Skocz do zawartości
IGNORED

Flagowe dawne modele amplitunerów Denona w charakterze wzmacniacza stereo

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Flagowe dawne modele amplitunerów i wzmacniaczy wielokanałowych (seria AVR i AVC) Denona można nabyć dziś za ułamek dawnej ceny.

Te maszyny są wykonane jak czołg. Ważą słuszne 20 kg, zasilanie jest poprawne (przynajmniej z wyglądu), budowa budzi szacunek. W porównaniu z dzisiejszymi plastikowymi potworkami straszącymi na półkach te dawne maszyny wyglądają jak milion dolarów.

Oczywiście są przestarzałe technologicznie jeśli chodzi o wizję i obróbkę sygnałów wielokanałowych (DTSy, SREsy, DUPesy itp). Jednak w niczym ów brak nie przeszkadza w słuchaniu normalnego sygnału STEREO na dwóch pełnowymiarowych kolumnach. Powiedziałbym nawet, że brak modułów HDMI to nawet zaleta w przypadku traktowania takiego potwora jako wzmacniacza stereo.

Patrząc na dzisiejsze wytwory wzmacniaczowe (klasa średnia) widać, że wszystko jest jakieś takie ubogie w bebechach, niechlujne, chińskie (w złym tego słowa znaczeniu), plastikowe, zabawkowe.

I teraz pytanie - czy ktoś słuchał, słucha muzyki na takich dawnych flagowych potworach. Przykładowo Denon AVC-A1SR, Denon AVC-A11SR, Denon AVC-A10, Denon AVC-3800 i pochodne.

Jakie wrażenia słuchowo użytkowe. Czy te maszyny grzeją się jak piecyk olejowy? Czy komfort słuchania jest niczym nie zmącony - jakieś kliki, trzaski, wadliwie działające przełączniki itp.

Dźwięk - czy te maszyny powalają dynamiką tak samo jak wyglądem? Czy dźwięk jest dociążony najniższymi składowymi, czy czuje się potęgę wielkiej orkiestry symfonicznej?

Zresztą nie chodzi tylko o Denona. Powyższe pytania można zadać w kierunku Yamaha DSP AX1 czy DSP AX2.

I proszę nie pisać bym kupił sobie wzmacniacz stereo - takowy już mam a nawet i trzy.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Słuchałem wysokich modeli Harmana ( ponad 20kg wagi i trafo powyżej 1kVA ) i Onkyo - z perspektywy czasu stwierdzam , że brakuje dokładnie tego o co pytasz - dociążenia dźwięku . Do tego z przestrzenią też spore problemy ( budowanie sceny na szerokość i wgłąb mocno ograniczone ).

I proszę nie pisać bym kupił sobie wzmacniacz stereo - takowy już mam a nawet i trzy.

Nie rozumiem wiec czegos? Myslisz ze topowy ampli zagra lepiej niz topowy piec?

?👈

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Wklejalem juz na forum ale jeszcze raz widze nie zaszkodzi. Pokazuje ladnie co trzeba zrobic zeby av gral ladnie w stereo ;]

http://i267.photobucket.com/albums/ii306/DrFrost/Forum%20images/bestofboth.jpg

Nie rozumiem wiec czegos? Myslisz ze topowy ampli zagra lepiej niz topowy piec?

A dlaczegóż miałby nie zagrać? Nie mam żadnych obiekcji ani uprzedzeń a slogany, że każdy wzmacniacz gra lepiej niż amplituner czy wielokanałowiec to zwykła gadanina.

Są kiepskie wzmacniacze i są kiepskie amplitunery ale generalizować nie można.

Staranność wykonania flagowych potworów jest niesamowita. Od zasilania począwszy na metalowych gałkach skończywszy.

Zresztą, nie porównuję i nie mam zamiaru porównywać flagowego amplitunera do flagowego wzmacniacza danej firmy z tego samego okresu - to nie ma sensu.

Porównuję dawny flagowy amplituner za obecne 2000 zł (max) do dzisiejszego nowego bądź używanego wzmacniacza za dzisiejsze 2000 zł (max).

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

A dlaczegóż miałby nie zagrać? Nie mam żadnych obiekcji ani uprzedzeń a slogany, że każdy wzmacniacz gra lepiej niż amplituner czy wielokanałowiec to zwykła gadanina.

Są kiepskie wzmacniacze i są kiepskie amplitunery ale generalizować nie można.

Staranność wykonania flagowych potworów jest niesamowita. Od zasilania począwszy na metalowych gałkach skończywszy.

