Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz do 1500zł do Infinity Kappa 8.2i i końcówki lampowej

m.stank2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ;)

Posiadam kolumny Infinity Kappa 8.2i, dotychczas współpracowały z Luxmanem LV-109 i było nieźle, ale do szczytu ich możliwości było daleko.

Aktualnie jestem w posiadaniu sporej, leciwej, lampowej końcówki mocy, która radzi sobie z nimi rewelacyjnie.

Przez chwile byłem w posiadaniu pożyczonego przedwzmacniacza Nakamichi CA-5E, aktualnie podłączony jest DENON PRA-1100.

Nakamichi grało wielką przestrzenią i świetną analitycznością, góra brzmiała rewelacyjnie, dołu było nieco za mało, a średnica była dość mocno wypchana do przodu, jednak razem tworzyło to spójną całość.

Słuchając Denona słychać, że to niższa półka, scena jest mniejsza i gorzej poukładana, dźwięk jest "wolniejszy", jednak basu jest odrobinę więcej, co mi odpowiada i średnica nie jest tak mocno wyeksponowana.

Czy do 1500zł (max 2000zł) znajdę przedwzmacniacz grający na poziomie Nakamichi, który będzie mniej eksponował średnie częstotliwości?

Na razie moimi faworytami są: Nakamichi CA-5EII (słyszałem, że nieco lepszy od starszego modelu,a mimo wszystko dźwięk CA-5E mi odpowiadał) i Sony TA-E80ES (nie słuchałem, ale lubię stare klocki tej firmy)

Jesteście w stanie porównać te 2 przedwzmacniacze lub podać inne propozycję?

Sony TA-E90ES jest na pewno świetnym przedwzmacniaczem. Modelu 80 niestety nie znam.

Dobre przedwzmacniacze robił też Rotel - poszukaj modeli RC-972, 995, 1070.

m.stank2 kilka miesięcy temu miałem podobną (identyczną) zagwozdkę. Temat na razie odwiesiłem, bo wydatki i mało czasu na słuchanie, ale będę śledził wątek.

W Klubie Infinity Classics możesz uzyskać ewentualnie porady Kolegów, którzy ćwiczyli różne zestawy z Kappami.

Osobiście zastanawiałem się bardzo mocno nad pre lampowym (mam końcówkę pa-5IIe) - być może to dla Ciebie również jakaś opcja, choć przypuszczam, że za 1500 pln raczej niedostępna ;/

Powrót po dłuższej przerwie...

Sony TA-E90ES jest na pewno świetnym przedwzmacniaczem. Modelu 80 niestety nie znam.

Dobre przedwzmacniacze robił też Rotel - poszukaj modeli RC-972, 995, 1070.

Posiadam w domu również przedwzmacniacz RC-970BX. Wiem, że jest to tańszy model, ale czy charakterystyka dźwięku jest podobna? Musze go jeszcze raz przesłuchać na spokojnie. Po podłączeniu grało to dziwnie, miałem wrażenie jakby wszystko się rozlewało.

Nie brałem pod uwagę pre lampowego, ale temat przejrzę ;)

Słuchałem kilku DACów do 1500-2000zł. Moja starsza Micromega mi bardziej odpowiada, chce się skupić na preampie.

Wiem, że jest to tańszy model

Te modele są dużo wyższej klasy od modelu 970. Są lepsze niż cała reszta toru.

970 to klasa średnia, chociaż temu Nakamichi nie powinien wcale ustępować.

Preamp to dodatkowy element toru który choćby był najlepszy na śweicie będzie ingerował i psuł brzmienie .

Jakiś czas temu szukałem preampa do Xindaka A600P ale w dużo większej kasie . Były też pasywne drabinki ale nie podobało mi się i odpuściłem temat bo to co mi się podobało kosztowało wtedy 30 000zł .

W cenie około 2000zł kupisz Stream Magic6 i Asusa w który możesz mieszać op ampami i być może idealnie dobrać sobie brzmienie .

SM6 czy Asusów jest pełno , pożycz od kogoś i spróbuj .

Ja sam unikam preampów jak ognia - ale wiele osób twierdzi że im poprawiły brzmienie.

Bardzo jest dużo preampów niskiej klasy które ewidentnie psują brzmienie - mulą ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.