Skocz do zawartości
IGNORED

Podmianki w zestawie KD (priorytet: subwoofer)

Corek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przyszła pora na wymianę tego i owego w moim KD, z priorytetowym nastawieniem na nowy subwoofer.

Wygląda to u mnie tak:

Ampli: Denon X1000

5.0: Indiana Line Nota

Sub: Jamo SUB 660

Pokój: 40m2 (25m2 salon + aneks kuchenny)

Odsłuch: 80% filmy, 10% muzyka, 10% TV

Jakość dźwięku jest generalnie bardzo fajna, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Szczególnie chodzi o niskie rejestry, które chciałbym bardziej poczuć na skórze - nie chodzi o tępe dudnienie, tylko poruszanie powietrzem. Ten Jamo momentami dawał radę (przyjemne ciarki na nogach), ale zdarzało się to za rzadko i bez konkretnego powera za tym (jakby ktoś mi pomachał kiełbasą przed nosem i stwierdził "nie dla psa kiełbasa" ;).

Myślałem nad Earthquake MiniMe P12.

Czy różnica pomiędzy Jamo a nim będzie faktycznie warta tego sporego przeskoku cenowego? I czy X1000 napędzi go bez problemów?

Jakiś inny sub w podobnej cenie warty wzięcia pod uwagę?

W drugiej kolejności myślałem nad wymianą ampli, ale z trochę innych względów.

O ile połączenie X1000 z Nota dźwiękowo jest naprawdę solidne, to czasami zestaw ten potrafi podrapać moje przewrażliwione na sybilanty uszy - góra sama w sobie w muzyce jest przyjemna, ale w mowie i wokalu słychać nazbyt akcentowane "s".

Nie chcę się bawić w wymianę 5.0, więc pytanie, czy jakiś inny ampli wygładziłby dźwięk? A może patrzę w złym kierunku i powinienem wymienić coś innego niż ampli i głośniki (kable?).

I tak już z innej beczki, bo na ampli znam się najmniej - co tak naprawdę dają wyższe modele? Faktycznie ampli wpływa na polepszenie dźwięku? Czy chodzi tylko o moc i coraz więcej bajerów?

Z góry serdecznie dziękuję za każdą poradę!

Skorzystaj z tej stronki aby skonfigurować swój zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja po zastosowaniu się radami z tej strony, i po zrozumienia co Denon miał na myśli tworząc menu swoich amplitunerów :), przeprosiłem się z moim AVR-1910 i z Audyssey. Zwłaszcza jeśli chodzi właśnie o subwoofer Audyssey bardzo dużo daje, a ja mam tylko drugi najprostszy system MultEQ (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj zmienić lokalizacje subwoofera w pokoju, upewnij się co do ustawienia fazy i odcięcia

http://rms.pl/zestawy-kolumn/jak-ustawic-subwoofer

przede wszystkim spróbuj ustawić subwoofer w linii z kolumnami, pomiędzy nimi, ale nieasymetrycznie

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jakiś inny sub w podobnej cenie warty wzięcia pod uwagę?

Żaden

Myślałem nad Earthquake MiniMe P12.

Czy różnica pomiędzy Jamo a nim będzie faktycznie warta tego sporego przeskoku cenowego? I czy X1000 napędzi go bez problemów?

Jamo 660 to moc szczytowa więc RMS w granicch 300-350 W natomiast Earthquake MiniMe Pe12 ma 600 W w RMS-ie 12 cali przetwotnik i takiej samej wielkości membrana bierna. Potrafi potargać koszulkę na klacie i będziesz wygladał jakby dopadł Cię wściekły pies :) żart oczywiście ale ma ten power właśnie "tam na dole" . Ciary idą.

Każdy amplituner napędzi subwofer z uwagi podawania na subwofer, którego wzmacniacz robi jako końcówka mocy tylko sygnału. Od tego czy głośnik w subie zostanie napędzony jest wzmacniacz w subie a ten ma już odpowiednią moc.

I tak już z innej beczki, bo na ampli znam się najmniej - co tak naprawdę dają wyższe modele? Faktycznie ampli wpływa na polepszenie dźwięku? Czy chodzi tylko o moc i coraz więcej bajerów?