Zresztą, nie porównuję i nie mam zamiaru porównywać flagowego amplitunera do flagowego wzmacniacza danej firmy z tego samego okresu - to nie ma sensu.

Porównuję dawny flagowy amplituner za obecne 2000 zł (max) do dzisiejszego nowego bądź używanego wzmacniacza za dzisiejsze 2000 zł (max).

Imo to troszke jak porownywanie flagowego samochodu dostawczego z silnikiem V6, sprzed 10 lat z dzisiejszym 2 litrowym samochodem sportowym. Na prostej pojada moze i tak samo ale na zakretach nie ma o czym gadac.

Potwierdzam wypowiedź Differenta. Z moich doświadczeń również wynika, że potęga, swoboda, rozmach i przestrzeń mocno kuleją w amplitunerach. Słuchałem różnych modeli, obecnie mam AVR-3806 i dopóki nie podłączyłem porządnego wzmacniacza, to nawet nie sądziłem, że zmiany mogą być tak znaczące.

Sam musisz spróbować, żeby się przekonać. Nawet taki potwór jak AVC-1(xx) nie potrafi tego, co dobry wzmacniacz.

PS. A z drugiej strony ...podobno wszystko gra tak samo... :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pamiętajmy że topowy amplituner ma do zasilenia kilka końcówek mocy. Funkcję wzmacniacza stereo pełni niejako przy okazji i jest to traktowane jako jedna z opcji. Z moich doświadczeń z kolei wynika że amplitunery mają problem z wysterowaniem trudnych kolumn (spadek impedancji).

Ale po co jak np za te 2 tys kupisz topową interge, ktora zagra na poziomie nowego wzmacniacza za 7tys powiedzmy.

?👈

Ale po co jak np za te 2 tys kupisz topową interge, ktora zagra na poziomie nowego wzmacniacza za 7tys powiedzmy.

Przykładowo po to, że mając do wydania luźne 2000 zł trzeba coś wybrać.

I mamy teraz opcje:

1) najwyższy model amplitunera bądź wzmacniacza wielokanałowego sprzed lat

2) używany wzmacniacz stereo

3) nowy wzmacniacz stereo

Miałem ponad 10 lat temu wysoki model onkyo amplitunera, miał wszystkie THXy, wykonany był super (do dziś sprawny w 100%), ale już 10 lat temu grał do niczego :D wiec raczej nie tedy droga.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Opcja nr 2. Za nieco ponad 1500 PLN można kupić w miarę nowego Coplanda CSA-8. A do tego setki innych klocków z którymi ten Denon raczej nie da rady być porównany.

Opcja nr 2. Za nieco ponad 1500 PLN można kupić w miarę nowego Coplanda CSA-8. A do tego setki innych klocków z którymi ten Denon raczej nie da rady być porównany.

Może i można, ale ten Copland po pierwsze nie ma pilota (w XXII w to totalna dyskwalifikacja) a po drugie jak widzę oszczędności producenta poczynione na chłodzeniu (radiatory) to już mi się odechciewa takiej maszyny.

Może akurat ten Copland to strzał chybiony ale nie wykluczam opcji, że coś w okolicach 2000 zł może się równać jakością wykonania z flagowcami sprzed dwudziestu lat.

Przykładowo po to, że mając do wydania luźne 2000 zł trzeba coś wybrać.

I mamy teraz opcje:

Za 2 tys mozesz kupic topowa integre rowniez. Np nie takie stare PMA-2000R. A nawet i 2000AE. Za troche ponad 2 tys Marantz-a PM-16 i wiele innych.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Może i można, ale ten Copland po pierwsze nie ma pilota (w XXII w to totalna dyskwalifikacja) a po drugie jak widzę oszczędności producenta poczynione na chłodzeniu (radiatory) to już mi się odechciewa takiej maszyny.

Może akurat ten Copland to strzał chybiony ale nie wykluczam opcji, że coś w okolicach 2000 zł może się równać jakością wykonania z flagowcami sprzed dwudziestu lat.

Też tak gadałem dokąd go nie posłuchałem czego i Tobie życzę.

Za 2 tys mozesz kupic topowa integre rowniez. Np nie takie stare PMA-2000R. A nawet i 2000AE. Za troche ponad 2 tys Marantz-a PM-16 i wiele innych.

