Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do KRELL S-300i?

blackwhite

Rekomendowane odpowiedzi

Trudne pytanie.

Miałem ten wzmacniacz prawie 1.5 roku i naprawdę dobrze go wspominam. W połączeniu z dobrymi kolumnami i źródłem potrafi grać świetnie.

U mnie przez chwilę grał z AP Avanti I oraz DAC Aqua La Voce i to było naprawdę fajne brzmienie. Dobra przestrzeń , barwa i zróżnicowany bas.

Duży mankament - ten wzmacniacz gra dopiero przy wyższych poziomach głośności. Jak gra ciszej to jest płasko i brakuje basu. Przetestowałem go z wieloma źródłami i kolumnami.

Jaki masz budżet ? Jakie pomieszczenie i jakie źródło ? Akustyka pomieszczenia to naturalnie podstawa do budowania systemu.

Ech, zaraz się pewnie dowiesz, że musisz zmienić wzmaka! Bierz klocek pod pachę i jedź tam, gdzie mają głośniki. Jak się sam nie przekonasz co fajnie gra to.....nikt Ci nie powie.

Witaj,

podaj proszę więcej informacji, przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie preferujesz brzmienie, czy możemy szukać kolumn wyłącznie pod muzykę klasyczna?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakie kolumny podłogowe polecacie odsłuchać z wzmacniaczem KRELL S-300i? Które kolumny dobrze się zgrają z wzmacniaczem, oraz które połączenie dobrze zagra muzykę klasyczną?

Słuchałem go z Vienna Acoustic nie pamiętam modelu. Ten zestaw odradzam, grało bardzo płasko, choć może jak mówi mój przedmówca za cicho było. No cóż, moje zdanie jest takie, że do muzyki klasycznej w "tym" budżecie to tylko lampa zagra poprawnie. Piszę, gdyż słuchałem ostatnio Octave V70 SE i jak dla mnie perfekcja właśnie z muzyką klasyczną. Ale tylko słuchanie da właściwą odpowiedź.

u mnie gra z AP virgo3 ex i gra poprawnie (nawet jeśli gra "cicho") , z początku wydawało się że brak powietrza ale po kilkukrotnej konfrontacji z filharmonią doszedłem do wniosku że to pompowanie powietrza robione jest po prostu sztucznie na większości cd - u mnie odtwarzacz 28o

Ten wzmacniacz nie uciągnie trudniejszych głośników, takich które porzebują dużo prądu - ciężkie membrany, dużej średnicy cewki głośników, etc.

Stąd te wszystki objawy o których piszecie.

Sam miałem podobne problemy.

Jego wysoka moc, to taka trochę ściema - jak 200 KM z 1l z turbiną, a nie z 4 l V8 ;)

Jakie kolumny podłogowe polecacie odsłuchać z wzmacniaczem KRELL S-300i? Które kolumny dobrze się zgrają z wzmacniaczem, oraz które połączenie dobrze zagra muzykę klasyczną?

Miałem go z Kefami R900 i polecam .

B&W , Harpia Amstaff ( też łączyłem ) albo inne szybkie i przejrzyste kolumny a wielkość w zależności od finansów , pomieszczenia i potrzeb .

Mocy ma tyle że spokojnie napędzi takie kolumny

Jakie kolumny podłogowe polecacie

Jakie chcesz. Najlepiej takie, które ci się spodobają.

Bo .... masz wybór. Masz dobry , mocny wzmacniacz, który poradzi sobie ze zdecydowaną większością kolumn. Wybieraj te które zagrają najlepiej... :)

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

dobrze kolega tybero pisze. Moc to jedno a panowanie nad kolumną drugie

2x 283W są w stanie rozerwać niejedną kolumnę .

Trafo 750VA i kilka tranów na kanał . Bez jaj .

Amstaffy niemal rozrywał a tam siedzą 4 x23cm + średniotonowe + tweetery .

Owszem , z taką mocą nie pogra długo bo ma za małe radiatory i się wyłączy ...

Ale o tym już było w klubie Krella .

Nie, ten "chiński" Krell niestety nie grzeszy dobrą budową.

I to właśnie ma wpływ na to że gra jak gra - w sensie ilości prądu jaką potrafi podać.

Trudne głośniki odpadają.

Trudne w sensie ilości prądu potrzebnego do odpowiedniego poruszenia ciężkiej membrany czy dużej cewki.

Ale to trzeba "przeżyć" żeby wiedzieć o czym mowa.

Przy pierwszym kontakcie, ten wzmacniacz może się wydać "potworem" Krell'a, ale niestety to jest tylko znaczek i nadmuchana "bańka" przez branże.

