Skocz do zawartości
IGNORED

zapytanie o Yamaha PianoCraft MCR-640

lukasq@o2.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

Potrzebuję profesjonalnej opinii ekspertów.

Wczoraj udałem się do jednego z Krakowskich sklepów audio aby dokładnie

odsłuchać poniższą Yamahę Pianocraft mcr640, gdyż jestem

zainteresowany kupnem. Sprzęt grał co prawda doskonale, aczkolwiek

miałem wrażenie że kiedy nie stałem dokładnie naprzeciw kolumn wieża

grała już nie tak czysto.. nie było już tak wyraźnie słychać

wysokich tonów. Stojąc dokładnie naprzeciw kolumno wszystko grało

świetnie ale stojąc już nieco obok brzmienie było już gorsze.

Powiedział bym takie... zwyczajne.

Czy to tylko takie wrażenie czy tak naprawdę jest ? Przecież kiedy

kupię taki zestaw do swojego mieszkania to nie będę cały czas siedział

dokładnie naprzeciw kolumnom. Wieża ma po prostu stać i ładnie grać

nie tylko wtedy kiedy stoi się dokładnie naprzeciwko dwom kolumno

skierowanym na jedną osobę.

Proszę o profesjonalną opinię gdyż to dla mnie ważne ze względu na

dość wysoką cenę zestawu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Łukasz

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/119143-zapytanie-o-yamaha-pianocraft-mcr-640/

Tak jest, przecież to naturalne. Jak usiądziesz z prawej to słyszysz bardziej prawą kolumnę, a mniej lewą. Stojąc totalnie z boku znikną ci tony wysokie bo mają dość kierunkową charakterystykę rozchodzenia, a uwydatniony może być bas ( choć w tym modelu niekoniecznie). W kinie czy przed tv tez lepej usiąść na środku. Jak się słucha muzyki to się siedzi, leży i słucha, a nie kręci i po domu, czy sprząta. Jak tak planujesz to lepiej słuchawki na bth.

Tak jest, przecież to naturalne. Jak usiądziesz z prawej to słyszysz bardziej prawą kolumnę, a mniej lewą. Stojąc totalnie z boku znikną ci tony wysokie bo mają dość kierunkową charakterystykę rozchodzenia, a uwydatniony może być bas ( choć w tym modelu niekoniecznie). W kinie czy przed tv tez lepej usiąść na środku. Jak się słucha muzyki to się siedzi, leży i słucha, a nie kręci i po domu, czy sprząta. Jak tak planujesz to lepiej słuchawki na bth.

A nie lepiej zakupic inne kolumny ktore beda szerzej rozpraszac niskie tony ?

Trzeba szukać kolumn o dookólnej charakterystyce, promieniujących we wszystkich kierunkach.

Tzw omnipolary. Przejrzyj sobie artykuł np:

Ukryta Zawartość

Tyle, że do roboty, mało ich na rynku, ale można też kupić gotowce np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Trzeba szukać kolumn o dookólnej charakterystyce, promieniujących we wszystkich kierunkach.

Tzw omnipolary. Przejrzyj sobie artykuł np:

Ukryta Zawartość

Tyle, że do roboty, mało ich na rynku, ale można też kupić gotowce np:

Ukryta Zawartość

Witam,

A co sadzisz o tych dwoch zestawach ? Ktory twoim zdaniem bylby lepszy ? Prosze o uzasadniona odpowiedz.

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najważniejszej rzeczy brakuje w Twoim opisie : gdzie to ma grać 8m , 18m ? Potem ustal ile masz kasy przecież yamaha , m39 i zestaw 109 to różne budżety ! Potem jak ma to grać jak klipsch, jbl, czy normalniej, ale jak ?

Co to znaczy lepszy ? One są totalnie inne, lepszy były m39 z dali 3, niż m39 z dali1.

Zestaw m39 i zensor 1 brzmi skrajnie inaczej niż 109 z klipsch i chodzi tu najbardziej o kolumny, gdzie klipsch, a gdzie dali.

Dali 1 to bardziej kolumny efektowe na tył do kina niż porządne monitory, różnica między 1, a 3 jest ogromna.

