Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkanocne rozterki i dylematy Hiedowca;)

Gość cybant

Rekomendowane odpowiedzi

Artur już pisał , kury trzeba było rano wydoić;)

Dojarki już wyłączone prund powrócił :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

Witam wszystkich przejedzonych i tych którzy jeszcze mają trochę miejsca ;)

W większości zgadzam się ze Sly'em.

Procenty są dla tych, którzy swój system zaczynają budować od podstaw. Zapewne olbrzymia większość z nas do swoich systemów dochodziła latami i nie myślała o procentach. U mnie ewolucja polegała na tym , że starałem się doskonalić najsłabsze ogniwo. Cały system musi mieć oczywiście jakieś priorytety - oś wokół której go budujemy.

MPB oczywiście to co napisałem jest skierowane do początkujących....dlatego , że ostatnio widziałem system budowany przez początkującego w którym kable kosztowały więcej niż wszystkie pozostałe komponenty...

No i napisałem, żeby się nie nudziło komuś w święta ;)))

ostatnio widziałem system budowany przez początkującego w którym kable kosztowały więcej niż wszystkie pozostałe komponenty

W sumie szukajmy pozytywów, no popatrzcie jak elektronika potaniała ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pogoda w te święta jest taka, że faktycznie służy audiofilskim rozważaniom... Grzegorz, czy u Ciebie na polach leży śnieg? Pytam czy wziąć w przyszłą sobotę terenówkę? :-)

Nie raz słyszałem fajne granie ze stosunkowo tanich kolumn ktore były podłączone do drogiej elektroniki i wybitnych kabli. Ale jakoś nigdy nie słyszałem świetnej muzyki z bardzo drogich i znanych kolumn podłączonych do taniej elektroniki byle jakimi kablami;)

Właśnie tak mam od jakiegoś czasu, a teraz w święta słucham jak dla mnie bardzo dobrego lampowca z "budżetowymi" głośnikami i one nigdy nie zagrały tak pięknie. Dysproporcja 4:1 (wzmacniacz do kolumn).
Gość cybant

(Konto usunięte)

Właśnie tak mam od jakiegoś czasu, a teraz w święta słucham jak dla mnie bardzo dobrego lampowca z "budżetowymi" głośnikami i one nigdy nie zagrały tak pięknie. Dysproporcja 4:1 (wzmacniacz do kolumn).

Ale o czym to świadczy....

Czy gdyby podłączyłbyś lepsze głośniki zagra gorzej....?

Pogoda w te święta jest taka, że faktycznie służy audiofilskim rozważaniom... Grzegorz, czy u Ciebie na polach leży śnieg? Pytam czy wziąć w przyszłą sobotę terenówkę? :-)

Raczej Ratrak....

I dlaczego nie odbierasz telefonu ..?.chciałem życzenia złożyć :(

W sumie szukajmy pozytywów, no popatrzcie jak elektronika potaniała ;)

;)))

Po 1- nie jest prawdą, że nie ma systemów uniwersalnych. Są i jest ich sporo. Jeśli system oparty jest o nietypowe rozwiązania np płaskie panele czy tuby to trzeba się nagimnastykować. Ale systemy oparte o dobre kolumny dynamiczne dobrane synergicznie do systemu grają każdy rodzaj muzyki i robią to bardzo dobrze.

Po 2- nie jest prawdą, że w systemie musi być lampa. W tańszych systemach faktycznie trudniej dobrać system bez lampy, ale gdy budżet jest większy to bez problemu można złożyć świetnie grający system bez lampy. Co nie znaczy, że lampa psuje system. Jeśli jest wysokiej klasy i nie będzie jej za dużo w systemie to może być bardzo dobrze. Problem w tym, że lamp wysokiej klasy jest bardzo mało.

Po 3- budowanie systemu to faktycznie jest długotrwała zabawa i trudno pójść na skróty, tym bardziej, że podczas trwania takiej budowy nasz gust zawsze nieco się zmienia czy też modyfikuje. Pewnie, że można korzystać z pewnych porad czy inspiracji kolegów ale swoje i tak trzeba przerzucić.

