Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka i preamp Technics

Arek0402

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie podobają mi się te końcówki mocy Technicsa ze wskaźnikami wychyłowymi, sam z tą firmą nie miałem bliższego kontaktu być może dlatego że jestem z '91 ;D Opinie w internecie mają raczej słabe ale ja chciałbym się skupić tylko na tej serii ze wskaźnikami wzmocnienia. Nie wiem czy seria SE-A900 wystarczy czy może warto dołożyć do serii 1000 czy istotne są dopiski "S" lub "M2" ? krótko mówiąc jestem zielony w świecie marki Technics ;) Szukam czegoś do 1500zł no może góra do 2000zł

https://www.audiostereo.pl/topic/119750-ko%C5%84c%C3%B3wka-i-preamp-technics/

seria 1000 miała oddzielne zasilanie preampa i koncówki .Ja lubię technicsa i choć nie jest to mój podstawowy zestaw mam. cieszę nim oczy i uszy.Właśnie zmieniłem swój su 800 na su 1000 . Niestety sprzedawca poleciał w trąbę ze mną choć i ja nie jestem bez winy bo mogłem lepiej sprawdzić. W sumie to nic poważnego ale jednak trzeba wydać z 200zł .Jak będziesz kupował na allegro od firmy audiowojtek to dobrze sprawdż i kupuj tylko przez allegro ja kupiłem poza stąd mam zgryza bo inaczej bym mu oddał .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

A jest inna możliwość ? Przecież to dwa oddzielne klocki więc jak mogły by być zasilane z jednego transformatora ?

800 i 900 miały wspólne zasilanie np ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam jest kabel zasilający od preampa do końcówki . Do prądu podłączasz tylko końcówkę . 1000 ma już 2 oddzielne zasilania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

tak szczerze to 800 chyba jest lepszą końcówką niż te wychyły choć różnice są naprawdę minimalne . A jakie masz kolumny w planach ? u mnie teraz gra pod takimi monitorkami RR i fajnie brzmi . Ważne żebyś kupił w dobrym stanie , technicsa kupuje się z sentymentu i dla wyglądu bo są ładne . I co ważne zawsze odsprzedaż :)

Tu na forum jest klub technicsa poczytaj 1000 ma dobrą opinie i w sumie mi pasuje tylko jak pisałem zły jestem na siebie że się dałem zrobić w ch.....

I nie słuchaj speców co napiszą że technics gra tylko z altusami :) dobre kolumny potrafią mu dużo dać

Odpuść sobie technicsa , za 1500 - 2000 kupisz sobie naprawdę przyzwoity sprzęt i to z paru marek możesz wybierać każda lepsza.Jak technics taki dobry to czemu zbankrutował ? Pocisnął parę latek na nowo otwartych rynkach wschodnioeuropejskich i przedłużył agonię.Moja rada jest oczywista , twoja kasa twój wybór

Zbankrutował ? czy też może zaprzestał produkcji jak spadł popyt na audio ? To koncern Technics/Panasonic

Wróciła moda na audio wrócił i technics

Zawsze w temacie technicsa krytyczne opinie piszą osoby młode które nie miały tego sprzętu.

Hi endu nie oczekuj od tego wzmacniacza ale gwarantuje Ci że będzie grał na nie złym poziomie.

Mam 3 wzmacniacze kenwooda Ka 9100 w swoim czasie był to najwyższy model - kupiłem bo mi się podobał , technicsa 1000 kupiłem bo mam sentyment i mi się podobał . I Coplanda bo jest dyskretną lampą .

Jak bym miał wybierać między kenwoodem a technicsem to nie wiem którego bym zostawił graja inaczej ale to nie znaczy że któryś lepiej .

Może porównasz technicsa z przed 2 ekad z innymi produktami tamtej epoki ? Wspomnienia wrażeń z tłumu onanistów w Pewexie czy Baltonie wiecznie żywe.To jest wypowiedz zapożyczona z wątku technics powraca wiesz czemu młodzi piszą że technics jest do dupy bo nikt nie wie co to jest pewex a mało kto o nim słyszał a jak ktoś parę klocków po testował i ma w miarę wysłuchane ucho a nie przeżywa wspomnień czar to na pewno się ze mną zgodzi.Jak komuś oczywiście z różnych względów technics pasuje to mi to w graj nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji.

Może porównasz technicsa z przed 2 ekad z innymi produktami tamtej epoki ? Wspomnienia wrażeń z tłumu onanistów w Pewexie czy Baltonie wiecznie żywe.To jest wypowiedz zapożyczona z wątku technics powraca wiesz czemu młodzi piszą że technics jest do dupy bo nikt nie wie co to jest pewex a mało kto o nim słyszał a jak ktoś parę klocków po testował i ma w miarę wysłuchane ucho a nie przeżywa wspomnień czar to na pewno się ze mną zgodzi.Jak komuś oczywiście z różnych względów technics pasuje to mi to w graj nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji.

