśli dasz za kartę nie dużo to tak jak mówią poprzednicy, różnicę w jakości dźwięku zauważysz pod warunkiem że masz ucho lepsze niż większość ludzi. Czyli będzie ona względnie nie wielka. Jeśli chcesz usłyszeć różnicę z miejsca i mieć tzw. niebo a ziemię powinieneś zainwestować w kartę z wyższej półki i dać przynajmniej dwa razy tyle ile planowałeś.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.