Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie geometrii wkładki

ella

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór .

Mam pytanie , czy ktoś posada w okolicy Zielonej Góry przyrząd do ustawienia geometrii wkładki gramofonu np. Pro-jet

Mam gramiak Torensa TD 318 i trzeba pomocy.

W zamian mogę użyczyć nowo zbudowaną myjkę do płyt winylowych .

https://www.audiostereo.pl/topic/118862-ustawienie-geometrii-wk%C5%82adki/

nowo zbudowaną myjkę do płyt winylowych

możesz to coś opisać? jest do kupienia w jakichś dobrych pieniądzach nowe DIY?

wersja uproszczona - oddrukuj 1:1 (nie dopasowując do okna wydruku) to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wytnij i się pobaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Redaktorzy
<br />W zamian mogę użyczyć nowo zbudowaną myjkę do płyt winylowych <br />

Może jakaś fotka tej myjki?

Zrobiłem taki przyrząd, aczkolwiek obcym z zasady nie pożyczam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dzień dobry.

Dodam fotki myjki do winyli w częściach i całość.

Dodam , że zbudowałem ją na podstawie opisów w necie . Nowa jest za droga i obawy jak to działa.

Po pierwszych próbach widzę ,że silnik w gramiaku jest za słaby i podczas odsysania płynu podrywa zewnętrzną krawędź płyty - myślę że to kwestia ustawienia ciągu powietrza .

Proszę o chwilę i dodam fotki. Napiszę co ile kosztowało .

Co do ustawienia geometrii - dziękuje za rady . Ten wydruk na papierze to mam , ale chcę ustawić wkładkę na przyrządzie.

Mam pytanie ? Mam projekt stabilizatora obrotów - Panowie ile gram ok. 370 czy więcej ?

Na razie dzięki .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-57919-0-66719900-1426622919_thumb.jpgDobry wieczór.

Tak jak obiecałem zapodaje dane o mojej myjce. Wszystko co pozwoliło mi zbudować to cudo pochodzi z netu. Składnik płynu do mycia także.

Koszt:

Gramiak używany 20 zł; płyta wiórowa laminowana z przecięciem na elementy 25 zł. Rurki plastykowe do wody i syfony ( wszystkie ) + uszczelki ok. 27 zł. Pudełko plastykowe z uszczelką w promocji ok. 17 zł. szczotka odbojowa z klejem i szczotka p.kurzowa z klejem 1mb jednej i drugiej 3 zł. Fotonal 250 ml -12,5 zł. alkohol izopropylowy 850 ml- 15,99 zł. Ściereczki z mikrofibry dwa opakowania ok. 15 zł. butelkę do polewania płyt oraz zlewkę mama w prezencie od kolegi.

Małe uwagi : w pudełku plastikowym nie wiercić wiertłem - wypalać lutownicą. Otwory w skrzynce wiercimy wiertłem fi 30 mm ( tu najlepiej pożyczyć od stolarza na wykonanie dwóch otworów ).

Z płynem nie przesadzać dolewając do wody dystylowanej za dużo alkoholu - można wysadzić odkurzacz w powietrze ( koleś tak miał w chacie ). Na foto owijam rurki taśmą papierową lub plastykową aby dopasować rurkę do średnicy otworu sztywno.

Gramiakowi brakuje przełącznika obrotów prawo / lewo - to się zamontuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-57919-0-66719900-1426622919_thumb.jpgDobry wieczór.

Tak jak obiecałem zapodaje dane o mojej myjce. Wszystko co pozwoliło mi zbudować to cudo pochodzi z netu. Składnik płynu do mycia także.

Koszt:

Gramiak używany 20 zł; płyta wiórowa laminowana z przecięciem na elementy 25 zł. Rurki plastykowe do wody i syfony ( wszystkie ) + uszczelki ok. 27 zł. Pudełko plastykowe z uszczelką w promocji ok. 17 zł. szczotka odbojowa z klejem i szczotka p.kurzowa z klejem 1mb jednej i drugiej 3 zł. Fotonal 250 ml -12,5 zł. alkohol izopropylowy 850 ml- 15,99 zł. Ściereczki z mikrofibry dwa opakowania ok. 15 zł. butelkę do polewania płyt oraz zlewkę mama w prezencie od kolegi.