Rozumiem że przypisujesz innym własne zachowania seksualne do tego na ulicy i przez szybę . Wiesz że jest nazwa na takie praktyki to się nazywa ekshibicjonizm pozdrawiam

Rozumiem że przypisujesz innym własne zachowania seksualne do tego na ulicy i przez szybę . Wiesz że jest nazwa na takie praktyki to się nazywa ekshibicjonizm pozdrawiam

koniec świata dalsza rozmowa to jak granie w tenisa ze ścianą.

A co Ty merytorycznego napisałeś ? Odpisałem Ci na Twoim poziomie . W każdym wątku gdzie pojawia się technics piszesz to samo . Chcesz wybitnego sprzętu kup krella lub coś z tej półki bo reszta budżetówek gra na podobnym poziomie .

Moim zdaniem nie , jak autor wątku chcę wydać 2 k zł to bez większego trudu znajdzie lepszy sprzęt innej marki.Jak by wszystkie budżetówki grały na podobnym poziomie dla wszystkich to po co takie forum jak audiostereo ? Została by tylko zakładka HI-END i starczy.

Co to znaczy lepsze ?

Ten konkretny model technicsa nie ma szumów , odpowiednią moc do wysterowania kolumn .

Co zaś się tyczy dźwięku dla mnie ma wystarczającą ilość basu bez przesterowania gra jak technicsy takim metalicznym dźwiękiem dość szczegółowo i sucho . Albo to się komuś podoba albo nie .

ps. Czy to dziedzictwo PRL ale odsprzedaż technicsów nie jest trudna co też jest ważne przy wyborze wzmacniacza .

gra jak technicsy takim metalicznym dźwiękiem dość szczegółowo i sucho .

Jeżeli taka jest wg. kolegi definicja dobrego dźwięku, to faktycznie - technics będzie właściwym kierunkiem. A żeby nie było, że się czepiam, to w latach '90 przećwiczyłem wystarczającą ilość sprzętu tej marki, żeby mieć na jej temat ugruntowaną opinię. Aczkolwiek należy uczciwie przyznać, że ich ówczesne odtwarzacze cd (szczególnie te na cdm 4/19) jeśli tylko się o nie dbało były praktycznie nie do zajechania pod względem mechanicznym. Do dziś posiadam w pełni sprawny PG500A, który kupiłem w roku '91 za zawrotna wówczas kwotę 599 DM i jedyne co przez te ćwierć wieku musiałem w nim zrobić, to ze dwa razy przeczyścić soczewkę. Ciekawe, czy którykolwiek z obecnie produkowanych odtwarzaczy dowolnego segmentu cenowego będzie się mógł pochwalić podobnym wyczynem w roku 2040...

Ale wracając do tematu. Jeżeli w przedziale 1500-2000 pln szuka kolega wzmacniacza grającego muzykę, a nie jedynie produkującego dźwięk to proponuje rozejrzeć się za wiecznie młodym Densen'em B100 (ok. 1800 zł). Nie pojawia się zbyt często na rynku, ale przy odrobinie cierpliwości prędzej czy później da się upolować. Swoją drogą to chyba jedyny znany mi sprzęt audio, który od kilkunastu lat tak stabilnie utrzymuje cenę na rynku wtórnym - w 2002 r. zapłaciłem za niego dokładnie tyle samo ile musiałbym wydać kupując go dzisiaj.

A co wg kolegi oznacza dobry dźwięk ? Bo wg mnie to taki dźwięk który po dłuższym słuchaniu nie męczy . Nie wiem jak kolega słucha muzyki ja nie słucham głośno i czasem po kluchowatym ;) coplandzie mam ochotę na surowy dźwięk .

To są sprawy osobiste i osobiste odczucia a kolega pisze aksjomaty . Mamy zgodę co do jednego kolega za tą kwotę kupił by inny sprzęt bo uważa że był by lepszy .Ja by proponował żeby @Arek włączył muzykę porównał i ocenił .

ps.Densen'a nie słuchałem ale sprawia bardzo pozytywne wrażenie to zupełne przeciwieństwo technicsa jeżeli chodzi o wygląd - mi się podoba

:

Ja jednak nadal chciałbym poznać różnice pomiędzy modelami 900, 1000 i 1010 ;) Mam jeszcze pytanie dotyczące przedwzmacniacza z tego kompletu, mianowicie po co mu baterie ? To jakiś rodzaj awaryjnego zasilania ? Przecież jak nie będę miał 230V to i tak niczego nie posłucham bo nie odpalę końcówki mocy. Moje pytanie może się wydać trochę dziwne ale ja po prostu nigdy się nie spotkałem z takim rozwiązaniem

To system który w założeniu ma eliminować szumy . W 800 miałem takie baterie wirtualne nie szumiał w 1000 są akumulatorki też nie szumi . Jak to dokładnie i na jakiej zasadzie działa nigdy się nie zastanawiałem .

Coraz bardziej niestety dla mnie dochodzę do wniosku że 800 grała lepiej niż 1000;/

Jak masz możliwość to przesłuchaj nie kupuj w ciemno nie warto za dużo kasy .

