Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw służy do wszystkiego... TV ( NC+), Filmy ( Blu-ray), Gry (PS4), Netflix itd. itp... proja i ekran używam jak telewizor. mój proj będzie miał dwa lata w lutym , a przebieg teraz to 2 tyś godzin....

A jak tam moje fotki w dzień z odsłoniętymi żaluzjami? do przełknięcia? zaznaczam, że na zwykłym ekranie nic byś nie zobaczył w takich LCD-kowych warunkach..... :) ;)

Edytowane przez Yodas

Yodas Ty masz tam duzo miejsca na drugiego suba ;)

...Wiem... i "najgorsze" ,że coraz częściej o tym myślę... ;) ...... tylko, że Moja ma dosyć niskich przy tym moim budżetowym Velodyne... :)

...Wiem... i "najgorsze" ,że coraz częściej o tym myślę... ;) ...... tylko, że Moja ma dosyć niskich przy tym moim budżetowym Velodyne... :)

To za dlugo nie mysl, tylko dzialaj ;) Wiem zes tam nie sam, ale tak po Twoich fotkach moja wizja taka..... ta niska czesc out i szafke przesunac centralnie z lewa i prawa dac po velo potem kolumny, troche adaptacji akustycznej rogi przynajmniej z przodu, potem po jakims artystycznym panelu za kanape a na seanse gruba kotara na szynie odzielic salke od jadalni.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

To za dlugo nie mysl, tylko dzialaj ;) Wiem zes tam nie sam, ale tak po Twoich fotkach moja wizja taka..... ta niska czesc out i szafke przesunac centralnie z lewa i prawa dac po velo potem kolumny, troche adaptacji akustycznej rogi przynajmniej z przodu, potem po jakims artystycznym panelu za kanape a na seanse gruba kotara na szynie odzielic salke od jadalni.

Kiedyś już o tym rozmawiałem z Moją tzn. między innymi o tej kotarze na szynie i usłyszałem zdecydowany sprzeciw... u mnie w domu nie ma nigdzie zasłon i firanek :).. Edytowane przez Yodas

Mam nadzieje, ze chociaz sub Ci przejdzie. A tak propos na dole srodek ekranu obraz tak troche wyzej czy to jest ten sony banan o ,ktorym kiedys byla mowa ?

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

A jak tam moje fotki w dzień z odsłoniętymi żaluzjami? do przełknięcia? zaznaczam, że na zwykłym ekranie nic byś nie zobaczył w takich LCD-kowych warunkach..... :) ;)

Obraz rewelacja, ale fotki, zdaje się, zrobione przy zasłoniętych żaluzjach ;)

Mam nadzieje, ze chociaz sub Ci przejdzie. A tak propos na dole srodek ekranu obraz tak troche wyzej czy to jest ten sony banan o ,ktorym kiedys byla mowa ?

Tak to jest ta dystorsja i u mnie wynosi 7mm...

Obraz rewelacja, ale fotki, zdaje się, zrobione przy zasłoniętych żaluzjach ;)

Dokładnie tak ;) ... marketing to podstawa ;)

..a tak na poważnie to taka jakość w dzień w pełnym oświetleniu jest akceptowalna przez Ciebie ?

Edytowane przez Yodas

Yodas , ale Ty nie masz jasnego pomieszczenia ! Widzę tylko 3 jasne elementy na zdjęciu ( świeczki , pilot i stacja pogody(?) ) Kolesie mówią o białych podłogach , sufitach i wielkich oknach :) Jak , to się ma do Twoich warunkół ?

Chyba nikt nie chce parcypować w kosztach mojego wstecznego malowania :)

To ja się chyba wstrzymam z aranżacją na jasno .

Yodas , ale Ty nie masz jasnego pomieszczenia ! Widzę tylko 3 jasne elementy na zdjęciu ( świeczki , pilot i stacja pogody(?) ) Kolesie mówią o białych podłogach , sufitach i wielkich oknach :) Jak , to się ma do Twoich warunkół ?

Chyba nikt nie chce parcypować w kosztach mojego wstecznego malowania :)

To ja się chyba wstrzymam z aranżacją na jasno .

...ściana za ekranem jest pomarańczowa , natomiast sufit i ściana na przeciw ekranu ma ten sam kolor , czyli jasny...

