Skocz do zawartości
IGNORED

Posłuchałem z taśmy i z cyfry ...

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Disco, moja definicja nie ma nic wspolnego z brzmieniem mojego systemu. Mam brzmienie takie jak opisujesz. Albo nawet i lepsze.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Innych nie znalazłem:

_bp25331.jpg

korg-mr-2000s-545173.jpg

ktoś zna?

Podstawowa różnica funkcjonalna, że Korg nagrywa po USB do PC-a, a Tascam na karty SD i CF. Mam rację?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Pmcomp, inny rejestrator cyfrowy mam na mysli.

Zainteresowanych tematem zapraszam do udzialu w dyskusji na forum:

A U D I O M A N I A C Y . P L

:)

Moje "cyfrowe kopie" w 24/192 zrobione na moim torze analogowym na Apogee Duet 2 odtwarzane na tym samym systemie są gorsze od analogowego oryginału. Nie są złe ale różnica jest słyszalna.

Bo do robienia kopii powinno się używać Korga w formacie DSD. Format DSD został pierwotnie opracowany do robienia kopii cyfrowych z analogów w studiach nagraniowych.

1L.jpg?1239048087

RMAF2010-404.gif

• Redaktorzy

Bo do robienia kopii powinno się używać Korga w formacie DSD. Format DSD został pierwotnie opracowany do robienia kopii cyfrowych z analogów w studiach nagraniowych.

1L.jpg?1239048087

RMAF2010-404.gif

I w koncu glos rozsadku. Dobrze kolega pisze.

Powiem tyle, ze mialem na mysli Korga MR-1000.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kangie czyli skoro podpisujesz się pod bzdurami Artona to też zamierzasz słuchać na potencjometrach na full? ;-)

Swoją drogą zadziwiające jak w rok stałeś się ekspertem ;-) Jeszcze 12 miesięcy temu zadawałeś proste, lamerskie pytania ;-)

. Producentom sprzętu audio i wytwórniom płytowym zależy na stworzeniu nowego standardu który zacząłby się sprzedawać jak ciepłe bułeczki

Było identycznie jak płyty szelakowe zastępowano vinylem.

kangie czyli skoro podpisujesz się pod bzdurami Artona to też zamierzasz słuchać na potencjometrach na full? ;-)

Prawda jest taka, że w Japonii wielu audiofili zrzuca swoje kolekcje vinyli na cyfrę właśnie do gęstych formatów a najlepszy jest DSD

• Redaktorzy

Swoją drogą zadziwiające jak w rok stałeś się ekspertem ;-) Jeszcze 12 miesięcy temu zadawałeś proste, lamerskie pytania ;-)

Arton nie napisal bzdur.

Zadawalem proste pytania. Sztuka jest udzielac madrych odpowiedzi.

A ze w rok nadgonilem zaleglosci? Mam genialnego mentora, ktorego pozdrawiam oczywiscie jesli jeszcze czyta to forum :)

inny rejestrator cyfrowy mam na mysli.

Na myśli można mieć wiele, bardziej interesujące jest to, czy masz go na co dzień ?

Jeśli tak, to może napiszesz kilka zdań + wnioski z ew. konfrontacji.

Jeśli nie, to ... nie ma w sumie o czym gadać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Arton od zawsze pisze bzdury. Jego wypowiedzi są jak jego konfiguracja. Tyle samo warte.

Niczego nie nadgoniłeś. Krew z uszu którą masz w domu to nie jest nawet poprawna konfiguracja. Nadal jesteś tam gdzie byłeś czyli w... lesie.

Na myśli można mieć wiele, bardziej interesujące jest to, czy masz go na co dzień ?

Jeśli nie, to ... nie ma w sumie o czym gadać.

Akurat ma. Tyle że nic to nie zmienia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco, tez Cie pozdrawiam :)

;-)

PS Zostaw te Yamahy i nie kupuj broń Boże kartonowych Sony z napisem "dedykowane do SACD". Nie idź tą drogą co Arton !!! ;-)

Pmcomp, inny rejestrator cyfrowy mam na mysli.

