Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny moduł zasil. do preamp - PCB

pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

veteran

Dlaczego takie potencjometry. Może lepiej mniejsze są w wersji pionowej i poziomej.

A tak, PCB jest udane jak twoje do GC. Zrobiłem sporo takich zasilaczy i polecam.

~A66

Z kilku powodow ;)

1. Tego typu helitrimy gwarantuja spora dokladnosc nastaw.

2. W srodek "wchodzi" standardowy rezystor ustalajacy napiecie na stale.

3. Kondenstaory i gniazdo WBT na wyjsciu i tak zajmuja sporo miejsca.

Wiem, ze mozna mniejsze, ale te dosyc dobrze tutaj pasuja.

Bardzo lubię stronę pewnego gościa i fajnie opisuje m.in zasilacz na LM317, w szczególności znaczenie poszczególnych elementów i ich dobór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

=> veteran

Moja wiedza jest dość mała ale czytam uważnie co inni piszą , w liku podanym przez Rambo autor dość jednoznacznie wykazuje duże znaczenie rezystora i diody na wyjściu zasilacza ( patrz mój schemat )

byłbym wdzięczny za upewnienie mnie , że idę dobrym śladem.

pozdro

dodo> Pozowólcie, że się wtrącę ;-)

Ja bym się tak bardzo nie niepokoił o ten rezystor wyjściowy i diodę LED - zawsze można je przylutować równolegle na wyjściu ;-)

dodo> zwróć uwagę dlaczego jest zalecany ten rezystor - żeby zapewnić minimalne obciążenie stabilizatora (to zapewnia mu właściwe warunki pracy gdy pobór pradu przez zasilane urządzenie waha się, powiedzmy, w granicach tego minimalnego dopuszczalnego zapotrzebowania na prąd. Zatem, jeżeli masz pewność co do określonego poboru prądu, ten rezystorek jest raczej zbędny. Musisz zatem wiedzieć co chcesz zasilać z takiego układu i wtedy dopiero podejmujesz dacyzję (dać rezystorek albo nie dać). W ciemno nie ma po co wstawiać rezystora, bo w drugiej skrajnej sytuacji, czyli kiedy pobierasz prawie maximum tego co jest w stanie dać stabilizator dokładasz mu jeszcze jakąś diodę, coby sobie świeciła, gdy on już ledwo zipie (a tu jeszcze trzeba ~20mA extra prądu).

Oczywiście jest jeszcze kwestia rozładowania kondensatorów zasilacza przez ten rezystor wyjściowy, ale przecież zawsze w końcu się te kondzie rozładują, no chyba, że zasilacz jest bez obudowy i istnieje niebezpieczeństwo "łaskotek" ;-)

jednak z tego wszystkiego wzrasta ogólny poziom świadomości i to jest dobre a obciążenie , w szczególności z układami 78xx, jest często wręcz zalecane przy małym poborze prądu :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

~dodo

Jezeli to cie niepokoi - mozesz zmiejszyc jeszcze troche wartosci R1/R2 (do 120R) ;) Chcac utrzymac plytke jak najmniejszych rozmiarow nie przewidzialem miejsca na diody LED i rezystory ustalajace plynacy przez nie prad. Jezeli ktos chce - moze je dolutowac bezposrednio do wyjsc.

~Rambo

Poziom swiadomosci rzeczywiscie ostatnio rosnie ;)))

=>veteran

mówią kto pyta nie błądzi więc trochę wyrozumiałości dla nubbiego :)))

Tak przy okazji czy nie pomyślałbyś o PCB pod preamp (mk II ) Rod-a Elliott-a z jego strony ESP jako uzupełnienie do PS ( byłby cały pre ) dla tych co robli GC w wersji purystycznej

Projekt jest prosty tylko na schemacie nie widzę ceramicznych C przy OPA

Jeżeli byś przewidział , że C wyjście i wejście to jakieś osiowe MKP ( np. SCR MKP SN ) to przy cenie do 20 zł za płytkę sam bym wzią 4szt a i inni chętni by się znaleźli -tak sądzę

- Zdaje się , że można kupić gotowe PCB ale przesyłka pieniędzy za granicę + koszty wysyłki - gra nie warta świeczki

pozdro

• 2 tygodnie później...

Bez komentarza (narazie) ;)

[obrazekLUKASZ-254050_1.jpg] [obrazekLUKASZ-254050_2.jpg] [obrazekLUKASZ-254050_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-772-100000064 1170264080_thumb.jpg

post-772-100000065 1170264078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

veteran>

Spisałeś się na medal ;-)

Choć jak pewnie pamiętasz ja chciałem oddzielne mostki diodowe i zworkę dla masy dopiero

"po stabilizatorach" ;-)

Widzę Panasonic'i FC a gdzie są Rubycony ZL? ;-)

A nie myślałeś o wersji Advanced, czyli takiej z dławikiem i układem CLC przed stabilizatorem?

Tak trochę marudzę, ale ogólnie mi się podoba :-))

z układem dodatkowym CLC świetny pomysł, dorzuciłbym tantale 22 mikro do nóżek regulacyjnych i masy- szumy ponad - 20dB mniejsze i większe kondensatory, oczywiście przed i za stabilizatorem tantale, zamiarst PR lepiej wstawic po zmierzeniu odpowiedni rezystor metalizowany

W trakcie usuwania konta.

bogdan_ przypatrz się całemu tematowi.....

veteran - od kiedy można składać zamówienia ? (Podoba mi się :) )

~mi$kin

Nie wiem, czy tak na medal. Z rozpedu zle zaznaczylem sposob montazu tych dodatkowych diod mostka o ktore mnie prosiliscie :] Trzeba je wlutowac odwrotnie!

Rubycon ZL pracuja w drugim module zasilacza, ktory sobie zmajstrowalem ;)

Zastanawialem sie nad dlawikiem, ale... kazdy chcialby pewnie inny :) To jest rozsadny kompromis.

~bogdan_

Wszystko (oprocz dlawikow) jest na PCB ;)

~Rambo

Od chwili ukazania sie zdjec na forum :)

ja juz otrzymałem plyteczki od Veterana :). No faktycznie trzeba wlutowac diody mostka przed kondensatorami odwrotnie :) i z takimi w obudowie TO220 ciezko sie zmiescic alej jak widac się da.

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-257140_1.jpg] [obrazekLUKASZ-257140_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-616-100009977 1170264215_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.