Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowe ustawienie kolumn DALI

tiruriru

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Zrobiłem ów mały eksperyment, rezultat :

gdzieś mi "wciągnęło" wysokie i średnie. Hmm... , sam nie wiem czy mi się to podoba, brakuje mi czegoś, wcześniej dźwięk było słychać z, jak i obok kolumny, teraz jakby się wszystko lekko zamknęło.

Będę się jeszcze tym bawił ale......, hmm, sam nie wiem., jakby ta odbijanka dźwięku właśnie mi spasowała.

Zrobiłem ów mały eksperyment, rezultat :

gdzieś mi "wciągnęło" wysokie i średnie. Hmm... , sam nie wiem czy mi się to podoba, brakuje mi czegoś, wcześniej dźwięk było słychać z, jak i obok kolumny, teraz jakby się wszystko lekko zamknęło.

Będę się jeszcze tym bawił ale......, hmm, sam nie wiem.

Jeśli Ci się to nie podoba, to wywal ale w sumie to się dziwię, ze taki efekt, bo przecież dużo paneli nie zastosowałeś, tak?

lewa i prawa strona tylko, jak wcześniej pisałem troszkę mi to zamknęło. Dodam, na przeciw ściany z audio mam ćwierć walce (apama) w obu narożnikach.

Pierwsze wrażenie miałem takie, że jest jakby w wygłuszonym pokoju, później zauważyłem, że poprawiła się lokalizacja źródeł pozornych. U mnie jest na plus bez wątpliwości.

akustyka ma bardzo duże znaczenie. Generalnie przy zbyt dużej ilości pochłaniaczy może w system brzmieć dziwnie. u mnie tego nie ma ale problem jest znany. Dlatego innym rozwiązaniem są dyfuzory ale to już droższa opcja.

lepsze kable sieciowe, wyjdzie taniej

Dodaj odpowiednią emotkę, bo jeszcze ktoś uwierzy. Nie można takich rzeczy pisać.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Dodaj odpowiednią emotkę, bo jeszcze ktoś uwierzy. Nie można takich rzeczy pisać.

to była rada dla człowieka o "hi-endowym słuchu", wynik eksperymentu potwierdził jej trafność

;-)

Więcej można zmienić, bo nie zawsze poprawić przestawieniem wersalki, zmianą zasłon w oknach, innym ustawieniem kolumn, przesunięciem dywanu albo wyminą na większy czy grubszy, ale kto by tam to robił. Wystarczy przecież wymienić kabelek na ten z tych wspaniałych i wszystko gra na 102 :D

co to się wyrabia, dramat po prostu drama :(

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• 3 tygodnie później...

Ja mam najniższy model Dali, czyli Zensor , ustawione jak w instrukcji , czyli równolegle do siebie z zastosowaniem metody trójkąta równobocznego, w miejscach pierwszych odbić absorbery i kolumny całkowicie znikają. Źródła pozorne tylko słuchać i można je zlokalizować. Myślę, że jakbym poprawił jeszcze kilka szczegółów związanych z akustyķą, to nawet gradacja planów byłaby bardzo czytelna.

W związku z powyższym, proponuję ustawić, jak instrukcja mówi.

Witam, jakie zensory posiadasz ? ktory model ? jestem powaznie zainteresowany kupnem dali zansor 3 i szukam opinii

Najprościej rozpocząć od ustawienia na planie trójkąta równobocznego równolegle do ścian i stopniowo skręcać, aż do momentu, kiedy linia kolumn przetnie się przed słuchaczem. A potem po prostu wybrać takie ustawienie, które nas satysfakcjonuje - i tyle. Przy zmianie akustyki pomieszczenia zabawę zaczynamy od nowa.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

nie maja wstegi

Akurat w moim przypadku ustawienie kolumn wg. instrukcji Dali zupełnie się nie sprawdziło. Moje Helicony stoją mocno dogięte do środka, w takim ustawieniu grają zdecydownie najlepiej, myślę, że to kwestia pomieszczenia...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.