Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kable głośnikowe

Pap76

Rekomendowane odpowiedzi

Dyskusja o niedrogich kablach głośnikowych.

Jako, że uważam, że najlepszy przewodnik to taki , który nic nie robi poza "idealnym" przenoszeniem podanej informacji nie będę rozbudowywał listy wymagań.

Zgodnie z założeniami funkcji przewodnika, powinien przewodzić możliwie idealnie (nie stanowić w żadnym razie wąskiego gardła systemu), czyli być transparentny dźwiękowo.

Jest, a jakby go nie było - tyle teoria..

W praktyce mam kilku kandydatów:

1. Cable Talk 3.1

2. Supra Ply 3.4 (S), (W)

3. Chord Carnival Silverscreen

4. DNM Reson.

W sumie ile razy nie zabierałbym się za poszukiwania zawsze trafiam na poz. 2 i 3 - pewnie zasługa to "zawartości" internetu, ale mnie interesowałyby Wasze bezpośrednie doświadczenia.

Najlepiej na zasadzie porównania z innymi (wymienionymi) kablami.

Zabawa z kablami to historia bez końca, bo idealnego wiadomo nie ma, a nieidealne jednak coś od siebie "dodają" i w związku z tym każda zmiana w systemie pociąga za sobą zmianę oceny stosowanego kabla.

Szukam więc kabla NEUTRALNEGO pod każdym względem - szukanie innych jest bez sensu.

Musze w końcu kupić, zapomnieć i ... wreszcie cieszyć się muzyką.

Mój system to S.M.S.L. Mini DAC Sanskrit, Marantz Pm68, Taga Harmony Platinum V2 F-60. Kable ... w zasadzie wiele o nich nie powiem. Interkonekt B-tech BTXL (albo BTXA), przewód głośnikowy jakiś 4N z prawdopodobnie srebrnym lub cynowym pokryciem części przewodów (multistrand).

W zasadzie jestem zadowolony, ale spodziewam się, że można jeszcze bardziej "otworzyć" reprodukowany dźwięk, poprawić scenę, definicję basu, etc.

Pomożecie? ;-)

Tak na marginesie, gdyby ktos miał doświadczenia z produkowanymi w Polsce:

Melodika MDC2250 Purple Rain - chociaż tutaj nie spodziewam się spełnienia wymagań.

https://www.audiostereo.pl/topic/120680-niedrogie-kable-g%C5%82o%C5%9Bnikowe/

DNM Reson kultowy kabelek.

Miałem go przez ładnych parę lat i pomimo zmian systemu, kabelek zawsze pozostawał.

Warto spróbować, może akurat wpasuje się w twój system.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ale najtańszego tu i tak nie ma, a jest z dostępnych jedyny, który spełnia warunek

autora wątku:

""Jako, że uważam, że najlepszy przewodnik to taki , który nic nie robi poza "idealnym" przenoszeniem podanej informacji nie będę rozbudowywał listy wymagań.

Zgodnie z założeniami funkcji przewodnika, powinien przewodzić możliwie idealnie (nie stanowić w żadnym razie wąskiego gardła systemu), czyli być transparentny dźwiękowo"".

kosztuje grosze, ale zdaniem znakomitej większości stanowi obrazę dla nastojaszczych audiofilów,

bo jest zbyt tani i grać po prostu nie może. A moim zdaniem jest lepszy niż Reson i Audioquest,

bo tam są żyły solid 0,7 mm; ciut za grube i dźwięk nieco łagodzą na krawędziach.

AQ wylądował u mnie w tunerze, bo jestem leniem i nie chciało mi się robić drugiego IC.

Ten sam temat występuje w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i oczywiście w mnóstwie innych, wystarczy wyszukać...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

""Jako, że uważam, że najlepszy przewodnik to taki , który nic nie robi poza "idealnym" przenoszeniem podanej informacji nie będę rozbudowywał listy wymagań.