Klipsch to mocne granie nawet w wersji mini, a Dali to monitor do dłuższych odsłuchów i relaksu.

Wybór zależy od repertuaru, gustu muzycznego i metrażu.

Ale wracając do tematu wątku pisałeś o scenie dźwiękowej, której zwykłe kolumny Ci nie zapewnią...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam Panów,

Przede wszystkim WIELKIE DZIĘKI za zainteresowanie moim tematem. To dla mnie ważne bo to mój pierwszy kontakt z poważnym Hi-Fi.

Mój budżet to równe 2,000 zł, aczkolwiek gdybym zabrał żonę ze dwa razy do kina na jakieś romansidło to może dołożyła by z 200 zł ;) pokój to ok 13m2. Mając na myśli szeroką scenę chodzi mi o to, abym cieszył się pięknym brzmieniem nie tylko siedzą dokładnie przed samymi kolumnami, ale cieszył się brzmieniem w każdym miejscu w pokoju. Chciał bym aby pokój był ładnie wypełniony muzyką.

Oto czego słucham:

- dużo koncertów wszelkiego rodzaju

- dużo gitar i dużo rocka (żaden tam metal, po prostu Rock od light to hard)

- lubię także house i ogólnie lekką muzykę elektroniczną

- lubię czasami też trochę muzyki z lat 80'

- NIE słucham jazzu, NIE słucham muzyki fortepianowej i NIE słucham muzyki klasycznej

Dlatego też właśnie zainteresowałem się najbardziej tymi dwoma zestawami:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha to właśnie trochę takie analityczne brzmienie mini wieża nie będzie miała rockowego czadu, bardziej takie chude jazzowe :) Denon byłby nieco lepszy nawet m39. Plusem jest to że ma wejście optyczne dla sygnału audio z tv więc i żonka może da coś od siebie jak nagłośnisz jej romansidło ;) Jednak proponowałbym jakieś większe monitory od tych Dali 1 i mniej jazgotliwe od klipsch. Tak z 14-16 cm w basie Boston acoustic A26, Indiana line nota 260, Monitor audio mr2, jbl es30, magnat quantum 673, jak taniej to chociaż magnat supreme 200, wharfedale diamond10.2 i będziesz miał mocny dźwięk z obfitym basem, dużo lepszym niż firmowe głośniczki yamahy.

Witam,

Dzieki za pomoc! Jednak te glosniki wymienione przez ciebie wygladaja dla mnie identyczmie i nawet podobnie kosztuja. Ktory zatem wybrac do tego Denona F109 ?

- Boston acoustic A26

- Indiana line nota 260,

- Monitor audio mr2,

- jbl es30,

- magnat quantum 673,

- magnat supreme 200,

wharfedale diamond10.2

te glosniki wymienione przez ciebie wygladaja dla mnie identyczmie i nawet podobnie kosztuja.

Bo miały podobnie kosztować, aby budzet wytrzymał, chcesz droższe?

Wizualnie mają podobne gabaryty, ale różną urodę.

Jak one grają, poszukaj testów w necie, są ładne opisy, praca domowa, każda marka ma swój styl. Jak 200zł nie robi różnicy to odpuść dwa ostatnie.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Mam Yamahę rx-e810 ma kilka lat był to chyba najwyższy model elektronika rewelacja ale kolumny już nie całość gra przeciętnie, kiedyś podpiąłem tannoye v1 grało naprawdę dobrze wniosek jest taki drugi raz bym nie kupił

Ok, w takim razie ktory zestaw bedzie lepszy bo juz sie pogubilem..

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ja proponuje Yamaha R-N301 do tego Dali zensor 3 przekracza twój budżet o parę stówek ale według mnie warto dołożyć będzie grało najlepiej z tu wymienionych

Ok, w takim razie ktory zestaw bedzie lepszy bo juz sie pogubilem..

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Ty znowu swoje, nie ma lepszy, pisano już. Musisz kupować gotowe zestawy, bo jedno pudełko dostaniesz ? Nie możesz kupić m39 i innych lepszych kolumn Przecież link to tylko propozycja sklepu, mają setki innych kolumn .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanowni Panowie,

Pół nocy spędziłem na czytaniu testów i opinii o poniższych kolumnach które chciałbym podpiąć do Denona F109 (bo chyba przy tym denonie pozostanę..). Z testów i opinii wynika że Dali Zensor 3 bije wszystkie na głowę. Czy naprawdę tak jest ???

