Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 4,5 tyś z Tannoy DC6T

Gość aqs

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Postanowiłem iż kupuje kolumny Tannoy DC6T i wymieniam mojego Rotela 980 tylko z czym zgrają się najlepiej

Mogę mieć nowego Hegla H80 za 4,5 tyś

Budżet 4,5 tyś i ani złotówki więcej raczej nowy wzmacniacz

co sądzicie o Atoll in 100 SE

I jaki ewentualnie polecacie wzmacniacz do tych kolumn

nie slyszalem ich nigdy w lepszym wzmakiem. ale spodziewam sie że moze byc bardzo ciekawie.

Jesli chodzi o barwe lepiej aby byl to wzmacniacz zywy lub neutralny. Jak Musial Fidelity, Arcam, Yamaha, NAD. itp

Nie Denon, Marantz. Licze ze ktos wiecej cos doradzi

Witaj,

aby dobrać Ci optymalny model wzmacniacza, podaj proszę więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Witaj,

aby dobrać Ci optymalny model wzmacniacza, podaj proszę więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Pokój 4,5 na 5,5 słucham pop, rock, r&b, jazz trochę rapu tylko Jay Z trochę klasyki lubię mocny czysty z bardzo dobrą sceną, średnicą i basem, dźwięk, nie ostry

Dzięki za szczegóły,

posłuchaj Hegla, natomiast wydaje mi się, że jeszcze lepszym rozwiązaniem może być Rega Elex-R oraz Roksan Kandy K3. To trochę słabsze pod względem wydajności wzmacniacze, jednak oferujące lepszą scenę oraz trochę łagodniejszy, za to lepiej wypełniony dźwięk. Przy trochę wyższym budżecie proponowałbym posłuchać najnowszą integrę Musical Fidelity M3si, urządzenie gra inaczej niż poprzednik, moim zdaniem będzie także świetnym uzupełnieniem Twoich kolumn.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dzięki za szczegóły,

posłuchaj Hegla, natomiast wydaje mi się, że jeszcze lepszym rozwiązaniem może być Rega Elex-R oraz Roksan Kandy K3. To trochę słabsze pod względem wydajności wzmacniacze, jednak oferujące lepszą scenę oraz trochę łagodniejszy, za to lepiej wypełniony dźwięk. Przy trochę wyższym budżecie proponowałbym posłuchać najnowszą integrę Musical Fidelity M3si, urządzenie gra inaczej niż poprzednik, moim zdaniem będzie także świetnym uzupełnieniem Twoich kolumn.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

dzięki a co powiesz o DACu wbudowanym w Hegla H80 obecnie mam stream magic 6 i Sanskrit z Tomankiem ale je chcę sprzedać

Wbudowany DAC w H80 to dobre urządzenie, czy jednak zmieniałbym Twój przetwornik, nie byłbym pewny czy to dobra droga. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie zostawienie SM6 i Sanskrita i dobranie odpowiedniego wzmacniacza. Niestety w większości przypadków wbudowane przetworniki gwarantują dobra jakość, jednak nie nawiązują równej walki z zewnętrznymi, dobrymi DAC'ami.

Gość numik

(Konto usunięte)

Postanowiłem iż kupuje kolumny Tannoy DC6T i wymieniam mojego Rotela 980 tylko z czym zgrają się najlepiej

Mogę mieć nowego Hegla H80 za 4,5 tyś

Budżet 4,5 tyś i ani złotówki więcej raczej nowy wzmacniacz

co sądzicie o Atoll in 100 SE

I jaki ewentualnie polecacie wzmacniacz do tych kolumn

słyszałem trochę wzmaków, prawda że nie z Tannoyami. Ale do tej muzy to chyba nie Hegel czy Naim. Raczej cos z lekkim wykopem, bez "koca" jak Naim (choć znam miłośników), czyli Roksan mi się kojarzy i właśnie ten Atoll od razu, świetny wzmacniacz. O ile pamiętam Rega też pasuje, chyba też Creek, mówię o samej muzie, może z Tannoyami coś odpada. Myślę, że q21 ładnie Ci odpisało o Heglu;p;p, że ten tego raczej nie baudzo;p;p w tym przypadku i chyba słusznie.

U mnie w/w kolumny grają z Marantz PM 7004 i wszystko gra pięknie... Po kilku odsłuchach innych, droższych zestawów, zostaję przy swoim. Dlaczego? To proste, wymiana zestawu na lepszy, to spory wydatek, który dodaje -wg mojego odsłuchu-30proc. jakości, gdzie trzeba zapłacić dwukrotność(czasami trzykrotność) tego, co wydałem na obecny zestaw Marantza. Tannoy bardzo dobrze się zgrywa z Marantzem. Więc posłuchaj Marantz PM 8005, ew. jak znajdziesz, Marantz PM 7004. Różnice są, ale nie tak duże między tymi modelami, w stosunku do ceny. A Marantz PM 7004/8005 to również Made in Japan, co dla mnie ma spore znaczenie :)