Nie jestem pewien czy PM-16 jest lepszy od Coplanda. Obawiam się że nie. Denon PMA-2000 to już w ogóle. Za nieco ponad 2 tyś można mieć CSA-28. Tutaj jest jeszcze lepiej no i jest pilot :D

Gość aqs

(Konto usunięte)

A ja pytam o system. Densen nie jest lepszy od Coplanda. Ma zupełnie inną sygnaturę dźwięku.

Jest lepiej zbudowany a o walorach brzmieniowych to juz nie dyskutuje

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jest lepiej zbudowany a o walorach brzmieniowych to juz nie dyskutuje

Większość jest "lepiej" zbudowana ale niestety lepiej nie gra. Sam się na to nabrałem.

Napisze tak jako posiadacz wielu topowych wzmacniaczy,oraz amplitunerów.Sa lepsze i gorsze nawet wsród topowych,podobnie jak wzmacniacz,wzmacniaczowi nie równy tak i amplitunery.Pewne jest jedno mimo wielkich gabarytów potęznych tranzystorów,i wielkich mocy na papierze ,jednak brak im troche pary.Jako posiadacz Rx-v 3800,3900,az1,oraz z9 Yamahy,oraz Marantza SR-9600,oraz Pioneera ax10,i Harmana 7500,i 745,te wspaniałe klocki grały przyzwoicie stereo,ale brakowało im dynamiki,i trzeba było regulować tony niskie,oraz wysokie,korygować ustawienia kolumn,Wyglad oraz wyposażenie,zaciski głosników,tylne scianki cos wspaniałego.Zachecam jednak do kupna takiej maszyny,aby cieszyc sie wyglądem,faktycznie teraz za 2-3 tys mozna kupić prawie wszystkie flagowe modele z lat 2002-2005.Miałem tez sporo kiepskich wzmacniaczy które grały gorzej od wielokanałowców,tak więc trzeba to samemu przerobić,a nie pisać o czymś czego sie nie słyszało,a nawet na oczy nie widziało.Nowe wzmacniacze pokroju Pioneer a30,a50,Denon 710,czy wiele innych modeli w cenie do 2 tys to istna kpina,tak więc najlepszy wybór to używany wzmacniacz do 2 tys,to jest pewne,ale pewne jest tez to że kupiowanie nowego pieca za 2tys to kasa wywalona w błoto.

Nie jestem pewien czy PM-16 jest lepszy od Coplanda. Obawiam się że nie. Denon PMA-2000 to już w ogóle. Za nieco ponad 2 tyś można mieć CSA-28. Tutaj jest jeszcze lepiej no i jest pilot :D

Coplanda kiedyś słuchałem u kumpla, ale na jego kolumnach wiec ciężko coś powiedzieć. Natomiast Pma-2000r uwazam za najlepszego denona z ery po 1988r. Wcześniejszych nie mialem. Nie wiem jak pm16 ale w środku wygląda biednej.

?👈

Z autorem wątku się w paru sprawach nie zgadzam:

Oczywiście są przestarzałe technologicznie jeśli chodzi o wizję i obróbkę sygnałów wielokanałowych (DTSy, SREsy, DUPesy itp). Jednak w niczym ów brak nie przeszkadza w słuchaniu normalnego sygnału STEREO na dwóch pełnowymiarowych kolumnach. Powiedziałbym nawet, że brak modułów HDMI to nawet zaleta w przypadku traktowania takiego potwora jako wzmacniacza stereo.

Tir służy do przewożenia towarów, a nie wyjazdu za miasto z panienką - z tym się chyba zgodzą wszyscy ?

Podobnie te jak Kolega nazwał "dupesy" służą jeśli nie do podniesienia jakości dźwięku przy oglądaniu filmów, to na pewno do podniesienia komfortu użytkownika. Mnie np. stacja dokująca jest potrzebna jak dziura w moście, ale dla kogoś to może być jedno z kryteriów wyboru sprzętu.

W sumie (bez urazy) wątek robi wrażenie obrony Częstochowy. Nie przesłuchałem tyle amplitunerów co dariusz, ale wrażenia mam podobne - jesli chodzi o to jak grają.. Ale......

Za 2 tys. zł nie da się kupić flagowca w rozsądnym wieku - w rozsądnym, czyli bez najnowszych fajerwerków, ale już z opcjami które pozwalają na wygodne podłączenie źródeł dźwięku wielokanałowego. A sorry, ale wydawanie 2 tysięcy na amplituner który wyłoży się na 90% nowego materiału filmowego, czy tam pewnych rzeczy nie odtworzy chyba nie ma sensu.... Albo co mi po HDMI ver. 1.0 ??? Ile jest na tym forum postów typu ratunku jak to podłączyć bo nie gra......