Nie w tym przedziale cenowym ampli gra, dużo wyższe modele mają wpływ na barwę dźwięku ale nie te za 2-3-4 i więcej tys zł.

Wyższy model z jednej strony ma większą moc, wydajniejsze zasilanie , które przydaje się do napędzenia różnych kolumn, różnych w sensie o różnej impedancji co wcale nie jest takie bez znaczenia a z drugiej strony faktycznie jest jak to nazwałes dużo bajerów, kiedyś tak za górami za lasami hehe do wyższych modeli pchano najnowsze technologie, które do niższych modeli docierały w następnej nowszej linii/serii lub dwie linie/serie dalej/w przyszłości. Teraz w sumie nawet te niskie modele mają praktycznie wszystko to co wyższy model z danej linii/serii jednak w wyższym modelu są bardziej zaawansowane pierdoły typu procesory, jakieś czipy , przetworniki itd itp, są nowsze i przygotowane jakby na nadchodzące coś tam w przyszłości. Może też z racji prestiżu wkładane są lepsze elenemty. To to jednak w naprawdę wysokich modelach. Bardzo czesto ta właśnie sprawa (nadchodzące coś tam) jest wogóle nie wykorzystana przez nas bo nie jesteśmy Japonią gdzie tam patrząc chociaż na obraz mają juz nadawany sygnał w 4K w TV a kto wie czy już nie ma 8K. Jest wiele różnych nowinek do których te wyższe modele są już przystosowywane ale czy to będzie wykorzystane... Z drugiej jednak strony chociażby z uwagi na lepsze komponenty użyte do produkcji i lepsze, nowsze technologie i jeśli kogoś stać można by kupić wyższy model ampla. Raczej bardzo wysoki. Faktem też jest , że teraz już nie ma tak dobrych konstrukcji nawet w tych wyższych modelach jak to bywało kiedyś za górami za lasami za siedmioma morzami :)

Zobacz na Marantza, to ampli, który dobrze gra w muzie.

Nie chcę się bawić w wymianę 5.0, więc pytanie, czy jakiś inny ampli wygładziłby dźwięk? A może patrzę w złym kierunku i powinienem wymienić coś innego niż ampli i głośniki (kable?).

Kable, hm , nie ta klasa sprzętu, żeby one miały aż taki wpływ na jakość. A chcesz wydawać kilka- kilkanaście stów za kilka metrów kabla do amplitunera za "podobną cenę"?

Skorzystaj z tej stronki aby skonfigurować swój zestaw:

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że w miarę dobrze opanowałem menu Denona, ale nie omieszkam pobawić się jeszcze raz.

Spróbuj zmienić lokalizacje subwoofera w pokoju, upewnij się co do ustawienia fazy i odcięcia

Ukryta Zawartość

przede wszystkim spróbuj ustawić subwoofer w linii z kolumnami, pomiędzy nimi, ale nieasymetrycznie

Próbowałem już dość dużo ustawień i obecny wydaje mi się optymalny (biorąc pod uwagę umeblowanie itp.):

Ukryta Zawartość

- teraz jest jeszcze troszkę bliżej rogu (na końcu okna, na lewo od TV) i lekko po skosie - "za sobą" ma szafkę

Jamo 660 to moc szczytowa więc RMS w granicch 300-350 W natomiast Earthquake MiniMe Pe12 ma 600 W w RMS-ie 12 cali przetwotnik i takiej samej wielkości membrana bierna. Potrafi potargać koszulkę na klacie i będziesz wygladał jakby dopadł Cię wściekły pies :) żart oczywiście ale ma ten power właśnie "tam na dole" . Ciary idą.

A jak to jest z jego wędrowaniem? Tu i ówdzie pojawiały się opinie, że mocniej rozkręcony potrafi przemieścić się nawet parę centymetrów i zamiast słychać bas, słychać jego podskoki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy dociążyć i jest miodzio ale jeśli jest to dla Ciebie jakiś problem to jest precież wiele innych firm. Ja ze swoim Definitive Technology Pro Sub 1000 mam, miałem to samo, dociążyłem i jest gicio jak za taką kwotę. Wystarczy ale zdaję sobie sprawę, że może być dużo lepiej. A jeśli chodzi o "wędrówki" suba to nie tylko on to potrafi, REL tak samo potrafi "pochodzić" a i od właścicieli dużo dużo droższych subów słyszałem , że jeśli przesadzi się z głośnością na subie każdy potrafi "pójść" na spacer. Bo subów nie rozkreca się za mocno. Ale widać i ten i mój i REL są z deczka za lekkie w stosunku do mocy wzmaka.

