Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety muszę zmartwić tych co czekają na nowy ekran zwijany bo nie będzie miał napinaczy więc zapomnijcie o gładkiej powierzchni. Może nowy będzie bez fałd ale po jakimś czasie na 100% bez napinaczy będą się fałdy robić. Jak dla mnie bez napinaczy ekran zwijany odpada. Tym bardziej że jak już miał bym wydać tyle kasy na ekran to chciałbym mieć napinacze i super gładką powierzchnie.

ale ty jesteś wyjątkowy bo słyszysz kable sieciowe w systemie audio

Tak jak napisałem, że kiedyś też w to nie wierzyłem i dziwne mi się to wydawało. Życzę Ci abyś sam osobiście kiedyś miał możliwość i sprzęt abyś przekonał się, że tak jest. A porównywanie skrawków ekranu jeden do drugiego jest po prostu śmieszne. Każdy ekran potrzebuje innych ustawień projektora więc takie zabiegi po prostu nie mają sensu i nie ważne czy to jaskinia czy zwykły salon. Każda powierzchnia oddaje inny obraz i jednym podoba się jedno a drugim inne. Dlatego też każdy powinien dokonać wyboru samodzielnie.

Nie wiem , po co ta cała dyskusja . Który z Was miał osobiście 2-3 powierzchnię projekcyjne jenocześnie ?

Ja miałem i wiem , co widziałem . Adeo Reference Grey , Adeo Reference White i MS .

Projektor JVC X 500 kalibrowany pod Reference Grey , pokoj w miarę zaadoptowany .

Został Magicscreen.

A , jeszcze , co niektórych nie zadowala kalibracja i robią , to pod swoje oko :) To jak słuchać muzyki z DSP . Bo Pure Audio nie "łomocze"

Tyle mojego zdania .

Każda powierzchnia oddaje inny obraz i jednym podoba się jedno a drugim inne. Dlatego też każdy powinien dokonać wyboru samodzielnie.

Przecież ja cały czas o to walcze aby dotarło do do szerokich mas :) z różnymi osobami które twierdzą że tylko ten lub tamten. Ty też jeszcze kilka postów wyżej twierdziłeś że tylko coś tam od x tysi w góre można oglądać a teraz jakbyś pomału zmieniał zdanie...... - jak większość zapatrzonych w jakiś produkt :)

A , jeszcze , co niektórych nie zadowala kalibracja i robią , to pod swoje oko :) To jak słuchać muzyki z DSP . Bo Pure Audio nie "łomocze"

Nie rozumiem po co to całe naśmiewanie się, że ktoś lubi oglądać czy słuchać tak jak lubi, a nie jak mu każe jakiś wyznawca jedynie słusznego puryzmu. Ja na pewno nie będę robił kalibracji, nie dlatego że szkoda mi na to kasy, tylko wiem jaki obraz mi odpowiada. Jaki jest sens posiadania idealnie skalibrowanego obrazu poza poczuciem, że się go ma? A gdzie miejsce na całą zabawę ustawieniami, żeby idealnie dopasować obraz pod swoje wymagania? Przecież w końcu o to chodzi w tym naszym hobby... Jeśli ktoś woli, żeby inni zrobili to za niego to ok, ale nie wmawiajcie, że to jedyna słuszna droga, bo tak nie jest.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

No niestety muszę zmartwić tych co czekają na nowy ekran zwijany bo nie będzie miał napinaczy więc zapomnijcie o gładkiej powierzchni. Może nowy będzie bez fałd ale po jakimś czasie na 100% bez napinaczy będą się fałdy robić. Jak dla mnie bez napinaczy ekran zwijany odpada. Tym bardziej że jak już miał bym wydać tyle kasy na ekran to chciałbym mieć napinacze i super gładką powierzchnie.

skąd to przekonanie, że jak bez napinaczy to na pewno będzie miał fałdy na 100% ??????

Marketingowa papka podobnie jak to ze Iphony mają wieczną baterie????

Mam ekran bez napinaczy, nie licz dni jak niektórzy, ponad 3 lata i muszę cię zmartwić: nie ma żadnej fałdy.......

Przestańcie w końcu walić w klawiaturę aby tylko coś napisać i wprowadzać innych w błąd.

To jak słuchać muzyki z DSP

dokładnie; nie zrobią akustyki, góry i dołki po 20 db albo lepiej, ale hopefully DSP załatwi wszystko......

