Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 1200-1500zł

pepcio666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem zupełnie nowym uzytkownikiem - moją dotychczasową wiedzę zawdzięczam w dużej mierze temu forum. Jednak wybór amplitunera - pomimo przeczytania wszystkich możliwych wątków - przerasta moje możliwości. Złożyłem już zestaw kina domowego Tannoy M3 + Tannoy mSub + Tannoy mC + Sony SS-A102 na tył (docelowo do wymiany). Póki co waham się pomiędzy:

Denon AVR-X1000

Yamaha RX-V477

Pioneer VSX-824 (lub VSX-529, który różni się chyba tylko brakiem Bluetootha)

Budżet 1200 do maksymalnie 1500. Używane raczej odpadają - ze względu na konieczność przesłania sygnału HDMI 3D. 4k - niekoniecznie, aczkolwiek myśląc przyszłościowo może się przydać - co dyskwalifikowałoby Denon - chyba że NAPRAWDĘ warto w stosunku do Yamahy lub Pioneera.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/120904-amplituner-do-1200-1500z%C5%82/

Może trochę dołożyć i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba, że półkę niżej ale z nowszej serii

Ukryta Zawartość

lub tego Onkyo

Ukryta Zawartość

zależy czy przeważać ma muza czy kino, kino to Yamaha i Onkyo a muza to Denon i Yamaha więc Yamaha spokojnie da radę i tu i tu. Chyba, że jeszcze taką Yamahę

Ukryta Zawartość

Pioneera zostaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

636 za 1540 zfecydowanie warto,ale pochwal się forumowiczą gdzie kupiłeś tak tanio,ja kompletowałem sprzęt znajomemu i wybrałem mu onkyo 660 to jest dokładnie to samo inne oznaczenie,ale kupiłem najtaniej w sieci za 1800 zł.

Witaj,

biorąc pod uwagę kolumny Tannoy, moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem będzie Onkyo TX-NR535. To nowoczesny wzmacniacz o wystarczającej mocy oraz bogatym wyposażeniu, którego brzmienie jest spójne z kolumnami Tannoy (wzmacniacza raczej szybki, analityczny, szczegółowy, dobrze kontrolowany bas z kolumnami o charakterystyce miękkie, dobrze wypełnionej).

Zapraszam serdecznie jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Faktycznie z zaprponowanych przez Ciebie modeli najoptymistyczniejszy byłby Yamaha 477.

Jednak warto poszukać i dołożyć do Onkyo 636 lub Yamahy 677 :)

W razie pytań zapraszam.

Serdecznie dziękuję za wszystkie porady. Akurat jestem z Łodzi - więc prawdopodobnie odwiedzę salon Q21 w Pabianicach :)

Jedno pytanie dotyczące Onkyo 535, 636 - według specyfikacji ma on wyjścia 6 Ohm. Kolumny tannoy mają nominalną impedancję 8 Ohm. Czy ma to jakieś znaczenie? Bo przyznam szczerze mimo lektury na ten temat nie do końca rozumiem jak to działa.

Kolumny tannoy mają nominalną impedancję 8 Ohm. Czy ma to jakieś znaczenie?

większa impedancja ( większa niż 4 i 6 ohm) jest bardziej "przyjazna" dla wzmacniaczy, mogą one jednak mieć mniejszą moc zresztą to zależy od wydajności zasilacza bo jeśli zasilacz jest naprawdę dobry to nie ma spadku w mocy(jednak nie w tym przedziale cenowym i nie w amplitunerach). W amplitunerach zazwyczaj jest tak, że moc ich spada a jak drastycznie to zależy od wspomnianego zasilacza. Im niższy model to ma możliwość współpracy tylko z kolumnami o impedancji 8 ohm ewentualnie może jeszcze 6 jednak tu uważałbym gdyż w czasie pracy kolumny impedancja jej waha się i może spaść poniżej wartości nominalnej nawet do 4 i mniej ohm. Słabsze amplitunery ze słabym zasilaczem mogą się grzać i wyłączać (zabezpieczenie termiczne) szczególnie gdy słuchamy trochę głośniej dłuższy czas. Dlatego najlepiej gdy kolumny mają 8 ohm (tak jak te Tannoy-ki o których piszesz), są bardziej bezpieczne dla wzmacniacza. Moc amplitunerów z kolei podawana jest albo z wysterowanym(podłączoną ) jedną kolumną lub dwoma (stereo). Przy podłączeniu każdej następnej kolumny chcąc skompletować kino domowe moc może spaść nawet do 40-tu kilku Watów a w niskich modelach nawet poniżej 40W. Dlatego więc lepiej nabyć wyższy model nawet z wcześniejszej serii co zazwyczaj wiąże się z 2/3 lub połową ceny w momencie wejścia jego na rynek bo amplituner taki poradzi sobie z kolumną o np niskiej skuteczności potrzebującą mocnego wzmacniacza .

535 to duzo gorszy amplituner. Jesli szukasz tylko do kina to sie nada ale w przypadku odsluchu muzyki musi to byc seria 6. W tych podstawowych modelach lepiej dlatego wybrać Yamahe, ma wieksza stereofonie i rownosc grania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.