Jeśli taka zależność wielu subów, to nie jest to dla mnie jakiś wielki problem.

A jak taki sub dociążyć? Coś czytałem o granitowych podkładkach i kolcach, by utrzymać w miejscu, ale to o to chodzi? Czy jest jakieś prostsze rozwiązanie (stos książek ;)?

Swoją drogą jak wypada P12 w porównaniu do twojego Sub 1000?

Chyba jak moj wypada na tle P12, no coz dwa razy slabszy wzmak(300W w RMS), glosnik i membrana 10" w stosunku do wspomnianych wczesniej600W i 12" glosnika i membrany P12 swoje robi, zdecydowanie bardziej odczuwalna moc w nizszych rejestrach, dynamika, szybkosc na korzysc P12 oczywiscie ale to trzeba samemu posluchac i na podstawie swoich odczuc ocenic go.

Dociazenie w tym przypadku polegac mialoby na polozeniu na subie jakiegos kamerdolca i to najlepiej na jakiejs gumowej macie antyposlizgowej zeby i on nie zjechal hahaha, a tak na serio naprawde zeby nie przesuwalo sie obciazenie zastosowalem wlasnie taka mate no i zabezpieczylem w ten sposob scianke przed ewentualnym porysowaniem a jako obciazenia uzylem kamiennego obrzeza szerokosci suba(jakies 30cm), wysokosci jakies 10cm i glebokosci takiej jak sub wiec 30-kilka cm. W moim membrana "wali"w podloge natomiast w P12 jest z boku. Kolce nie pomogly.

Wyslane z mojej Xperii

Gdybym w okresie poszukiwania suba wczesniej "dorwal"P12 przed DT PRO SUB1000 to juz dawno stalby w moich 25m2 P12 i przypuszczam ze wcale nie bylby za mocny.

W przypadku mojego suba cyfra w nazwie oznacza wielkosc przetwornika i membrany biernej, znaczy nie do konca ale w moim przypadku te 1000 to 10" a w przypadku modelu PRO 800 8"

• 2 tygodnie później...

Właśnie dostałem informację, że P12 nie będzie już w Polsce dystrybuowany, a na pewno nie w takiej cenie jak dotychczas (3900 zł), bo Earthquake podniósł ceny i wyniosłaby ona powyżej 5k.

Pytanie zatem, czy jest coś innego sensownego, spełniającego moje wymagania, do 4k? P10 chyba może być za mały?

Uuuuuu, qwa a nastawiałem się na niego. Szlakby to. Na Twoje trzeba powiedzieć 40 m2 ciężko będzie znaleźć coś sensownego w tej cenie, ale może Velodyne EQ-MAX12 sprosta zadaniu

Ukryta Zawartość

lub Paradigm ale to iście kinowe suby, posłuchaj a nuż Ci podejdzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zamian za P12 do mojego pokoju zaproponowano mi następujące suby:

- oczywiście wspomnianego Velodyne'a

- Paradigm Ultracube 12

- Definitive Technology SuperCube 4000 - ten ponoć mocno zaskakuje, biorąc pod uwagę, że ma małe wymiary, ale za to ma 3 membrany i ponoć ciągła moc 650 RMS (marketing, czy faktycznie tak dobry?)

Może być dobry po uprzednim dociążeniu , tak myślę bo te 15 kg jak na tą moc jest zdecydowanie za lekki, to tak jak mój Pro SUB 1000 waga ok 13 kg do zmaka 300W w RMS-ie + głośnik 10" z taką samą membraną bierną dającą w podłogę. Po dociążeniu super. A z tymi 16-toma Hz to trochę przesadzają sądzę. Może i jest te 16 ale z jaką skutecznością. Niechby zszedł do 25Hz ze słyszalną skutecznością to już starczy spokojnie.

