Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników Hard Rock/Metal

Sephi

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na forum więc korzystając z okazji chciałbym wszystkich serdecznie powitać :)

Jestem posiadaczem dość już leciwego zestawu audio, rocznik 1991, który opisałem poniżej:

- Sony Scenario S7 (komplet, 4 klocki)

- Głośniki Sony SS-D702AV

Zastanawiam się ile można wykrzesać z tego sprzętu, w internecie danych jest bardzo mało choć wyszperałem informacje, że Scenario wywodzi się z linii "ES" więc zakładam, że kiedyś był to sprzęt z co najmniej średniej półki. Pomyślałem o wymianie głośników na nowsze konstrukcje. Wzmak i CD były ostatnio na przeglądzie i mimo wieku serwisant nie miał żadnych zastrzeżeń. Odnoszę jednak wrażenie, że całość nie gra tak jak powinna. Słucham głównie rock/metal (Scorpions, AC/DC, Pink Floyd, Judas Priest, Nightwish, Iron Maiden, Helloween etc), zależy mi na dobrej dynamice ale nieprzepakowanej basem (mam wrażenie, że jest go obecnie bardzo mało, a po podkręceniu potencjometrem robi się głuchy i bardzo dominuje nagranie) oraz na możliwie czystych wokalach. Pokój w jakim mam ustawiony sprzęt ma ok 18 m kw, na podłodze panele, brak nadmiaru mebli - ogólnie pokój dość pusty ale bez pogłosu (echa). Dystans między głośnikami, a miejscem odsłuchu ok 4m. Głośniki (wolałbym monitory + podstawki) nie będą mogły być zbyt odsunięte od ściany. Budżet jakim dysponuję to 3000-4500zł, raczej nie chciałbym go przekroczyć :) Biorę pod uwagę sprzęt używany. Zastanawiałem się nad:

- paradigm studio monitor 20 v.5

- MA Gold GX100

- Chario Delphinus (podobno trzeba je dość mocno odsunąć od ściany, ma ktoś doświadczenia jak bliskość ściany wpływa na dźwięk?)

- Dynaudio Audience 42/52

Nie jestem uparty i chętnie poznam również inne propozycje, szczególnie cenne będą dla mnie te od osób, które miały styczność z posiadanym przeze mnie Soniakiem.

Sprzęt (wzmak + CD) planuję wymienić ale nie wcześniej jak za 2-3 lata dlatego też na tą chwilę chciałbym wykrzesać ile się da z tego co mam, a po wymianie sprzętu głośniki zostaną ze mną więc nie chciałbym celować w najniższą półkę choć, być może, do obecnego zestawu i taka będzie dobra.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc.

Łukasz

Ten wzmacniacz wygląda w środku słabowicie.. CD możesz zostawić na przetrzymanie , ale jeśli chcesz kupić kolumny w takim budżecie to byłoby szkoda podłączać je do tego SONY. Zabraknie mu prądu i będziesz miał suche granie bez dobrego wykopu - co w takiej muzyce jest niezbędne.

Witaj,

dziękuję za odpowiedź, wszelkie sugestie są dla mnie bardzo cenne. Wzmacniacz podobno zbudowany jest o podzespoły serii ES choć pewnie są w nim również kompromisy bo to przecież była inna półka cenowa. Zastanawia mnie co można z niego wycisnąć ale żeby znowu nie popaść ze skrajności w skrajność (zwłaszcza cenową przy zakupie kolumn) :)

Chario i Dynaudio to kolumny do spokojnej muzyki z łagodną dynamiką. Z mega wykopem masz Definitive Technology Studio Monitor 65

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-65-sm65-kolumny-stereo-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Poczekaj i kup coś Klipscha - do tych klimatów w sam raz i nie trzeba mocnego pieca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale się kończy :-(

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wsłuchałem się wczoraj ponownie w mój zestaw i jednak pójdę tropem jaki sugeruje Different i numik czyli pierw zmienię wzmak. Odnoszę wrażenie, że ledwo daje radę z tymi głośnikami jakie mam teraz (średnica i wysokie tony są ok ale dół jest głuchy i jakby nie nadążał za resztą) więc przesiadka na wyższą ligę głośników najpewniej nie da oczekiwanego wzrostu dynamiki i "kopa". Oczy kieruję w stronę Rotel RA-12 lub Cambridge audio azur 651 z naciskiem na tego pierwszego.