Kolor pomarańczowy ( i jego okolice ) , dębowa (?) podłoga daleka jest od warunków kolegów. Zgodzisz się ?

Akurat na ekran największy degradowalny wpływ miałaby ściana ( gdyby był zwykły ekran) na przeciw ekranu i sufit , które jak wspomniałem są w jasnym kolorze... ja uważam że mam jasny salon, nie bialutki ale jasny jeśli chodzi o kolory i otwory okienne...

Jeden otworek okienny (130/150?) z którego może padać jakieś światło zewnętrzne na ekran , bo z jadalni na ekran chyba nie wiruje słup światła ?

Kolor , to kolor . Nie masz nic białego.

Moje okno po lewej stronie ekranu ma 240/140 plus drzwi balkonowe 145/230 , a kolega z tematu ma jeszcze większe otwory .

Ale , Ty uparcie mówisz , że ekran załatwi wszystko ? Może można go wynieść na taras i oglądać telewizję śniadaniową ?

Ekran coś pochłonie, ale nie 100% odbić. Magicscreen i Optoma 141x do sali szpitalnej , to tak .

Tak , to widzę.

Magicscreen magiscreenem, ale może jest już jakiś ekran innego producenta w lepszej cenie? Lub wysuwany?

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Screen Material: CineGrey 3D, 1.2 Gain. Angular-reflective material with ambient light rejecting technology." - brzmi nieźle.

Tak, wiem, że w USA, ale ceny dużo lepsze niż MS. Muszę zagłębić się w temat i może w Europie są jakieś tańsze lub lepsze (wysuwane) rozwiązania niż MS.

Ukryta Zawartość

Jeden otworek okienny (130/150?) z którego może padać jakieś światło zewnętrzne na ekran , bo z jadalni na ekran chyba nie wiruje słup światła ?

Kolor , to kolor . Nie masz nic białego.

Moje okno po lewej stronie ekranu ma 240/140 plus drzwi balkonowe 145/230 , a kolega z tematu ma jeszcze większe otwory .

Ale , Ty uparcie mówisz , że ekran załatwi wszystko ? Może można go wynieść na taras i oglądać telewizję śniadaniową ?

Ekran coś pochłonie, ale nie 100% odbić. Magicscreen i Optoma 141x do sali szpitalnej , to tak .

Tak , to widzę.

Ależ Ty się czepiasz ;)

Czy ten ekran odda jasność potrzebną do reprodukcji HDR ?

Jaka jest jasność candel/m2 / nit w przypadku projektorów i odwzorowania HDR na super ekranach ?

Podobno max to 120 NIT ?

Jak tak, to po co reklama idzie w kierunku jakiś technologii HDR dla projektorów ?

Rozróżniam sytuację:

- projektor ma obsługę video HDR (więc przyjmie video z flagą HDR) ale nie wyświetli skutecznie przy max jasności ekranów i tak marnej jasności (smołowanie ścian, sufitu itd..)

HDR to śmierć dla projektorów ?

Magicscreen magiscreenem, ale może jest już jakiś ekran innego producenta w lepszej cenie? Lub wysuwany?

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

"Screen Material: CineGrey 3D, 1.2 Gain. Angular-reflective material with ambient light rejecting technology." - brzmi nieźle.

Tak, wiem, że w USA, ale ceny dużo lepsze niż MS. Muszę zagłębić się w temat i może w Europie są jakieś tańsze lub lepsze (wysuwane) rozwiązania niż MS.

Ja bym na Twoim miejscu brał 120" MS plus tego Epson i już bym miał problem z głowy. . ;-)

Ukryta Zawartość

Ja bym na Twoim miejscu brał 120" MS plus tego Epson i już bym miał problem z głowy. . ;-)

Pewnie tak zrobię ;)

Tak się jeszcze zastanawiam, czy ekran 1:2.35 nie będzie lepszym rozwiązaniem. Jak wezmę 16:9 to filmy w formacie cinemascope będą mniejsze niż treści z telewizji, co trochę zabije klimat kina :) Jeśli natomiast wezmę ekran 1:2.35 to treści 16:9 będą mniejsze (lepiej do codziennego oglądania), a filmy ultrawide będą większe, więc powinien być lepszy efekt wow.

