Skocz do zawartości
IGNORED

brak sygnałów cyfrowych z Yamaha cd-s700

amator1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem. Chciałem przetestować DAC wbudowany w moim nowym wzmacniaczu ( marantz pm6005 ). Podpiąłem go z odtwarzaczem cd yamaha cd-s700 kablem toslink i dźwięku nie ma. Początkowo trochę się zagotowałem bo podejrzewałem że wzmacniacz jest trefny. Wyjąłem optyka z cedeka i wczepiłem go do blureya i tam urządzenia się zgrały, lampka na wzmacniaczu z napisem optical zapaliła się ciągłym światłem (wcześniej mrugała co wg instrukcji oznacza "sygnał o częstotliwości próbkowania nieobsługiwanej przez to urządzenie") i pojawił się dźwięk. Jasne stało się że ze wzmacniaczem jest wszystko ok a wina leży po stronie cdka. Czy ktoś wie w czym leży problem? Dlaczego nie płynie sygnał cyfrowy z wyjścia optycznego cedeka? Z danych technicznych odtwarzacza dowiedziałem się że ma dość powszechnego daca - 24-bit/192kHz Burr Brown dyferencyjny konwerter C/A, choć nie wiem co oznacza że konwerter jest dyferencyjny.

Nie znam tego odtwarzacza ale istnieje możliwość że sztucznie podnosi ponosi sygnał z 16/44,1 do 24/192. Przełącz w odtwarzaczu na 16/44,1 i wtedy sygnał zostanie przyjęty przez wzmacniacz. Często jest tak że wejście optyczne nie przyjmuje wyższych rozdzielczości.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

A pilocie od CD nie masz takiego przełącznika? Jeśli nie to umarł w butach. Sprawdź po wyjściu coaxialnym.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

To niemożliwe znaczy że nie można wypuścić sygnału cyfrowego? Albo że wzmacniacz nie przyjmuje sygnałów?

Przejrzyj jeszcze raz dokładnie obie instrukcje. A czy próbowałeś na innym przetworniku?

Jeszcze raz napiszę jeśli chodzi o swiatłowód zgadzam na prawo nie grać natomiast po coaxialu powinno.

O to coś bardzo nie tak. To nowy wzmacniacz?

Nowy , ja raczej obstawiam odtwarzacz bo gdzieś na zagranicznym forum kiedyś czytałem o podobnym problemie. Tutaj link do kogoś kto miał ten sam problem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego co zrozumiałem gościu dał do serwisu a tam mu rozwiązali problem, ale nie napisał na czym to polegało ani czy to wzmacniacz czy odtwarzacz miał usterkę.

Spróbowałem jeszcze jednej rzeczy. Odłączyłem kabel toslink ze wzmacniacza i z bluraya a coaxial pozostał ( wychodzi na to że 2 naraz nie mogą być podłączone ) po czym dźwięk się pojawił. A więc zarówno toslimk jak i coaxial z blureya działa, natomiast z yamaha ani przez toslink ani przez coaxial nie odbiera sygnału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli Yamaha nowa zgłoś problem w serwisie albo łatwiej jeśli masz taką możliwość wypróbuj inny egzemplarz moim zdaniem jest to niemożliwe. To powinno wręcz musi zagrać w takim czy innym połączeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.