Po 4- z tymi proporcjami to nie da się dokładnie określić. Są systemy i pokoje gdzie akustyka jest bardzo ważna i bez niej nie ma dobrego grania, a bywają takie, które grają bardzo dobrze w małym pokoju bez jakiejkolwiek adaptacji. Ostatnio słuchałem takiego systemu i bardzo mnie zaskoczył, pozytywnie. Nie znaczy to jednak, że w większym pokoju z adaptacją nie zagrałby lepiej. Pewnie zagrałby jeszcze lepiej.

Sly ,

Podaj przykład uniwersalnego systemu tak...do 200 tys ( a to chyba powinien być hiend), który zagra wszystko na najwyższym poziomie...

Stwierdzenie "na najwyższym poziomie" jest ryzykowne bo zawsze można lepiej, czyli poziom jaki uzyskamy wcale nie będzie najwyższy. Na pewno można dobrać system do 200tys.wg cen detalicznych, ale moje doświadczenie z takim sprzętem jest małe, więc trudno mi coś doradzać. Ale za 200tys.na rynku wtórnym można już wybrać coś bardzo dobrego. Np wzmacniacz Vitus SIA-025 albo Amplifon GM70 w max wersji. To są wydatki ok 35tys. DAC Accustic Arts Tube II mk2 lub Meitner MA-1 to ok 15 tys, transport CD Accustic Arts Drive II lub Lector to jest 10-15 tys, do plików Auralic Aries z liniowym zasilaniem to jest ok 5000zł, listwa zasilania ta nowa Enerr, okablowanie polskie do wyboru Enerr, Albedo, Equlibrium, może te Wile(nie znam ich) to razem ok 10-15 tys. To daje łącznie ok 80-85 tys i zostaje sporo na dobre, podłogowe kolumny z poważną sekcją basową. Mogą być Focal Scala Utopia, Avalon Time lub Eidolon Diamond, jakiś wysoki model kolumn Naim, Burmester BA71 albo Duevele jeśli jest miejsce by je podstawić z dala od ścian. Można też zrezygnować z DAC-a i w jego miejsce kupić preamp+DAC+korekcję akustyki w jednym czyli Lyngdorf DPA-1 a wzmacniacz wtedy traktować jako końcówkę mocy stereo. Możliwości jest sporo. Ostatnio słuchałem wiekowego już zestawu kolumn Infinity RS-1 i mimo, że grały w zaledwie 17m2, na starym Krellu, zwykłych drutach i najtańszym playerze CD to grało to bardzo dobrze. Przypuszczam, że dziś taki 4-ro częściowy zestaw Infinity można kupić w bardzo okazyjnej cenie. To kolumny wstęgowe z klasyczną sekcją basową. Bardzo dobre granie.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Pewnie masz rację, ale wielbiciele lamp 300 b i 2a3 itp. będą mieli zupełne inne zdanie ...

Stąd np. systemy Kondo ...

Dlatego napisałem , że trzeba mocno zastanowić czego słuchamy...

Ale jeśli ktoś jest fanem lampy 300B to sam sobie ogranicza repertuar. To już jego świadomy wybór. Nie znaczy to, że nie można mieć dobrego uniwersalnego grania. Nikt nikogo nie zmusza by kupował coś na 300B. Chcąc wejść w Kondo to musi być dużo większa kasa. Ale nikt nie zmusza by kupować Kondo. Napisałeś, że nie ma systemów uniwersalnych grających każdy rodzaj muzyki. To nie prawda. Jest wiele takich systemów. Ale jeśli ktoś się upiera, że np chce płaski panel ale bez sekcji basowej no to basu mieć nie będzie. Albo słabowitą lampę z wygaszonymi skrajami pasma to pop i rock na tym dobrze nie zagra. Ale kto zmusza ludzi do kupowania takich sprzętów? Nikt.

Gość cybant

(Konto usunięte)

No nie ma uniwersalnych z jednej Kondo a z drugiej coś takiego ...nawet Twoje potwory raczej nie poradzą sobię z czymś takim pod względem dynamiki...choć w innych aspektach zmasakrują.

Ja podobnych słychałem...to w domu jest niemożliwe...

Zresztą mnie chodzi o zupełnie coś innego...

Chodzi Io zachowanie zdrowych proporcji przy budowie systemu...

Przykład nr. 2 z rzeczywistości...

Tuby w 16 metrach....i właściciel jest zachwycony..wrażenie jakbyś słuchał swoich Utopi z odległości 20 cm od głośnika..