Małe uwagi : w pudełku plastikowym nie wiercić wiertłem - wypalać lutownicą. Otwory w skrzynce wiercimy wiertłem fi 30 mm ( tu najlepiej pożyczyć od stolarza na wykonanie dwóch otworów ).

Z płynem nie przesadzać dolewając do wody dystylowanej za dużo alkoholu - można wysadzić odkurzacz w powietrze ( koleś tak miał w chacie ). Na foto owijam rurki taśmą papierową lub plastykową aby dopasować rurkę do średnicy otworu sztywno.

Gramiakowi brakuje przełącznika obrotów prawo / lewo - to się zamontuje.

post-57919-0-70227800-1426623313_thumb.jpgcdn foto

cdn

cdn

cdn

oczywiście dociąłem z mikrofibry pod płyt kółko aby nie brudzić .

PANOWIE KAŻDY MOŻE SOBIE ZROBIĆ TAKIE CUDO NA SWOJĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ , JA TYLKO PODPOWIADAM.

Pozdrawiam.

Tam na zdjęciu są dwie końcówki do czyszczenia/ mycia płyt - lepiej zbiera szczoteczka.

Zapomniałem: instrukcja obsługi:

Polewamy wcześniej przygotowanym płynem tak jak napisał na forum mądry gości - płyn musi się przegryź parę dni . Szczoteczką rozprowadzamy i zmieniamy obroty . Przystawiamy ssawkę i ustawiamy delikatnie nad płytą i jedziemyyyyyyyyy.

Ponowie w rurce gdzie przyklejamy szczoteczki lub inny materiał kupiony ( oryginalny jak ktoś chce w necie ) trzeba naciąć najlepiej kątówka rowek ok. 1,5 mm. Dobrze się nacina bo to rurka do wody.

To chyba tyle .

Jak ktoś chce to niech napisze jak się podobało.

Dobra to kto pomoże z okolic Zielonej Góry ustawić geometrie wkładki do gramiaka przyrządem . Zależy mi na tym.

post-57919-0-13346700-1426624274_thumb.jpg

post-57919-0-84202400-1426624578_thumb.jpg

post-57919-0-58537500-1426624736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brawo!

Tylko te szczotki za trzy złote mnie dobiły...

Będę musiał dozbierać:-(((

Raz jeszcze brawo.

Okazuje się, że fajną, funkcjonalną myjkę można złożyć za grosze i że nie święci garnki lepią.

Za kilka dni chcę kupić okki nokki.

Ale zastanawiam się, czy to jest dobry wybór. Nie chodzi nawet o pieniądze. Chodzi o to, że mam do umycia ponad 1000 płyt i pewnie w krótkim czasie to zrobie. Pytanie, czy to cudo wytrzyma takie obciążenie. Po drugie wciąż nie mam przekonania do mikstur myjących i boję się, że to co mówią niektórzy jest prawdą: zawsze na płycie zostaje jake coś, co potem igła musi zeskrobywać. Może tylko myjki ultradźwiękowe...

Dziękuje Panowie.

Jak napisałem , każdy może to wykonać na własne zamówienie i jak to mówią ryzyko - mi pasuje .

Mogę jeszcze dodać , że układ jest trochę sztywny w połączeniu z pudełkiem do minimalnego odbioru płynu.

Podłączenie rurek można sobie zrobić na gjętko z odkurzaczem, jak ktoś chce.

Myślałem o przegrodzie z gąbki przeciętj na pół w środkowej części pojemnika aby zabierać płyn - tak aby nie szło wszystko do odkurzacza.

No jeszcze zdjęcia z szczoteczkami i mirofibrą.

Trzeba próbować różne materiały.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-57919-0-17002500-1426785396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

ella

Jeśli żeś z okolic ,,zielonej'' to w Płotach koło Przylepu masz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a kilka dni chcę kupić okki nokki.

Ale zastanawiam się, czy to jest dobry wybór. Nie chodzi nawet o pieniądze. Chodzi o to, że mam do umycia ponad 1000 płyt i pewnie w krótkim czasie to zrobie. Pytanie, czy to cudo wytrzyma takie obciążenie

no właśnie, moż ektoś doradzi czy warto bo też mam kilkaset do umycia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.