Edytowane przez will66

Do qbakos :)

To , jak kupienie zestawu za 20k i wpisanie kabli czincz za 2 PLN :)

Zabawę możesz robić Philips Picolo , czy z jakimiś podobnymi zabawkami.

Wasz wybór.

Edytowane przez max720

Z tego co się orientuję to ekrany zwijane ,bez napinaczy ,mają tendencje do powstawania "nierównej powierzchni", ale tylko te większe calarze... jeśli dobrze pamiętam od 120 czy 130 cali wzwyż napinacze są jak najbardziej wskazane, wręcz obowiązkowe... poniżej tych wielkości już nie ma takiej konieczności... ale ryzyko powstawania nierówności istnieje zawsze i jest ściśle powiązane z jakością wykonania produktu i użytych materiałów...

Edytowane przez Yodas

Do qbakos :)

To , jak kupienie zestawu za 20k i wpisanie kabli czincz za 2 PLN :)

A oglądałeś odcinek na RS audiovoodoo jak robi test i pomiary kabli cyfrowych,interkonektów i cincz to najlepiej wypadł poskręcany kabel z lampki miał najmniejszy opór jest odcinek tabelki z pomiarów można zobaczyć czyli kable nie grają ale u audiofilów nawet podstawki słyszałem że graja:)

podobny był odcinek co niby poprawia jakość dźwięku: kondycjonery prądowe,listy,kable zasilające,oczyszczacze kawantowe,złote bezpieczniki,maście,wygrzewacze kabli kolejne audiovoodoo bez pokrycia mozna po oglądać i samemu wnioski wyciągnąć co gra i jak marketingowcy i producenci robią z mózgu wodę. Już tu słyszałem nie jedną bzdurę ale ta o wygrzewaniu amplitunera to nie przebiła niczego tu. Ja jeden z kolegów tu napisał trza wygrzać własne uszy nie amplituner podobnie jest z kablami

Edytowane przez spinacz66

Ja akurat żadnych kabli nie miałem w komplecie nawet z głośników bo kupowałem je osobno nic w komplecie i to musiałem kupić osobno. Magnacie był niemiecki ale miałem już ze starego melodike więc jej używam

Nie denerwuj się ja tylko wiem ze kable nie grają.Nie jestem entuzjasta tylko realista i trzeźwo myślącym człowiekiem ale każdy ma swój mózg i niech dojdzie do własnych wniosków dla tego u jednych graja a u innych nie ale to było już tyle wałkowane na różnych forach że szkoda gadać

... ja wiem jedno.... jak wepnę w moje "hi-endowe" ;) ampli, dobrej klasy kabel hdmi to od razu mi lepiej...hehe.... :))))))

...to nic, że nie widzę różnicy, ale jestem spokojniejszy... :)))))

... to tak jak z paliwami do naszych fur... jak nalejemy Vervy 98 to od razu czujemy moc pod nogą.... :)))))

P.S.

...to tak na rozluźnienie atmosfery...

Edytowane przez Yodas

Nie wiem czy czytaliście jak Van Den Hul w swoich kablach Hdmi Flat pisał że niby w płaskich kablach jest mniejszy jitter i jest lepsza jakość dźwięku jak kupi się ich kabel tylko papka bez pokrycia i testów marketingowa były reklamy w AV w gazetkach ich i ktoś z was w to wierzy jak kupi że będzie miał lepsza jakość dźwięku ale poważnie pytam? i tak graja kable takich przykładów jest mnóstwo z opisów reklamowych. Podobnie jak Monster na swoich HDMI dawał znaczek i certyfikat THX(jak sie nie myle była to pomarańczowa seria z wtyczką) tylko po co że lepiej zagra czy więcej kasy wyciagnie jak ktos kupi bo zobaczy znaczek THX i pomyśli ten to mi zagra ?

Edit: bo nie zauważyłem : @ Yodas szacun że zawsze piszesz prawdę ze jesteś sobą i nic nie ukrywasz takich userów tu szanuję

yodas dokladnie mam to samo... wymienilem kable glosnikowe, hdmi oraz kabel do suba i od razu lepiej sie poczulem, ze zrobilem cos pozytywnego dla mojego zestawu i ze bedzie mu z tym lepiej, a jak gral tak dalej gra tak samo.... odczulem dopiero wymiane ampli :D

Nie denerwuj się ja tylko wiem ze kable nie grają.Nie jestem entuzjasta tylko realista i trzeźwo myślącym człowiekiem ale każdy ma swój mózg i niech dojdzie do własnych wniosków dla tego u jednych graja a u innych nie ale to było już tyle wałkowane na różnych forach że szkoda gadać

Nie dodałeś "dla mnie nie grają" a nie "nie grają" i jest Ok.