Zdecydowanie mając 2 tys. kupiłbym model nie flagowy, ale z najwyższej serii producenta tylko z lat 2009-2010, czyli pięcio, sześcioletni.

I to moim skromnym zdaniem optymalny wybór do kina (i na tv i na projektor)

A za drugie 2 tysiące używany wzmacniacz.

I to chyba najrozsądniejsze. Fakt za 4 tysiące, nie za dwa. Ale nie da się chyba w XXI wieku tanio i dobrze.....

Cały ten wątek mnie przypomina deko (bez urazy dla Kolegów) bieda dyskusje co jest lepsze do gier PC, czy konsola.

W normalnym społeczeństwie ma się to i to. Jedno czysta rozrywka, drugie praca..

Podobnie w audio ma się amplituner i wzmacniacz - jeśli muza to nasze hobby...

A wożenie lodówki osobówką to cecha biednych społeczeństw... Niby można, ale........

Gość

(Konto usunięte)

Dodam swoje 5 groszy. Co kilka lat zmieniałem amplituner na nowszy model.

Pierwszego nie pamiętam, drugi mam do dziś (leży w kartonie) ,jest to Pioneer model AX2.

Teraz używam Yamahy Adventage RX-A 2010, w tym roku chciałem go wymienić na RX-A 3040

lub 2040. Coś mi powiedziało by pójść inną drogą, zostawiłem tą Yamahę, dokupiłem do niej

wzmacniacz stereo (Yamaha AS1000) . Wymieniłem playery (Yamaha BD-A 1010,Dune Base 3D)

na Oppo 105D. Wydałem trochę więcej ale przeskok jakościowy mam chyba kilka razy lepszy

niż bym miał w momencie wymiany samego amplitunera. Z ciekawości podłączyłem starego

Pioneera AX2 do Oppo 105D, oczywiście audio po analogu. Odtwarzacz Oppo dekoduje mi wszystkie

formaty typu DTSHD czy TrueHD. Różnicy w filmach nie usłyszałem żadnej.

Dlatego jestem zdania, że można zrobić sobie fajne kino za małe pieniądze ze starego sprzętu.

Warunek jest taki ,że trzeba mieć player który ma wbudowane dekodery DTSHD lub TrueHD.

Ja na przykład mogę sobie zrobić drugi zestaw z Pioneera AX2 plus Yamaha BD-A 1010 lub Dune HD Max(to też leży w kartonie)

dokupić jakiś wzmacniacz stereo i jest ok. Zestaw na te czasy budżetowy ale dobrymi kolumnami fajnie by zagrał.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Coplanda kiedyś słuchałem u kumpla, ale na jego kolumnach wiec ciężko coś powiedzieć. Natomiast Pma-2000r uwazam za najlepszego denona z ery po 1988r. Wcześniejszych nie mialem. Nie wiem jak pm16 ale w środku wygląda biednej.

Denon nie miał nigdy wybitnych wzmacniaczy. Były co najwyżej poprawne tak jak setek innych firm. Copland jest firmą z zupełnie innej półki jakościowej. Podobnie jak Krell, Mark Levinson i wiele innych. Po prostu Denon jest jak Volkswagen - dla ludu.

Miedzy VW, a BMW jest roznica na pierwszy rzut oka, ale jakby tak zajrzec do CSA8 i PMA-2000R to nie wiem, ktory jest lepiej zbudowany... I od kiedy napis gra? Ja wiem ze nie ktorzy klekaja przed swoimi krelami czy sansui, ale ja jestem daleki od takich uprzedzen.

?👈

Volkswagen - dla ludu

Dla ludu to Skoda jest

CSA8 i PMA-2000R

A który to amplituner ???***

;P

*** wiem, ten trzeci

Oki pożartował, poleciał, miłego popołudnia wszystkim fanom złomu 5.1/7.1 i 2.0

Posiadam od nowości yamaha dsp ax1 centralny ras chodzi ras nie to samo tyły przednie głośniki podpięte na B bo na A niema dżwięku . Czy ktoś z panów zna dobry serwis w małopolsce taki żeby znali się na rzeczy . Jeśli chodzi o dżwięk i wygląd jest super zwłaszcza że można taki wzmacniacz kupić za ułamek ceny pozdrawiam .

Ślepy test starego już amplitunera Yamahy vs wzmak MARK LEVINSON :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na forumowych testach przy równej głośności też nikt nie rozróżnił amplitunerów od drogich wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.