Zgodnie z założeniami funkcji przewodnika, powinien przewodzić możliwie idealnie (nie stanowić w żadnym razie wąskiego gardła systemu), czyli być transparentny dźwiękowo"".

1. Taki przewodnik nazywa się nadprzewodnik - i choć prace nad nim trwają od dawna, to jeszcze nie istnieje. A jak już kiedyś powstanie - to tani nie będzie.

2. Do systemu założyciela wątku można wstawić dowolny kabel i na pewno nie będzie on elementem krytycznym.

3. Jantzen kosztuje 17 zł za metr - nie wydaje mi się on być drogi.

Dzięki za opinie i uwagi.

Potrzebowałbym jednak trochę innego podejścia?

Są dwie wersje...

1. Jakie są różnice między wymienianymi przewodami,

albo

2. Co ten przewód zmienił w Twoim systemie...

Np. DNM Reson (doszukałem) "wprowadza" sprężysty bas, Chord podobno już nim nie grzeszy..., etc...

Samo zachwalanie, świadczy o ilości "sympatyków", natomiast nic mi nie mówi o tym co dany przewód zmieni w systemie.

Chciałbym np. poprawić dynamikę i konturowość basu oraz powiększyć scenę i "dopowietrzyć" dźwięk... - który kabelek w tym kierunku mnie poprowadzi? ;-)

W ogóle chyba powinno się pisać co przewód zmienił w moim systemie (jaki stał się dźwięk po wpięciu do systemu danego przewodu)...

Chciałbym np. poprawić dynamikę i konturowość basu oraz powiększyć scenę i "dopowietrzyć" dźwięk... - który kabelek w tym kierunku mnie poprowadzi? ;-)

W takim razie spróbuj Albedo Air I tylko dobrze, gdyby był wygrzany czyli miał za sobą dobre 200 godz grania.

W moim systemie właśnie zastąpił Resona, bas z Albedo może sie wydawać "wyszczuplony", ale tak nie jest on poprostu jest bardziej rozdzielczy wiecej się w nim dzieje i krótko mówiąc jest prawdziwszy o kontroli nie wspomnę. A to co się dzieje ze sceną, powietrzem etc. to szczena opada, jest to efekt zastąpienia i tak dobrego przecież Resona, poźniej i tak się z tym oswajamy, ale powrotu nie ma.

Zawsze jednak trzeba pamiętać o akustyce pomieszczenia, tego nie zastapi żaden kabel, a dzięki ustrojstwom możesz więcej zyskać niż z niejednym kablem.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Proponuję takie rozwiązanie:

Zostaw ten multistrandowy jako basowy - jeśli istnieje taka możliwość.

Kup za kilka zeta kabel miedziany ( może być telefoniczny ) solid 2 x 0,5 mm ŚREDNICY

i użyj go jako przewodu na wysokie tony - jeśli istnieje taka możliwość.

Możesz kupić też 4 x 0,5 lub więcej x i użyć go na niskie.

Może nie będziesz musiał szukać dalej;

ten kabel jest absolutnie przejrzysty i w 100% nic nie dodaje...

przeczytaj coś takiego:

Ukryta Zawartość

PS. możliwość bi-wiringu jest, ale nie chciało mi się kasować ;-)

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pap76 nikt Ci nie powie, co dokładnie zmieni dany kabel w Twoim systemie. Tu jest za dużo zmiennych. Miałem kiedyś taki kabel IC, który strasznie degradował dźwięk. Normalnie nie dało się słuchać. Po zmianie systemu zagrał całkiem fajnie. A były to systemy bardzo budżetowe. Wysłałem ten kabel kilku kolegom z forum i większość go chwaliła.

Tak więc może być różnie. To co jednym gra, Tobie wcale nie musi. Pozostaje tylko zdać się na własne uszy.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• 2 tygodnie później...

Z Melodiką masz ten komfort, że Ci nic nie zepsuje, a zazwyczaj jednak sporo poprawia, szczególnie w basie i łagodnych wysokich tonach.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.