Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc z pierwszymi głośnikami stereo

RudiX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ;)

Na początku chciałbym zaznaczyć, że jestem nowym użytkownikiem forum (jest to mój pierwszy temat) oraz kompletnym laikiem, jeśli chodzi o audio - proszę zatem o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy oraz potencjalne pytanie nie na miejscu. Jakiś czas temu w moje ręce wpadły Altusy 110, których się szybko pozbyłem, przy pomocą allegro , w celu nazbierania pieniędzy na coś poprawnie brzmiącego i przy okazji taniego. Muzyki słucham głównie z laptopa i telefonu, z biurka, więc wybór padł na aktywne głośniki 2.0, ze względu na niewielka cenę oraz brak konieczności dokupowania do nich kolejnych sprzętów. Początkowo byłem przekonany do sprawienia sobie Modecomów MC-SHF56u, gdyż przeczytałem wiele dobrych opinii na ich temat, jednak ostatecznie kupiłem okazyjnie Solo6c od Microlaba.

Co prawda głośniki jeszcze do mnie nie dotarły, ale mam kilka pytań odnośnie ich, które by mi pomogły w ich użytkowaniu. Będzie to pierwszy tego typu sprzęt w moich rękach, więc prosiłbym o wprowadzenie mnie w temat. Czytałem, że wymagają one wiele miejsca, którym akurat dysponuję w swoim pokoju. Chciałbym się dowiedzieć od ludzi, którzy może mieli z nimi styczność, jak powinny być one poprawnie ustawione. Czy nadają się do trzymania na biurku? Jaki powinien być ich rozstaw między kolumnami i wysokość na jakiej powinny się znajdować, czy może też ich odległość od ściany. Pytam, gdyż czytałem, ze wielu ludzi ma poważne problemy z ich ustawieniem i z zagospodarowaniem dla nich miejsca. Mimo iż docelowo chciałbym je umieścić na biurku lub obok niego na komodzie lub jakiś podstawach, to najczęściej odsłuch muzyki następowałby z kanapy położonej od biurka o jakieś 5 metrów. Jak już będę je miał, to oczywiście sam się przekonam, jak się sprawdzają w różnych ustawieniach, ale liczę na jakieś pomocne wskazówki.

Czytałem też trochę o DAC'ach i również pod uwagę biorę kupno takowego sprzętu w najbliższym czasie. Jestem jednak KOPLETNIE zielony w tym temacie i nie mam pojęcia, jaki nadawałby się do moich głośników i laptopa. Mam jednak również jeszcze jeden problem, gdyż nie chciałbym, żeby jego cena przekroczyła 250zł. Liczę na polecenie jakiś konkretnych modeli takich urządzeń.

Słyszałem również, że okablowanie dołączone do zestawu daje wiele do życzenia. Chciałbym się zatem dowiedzieć, czy to rzeczywiście prawda. Sam nie będę w stanie tego ocenić.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Jeśli chcesz słuchać z tak dużej odległości to rozstaw je na jakieś 2-2,5m (potestuj). Odległość od ściany ok. 50cm. Takie ustawienie chyba nie pozwoli Ci postawić ich na biurku więc przydałyby się standy.

Zasady rozstawiania tych głośnikó są identyczne jak każdych innych z bass refleksem z tyłu - nie rozumiem tej paniki w tym temacie wywoływanej na komputerowych forach.

Istotne jest jak wygląda pokój i rozstawienie mebli w nim. Solo6c zasad akustyki i praw fizyki nie zmieniają.

Co do DAC-a - w tej cenie może, może uda Ci się dorwać używanego Audiotraka Cube. Poniżej nie ma sensu schodzić. Jeśli może być karta dźwiękowa na PCI to Audiotrak HD2.

Myślałem właśnie o jakiś podstawach dla nich, by mogły stać koło biurka i być odsunięte wystarczająco od ściany. Co do rozstawu, to rzeczywiście sobie jakoś pokombinuję, bo mam nawet sporo miejsca na różne opcje.

Co do DACa to w grę wchodzi tylko na usb, gdyż korzystam z laptopa. Niestety ten co podałeś jest znacznie nie na moją kieszeń.

Myślałem o jakiś niższych modelowo Xonarach albo Maya U5 - cenowo bardziej by mi pasowały, ale nie wiem, czy może nie ma czegoś lepszego w tym przedziale.

Miałem kiedyś mikrolaby solo6c z pierwszej serii.

Po przesiadki z jakiś prostych głośniczków na te, nawet przy integrze bylo słychać kolosalną różnicę.

Sam trzymałem ja na biurku 2m szerokosci.

Aczkolwiek przy wyższych poziomach biurko rezonowało na wybranych częstotliwościach i zrezygnowałem z tej formy umieszczenia ich.

Później spaliłem w nich wysokotonowe... I wcale nie słuchałem muzyki na maksymalnych poziomach głośności.

Zmieniłem wysokotonowe na inne, o podobnych parametrach i dopasowane do podziału jaki jest w zwrotnicy mikrolabach i grały jeszcze lepiej.

Ostatecznie je sprzedałem, zmieniając system odsłuchowy całościowo:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.