Dla mnie grają !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie wiem czy czytaliście jak Van Den Hul w swoich kablach Hdmi Flat pisał że niby w płaskich kablach jest mniejszy jitter i jest lepsza jakość dźwięku jak kupi się ich kabel tylko papka bez pokrycia i testów marketingowa były reklamy w AV w gazetkach ich i ktoś z was w to wierzy jak kupi że będzie miał lepsza jakość dźwięku ale poważnie pytam? i tak graja kable takich przykładów jest mnóstwo z opisów reklamowych. Podobnie jak Monster na swoich HDMI dawał znaczek i certyfikat THX(jak sie nie myle była to pomarańczowa seria z wtyczką) tylko po co że lepiej zagra czy więcej kasy wyciagnie jak ktos kupi bo zobaczy znaczek THX i pomyśli ten to mi zagra ?

Przestań czytać tylko potestuj i wyraź swoją opinie. Słowa typu "nie wiem czy czytaliście, a w gazetach, jak się nie mylę... itd" nic nie wnoszą do forum ani do tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A po co mam testować wyraźnie napisałem wyżej że nie wieżę w granie kabli.Poza tym jak zobaczę taką rekalmę w av to wiem że to paka marketingowa nic więcej testy sa już nie potrzebne ja mogę kupić po testować produkt co wiem że jest tego warty i wiarygodny nie wiem czy wiesz ale dobry produkt nie wymaga reklamy i bzdur marketingowców co on nie potrafi itp . Kolejny kolega Ryback wyżej mnie w tym utwierdził że po wymianie kabelków nic nie poczuł i to mi starczy. Jak by było tak fajnie to po co kupować nowe klocki każdy z nas by kupił za 1500zł kabelki i hura i taniej by wyszło niz nowy klocek ale tak sie nie da bo kable nie graja tylko urządzenia i tyle w temacie

Mówię o najtańszych kablach . Wymień jak najwięcej kabli w swoim systemie na tydzień . Możesz , to dla mnie , nas zrobić ? Może podesłać "sznurówki" ? Ile i jakie ?

Zgadza się , że kable nie grają , ale przesyłają sygnał . Lepiej lub gorzej . Nie mówię o audio voodoo i papce z reklam .

Wchodzisz w ten test na swoim systemie ? Ma być tylko żetelny .

Każdy kabel hdmi puści sygnał , z lub bez 3D . Ale schody zaczynają się już przy dłuższych odcinkach . Wiem , bo zmieniałem 3 razy do projektora :(

Używam Kabli do 100zł do nie mam zamiaru przepłacać sprawdzonych przez siebie i innych użytkowników takie mam" Hama Cu,2,5mm,HDMI: Begli HI-end jednen płaski i nie czuje różnicy w dźwięku jak to głosi Van den Hul,Alphard Da Vinci, i do suba Melodikę. kable są sprawdzone i dobre nie tylko prze zemnie nie płacę za znaczek i firmę tylko jakość do ceny.A ty jakich używasz w swoim systemie?

Po za tym kabel cyfrowy działa albo od początku albo nie i tu nie ma znaczenia. Ja najdłuższych używam 6 m na tyły jak dopytywałem się o rezystancje na elektrodzie i sąsiada elektryka moje są aż nadto.testowałem czincze takie za 5zł i w dźwięku nie widzę różnicy jedynie w jakości wykonania bo taki może brumieć i tyle.Przy dłuższych odcinkach niż 5 m HDMI owszem musi mieć dobry ekran bo może rwać ale przed nie było mowy o tak długich

Każdy kabel hdmi puści sygnał , z lub bez 3D . Ale schody zaczynają się już przy dłuższych odcinkach . Wiem , bo zmieniałem 3 razy do projektora :(

z tym sie zgadzam

Po zatym kabel cyfrowy działa albo od początku albo nie i tu nie ma znaczenia

z tym sie nie zgadzam.

mam 15 mentrowy kabel HDMI do projka i powiem wam ze to byly przeboje.

niby kabel dziala albo nie - ale tak nie jest do konca.

Jak powlaczalem w oppo 48 bitowe kolory itp to w 3D niestety czasem zrywal sie sygnal.

Kilka kabli przetestowalem, ten co mam teraz (ze wzmacniaczem w polowie dlugosci) jest optymalny.

