Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX-900 - trzeszczenie w kanale

RomiGrabarz

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkuje od kilku lat wzmacniacz Yamaha AX-900 podłączonego do kolumn JBL E80 na kablach głośnikowych Procab LS25.

Od pewnego czasu jeden z kanałów (prawy) zaczął mi trzeszczeć, a dźwięk się urywał i znowu powracał - tak jakby ktoś bawił się kablami na stykach.

Nie jest to z pewnością problem styków i kabla.

Zauważyłem że dzieje się tak tylko podczas słuchania nieco ciszej - poniżej 1/4. Kanał lewy cały czas gra bez zarzutu poprawnie. Przy głośnym słuchaniu nie problemu trzeszczenia, ale za to daje się wyczuć że ten kanał gra nieco ciszej.

Co mogę zrobić? Jak to naprawić? Wzmacniacz jest pewnie przez wielu znany, także oczekuje fachowej porady jak się zabrać do rozwiązania tego problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/119021-yamaha-ax-900-trzeszczenie-w-kanale/

WD-kiem spróbuj selektor wejść wyczyścić

Przeczyscic owszem, ale nie WD! To jest preparat odrdzewiająco-smarujący, a smar zbyt dobrym przewodnikiem nie jest... Do czyszczenia stykow są lepsze środki jak choćby Kontakt S.

Sugeruje przyjrzec się przekaźnikowi od opóźnionego załączania głośników. Zużyte styki tego przekaźnika często dają właśnie taki objaw.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

u mnie w sony 670 es to było przyczyną po wymianie na nowe (2 sztuki) było po problemie

A można wiedzieć, gdzie takie nowe kupić? I jakie mają oznaczenia(te nowe). Rozumiem,że nowe to zamienniki.

A można wiedzieć, gdzie takie nowe kupić? I jakie mają oznaczenia(te nowe). Rozumiem,że nowe to zamienniki.

tego ci niestety nie powiem bo sam tego nie robiłem w kwestii technicznej jestem zielony.Zrobił mi to kolega z forum z tego co powiedział wymienił na lepsze niż oryginały

100% przekazniki kolumn.

Nie ttzeba kupowac, wystarczy wylutowac, rozebrac i przeczyscic powierzchnie stykajaca sie, ewentualnie dogiac odpowiednio blaszki.

Wystarczy papier wodny zeby delikatnie przetrzec z nalotu. Zakonserwowac ktoryms z srodkow typu kontakt, albo zostawic odtluszczone</p>

Przeczyściłem wzmacniacz kompresorem, bo był mocno zakurzony. Gdzie znajdują się przekaźniki kolumn (screen poniżej z linka).

https://lh4.googleusercontent.com/Gp-6hJnd8XTMDQcC5jK7oka0fuwOnXTU1UCEuEv09hbvP2QjNUtwlyevBlzgdTcPKMgsvUKCU52p4g=w1896-h835

Po wylutowaniu mam zamiar przeczyścić je preparatem Kontakt-S, w który już się zaopatrzyłem.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.