Skocz do zawartości
IGNORED

Brak środka w Minima Amator

stefan

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie czekam na zamówionego McIntosha, końcówkę mocy MC 252.

Wiecie na czym teraz słucham ??

CD Accuphase DP 65, kolumny to Usher CP 6311, sygnałowy- XLO Referenc, głośnikowy-Red Dawn i to wszystko podłączone jest do wzmacniacza marki Cambridge Audio A500.

I jest jednym słowem k a s za n k a,

także wzmak jest najważniejszy.

He he a ja będę się upierał przy lampie do SF bo produkty tej firmy lubią się bardzo w takich połączeniach a wręcz kochają Jadis i nie eznaczy to że Primare jest be, ale jak ktoś przerobi takie zestawienie to za tranzystorem oglądać się nie będzie no może za Mackiem tak he he.

Lampa lampie nierówna - pamiętam zestawienie Minuetto z Unison Research Simply 2 - porażka, no ale UR to taka bardzo lampowa lampa, brzmienie prawie jak MF A2 ;)))

Gutekbull - wyrazy współczucia ja od czasu do czasu zapinam obecny "phonostage" (mam nadzieję że już niedługo) jako wzmacniacz - straszna nędza jednak. Nie znaczy to, że CA, czy Arcam to kiepskie wzmaki ale w połączeniach z drogą elektroniką, a zwłaszcza z drogimi źrodłami dobre rezultaty są raczej rzadkością. Trzeba im dobierać partnerów podobnej klasy i to uważnie.

Zegarmistrz właśnie sprzedałem McIntosha 6850 AC i jestem w stanie przejściowym,

ale gorsze kolumny ,gorsze CD może jeszcze jakoś grać ,ale wzmak budżetowy i reszta z innej półki to tragedia,

właśnie słucham tej płyty Sampler Linn Record z HI FI i jest cieniutko

SF pewnie gra z Jadis, ale z bardzo drogim Jadis. Jeżeli rozpatrujemy klasę cenową do 10kzł, to moim zdaniem tańsze modele SF lepiej zagrają z silnym, beznamiętnym tranzystorem. Taki układ, wzmacniacz daje dynamikę a kolumny barwę i stereofonię, będzie bardziej uniwersalny i zabrzmi dobrze nie tylko na kameralnym jazzowym pitu pitu.

Zbig a jakie połaczenie SF - Jadis słyszałeś? Spekupujesz? Generalnie się zgodzę, że z tranzystorem z Amator zagra świetnie ale ten musiał by być bardzo mocny, drogi i pewnie amerykański.

Mam takie odczucia jak Zbig.

Uczestniczyłem kiedyś w odsłuchach omawianych kolumn. Nie było wtedy lampy, ale po przeciętnych efektach na Creek 50 i Exposure 2010 dopiero Plinius 8200 pokazał moc i piękno SF. Na pewno nie brakowało tam średnicy.

w zasadzie juz wszytko powiedzieliście. Ja bym dodał tylko , że ten VDH the second jak kolwiek dobrym przewodem nie jest to do tego zestawienia jest b. nieodpowiedni. Ostatnio porónywałem ten intekonekt w wersji xlr z Tarą Decada, na połączęniu pre Brystona z końcówką mocy tejże firmy (u siebie z moimi kolumnami). PO wpięciu VDH dzwięk się skurczył, pzygasł, wysokim zabrakło blasku. JEdyne co puległo poprawie to kontrola basu, który w wydaniu CD MArant 63 mk II po prostu się rozłaził. Z decadą dzwię się rozwinął, nabrał oddechu, błszczał, wolałem to i ten troche pływający bas niż ziemiste bary VDH. Zmiany jakie wprowadzały w brmieniu te przewody były naprawdę spore. Jeśłi the Wind ma podobny charakter do onterkonektu the second no to już całkiem klapa.