Rega Elex-R będzie najlepszym wyborem,q21 dobrze radzi.Mam model niżej czyli Rega brio-r i jestem zadowolony.Ciekawostką jest ze na wystawy Rega jeździ przeważnie z Tannoyami,wiec chyba o czymś to świadczy,prawda?....ale najlepiej byłoby posłuchać samemu ,bo nie wiadomo co komu w głowie siedzi...:))

Gość aqs

(Konto usunięte)

Nie doradze bo na lampie gram od miesiaca ale przesiadka z hegla byla jak wyjscie z audioprzedszkola

a jaką kupiłeś i z jakiego Hegla się przesiadłeś

może taka lampa

http://allegro.pl/cayin-mt-35-s-recenzja-i5248484773.html

Mialem hegla h70 kupilem w dobrych (tych samych co hegel) pieniadzach audio note. Tego cayina sluchalem ale mnie nie przekonal. Musisz posluchac bo to inna szkola grania. Hegel przy moim obecnym to bezduszny suchotnik plaski i matowy. Jedynie bas lepiej kontrolował

Dzięki za szczegóły,

Q21, a jak w porownaniu z roksanem i regą wypadłby marantz pm8005?

Gość numik

(Konto usunięte)

podziwiam miłośników hegli i naimów, nie wiem jak oni to znoszą, tam nic nie ma, gra muzyka i tyle, ale jakośtak...bez wyrazu, a drogie to, że hej. Miałem Marantza 7004, hmmm, to jednak nie ten poziom co Audiolab, Roksan itp. Nie jest źle, ale brakuje jakichś 10% wypełnienia, tekstur, jakości.

Nie znam Audio Note, natomiast Mingda gra dobrze, warto dać szansę. AMC jeszcze bym rozważył, ale Roksan, Rega i Atoll to chyba faworyci do tej muzy wg mnie, Rega chyba najbardziej uniwersalna (jazz)

podziwiam miłośników hegli i naimów, nie wiem jak oni to znoszą, tam nic nie ma, gra muzyka i tyle, ale jakośtak...bez wyrazu, a drogie to, że hej. Miałem Marantza 7004, hmmm, to jednak nie ten poziom co Audiolab, Roksan itp. Nie jest źle, ale brakuje jakichś 10% wypełnienia, tekstur, jakości.

Nie znam Audio Note, natomiast Mingda gra dobrze, warto dać szansę. AMC jeszcze bym rozważył, ale Roksan, Rega i Atoll to chyba faworyci do tej muzy wg mnie, Rega chyba najbardziej uniwersalna (jazz)

masz na myśli Audiolaba 8200a, Atoll in 100, Roksan K2 , tak?
Gość aqs

(Konto usunięte)

Z tranzystorow warto posluchac caspiana i sugdena ale naprawde polecam lampe to jest inny wymiar z ktorego nie widze powrotu do tranzystora

Czy lampy się przepalają i trzeba je wymieniać, jaki jest koszt wymiany ewentualny

Lampy sa tak samo bezobslugowe jak tranzyatory nie ma sie czego bac. Lampa pogra pare dobrych lat a jej wymiana to nieduza kasa (od kilkudziesieciu do kilkuset zl) i minuta roboty

Gość numik

(Konto usunięte)

masz na myśli Audiolaba 8200a, Atoll in 100, Roksan K2 , tak?

tak, Audiolab jest wg mnie świetny, najbardziej high-endowy z tego towarzystwa, bo wg mnie najbardziej naturalny i neutralny. Mam, z Dali Z5, jednak jay-z i popu nie słucham, jazz będzie super wg mnie. Ale trzeba lubić pewien spokój i dyscyplinę, on gra świetnie, natomiast nie jest mistrzem barwności. Tu Roksan, Rega i Atoll lepsze, ale to inne grania są.

Obstawiam, że wybór może paść na Regę, zaraz za na równi Atoll i Audiolab, ciut za nimi Roksan, z Tannoyami nie znam kombinacji. To 4 różne ciekawe brzmienia. Dla mnie osobiście Audiolab ma to coś, w tej cenie Pink Floyd nigdzie tak nie brzmi jak dla mnie, analogowo;p;p, prądowo, naturalnie. Roksan i Atoll ciut podbarwiają, Rega ciut łagodzi. W tej cenie ja mam swoje brzmienie :)

Maranta PM8005 zagra delikatnie cieplej z krótszym basen i bardziej subtelną górą pasma, Rega natomiast to wzmacniacz niezwykle muzykalny, otwarty, może nie do końca neutralny, jednak dający niesamowitą przyjemność odsłuchu. Drugą sprawą jest bardzo często wybierana przez markę Tannoy konfiguracja stworzona właśnie na elektronice Rega. Moim zdaniem to także świetne połączenie.

Zapraszam na odsłuch, oczywiście mamy pełną ofertę Rega oraz Marantz'a, wybór jest kwestią gustu.

