Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór materiałów do interkonektu DIY RCA

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie - zastanawiam się jak dobrać materiały pod interkonekt z jakich go wykonam, czy wystarczy trzymać się tego co mam we wzmacniaczu i dacu czy mogę zastosować lepsze przewody bez obaw że okablowanie wewnętrzne nie "ograniczy" brzmienia interkonektu? Czy lepiej zastosować jeden rodzaj przewodnika do okablowania wzmacniacza i pod interkonekt?

Dla jasności, chcę wzmacniacz okablować jupiterem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a na ic kupiłem kiedyś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Takie combo zastosować czy samego jupitera w obydwu przypadkach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Dobre pytanie, zwiazane z okablowaniem wewnetrznym. Mnie osobiscie sie wydaje ze gorsze okablowanie moze czesciowo zepsuc efekt, wszystko zalezy od sprzetu, jego tak jak mowisz wewnetrznego okablowania, jak i dlugosci tego okablowania, ale nie zapomnij ze przewody w sprzecie sa tak jakby w ekranie, jesli obudowa jest metalowa. Zawsze budowale msprzet tak zeby przewody wewnetrzne byly rownie dobre jak zewnetrzne, a co najwazniejsze zeby sciezka sygnalu byla jak najkrotsza.

Sprawa jest identyczna, jak w kolumnach.

Jeśli jest okablowana shitem, to najlepsze kable głośnikowe się nie przebiją.

U Ciebie jest może inaczej, ale może się też okazać, że zmian IC nie zauważysz.

Przerabiałem podobne zjawiska, bo mój wzmacniacz miał moduły łączone taśmą

komputerową i to był zupełny Obershit...

Żadna zmiana IC czy głośnikowych nie wprowadzała zmian w barwie dźwięku.

Wewnętrzne połączenia - tylko srebrzanką do 0,5 mm lub cienkim solidem !

Jak to zrobiłem - Eureka !

Byłem w stanie odróżnić solid 0,5 mm ( DIY ) od 0,7 mm ( Audioquest ) jako IC;

później poszło już z górki...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobre pytanie, zwiazane z okablowaniem wewnetrznym. Mnie osobiscie sie wydaje ze gorsze okablowanie moze czesciowo zepsuc efekt, wszystko zalezy od sprzetu, jego tak jak mowisz wewnetrznego okablowania, jak i dlugosci tego okablowania, ale nie zapomnij ze przewody w sprzecie sa tak jakby w ekranie, jesli obudowa jest metalowa. Zawsze budowale msprzet tak zeby przewody wewnetrzne byly rownie dobre jak zewnetrzne, a co najwazniejsze zeby sciezka sygnalu byla jak najkrotsza.

Zdecydowanie skrócenie ścieżki sygnału z gniazd rca do płytek, potka i na gniazdo jack jest jednym z założeń bo obecnie są bardzo długie, z rca na pcb po ok 50cm! Kable są ekranowane ale niewielu użytkowników tego wzmacniacza je ekranowało (HA2013) więc to nie jest warunek konieczny. Miałem wrażenie że kiedy zmieniałem okablowanie słyszałem zmiany w brzmieniu ale kable nie były znacznie lepsze stąd może nieznaczne różnice...

Sprawa jest identyczna, jak w kolumnach.

Jeśli jest okablowana shitem, to najlepsze kable głośnikowe się nie przebiją.

U Ciebie jest może inaczej, ale może się też okazać, że zmian IC nie zauważysz.

Przerabiałem podobne zjawiska, bo mój wzmacniacz miał moduły łączone taśmą

komputerową i to był zupełny Obershit...

Żadna zmiana IC czy głośnikowych nie wprowadzała zmian w barwie dźwięku.

Wewnętrzne połączenia - tylko srebrzanką do 0,5 mm lub cienkim solidem !

Jak to zrobiłem - Eureka !

Byłem w stanie odróżnić solid 0,5 mm ( DIY ) od 0,7 mm ( Audioquest ) jako IC;

później poszło już z górki...R.

Właśnie i w dacu chyba wymienię przewody łączące gniazda rca i usb z płytką bo wydaje mi się że to taki shit na maxa... Co do ic nie miałem wielu ale jednak inaczej to grało z tym że i sprzęt się zmieniał więc nie miałem potem odniesienia...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.