Pozdrowienia

Gość numik

(Konto usunięte)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, wsłuchałem się wczoraj ponownie w mój zestaw i jednak pójdę tropem jaki sugeruje Different i numik czyli pierw zmienię wzmak. Odnoszę wrażenie, że ledwo daje radę z tymi głośnikami jakie mam teraz (średnica i wysokie tony są ok ale dół jest głuchy i jakby nie nadążał za resztą) więc przesiadka na wyższą ligę głośników najpewniej nie da oczekiwanego wzrostu dynamiki i "kopa". Oczy kieruję w stronę Rotel RA-12 lub Cambridge audio azur 651 z naciskiem na tego pierwszego.

Pozdrowienia

rozważ Rotela ra-1520, klasa!! AMC 3150a też świetny w rocku, NAD i Audiolab też lepsze wg mnie niż CA, staraj się po prostu posłuchać jak najwięcej dobrych wzmacniaczy z tej listy, wypróbuj Roksana, dobra para z Paradigmami. Wybierz swoje brzmienie a potem dokładaj kolumny do zestawu. Nie ograniczaj się do Rotel vs CA, nie warto :), warto poznać więcej szkół brzmienia

jeśli nie muszą być monitory to z wykopem i basem Cantony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chario i Dynaudio to kolumny do spokojnej muzyki z łagodną dynamiką. Z mega wykopem masz Definitive Technology Studio Monitor 65

Ukryta Zawartość

Jak mają takie podbicie basu jak Definitive Technology Studio Monitor 55, to bym nie kupił.

Ukryta Zawartość

jeśli nie muszą być monitory to z wykopem i basem Cantony:

Ukryta Zawartość

Najlepiej w Niemczech, tam redcoony i saturny wyprzedają to za pół ceny. W sumie dobry trop.

Ukryta Zawartość

Jak mają takie podbicie basu jak Definitive Technology Studio Monitor 55, to bym nie kupił.

Definitive Technology w ogóle do muzyki się moim zdaniem średnio nadają. Słuchałem Mythos ST-L i to było bardzo słabe brzmienie. Do kina - super. Wbudowane subwoofery na każdą kolumnę , piloty itd..

Bas mało zróżnicowany chociaż obfity i schodził nisko. Suche i wyostrzone na górze. Bardzo słabe odwzorowanie przestrzeni. Mało w tym muzyki było. Przy cenie 25tys ?

Posłuchaj też wzmacniaczy Atoll. Gęste i przyjemne granie.

Ogromnie zaciekawił mnie ten model, koniecznie muszę zgłębić temat!

Życzę wszystkim miłego weekendu :)

Na poniższym wykresie purpurowy wykres to SM55 - nie ma tu podbicia basu, jest znakomite rozciągnięcie - zupełnie niemonitorowe i dalekie od "pufnięcia" z bas refleksu.

612def.meas.jpg

http://www.soundandvision.com/content/definitive-technology-studiomonitor-55-speaker-system-ht-labs-measures

Definitive Technology w ogóle do muzyki się moim zdaniem średnio nadają. Słuchałem Mythos ST-L i to było bardzo słabe brzmienie. Do kina - super. Wbudowane subwoofery na każdą kolumnę , piloty itd..

Bas mało zróżnicowany chociaż obfity i schodził nisko. Suche i wyostrzone na górze. Bardzo słabe odwzorowanie przestrzeni. Mało w tym muzyki było. Przy cenie 25tys ?

Proponujemy dobrać dobre źródło i barwny wzmacniacz. Nie słyszeliśmy negatywnych opinii po Audioshow 2014.