Musiałbyś posłuchać na jakimś materiale filmowym . Gdybyś dorwał płytkę demonstracyjną THX z dźwiękiem DTS HD MA lub DD True HD miałbyś super materiał do przetestowania subów.

Gdy w grę wchodził MiniMe Pe 12 to byłby właśnie sensowny zakup na Twój metraż natomiast teraz w sumie moim zdaniem dalej jest to te 4 tys ale brak subów odpowiadających jemu jakością i mocą wytwarzaneg basu. Mógłbyś w sumie posłuchać tego DT SuperCube4000 bo moc ma taką samą jednak głośnik jest dużo mniejszy (8") i ma dodatkowo dwie membrany bierne tej samej średnicy co miejmy nadzieje da porównywalne efekty jak głośnik 12"-owy z taką samą membraną w Pe12.

Coś czuję, że chyba będę musiał rozejrzeć się za jakimiś ciekawymi subami za granicą, np. w Niemczech można zakupić SVSy, a taki PB-2000 wygląda dość interesująco:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz patrzeć za granicą to popatrz u herbaciarzy (WB) i np na taki

Ukryta Zawartość

solidna maszyna ze świetnym brzmieniem.

Ukryta Zawartość

Ciekawa opcja - nawet Monolith+ z przesyłką wychodzi taniej niż P12 u nas.

Z kolei u tego PB2000 ciekawa opcja z 45-dniowym zwrotem.

Ech, gdyby był ten P12 to już bym miał suba, a teraz znowu trzeba czytać, czytać... ;)

Niestety tak już mam ;) Sprzęt audio-video wybieram zawsze bardzo długo, by być 100% pewny swojego wyboru, a nie musieć później zastanawiać się, a czy może jednak...

Damn you, Earthquake ;)

• 2 tygodnie później...

Po klapie z Earthquake'iem postanowiłem trochę podwyższyć sobie budżet i za 5300 zł zakupiłem z Norwegii SVS PC-12 Plus. Dzisiaj dotarł, a że nie miałem czasu na dogłębne testowanie i kalibrowanie, zarzuciłem coś na szybkiego, by sprawdzić jego możliwości. Puściłem sobie końcowy wybuch w filmie "The Voices", który już na Jamo SUB 660 potrafił fajnie, ale delikatnie, ruszyć powietrzem. To co zrobił PC-12+ przeszło moje najśmielsze oczekiwania - fala powietrza przeszła przez całe moje ciało, a okno aż zafurczało od drgań. WOW! Podkreślam, jeszcze nawet nie rozpocząłem ponownej kalibracji Audysseyem (nie mówią o mnogości ustawień w samym SVS), a banan już mi nie schodzi z twarzy. Jutro (i zapewne w kolejnych dniach) dopiero zacznie się zabawa :D

No to Kolego widzę tu dostatecznie długi opis jego możliwości. Rozpisz się trochę, zeby mozna było sobie wyobrazić i poczuć tą gęsią skórkę na ciele chociaż z opisu. Jak masz podłaczonego. Odcięcie no wszystko po kolei. No to jak na 40 m2 tak walnęło to musi być extra efekt.

Wszystko razem z przesyłem,, nie wiem, cłem kosztowało Cię 5300? Jak zamawiałeś. Opisz proszę pokrótce.

Wychodzi jednak na to, że lepiej zamówić za granicą bo u nas w Kraju w tej cenie to za dużych rewelacji by nie było.

Żeby tylko nie okazało się, że Audyssey zje**ie cały efekt.

Jakby nie było 800 waciaków w RMS-ie z 12" głosnikiem robi swoje.

5349 zł razem ze wszystkim (płatne PayPalem, więc inaczej może być bezpośrednim przelewem):

- przesyłka gratis

- 10% upustu, bo b-stock, ale w stanie idealnym i pełną gwarancją

- zamawiane z Lsound.eu - polecam ich customer service, naprawdę świetna i pomocna obsługa. U nich jest możliwość zwrotu do 45 dni, ale za przesyłkę z powrotem musisz już zabulić (co przy 36 kg może zaboleć ;)

- cło i vat było już w cenie - paczka szła do ich siedziby w Niemczech, tam wszystko regulowane i dopiero stamtąd do Polski, UPS Standard szedł od wtorku do piątku (a według trackingu miał być dopiero jutro)