Edytowane przez michalc

Dziecko pyta mnie, czy HDR i UHD będzie u nas w piwnicy ?

Co mam dziś dziecku odpowiedzieć skoro na podwórku wszyscy Jego mają kolesie HDR/UHD ?

Teraz jest wstyd to nie mieć pod konsolę. Namawiam żonę na więcej placków z jabłek z cukrem ... I nic.

Weteran pamięta czasy USA NTSC 480 linii kontra Europa PAL 576 linii.

Ile to płaczu było na tym forum, że Ameryka jest zawsze lepsza w TV.

A pamiętacie takie VHS z PEWEX-u by Panasonic, 5 głowidz, dwusystemowe ?

Przyszło 1080 i się wyrównało.

Po co to sprzedawca ekranów wpycha martwy produkt do projektorów, skoro to już jest całkowicie zamknięta era video w domu.

Ależ Ty się czepiasz ;)

Czepiam ? :) Po mojemu wprowadzaszy w błąd :(

Kolego Michalc , minimalna adptakcja , bez tego cieko to widzę. Ściana z ekranem jakaś szara , ekran nisko ( z dala od sufitu ) , pod ekranem na bialych kaflach ciemny dywan . Sufit pomalowany matową farbą Fluger (?) 2S .

Jestem ciekaw , co wyjdzie z Twojej instalacji :)

Kolego Michalc , minimalna adptakcja , bez tego cieko to widzę. Ściana z ekranem jakaś szara , ekran nisko ( z dala od sufitu ) , pod ekranem na bialych kaflach ciemny dywan . Sufit pomalowany matową farbą Fluger (?) 2S .

Jestem ciekaw , co wyjdzie z Twojej instalacji :)

Nie sprecyzowałem - na podłodze nie będę miał białych kafli, tylko dąb :) Ściana za ekranem będzie szara, ale raczej jasnoszara. Sufit maks. jasnoszary (żona i tak już na dużo kompromisów poszła :)).

Ekran raczej z dala od sufitu (środek na linii wzroku mniej więcej).

Na pewno zamieszczę fotki po montażu, ale to dopiero w okolicach lutego.

Czy ma ktoś ekran w formacie 1:2.35 na ścianie? Zastanawiam się, czy nie wyglądałby karykaturalnie w salonie.

Edytowane przez michalc

Aranżacja u mnie to HW55 + MS110.

Odległość projektora 4.5m, kanapa 5m. Po pierwsze 120 byłoby lepsze, ale cóż i tak musiałem ekran przez balkon wciągać ;) ze 120 były jeszcze większy problem.

Warunki, białe ściany i sufity, po prawej okna balkonowe (2.5m szerokości) skierowane na zachód. Po prawej też bardziej w okolicy kanapy okno również na zachód. Na oknach rolety. Na podłodze białe kafle, choć większość przykryta dywanem (nie ze względu na ekran, tylko żona chciała), a z tyłu pod kanapą wykładzina.

Lampa ustawiona na high, choć pewnie dałoby się na low, tyle że tak jest bardziej komfortowo w dzień.

1. Oglądanie wieczorem i w nocy jest idealne. Żadnych odbić, jakość obrazu doskonała.

2. Oglądanie rano - Generalnie oglądanie zwykłego TV nie stanowi problemu, oczywiście że w przypadku TV jakość będzie lepsza, ale do TV wystarczy. Do filmów opuszczę rolety do 2/3 lub całość.

3. Oglądanie po południu. Tu pojawia się problem z białym balkonem i słońcem. Gdy słońce jest ostre to odbija się od białego balkonu i oświetla ekran. Oglądać się wciąż da, ale jak dla mnie kolory są tak wyblakłe że wtedy zwykle opuszczam rolety balkonu przynajmniej do 2/3 (tak żeby zasłonić odbicie z balkonu). Boczne okno to według upodobań. Do filmu opuszczam rolety do końca.

Jeśli słońce nie jest ostre to warunki jak w punkcie 2gim.

Jeśli jest pochmurno i ciemno za oknem, to rolety można całkowicie podnieść.

