Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RB 850 jako końcówka dla amplitunera

ozzy

Rekomendowane odpowiedzi

Wątpię. Największa degradacja dźwięku następuje w sekcji przedwzmacniacza. Ty ten zdegradowany dźwięk chcesz przenieść do innej końcówki mocy licząc na poprawę. Nie nastawiał bym się ...

Dobry pomysł w przypadku trudniejszych do wysterowania kolumn frontowych albo w przypadku pełnej instalacji 5/7.1. W tych przypadkach końcówka odciąży pracujący na granicy wydajności amplituner, co może się faktycznie przełożyć na ogólną poprawę brzmienia. W pozostałych sytuacjach tak jak napisał justas.

Istotnie posiadam pełna instalacje 7.1 w KD wraz z dodatkowymi dwoma głośnikami front presence oraz wpięte 2 subwoofery tak więc ampli obciążony maksymalnie ale też do tego został stworzony. Poprzez zastosowanie tejże końcówki myślałem poprawić sekcję stereo toteż właśnie zwróciłem się z takim zapytaniem. Czyli wynika że generalnie nie warto???

Muszę Cie zmartwić, ale typowy amplituner KD ze średniej półki nie został stworzony do tego, żeby pracować pod dużym obciążeniem. Zasilacz jest zazwyczaj tym elementem, na którym producent szuka oszczędności i w efekcie stanowi on obok sekcji pre najsłabsze ogniwo każdego amplitunera. Nawet jeśli same stopnie końcowe są stosunkowo wydajne (w kontekście ich teoretycznej mocy wyjściowej) i radzą sobie przy mniejszej liczbie podpiętych głośników, to w pełnym setupie 7.1 zasilacz zazwyczaj wywiesza już białą flagę i całe brzmienie siada.

W takiej sytuacji zewnętrzna końcówka mocy może wnieść sporo dobrego do systemu. Kupowania w ciemno nie polecam, ale jeżeli masz możliwość odsłuchu u siebie przed zakupem to na pewno warto jakiejś końcówki spróbować.

Aczkolwiek znacznie lepszym pomysłem wydaje się w tym przypadku zakup wzmacniacza zintegrowanego z możliwością przełączenia w tryb końcówki mocy (np. Audiolab 8200A). W tym momencie zyskujesz całkowicie niezależny od amplitunera tor stereo (wykorzystujący wejścia analogowe i sekcję pre/power w integrze) oraz dodatkowo lepsze wzmocnienie dla frontów w kinie (integra pracuje wtedy jako końcówka mocy). I w takim układzie poprawa brzmienia w stereo będzie już bardzo wyraźna.

Pozostaje zasadnicze pytanie jaką kwotę masz przewidzianą na ten upgrade oraz jakie głośniki masz obecnie podłączone, bo równie dobrze to one, a nie amplituner mogą stanowić wąskie gardło tego systemu.

O takim rozwiązaniu także myślałem i jak widzę to też jest alternatywa dzięki Twojej podpowiedzi. Moje kolumny to Quadral Ascent 70LE. Rozpatrywałem jak do tej pory dwa wzmacniacze tj. H/K PM 655 oraz Audiolab 8000S kolegi bo akurat chyba chce się go pozbyć. Miałem go w domu przez chwile i przyznam że ładnie to brzmiało z moimi Quadralami jednak nie próbowałem wykorzystać go jako końcówki. Co sądzisz o tych wzmacniaczach ?

Quadrali ani PM 655 nie znam, więc trudno mi tu coś wyrokować, natomiast Audiolab 8000S, to co prawda już dość leciwa konstrukcja (egzemplarze krążące po rynku wtórnym mają w okolicach 20 lat i przy ew. zakupie należy zwrócić baczniejszą uwagę ich stan techniczny), ale na pewno warta zainteresowania. Wzmacniacz wydajny prądowo, o dobrej dynamice i raczej zrównoważonym balansie tonalnym z lekkim wskazaniem na średnicę. Bezpieczny wybór do większości systemów, może za wyjątkiem tych mocno zamulonych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.