Zainteresowanych tematem zapraszam do udzialu w dyskusji na forum:

A U D I O M A N I A C Y . P L

Daj spokój z tym portalem już. Tam jest gorzej niż tu, pomimo zapewnień, że to przyjazne forum i można mieć własne zdanie. Otóż nie, nie można, jeśli tylko nie pokrywa się z jedynie słusznymi poglądami rezydentów forum. Frywolny niestety jest cynikiem i hipokrytą. Tutaj fikał, że jest ciemiężony i szykanowany a tam robi to samo względem innych użytkowników a nawet lepiej.

Skasował moje konto i wszystkie moje posty, co prawda na moją prośbę, ale zrobił to w tak błyskawicznym tempie by nie pozostał ślad po tym jakie były takiego finału okoliczności.

Żałuję bardzo, że nic z tego nie zostało dla kolejnych użytkowników więc dzisiaj dzięki Tobie puszczam farbę i zostawiam ślad po zabawnym zajściu.

:]

P.S.

hehehe...

Dokładnie to bym napisać mógł o frywolnym administratorze.

A! I nie będę się przejmował kto i co sobie teraz pomyśli. Powiedzmy, że lubię wsadzać kij w mrowisko.

Jak zawsze gorąco pozdrawiam.

:]

1L.jpg?1239048087

RMAF2010-404.gif

Niestety na rynku konsumenckim format DSD jest niszą w niszy.

Ja rozumiem kopiować na DSD z taśmy matki ale z winyla ??? A po kiego czorta? I co z tymi plikami zrobię?

Robilismy z mikrek24 próby i porównania z LINN Klimax DS i z pierwszym Luminem. Różnica do PCM 24/192 i 24/96 była ale moim zdaniem niewarta napinania się i puszczania bąków.

Mój Audio Note DAC 4 DSD nie przyjmuje i basta. Pliki DSD nie sa mi potrzebne. Bardziej zależy mi z cyfry na innych aspektach np. na barwie i wypełnieniu dźwięku niż na dzieleniu włosa na czworo pomiędzy PCM i DSD. Życie jest za krótkie, ma byc muzyka. Juz napisałem, że bity i kiloherze nie grają.

Co raz częściej nachodzą mnie mysli teorii spiskowej, że nam konsumentom wmawia się gęste pliki, wmawia się DSD żeby ...WYCIĄGNĄĆ NAM KASĘ Z KIESZENI !!! tylko i wyłącznie. I ta moda nakręca oczywiście rynek całej branży audio. Po to samo.

Pozdro

• Redaktorzy

Co zrobisz? To co ja :) Puscisz sobie z DACa i bedziesz mial 1:1.

Gdybym mial dobra szpule i jakies dobre tasmy, tak jak Ty, to zgrywalbym jak dzik :)

(....................)

Panie (o ile są) i Panowie.

Dyskusja zmierza w złym kierunku. Trzymam spust i obserwuję. Prosze nie jechać w stronę personalnych wycieczek.

Był fajny temat, była fajna dyskusja a zaczyna się robić jak zawsze.

Pozdro

Gdybym mial dobra szpule i jakies dobre tasmy, tak jak Ty, to zgrywalbym jak dzik :)

A po co? Lepiej puścić z taśmy. W czystym analogu tak jak ją kilkadziesiąt lat temu nagrano. Albo zrobić jej analogową kopię.

Własnie jedzie do mnie taśma ze ściezką dźwiękową z Rambo II zrobioną przez Jerryego Goldsmitha. Posłuchajcie.

Pozdro

Sztuka jest udzielac madrych odpowiedzi.

Dam Ci więc szansę i zapytam raz jeszcze: masz tego Korga 1000 ?

qqrydza, wiem ze miales wtedy racje z tym materialem na plinte. Mam takie samo zdanie jak Ty. Jednak dyskusja potoczyla sie niefortunnie, a szkoda. Ciebie darzylem sympatia.

Przyjemnie to przeczytać.

Znam już troszkę życie i doświadczenie nie pozwala mi nastawiać się na pozyskiwanie nowych przyjaciół i sympatii w internecie a w szczególności na forum audio.

:D

Tym bardziej przyjemnie, że ktokolwiek może napisać o mnie i moich wypowiedziach coś pozytywnego.

Widzisz... mnie bliżej do analizy ludzi i ich osobowości niż do analizy sprzętu osób piszących na forach.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

A po co? Lepiej puścić z taśmy. W czystym analogu tak jak ją kilkadziesiąt lat temu nagrano. Albo zrobić jej analogową kopię.