Miałem 900.

Kraj koszmarnie. Cieszyłem się, gdy go sprzedałem.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Odpuść sobie technicsa , za 1500 - 2000 kupisz sobie naprawdę przyzwoity sprzęt i to z paru marek możesz wybierać każda lepsza.Jak technics taki dobry to czemu zbankrutował ? Pocisnął parę latek na nowo otwartych rynkach wschodnioeuropejskich i przedłużył agonię.Moja rada jest oczywista , twoja kasa twój wybór

Technics nie mógł zbankrutować bo Technics to nie koncern a znak handlowy. Podobnie jak np Denon. Razem z marką Panasonic należy do Matsushita Electric. Denon zaś do Nippon Columbia.

CTA 301+CTA 504 dla mnie kluchowaty ;) oczywiście w porównaniu np do AN OTO to śmiga jak wyścigówka .

To nie znaczy że mi się nie podoba nie szukajcie drugiego dna i nie porównujcie do Technicsa bo to różne ligi są

Techincsy ze wskaźnikami do modelu 1000 to marketingowy twór, grają na poziomie najtańszego sprzętu, posiadałem je kiedyś, bo ładnie wyglądały na półce, niestety nijak się to ma do '' normalnego'' brzmienia - dzwiek kołyszący, mechaniczny, mułowaty, góra pasma to najtańszy wzmacniacz Cambridge przerasta toto o lata świetlne, dużo lepszy był model zintegrowany tej firmy 900 MK2 jednak rozpatrując to w kategorii produktów tegoż producenta.

?

Gość rydz

(Konto usunięte)

CTA 301+CTA 504 dla mnie kluchowaty ;) oczywiście w porównaniu np do AN OTO to śmiga jak wyścigówka .

Jak tam odbierasz dżwięk tego nie wiem , wiem natomiast że nawet " pełnokrwistym " lampowym Coplandom daleko do kluchowatego grania , jak to określiłeś . :)

Co do Technicsa , napiszę krótko , do techno itp się nadaje , poza może kilkoma modelami które można policzyć na palcach jednej dłoni .

Nie znam drugiego który tak sądzi.

@disco ale ja jestem bardzo zadowolony z coplanda pewnie dlugo go nie zmienię to bardzo dobry wzmacniacz z którego jestem mega zadowolony .

To moja pierwsza lampa i będzie mi służyła na pewno dłuzszy czas . Teraz muszę do niego dokupić kolumny z tej samej ligi .Trochę może się żle wyraziłem . Ja jestem spaczony dzwiękiem młodości a mam 45lat ;)

Nie wymienił bym coplanda na technicsa w życiu :) technics to mój powrót do muzyki z młodości jak go slucham to młodnieje:)

A wracając do mojego zboczenia technicsowego jestem po wymianie maila ze specjalistą .

Może to ktoś od nas z forum ?

To mi zaproponowano

Oprócz podstawowych czynności typu czyszczenie i konserwacja potencjometrów chciałbym zaproponować

poprawę brzmienia poprzez :

- wymianę głównych kondensatorów we wzmacniaczu mocy

- wymianę wzmacniacza operacyjnego w układzie regulacji barwy

- wymianę wzmacniacza operacyjnego w przedwzmacniaczu gramofonowym ( jesli Pan słucha czarnych płyt )

- wymianę kondensatorów elektrolitycznych w ścieżce sygnału na stałe MKP ( pre i koncówka )

- wymianę mniejszych pojemności w zasilaczach i w zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych

I nie piszcie żebym kupił za tą kasę lepszy klocek bo lepszy to ja mam to moje zboczenie;)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Oprócz podstawowych czynności typu czyszczenie i konserwacja potencjometrów

To wszystko .

chciałbym zaproponować

poprawę brzmienia poprzez :

- wymianę głównych kondensatorów we wzmacniaczu mocy

- wymianę wzmacniacza operacyjnego w układzie regulacji barwy

- wymianę wzmacniacza operacyjnego w przedwzmacniaczu gramofonowym ( jesli Pan słucha czarnych płyt )

- wymianę kondensatorów elektrolitycznych w ścieżce sygnału na stałe MKP ( pre i koncówka )

- wymianę mniejszych pojemności w zasilaczach i w zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych

Po co to wszystko ? przecież piszesz .

technics to mój powrót do muzyki z młodości jak go slucham to młodnieje:)

Zawsze może być trochę lepiej ;) Decyzja jeszcze nie zapadła ciekawe ile to będzie kosztować .

Już pisałem wcześniej że jestem na siebie zły że nie sprawdziłem dokładnie jak go kupiłem .

Ma do wymiany potencjometr głośności tak na mój laicki gust nie równo mu chodzą kanały.

Jak już i tak go rozbebeszą . Technicsem nie przestanie być przecież cudów nie ma, ze starej pani się dziewicy nie zrobi jak to się mówi .

I podoba mi sie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.