Gość numik

(Konto usunięte)

Lampy sa tak samo bezobslugowe jak tranzyatory nie ma sie czego bac. Lampa pogra pare dobrych lat a jej wymiana to nieduza kasa (od kilkudziesieciu do kilkuset zl) i minuta roboty

jasne, że nie ma się co bać, słyszałem Ayony - rewelacja i Mingdę - bardzo dobrze. Ale barwa jest magiczna, tyle że kosztem analityczności, separacji czasem, planów, drive`u, mięsa (różnie w różnych lampach), a taki Audiolab, AMC czy Baltlab mają wszystko, nie mówiąc o droższych.

Nie czujesz, że coś straciłeś jednocześnie? Czy optimum to nie jest lampowy cd / dac? Wg mnie lampie ciut brak stabilności i uniwersalności, aczkolwiek Audio Note nie słyszałem, słyszałem tylko pochlebne recenzje. Ja się boję straty czystej góry i wyższego środka jaką mam w audiolabie, moje uszy to lubią :).

W Pink Floyd zyskam, Soyce też, ale Coma, Rammstein, Metallica, SOAD, Jarre, Depeche Mode etc? Mam obawy;p;p, szczególnie co do separacji, detali

we wzmacniaczach lampowych jest fajne to że możesz niedrogo kreować sobie brzmienie wymianą samych lamp na co tranzystory nie pozwalają (graja tak jak fabryka dała) i naprawdę można uzyskać wg preferencji bardzo szczegółową górę pasmą

fakt nie mam takiej uniwersalnosci ale lampa czaruje tak ze chce sie do niej wracac i wybaczasz jej poluzowany bas lekkie spowolnienie i inne budowanie sceny

tak, Audiolab jest wg mnie świetny, najbardziej high-endowy z tego towarzystwa, bo wg mnie najbardziej naturalny i neutralny. Mam, z Dali Z5, jednak jay-z i popu nie słucham, jazz będzie super wg mnie. Ale trzeba lubić pewien spokój i dyscyplinę, on gra świetnie, natomiast nie jest mistrzem barwności. Tu Roksan, Rega i Atoll lepsze, ale to inne grania są.

Obstawiam, że wybór może paść na Regę, zaraz za na równi Atoll i Audiolab, ciut za nimi Roksan, z Tannoyami nie znam kombinacji. To 4 różne ciekawe brzmienia. Dla mnie osobiście Audiolab ma to coś, w tej cenie Pink Floyd nigdzie tak nie brzmi jak dla mnie, analogowo;p;p, prądowo, naturalnie. Roksan i Atoll ciut podbarwiają, Rega ciut łagodzi. W tej cenie ja mam swoje brzmienie :)

Bo porównałeś we wcześniejszych postach te wzmacniacze wymienione wyżej i Marantza 7004, a z nimi powinno się porównywać pm8005.

Maranta PM8005 zagra delikatnie cieplej z krótszym basen i bardziej subtelną górą pasma, Rega natomiast to wzmacniacz niezwykle muzykalny, otwarty, może nie do końca neutralny, jednak dający niesamowitą przyjemność odsłuchu. Drugą sprawą jest bardzo często wybierana przez markę Tannoy konfiguracja stworzona właśnie na elektronice Rega. Moim zdaniem to także świetne połączenie.

Zapraszam na odsłuch, oczywiście mamy pełną ofertę Rega oraz Marantz'a, wybór jest kwestią gustu.

Dzięki za odpowiedź, a jak wypada kwestia sceny? Mam na myśli przestrzenność, rysowanie źródeł pozornych, głębokość sceny w porównaniu z Regą i Roksanem.

Gość numik

(Konto usunięte)

Bo porównałeś we wcześniejszych postach te wzmacniacze wymienione wyżej i Marantza 7004, a z nimi powinno się porównywać pm8005.

Dzięki za odpowiedź, a jak wypada kwestia sceny? Mam na myśli przestrzenność, rysowanie źródeł pozornych, głębokość sceny w porównaniu z Regą i Roksanem.

tak, oczywiście, 8005 nie słyszałem, jednak jest coś takiego jak...pewien rodzaj brzmienia firmowego, inne grania :). Marantz 8005 i tak będzie inaczej grał od Audiolaba, Nada, Creeka itp itp itp, choć lepiej od 7004. Trzeba znaleźć swoje brzmienie i tyle, więc my możemy pisać, a kupcy;p;p muszą słuchać :). Naim i Exposure to przykłady tego, że nawet skrajnie zakryte i podbarwione brzmienie trafia do słuchaczy, dźwięk odbieramy subiektywnie, a jednak podyskutować lubimy ;p

nie pytaj, posłuchaj. Rega to Rega, u hate or love it :), tak samo CA, czy Vincent. Ta nowa linia Marantzów ma wg mnie to do siebie, i to się potwierdza w testach, że wzmak ogranicza cd. To takie wzmaki na sprzedaż bardziej niż na jakość wg mnie, efektowne zamiast efekywne. Wg mnie w tej cenie jest kilka wyraźnie lepszy brzmień, też w lampie. Natomiast odtwarzacze cd to nr 1 w tym zakresie cenowym

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dzięki za szczegóły,

A jak wypada bas w Rega elex-r na tle tu wymienionych tu wzmacniaczy w którym schodzi najniżej, jest najlepiej kontrolowany i najlepiej brzmi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.