- Boston acoustic A26

- Indiana line nota 260,

- Monitor audio mr2,

- jbl es30,

- magnat quantum 673,

- magnat supreme 200,

- wharfedale diamond10.2

- Dali Zensor 3

• 5 tygodni później...

Szanowni Panowie,

Pół nocy spędziłem na czytaniu testów i opinii o poniższych kolumnach które chciałbym podpiąć do Denona F109 (bo chyba przy tym denonie pozostanę..). Z testów i opinii wynika że Dali Zensor 3 bije wszystkie na głowę. Czy naprawdę tak jest ???

- Boston acoustic A26

- Indiana line nota 260,

- Monitor audio mr2,

- jbl es30,

- magnat quantum 673,

- magnat supreme 200,

- wharfedale diamond10.2

- Dali Zensor 3

Z wymienionych przez Ciebie tak.

"biją wszystkie na głowe" zawsze mnie to ciekawi w czym? Owszem grają najlepiej ale z tym biciem to bym nie przesadzał. może być tak że ktoś lubi iny dźwięk prawda?

Pół nocy spędziłem na czytaniu testów i opinii o poniższych kolumnach

jesli jest tak jak piszesz to nie mogleś dojsc do takiego wniosku. dlatego że testy w gazetowych pisemkach pisza tylko że coś jest super, bardzo dobre albo wybitne, nie ma tam informacji że kolumna jest słaba albo nie andaje się do określonego typu elektroniki czy muzyki. Wniosek że któręs grają duzo lepeij od drugich musi wiec pochodzic z jakiegoś forum, porady sklepowej itp.

Do 13m2 duzo lepsze beda kolumny na bazie aktywnych, zagra to lepiej w tej cenie. I nie mam tu na mysli monitorow studyjnych. Np. Philips Fidelio da swietny rezultat.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z wymienionych przez Ciebie tak.

"biją wszystkie na głowe" zawsze mnie to ciekawi w czym? Owszem grają najlepiej ale z tym biciem to bym nie przesadzał. może być tak że ktoś lubi iny dźwięk prawda?

jesli jest tak jak piszesz to nie mogleś dojsc do takiego wniosku. dlatego że testy w gazetowych pisemkach pisza tylko że coś jest super, bardzo dobre albo wybitne, nie ma tam informacji że kolumna jest słaba albo nie andaje się do określonego typu elektroniki czy muzyki. Wniosek że któręs grają duzo lepeij od drugich musi wiec pochodzic z jakiegoś forum, porady sklepowej itp.

Mialem tutaj na myśli, że będa grać najszerszą sceną, najgłębszym basem i będą dawać najwięcej przyjemności ze słuchania.

Do 13m2 duzo lepsze beda kolumny na bazie aktywnych, zagra to lepiej w tej cenie. I nie mam tu na mysli monitorow studyjnych. Np. Philips Fidelio da swietny rezultat.

z tego co zauwazyłem takie pfilips to powyżej 2000zł a mój budżej to max 1700zł.. miałeś kiedyś okazję posluchać jak grają dali zensor 3 ?

Przerobilem m.in 3 Pianocrafty w roznych konfiguracjach, niestety nie z Dali. Wiec tu Ci nie pomoge, ale mialem podobny metraz i wiem ze ustawienie to kluczowa rola.

Mowisz 1700zl. Hmm..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witaj,

wybór kolumn Zensor 3 spowoduje ożywienie Twojego systemu. Pamiętaj że możesz także przemyśleć zastosowanie małych kolumn podłogowych. 640 daje takie możliwości i gra to całkiem ładnie.

Wtedy w grę wchodzą Magnat Quantum 655, Zensory 5 lub Monitor audio BX5 - choć przekraczamy wyznaczony budżet.

W razie pytań zapraszam.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Które kolumny waszym zdaniem lepiej nadają się do niewielkich pomieszczeń:

Tannoy Mercury V1 czy Boston Acoustics A26 ?

Mam dylemat..

Łukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.