Własnie jedzie do mnie taśma ze ściezką dźwiękową z Rambo II zrobioną przez Jerryego Goldsmitha. Posłuchajcie.

Pozdro

Dzieki, wieczorem poslucham.

Po co robic kopie? Chociazby po to, zeby podzielic sie z dobrym kolega, ktory mieszka kilkaset km od Ciebie, zeby posluchal sobie nagrania w jakosci, ktora oferuje Twoje zrodlo zaczynajac od plyty/tasmy az po preamp i przewody z niego wychodzace, krotko mowiac to, co zarejestrowal Korg. Mozliwosci jest wiele.

Kurcze, a mi do zgrywania wystarczy zwykły DAT i 48kHz :) Dobrze, że wtedy wiedzieli co robić :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

- słuchałem dziś trójki w samochodzie i Piotr Kaczkowski puścił winyla Rolling Stonsów a następnie zaczął się dziwic:.....płyta ma 40 lat i gra ! ...to niesamowite i dziwne.. !...a ja się dziwię, że on się dziwi...i gdyby wiedział naprawdę jak gra, to by się dopiero zdziwił...:)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Do czasu posprzątania tematu z postów nie na temat koledzy kangie i disco mają odpoczynek na wymianę prywatnej korespondencji.

Pozdro

- słuchałem dziś trójki w samochodzie i Piotr Kaczkowski puścił winyla Rolling Stonsów a następnie zaczął się dziwic:.....płyta ma 40 lat i gra ! ...to niesamowite i dziwne.. !...a ja się dziwię, że on się dziwi...i gdyby wiedział naprawdę jak gra, to by się dopiero zdziwił...:)

Excelku, przecieram oczy ze zdumienia ... brak szacunku dla doświadczenia legendy Polskiego Radia w temacie winyli ???

Pozdro

- tak wydaje się, ze większośc prezenterów radiowych nie bardzo się orientuje o co chodzi z tymi winylami...zresztą ja się wcale nie dziwię...moze i w radiu grają od czasu do czasu winyle, ale cóż oni mogą usłyszec na tych studyjnych pipsztokach czy słuchawkach ?...cd czy winyl..gra im jednakowo....tu potrzebna jest kanapa , odpowiednio rozstawione kolumny, w miarę gramofon z w miarę wkładką i trochę dobrych płyt...odrobina alkoholu jest wskazana acz niekonieczna...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Źródłem dla vinylu była taśma R2R. Teraz jest zapis cyfrowy. To proszę mi powiedzieć skąd ta moda o której wspomniałem, by przerzucać kolekcje na zapis cyfrowy bo ,że takie zjawisko istnieje to nie ma wątpliwości. Powiem więcej. Dla czysto cyfrowych programów edycujnych istnieją wtyczki emulującę analog jak Studer A800 w drugą stronę się nie da. Bo to cyfra jest tym doskonałym zapisem.

Dla czysto cyfrowych programów edycujnych istnieją wtyczki emulującę analog jak Studer A800...

Wierzysz, że one coś dają?

...w drugą stronę się nie da.

Jak to się nie da? Co się nie da?

Bo to cyfra jest tym doskonałym zapisem.

Jasne...

Nie zmienia to faktu, że i tak najważniejszy jest Pan Mieciu przy konsoletce, żeby zrobił dobry master, bo jak go spierd..... to nawet winyl`a można sobie wtedy zawiesić na ścianie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wątek posprzątany, dzięki vlado.

Kangie i disco wracają do dyskusji, mam nadzieję że wszystko wyjasnili już sobie na PW i tu nie będą śmiecić.

Pozdro

Niektórzy zajmują się tym dłużej i wydaje im się, że są ekspertami. I są. Ale tylko w kwestii numeracji modeli.

I paru stereotypów.

Wierzysz, że one coś dają?

To nie jest kwestia wiary a wiedzy. Zdaje sie, że jesteś fanem Sonego. To powinieneś wiedzieć, że wraz z Philipsem sa autorami formatu DSD i ich pierwotnym celem była archiwizacja w studiach nagraniowych. Widać, że to ta sama ciemna nie wiedzdza co u kolegi discomaniaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.