Na poniższym wykresie purpurowy wykres to SM55 - nie ma tu podbicia basu, jest znakomite rozciągnięcie - zupełnie niemonitorowe i dalekie od "pufnięcia" z bas refleksu.

Ukryta Zawartość

Tutaj:

Ukryta Zawartość

wygląda to gorzej. W obu miejscach pokazują natomiast zgodnie podbitą górę o 3dB (w stereophile nawet więcej) - ja przynajmniej czegoś takiego nie lubię (już z dwojga złego bym wolał wycofany ten zakres nieco niż podbity).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tym oto sposobem przeszliśmy od krytyki basu do krytyki wysokich tonów.

Słuchałem ich z Heglem H200 i całkiem przyzwoitym odtwarzaczem ( albo Lumin albo Primare ) - to chyba nie są złe warunki ?

Dalej podtrzymuję - w cenie 25tys można zbudować CAŁY system grający znacznie lepiej.

Są bardzo złe, bo te kolumny potrzebują łagodnego ciepłego wzmacniacza i analogowo grającego źródła. Zapytam jeszcze - w jaki sposób były ustawione?

Pokój ok 40 metrów. Bardzo dobrze zaadaptowany akustycznie. Odsunięte od ścian ok 2m . Rozstaw między nimi ok 3m. Słuchacz jako wierzchołek trójkąta. W tych samych warunkach wiele innych kolumn grało fenomenalnie.

Gramofon nie poprawił muzykalności.

Więc były nieprawidłowo ustawione. Mythos ST-L należy ustawiać na dłuższym boku trójkąta plus skrzyżowane wyraźnie przed słuchaczem. Tak jak zrobiliśmy to na Audioshow. Idźmy dalej: w jaki sposób były podłączone?

I tego zabrakło w tej wypowiedzi: "moim zdaniem". Nie uogólniajmy, bo może się okazać, że podczas odsłuchu zrobiono wiele kategorycznych błędów przez które sprzęt nie miał szans dobrze zagrać. A wystarczy chwycić za słuchawkę i zadzwonić do dystrybutora. Pozdrawiam i zapraszam na następne Audioshow - znowu postaramy się, żeby zagrały jak żadne inne w tej cenie.

Tutaj ustawienie Mythos ST-L według Kena Ishiwaty - jak widać, bardzo mocno skrzyżowane przed słuchaczem

(tak, tak, Marantz na Monachium Hi-End Show grał na Definitive Technology Mythos ST-L)

DSC_0038.jpg

Nie wątpię , że komuś się podobało. Marantz akurat jak dla mnie nie jest wyznacznikiem - z całym szacunkiem dla tej firmy.

Może niech wypowie się jeszcze ktoś - prowadzimy dwustronny monolog.

• 3 tygodnie później...

Witajcie!

Postanowiłem "podnieść" ten temat, może poniższe informacje przydadzą się komus, kto planuje zakup wspomnianego w pierwszym poście wzmaka Sony. Miałem okazję przesłuchać sporo zestawów głośnikowych, zarówno podstawkowych jak i podłogowych. Finalnie na placu boju (budżet 3000-3500zł) zostały:

- HECO Music style 500 oraz

- Klipsch RP-250F

HECO zagrały równo, muzykalnie, z dobrym basem aczkolwiek odniosłem wrażenie, że brakuje im czystości dźwięku. Klipsch natomiast zaoferował dźwięk kryształ! Bas jaki wypluł Soniak w połączeniu z tymi głośnikami był szybki, dokładny i schodził jak dla mnie wystarczająco nisko. Wokale doskonałe, zwłaszcza kobiece. Solówki gitarowe sprawiały, że oczy otwierały się szerzej z wrażenia. Kolumny te ożywiły wręcz stasze nagrania gorszej jakości, nawet płyty koncertowe (wiadomo jakość nagrań jest różna). Fakt faktem stawiałem na kolumny podstawkowe ale te Klipsche są, w porównaniu do HECO, wręcz filigranowe (i na pewno zajmą mniej miejsca niż monitor + podstawka) dlatego wybór padł na nie :) Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w dyskusji!

Pozdrowienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.