Na razie nadal bawię się ustawieniami, ale na chwilę obecną mam tak:

kolumny: small

odcięcie: fronty 80hz, center/back: 100hz

Audyssey trochę kaszani ustawienia, bo mocno ścisza suba, ale już jestem przyzwyczajony, że muszę po nim zawsze ręcznie poprawiać (odcięcia, głośność dla poszczególnych kolumn) ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to cylindryczny sub (wielki!) z głośnikiem skierowanym w dół. Mimo że jest to sub otwarty (3 otwory u góry), można z niego zrobić zamknięty - opcje do modyfikacji to: zamknięty (wszystkie otwory zamknięte), 20hz (wszystkie otwory otwarte), 16hz (jeden otwór zamknięty).

Jestem mega zadowolony z suba, bo w końcu dostaję od niego to, czego oczekiwałem - powera i ciarek na plecach. Przy wspomnianym wybuchu w filmie "The Voices" poczułem jakby fala powietrza przeszła mi po dolnych częściach ciała i wspięła się po plecach, zatrzymując się gdzieś w połowie i przyjemnie łaskocząc. Wyraźnie poczułem jak kanapa i podłoga pod nią zadrżały. W innym filmie niskie częstotliwości były praktycznie niesłyszalne, ale czuć je było delikatnie na skórze, jakby pływało się w basie.

A sub nawet nie jest rozkręcony w połowie, bo boję się, że mi szyby wywali - okno nad subem zaczęło dzwonić przy pierwszym teście, a narzeczona przyleciała do mnie z ogródka, bo myślała, że szyby wybuchły.

Oczywiście kluczowe jest jego ulokowanie (na szczęście sprawdza się miejsce po Jamo) i odpowiednie ustawienie, bo jeszcze czasami potrafi delikatnie zadudnić, ale i tak nawet już teraz świetnie sprawdza się w muzyce - w hip hopie czuć głębię beatów (nowa płyta Tech N9ne to dobry test), a w muzyce rockowej/metalej naprawdę nieźle trzyma rytm.

Teraz będę go powoli dzień po dniu dostrajał, a sam sub ma wiele ustawień do dyspozycji. Z tego też powodu chyba zakupię sobie jakiś SPL meter na eBayu, co by dokładnie posprawdzać różne góry/doły w dolnym paśmie.

Uuu, właśnie przeczytałem na stronie Lsound:

"Unfortunately. We will keep the story short. On April 17 we sent out an email (READ HERE) where we gave all our customers a heads-up for retail adjustments at lsound.eu due to the very strong US Dollar currency. It´s becoming a reality. At lsound.eu we have been offering very aggressive pricing including free UPS shipping for a very long time without any price adjustments at all. We have literally been keeping the same prices for years. It´s time for an adjustment which does not make us happy, however its necessary.

Pricing will take effect June 1."

Więc mi się fuksło...

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ok, podmianek ciąg dalszy.

Chciałbym teraz wymienić kolumny + center (Indiana Line Nota), by trochę złagodzić brzmienie (nie musi być o wiele "lepsze").

Ampli pozostaje ten sam: Denon X1000. O bas się nie martwię, bo to spokojnie może przejąć nowy sub.

Nie chcę przepłacać i chcę zamknąć się w kwocie max 4000 zł, więc myślałem nad następującymi kolumnami:

- Wharfedale Diamond 10.7 (kiedyś słuchane i miło wspominam)

- Indiana Line Tesi (ponoć bardziej audiofilskie/łagodne brzmienie w porównaniu do niższego modelu Nota)

- Boston Acoustics A250 lub A360 (na audio.com.pl zbiera świetne noty)

Skoro masz centralkę Indiana Line to lepiej iść w tą samą markę - będzie łagodne spójne brzmienie

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Oczywiście centralkę dokupiłbym do wybranych kolumn. Generalnie właśnie wokale (w muzyce) / głosy (w filmie) są dla mnie w Nota czasami troszkę za ostre (mam mega wrażliwe uszy).

Satelity raczej bym zostawił z Noty, dlatego też skłaniam się troszkę bardziej ku Tesi, o ile faktycznie są łagodniejsze od Nota.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.