Muda - to akurat detal , ale wydaje mi się że jednak większe niż 750 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Maksymalny pobór 1800 - chociaż rozumiem, że nie jest to jednoznaczne że trafo ma taką moc ,ale i tak mi się wydaje że więcej niż 750.

Mniejsza o to - próbowałem z kilkoma parami kolumn i poległ dopiero ( częściowo ) na AP Avanti - tym trzeba jeszcze większej wydajności.

Natomiast do znacznej części kolumn podłogowych wystarczy.

Nie gra ostro , ma przyjemną barwę i dobrą przestrzeń.

Chociaż fakt, że wykonanie jest słabe - szczególnie obudowa góra i boki.

Mi podobał się dźwiękowo bardziej niż starsze 300 i 400 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xindak A600P którego miałem miał trafo 1300W i ważył 63kg :)

I chociaż miał tylko 2x160W/4 omy to było słychać że głośno gdzie jest dużo basu gra lepszym rozmachem od S300i

Chociaż fakt, że wykonanie jest słabe - szczególnie obudowa góra i boki.

Dlatego go nie chciałem co nie zmienia faktu że dobrze gra i ma parę jak na taką małą integrę .

Muda - to akurat detal , ale wydaje mi się że jednak większe niż 750 .

Tam masz właśnie napisane że trafo ma 750VA ;)

2x 283W są w stanie rozerwać niejedną kolumnę .

Trafo 750VA i kilka tranów na kanał . Bez jaj .

Amstaffy niemal rozrywał a tam siedzą 4 x23cm + średniotonowe + tweetery .

Owszem , z taką mocą nie pogra długo bo ma za małe radiatory i się wyłączy ...

Ale o tym już było w klubie Krella .

i co z tego ze rozrywał, jak dzwiekiem bym tego napewno nie nazwał, mam w domu własnie znajomego electy i s300i nie pociągne tych kolumn , a odpowiednio wydajna 40watowa lampa tak.

Muda a po przejsciu na denona brzmienie poszli na plus? Co ewentualnie się poprawiło?

Jakość - PRZEPAŚĆ.

Brzmienie inne , dla mnie wyższej klasy .

Większa rozdzielczość , bez mulenia i fajny kopiący basik .

Efekt taki ze noga sama chodzi .

i co z tego ze rozrywał, jak dzwiekiem bym tego napewno nie nazwał

A byłeś u mnie ?

Słuchałeś ?

mam w domu własnie znajomego electy i s300i nie pociągne tych kolumn , a odpowiednio wydajna 40watowa lampa tak.

Ale się uparliście na ten wzmacniacz .

Z tą lampą to nawet żartem nie można nazwać .

Jest wykonany słabo . OK , ale to jest niemal 2x300W z trafem 750VA a nie cherlawa lampka ( w stosunku do S300i )

Wracając do pytania założyciela wątku.

Są na giełdzie modyfikowane Kefy R900.

Podobno idealnie grają z S300i. Ci co słyszeli są zachwyceni.

Właściciel znany elektronik i audiofil, podobno po tej modyfikacji grają prawie jak Blade'y.

Jest wykonany słabo . OK , ale to jest niemal 2x300W z trafem 750VA a nie cherlawa lampka ( w stosunku do S300i )

Te waty są trochę papierowe. Moja obserwacja pochodzi ze słuchania Krella tego właśnie, a potem u siebie H160. To słuchanie zderzyłem z Octave V70SE, które gościło u mnie kilka dni. Każdy kto słuchał dobrej lampy wie o czym piszę, a tych co nie słuchali gorąco do tego namawiam.

Słuchałem tego Krella w kilku zestawieniach i najlepiej wypadł właśnie z Harpiami Amstaf, było też nieźle z jakimś modelem od MA....

aczkolwiek ogólnie jak dla mnie był to duży zawód, spodziewałem się więcej po tym wzmaku....

pozdr.

Tomek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wszystkie zagrają, niestety.

Ten wzmacniacz nie daje rady modelom Aries, Aries Plus czy Encore.

Nie pamiętam dokładnie czy też czasem Minas Anor nie postawił poprzeczki zbyt wysoko.

Ja wiem że S300i to nie KAV300i ale bez przesady. Faktem jest że S300i gra inaczej od KAV300i i jest gorzej wykonany.ale Minas Anor? Te kolumny wysteruje całkiem zwykły wzmacniacz. Co innego Ariesy ale nie sądzę by S300i miał z nimi problem skoro gainclone robił z nimi co chciał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.