Przykład nr. 3

System firmy A ....plus A ....koszt jakieś 400-700 tys. na moje oko...

Pomieszczenie 140 m2 wysokość ok.5 metrów , wszędzie beton i szkło , a obok idealne pomieszczenie typu biblioteka 50 metrów...

Na moją delikatną sugestię o przenieniesieniu systemu do mniejszego , właściciel uśmiechnął się z przekąsem...i chyba pobłażaniem ...;)

post-27208-0-28545800-1428301748_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Ostatnio słuchałem wiekowego już zestawu kolumn Infinity RS-1 i mimo, że grały w zaledwie 17m2, na starym Krellu, zwykłych drutach i najtańszym playerze CD to grało to bardzo dobrze. Przypuszczam, że dziś taki 4-ro częściowy zestaw Infinity można kupić w bardzo okazyjnej cenie. To kolumny wstęgowe z klasyczną sekcją basową. Bardzo dobre granie.

Sly nie mów, że te kolosy zagrały ciężkie brzmienia w 17 metrach bez robienia z dźwięku ściany...zamiast obrazu 3D...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Sly nie mów, że te kolosy zagrały ciężkie brzmienia w 17 metrach bez robienia z dźwięku ściany...zamiast obrazu 3D...

Oczywiście , że nie ma na to szans...;)

To te;)

http://allegro.pl/nr-1-infinity-reference-standard-irs-v-usa-i5097064393.html

Były pewne ograniczenia, musiało to stać dość blisko przedniej ściany, do tego baza raczej wąska, a mimo to zagrało bardzo dobrze. Pewnie, że w większym pokoju byłoby jeszcze lepiej.

Ale o czym to świadczy....

Czy gdyby podłączyłbyś lepsze głośniki zagra gorzej....?

To znaczy, że te głośniki nigdy wczesniej nie pokazały w moim systemie co potrafią na prawdę. Czekały na dobry wzmacniacz i zagrały.

Z czym nie poradzą sobie Utopie w kwestii dynamiki? W ogóle nie rozumiem do czego zmierzasz Cybant? Do pokazania błędnych konfiguracji? Pewnie że takich jest wiele. Ale nie ma musu budowania takiego systemu, który jest źle skonfigurowany. Można spokojnie dobrać sobie taki system, który dobrze zagra każdy rodzaj muzyki i o to chodzi. Ale jeśli ktoś upiera się, że chce mieć wydziwy to już jego decyzja i tym samym na własne życzenie ogranicza sobie repertuar.

Gość cybant

(Konto usunięte)

To znaczy, że te głośniki nigdy wczesniej nie pokazały w moim systemie co potrafią na prawdę. Czekały na dobry wzmacniacz i zagrały.

Oczywiście masz rację....tak zachwa się większość głośników...

Tylko czy gdybyś kupił lepsze głośniki i podłączył tańszy wzmacniacz byłoby gorzej..nie sądzę..;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Z czym nie poradzą sobie Utopie w kwestii dynamiki? W ogóle nie rozumiem do czego zmierzasz Cybant? Do pokazania błędnych konfiguracji? Pewnie że takich jest wiele. Ale nie ma musu budowania takiego systemu, który jest źle skonfigurowany. Można spokojnie dobrać sobie taki system, który dobrze zagra każdy rodzaj muzyki i o to chodzi. Ale jeśli ktoś upiera się, że chce mieć wydziwy to już jego decyzja i tym samym na własne życzenie ogranicza sobie repertuar.

Sly , nie przeczytałeś dokładnie mojego pierwszego wpisu...

Zmierzam własnie do ;)

POKAZANIA BŁĘDNYCH KONFIGURACJI !

Ale czym innym jest pokazywanie błędnych konfiguracji, a czym innym jest fałszywa teza, że nie ma systemów, które grają każdy rodzaj muzyki. Wiele systemów gra każdy rodzaj muzyki.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ale czym innym jest pokazywanie błędnych konfiguracji, a czym innym jest fałszywa teza, że nie ma systemów, które grają każdy rodzaj muzyki. Wiele systemów gra każdy rodzaj muzyki.

Sly,

Ty patrzysz przez pryzmat swojego systemu...a to jest już bardzo odległe od systemów pozostałych użytkowników.