48bit z 3D zrywa raz na 2h, inne nawet co kilka minut (objawialo sie to 1sekundowa przerwa w dostawie obrazu - czarne klatki). Obecnie wylaczylem 48bit i jest ok (bo zerwanie lacznosci nawet raz na 2h jest dla mnie NO GO). Do tej pory (jak jeszcze nie mialem projektora) nie mialem takich problemow - ale kable mialy dlugosc 1,5-2m tam moze i faktycznie nie ma wielkiej roznicy.

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

A ja opowiem Wam to:

....znajomy zakupił soundbar jbl wysoki model...podłączam go do tv samsung taniutkimi kablami ( kumpel miał dwa tanie kable jeden fabryczny od jbl i swój jakiś na którym oglądał wcześniej, oba sprawdziliśmy) hdmi 3m do gniazd ARC i co ? ...i nic...nic nie działa tzn.dźwiek nie idzie z tv do soundbara. ..kumpel myśli że coś nie tak ma albo z tv albo z sounbarem...

...jadę do domu i biorę swoje dobre kabelki (które sprawiają że jestem spokojniejszy ;) ).... podłączamy mój 3m Lindy i wszystko śmiga wzorowo...

Ale to jeszcze nic... najciekawsze przed nami....

... odpinam swoje Lindy podłączamy kumpla kable które nie działały i co? ... i wszystko działa wzorowo....

Ale przy pierwszym podłączeniu (kilka razy próbowałem) tv do soundbara tanie kable powodowały że urządzenia nie potrafiły się dogadać i skomunikować. .. ale jak dogadały się na moim kablu to już jest ok do dzisiejszego dnia...i tani kabelek śmiga wzorowo...

Takie czary mnie spotkały... :)

Edytowane przez Yodas

No i zrobiła się soczysta dyskusja o wszystkich kablach.

Panowie, to temat o MS.

Po to są tematy i działy, żeby był jakiś porządek.

Później aby coś znaleźć trzeba wertować całe strony postów offtopic.

Troche samodyscypliny.

Za każdy post offtopic przyznajcie sobie ban na 24h.

Nieśmiało w 2 wersach zapytałem o MS, ale zostałem przysypany metrami kabli.

A żetelny to przez rz.

... i szacunek.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Heh twierdzisz że nie słyszysz różnicy. To kup czincze za 20zl no name i kup taki za 200 zł np oelhbach. Gwarantuje że usłyszysz różnice. Albo głośnikowy też oelhbach za 25zl a taki Chord za 60 zł też słychać różnice. Może ujme to w ten sposób dla zwykłego Kowalskiego który nie odróżni Paradigmów od Monitor Audio to jest to zbędne i starczy miedziak za 2,5 zł m.b. ale jeżeli potrafisz usłyszeć niuansy, smaczki itp. To jak najbardziej usłyszysz różnice i w tedy warto delikatnie wymodelować brzmienie systemu wymieniając kable na coraz to lepsze. Miałem do tej pory 10 czy 12 modeli kabli do ceny za 100 zł za m.b. i po zmianie na inny nie sprzedawałem ich od razu tylko se zostawiałem i później przy kolejnej zmianie testowałem stary vs. obecny vs. nowy.

Edytowane przez Stivi89
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

No i zrobiła się soczysta dyskusja o wszystkich kablach.

Panowie, to temat o MS.

Po to są tematy i działy, żeby był jakiś porządek.

Później aby coś znaleźć trzeba wertować całe strony postów offtopic.

Troche samodyscypliny.

Za każdy post offtopic przyznajcie sobie ban na 24h.

Nieśmiało w 2 wersach zapytałem o MS, ale zostałem przysypany metrami kabli.

A żetelny to przez rz.

Jestem za. Zgłosić to do moderatora o usunięcie niepotrzebnych wypowiedzi, tyczy się to tu jak i w innych wątkach. Później rzeczywiście coś znaleźć to graniczy z cudem.

Będzie 3 tony ciemniejszy niż MS Future...

Czy tzn. ze bedzie lepszy w jaskini jak ms future ?

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Tzn. że będzie lepszy w niezaciemnionym pokoju.

3 tony można jakoś przełożyć na procentową skalę szarości?

Jeśli ma mieć 15% lepszą czerń, to będzie 15% ciemniejszy?

Pewnie to działa inaczej.

Color-grayscale700A.jpg

Edytowane przez philippo

... i szacunek.

• Pokaż nowe odpowiedzi