Generalnie, oglądać się da w każdych warunkach, po prostu przy ekstremalnym oświetleniu z zewnątrz bez rolet z kolorów po prawej stronie ekranu robi się mydło. Ale łatwo to naprawić opuszczając rolety (nie koniecznie całe). Oczywiście najlepszy obraz uzyskujemy po opuszczeniu wszystkich rolet, ale zależy to tylko od tego co oglądamy i kiedy pozwalamy na kompromisy - TV, a kiedy nie - filmy.

A jeszcze jedno, światło w domu. Trzeba instalować lampy by światło było skierowane w dół. Lampy które świecą we wszystkich kierunkach będą oczywiście rozmywały kolory. Te świecące w dół też, ale przy TV nie zrobi różnicy, a filmy i tak oglądamy w ciemności :).

Problemem nie jest że ekran będzie tworzył odbicia, bo generalnie tego nie robi. Problemem są źródła światła które mogą się odbijać od ścian i wpadać w ekran rozmywając kolory.

A jeszcze jedno, światło w domu. Trzeba instalować lampy by światło było skierowane w dół. Lampy które świecą we wszystkich kierunkach będą oczywiście rozmywały kolory. Te świecące w dół też, ale przy TV nie zrobi różnicy, a filmy i tak oglądamy w ciemności :).

Nie ma problemu. Natomiast tutaj nie do końca jest zrozumiałe co miałem na myśli. Lampa świecąca we wszystkich kierunkach będzie rozmywać kolory, natomiast lampa świecąca w dół jedynie zmniejsza kontrast (światło nie odbija się od ścian w kierunku ekranu). Zmniejszenie kontrastu jest raczej wynikiem większej ilości światła w pomieszczeniu i to raczej jak z oglądaniem TV przy świetle i bez.

Również planuję zakup MS. Będzie to moja pierwsza przygoda z projektorem i ekranem i tu pytanie, ponieważ mam małe dziecko( 2-latkę) mam obawy o bezpieczeństwo powłoki MS. Córka często bawi się w pobliżu telewizora ( w miejscu którego będzie wisiał ekran) i nie raz zostawi ślady palców lub przejedzie jakąś zabawką po nim.

Czy powłoka MS jest wrażliwa na zarysowania lub odpryski?

Czy można zabezpieczyć powierzchnię ekranu (proszę się nie śmiać :))np.szkłem 6-8mm? Czy może to wpłynąć na jakość rzucanego obrazu?

Ktoś może sprawdzić, jak zachowuje się MS z przyłożoną szybą(np.szklaną półką).

Również planuję zakup MS. Będzie to moja pierwsza przygoda z projektorem i ekranem i tu pytanie, ponieważ mam małe dziecko( 2-latkę) mam obawy o bezpieczeństwo powłoki MS. Córka często bawi się w pobliżu telewizora ( w miejscu którego będzie wisiał ekran) i nie raz zostawi ślady palców lub przejedzie jakąś zabawką po nim.

Czy powłoka MS jest wrażliwa na zarysowania lub odpryski?

Czy można zabezpieczyć powierzchnię ekranu (proszę się nie śmiać :))np.szkłem 6-8mm? Czy może to wpłynąć na jakość rzucanego obrazu?

Ktoś może sprawdzić, jak zachowuje się MS z przyłożoną szybą(np.szklaną półką).

Co do palcy na ekranie to żaden problem bo można go śmiało czyścić... ale zabawki i dziecko w pobliżu to rysy murowane...musisz pilnować Swoją Córeczkę...dziecko wszystko porysuje takie to małe Zdolniachy... co do szkła ochronnego to wg mnie niewykonalne... sprawa następna , ekran wisi na listwie czy zaczepach i mocniejsze nim ruszanie spowoduje ,że może się delikatnie przesunąć i ponowne celowanie obrazem z projektora w ekran murowane...

Technicznie wykonalne, chodzi mi głównie o to,, jak szkło umiejscowione na ekranie wpłynie na jakość obrazu.

Wtedy waga ekranu się znacznie zwiększy (bo będzie to płyta powiedzmy 100 calowa , 220 cmx124cm) i nie wiadomo czy zaczepy wytrzymają taki ciężar... Edytowane przez Yodas
  • Pokaż nowe odpowiedzi