Skocz do zawartości
IGNORED

Mission mx-5 wyje głośnik

artek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

2 lata temu kupiłem zestaw z tematu. Rzadko głośno słucham, ale ostatnio na utworze Stairway to heaven (głośno puszczone) jedna kolumna zaczęła wydawać dziwne dzwięki z głośnika średnioitonowego. Trzymając głośnik w ręce i słuchając od drugiej strony dźwięki pojawiają są słyszalne też przy niższym natężeniu.

Tak jakby coś wpadało w rezonans. Ma ktoś jakieś doświadczenia z serwisem lub orientuje się w cenie nowego głośnika? Gwarancji już nie ma.

Rozebrałem kolumny i przełożyłem głośniki. Ewidentnie ten jeden jest walnięty (możliwe, że od początku). Przyjrzałem się dokładnie i nic nie jest uszkodzone, nie ma żadnego syfu pod membraną, etc.

Jakieś pomysły gdzie jeszcze zajrzeć? Na co zwrócić uwagę?

https://www.audiostereo.pl/topic/119809-mission-mx-5-wyje-g%C5%82o%C5%9Bnik/

Popatrz, czy przewód doprowadzający sygnał do cewki nie przygiął się zbyt blisko membrany i podczas drgania obija o nią. Miałem tak, po odgięciu i wkręceniu głośnika tak, by przewody znalazły się na dole i zwisały, jak ręką odjął. Może też puścił klej trzymający jakiś element układu drgającego i występują jakieś luzy? (Zakładam, że cewka nie ociera o nabiegunnik, bo to byś wyczuł, naciskając membranę).

Miałem ten sam problem w swoich MX-5.

Występował on od początku, ale po prostu tego nie słyszałem - winny okazał się sam głośnik tzn nie był on idealnie symetryczny i gdzieś powstawało minimalne tarcie cewki, która wydawała takie dziwne buczenie (nie potrafię tego inaczej nazwać).

Naprawiłem to w ten sposób, że w miejscu, gdzie wydawało mi się że czuć lekki opór (tam gdzie tarła cewka) przy naciśnięciu membrany, po prostu po przeciwległej stronie włożyłem pomiędzy magnes a kosz głośnika nóż - (trzeba go było mocna wcisnąć bo szczelina jest minimalna). Przez to głośnik wrócił do stanu fabrycznego (został naprostowany) i przestał wydawać dziwne odgłosy.

Hej. Dzięki za odpowiedzi. Naciskając głośnik jakby czuć lekki opór. Dokładnie - jest to takie buczenie. Porównam oba głośniki wciskając lekko membranę. :D

No to w sumie mam winnego. Nie zauważyłem poprzednim razem, ale cała część cewki wystająca z magnesu jest czarna i tak jakby krzywo nawinięta...

W drugim głośniku wszystko w porządku. Wygląda na to, że pozostaje mi serwis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.