System założyciela wątku jest ja ksie zdaje nie najlepiej zestawiony (nie znakm tych kolumn opieram sie na waszje ich znajomości) do tego VDH, który tylko pogłębiają jego mankamenty.

Myślę, że za nim zaczniesz wydawać pieniążki, warto zrobić jeszcze nic nie kosztujący eksperyment, wypożyczyć inne kable i sprawdzić w jakim kierunku idą zmiany. Nawet z czystej ciekawości, ta wiedz zawsze się przyda.

Sprawdziłbym Tarę i Audioqesta. Choć jeśli w tym systemie, jak to okreśłi Zegarmistrz, brak szczypty soli i pieprzu, nic nie pomoże.

>Paragraf

To jest związane z moją osobistą koncepcją zestawiania kolumn i wzmacniaczy a nie z bezpośrednim porównaniem. Możemy coś kiedyś zorganizować jak by była okazja, jestem ciekawy.

Przepraszam , ze znów wrócę do mojego wątku. Może moim problemem jest zbyt duży pokój 5,5x4,0 m. Może w mniejszym pokoju dźwięk byłby bardziej wypełniny?

może, ale szczerze mówięc nie sądzę, że tylko. Ja mam monitory formatu (wielkościowo) Minuetto, napędzane lampą 2x32W. Pokój ma podobne wymiary, a dodatkowo jest całkowicie otwarty z jednej strony na kuchnię i korytarz (w sumie powierzchnia 2xjak u Ciebie), dla równowagi w oknie wisi ciężka kotara. Kolumny stoją na długiej ścianie i absolutnie nie można zarzucić dźwiękowi braku wypełnienia, conajwyżej okazjonalne problemy ze wzbudzającym się basem ze względu na sporo gołej ściany. Jak grałem na Arcamie Alpha 6plus to miałem podobne wrażenie do Twojego.

Problem z tym ,że tam gdzie mieszkam nie mam możliwości wypożyczenia żadnego wzmacniacza. Mam jeszcze jedno ciekawe spostrzeżenie. Posiadam gramofon adam z wkładką ortofon 510 mkII. I po wymianie kolumn gra o wiele głośniej i lepiej niż CD rega. Wcześniej na MINUETTO było odwrotnie, nie bardzo to rozumiem. Wymiana SFMA to ostatnia rzecz jaką bym zrobił.

Pozdrawiam

-> Paragraf

Z ze stwierdzeniami "SF lubi x" warto byc ostroznym. Bardzo czesto ich zrodlem jest niewinny fakt, ze SF jest dystrybuowany przez firmy majace takze "x" w ofercie. Jak sadzisz, czy takie polaczenie jest rzeczywiscie optymalne ?

Szukanie optymalnego połączenia to sprawa dosyć enigmatyczna przy nieznanych preferencjach są przecież ludzie którzy w życiu lampy nie kupią bo wzorem dla nich jest brzmienie np. Burmestera i tylko tego typu połączenia są dla nich właściwe (jak mówią nic w paśmie nie brakuje a każda lampa PP to zamulacz z licznymi innymi wadami) . Sam wielu połączeń też nie przerobiłem tylko wskazałem takie które dla mnie było najlepsze.

stefan - efekt podobny jak u mnie na kolumnach podobnej klasy - z okołobudżetowym Arcamem Alpha6plus vinyl grał lepiej od CD i to przy wykorzystaniu wbudowanego phonostage, teraz z dobrą lampą jest odwrotnie, a podchodziłem jak do tej pory z całkiem przyzwoitymi preampami. Wkładka 1022GX wydaje się brzmieniowo podobna do stereotypu brzmienia Ortofona (dość jasno konturowo i dynamicznie)

no i OK - ja tu raczej piłem do A3 niż do SF. CD17II wydaje się źródłem trudniejszym do pobicia dla analogu od Regi. Rega sama w sobie gra dość analogowo;))) Ja z kolei mam aktualnie problem z wyborem phonostage, żeby analog zbytnio od CD nie odstawał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.