A ja dalej twierdzę , że jest wiele systemów grających każdy rodzaj muzyki , ale nie ma takiego , który w każdym aspekcie będzie wybitny...i co mi zrobisz?

A masakarator Utopii to najwyższy model Geneleca...;))

Ściana dźwięku , ale dynamika nie do osiągnięcia w domu...

Genelec? Owszem, ściana dźwięku, ale barwa, gęstość, nasycenie to już nie to. Poza tym dłuższe słuchanie trochę męczące. Co do mojego patrzenia to wcale nie patrzę na mój system. Podałem przykłady fajnych konfiguracji, które grają dobrze każdy rodzaj muzyki.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Genelec? Owszem, ściana dźwięku, ale barwa, gęstość, nasycenie to już nie to. Poza tym dłuższe słuchanie trochę męczące. Co do mojego patrzenia to wcale nie patrzę na mój system. Podałem przykłady fajnych konfiguracji, które grają dobrze każdy rodzaj muzyki.

Dlatego takich wpisów jak Twoje powinno być więcej...

Zalożyłem ten wątek nie po to, aby się sprzeczać tylko po to , aby osoby takie jak Ty , Marslo , Jarek , Tomkly czy Szymon itd...itp...;) posiadające dużą wiedzę i doświadczenie w kwestiach doboru systemu doradziły " błądzącym" .

Sam jeszcze niedawno strzelałem takie babole , że aż strach;))

Podzieliłem się swoimi doświadczeniami , jak ktoś ma inne , proszę bardzo...napisać .

Nie traktuję siebie jako najmądrzejszego, ani posiadającego " najdłuższego";))

Inna sprawa , że ostatnio to forum przypomina albo " rykowisko" albo platformę psychoterapetyczną...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Masz jeden z najlepszych systemów w Polsce , nie jest moim celem udowadnianie Tobie czegokolwiek..

Ten wątek , jest dla błądzących ( w audio oczywiście;)

Ale mój system nic do tego nie ma. Nie podawałem konfiguracji swojego systemu.

Inna sprawa , że ostatnio to forum przypomina albo " rykowisko" albo platformę psychoterapetyczną...

Forum umiera ale nie dlatego, że samo w sobie jest złe czy niepotrzebne. Forum umiera bo opanowała je grupa osób, która nie jest zainteresowana audio, nie ma o nim pojęcia, nie ma żadnych doświadczeń i nie jest nawet zainteresowana by je zdobyć. Ludzie którzy powinni pisać to już nie piszą. Spotykają się w swoim gronie i trzymają się z dała od forum.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Forum umiera ale nie dlatego, że samo w sobie jest złe czy niepotrzebne. Forum umiera bo opanowała je grupa osób, która nie jest zainteresowana audio, nie ma o nim pojęcia, nie ma żadnych doświadczeń i nie jest nawet zainteresowana by je zdobyć. Ludzie którzy powinni pisać to już nie piszą. Spotykają się w swoim gronie i trzymają się z dała od forum.

Dlatego , Twoja rada jest cenna...

To prawda...

Gość

(Konto usunięte)

Ten wątek , jest dla błądzących ( w audio oczywiście;)

Fajny wątek...tylko zauważ, że osoby, które wymieniłeś mają odmienny punkt widzenia co do brzmienia...a z moich doświadczeń koncertowych każdy z nas ma odmienny obraz postrzegania tych samych zjawisk w naturze, nie mówiąc o domowym audio...to co słyszę na swoim systemie ja nie słyszy mój znajomy i odwrotnie...

Gość cybant

(Konto usunięte)

i to jest punkt wyjscia

stwierdzenie ze hajend ma zagrac tylko jakies wybrane plumkanie nawet smieszne nie jest

Ciekawe co na to włściciele np. SF Accordo...;)) i innych małych wybitnych monitorów..

A to jest hiend...

Fajny wątek...tylko zauważ, że osoby, które wymieniłeś mają odmienny punkt widzenia co do brzmienia...a z moich doświadczeń koncertowych każdy z nas ma odmienny obraz postrzegania tych samych zjawisk w naturze, nie mówiąc o domowym audio...to co słyszę na swoim systemie ja nie słyszy mój znajomy i odwrotnie...

Tak , ale nie robią takich podstawowych błędów , o których pisałem powyżej...

+10

Pozdrawiam:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.