Skocz do zawartości
IGNORED

żródło do 8 tys. zł

andrzejeka

Rekomendowane odpowiedzi

Z doświadczenia wiem, że zwykły CD (bez względu na cenę) jest zazwyczaj kiepskim transportem.

Spotkałem tylko jeden CD, który jest znakomitym transportem.

To Lyngdorf CD-2.

Oczywiście nie słuchałem wszystkich CD w roli transportu. Pewnie jakieś grają dobrze. Ale trzeba byłoby to zbadać.

Może założymy ogólnopolskie kółko badaczy transportów ? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Oczywiście nie słuchałem wszystkich CD w roli transportu. Pewnie jakieś grają dobrze. Ale trzeba byłoby to zbadać.

Może założymy ogólnopolskie kółko badaczy transportów ? ;-)

Doczytałem w sieci że wklejony przeze mnie transport Advance acoustic mcd 404 nie jest juz produkowany wiec raczej nie ma szans gdzies w sklepie go posłuchac

Tak mialem Antile na sprzedaz ale zostala sprzedana. Zapomnailem skasowac ogloszenie. Przerobilem troche leemy - dwa wzmacniacze, cd, kolumny i musze przyznac ze to bardzo dobre urzadzenia. Antilla goscila u mnie najdluzej ale jak to bywa lepsze jest wrogiem dobrego... i nastaly zmiany:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Z doświadczenia wiem, że zwykły CD (bez względu na cenę) jest zazwyczaj kiepskim transportem.

Spotkałem tylko jeden CD, który jest znakomitym transportem.

To Lyngdorf CD-2.

Dla mnie temat CDków jako transportów (i w ogóle) skończył się 4 lata temu, jak przerobiony dla klienta (zegar, itp.) Audionet ART v2 pojechał na Wyspy. Pojechał, bo jako transport do DACa przegrał z DVD za 250zł po przeróbkach. Na pułapie zarezerwowanym dla maszyn czytających gęściejsze płyty niż tylko Redbook to zagra np. Trigon Recall v2, bo... ma transport zrobiony optyce DVD. :)

Odnośnie pytania autora - Trigon Recall v.2 + przeróbka. Nie widzę opcji do 8k zmieścić równie dobrze grający zestaw z DACem, bo jeszcze kabel cyfrowy parę stówek kosztuje minimum porządny. Ba, nie znam DACa do 8kzł, który zagra na pułapie modyfikowanego Trigona w wersji z PCM1792, a gdzie reszta zestawu? Kontakt z użytkownikiem takiego sprzętu podawałem już w poprzednim wątku. Modyfikacja to sprawa "legalna", z gwarancją i paragonem lub FV.

QAT RS 3 ,kosztuje 5700zł ,porównywałem do CD za 25000zł i nie potrafiłem odróżnić ,do porównania użyłem wzmacniacza SCHIIT LYR i słuchawki Beyer Dynamic DT 990 PRO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo Docet Lector CDP-603

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 8tys pln to mozna miec Leema Antila 2S a nawet eco jak sie postarasz. Wplacilem zaliczke na Antila 2s I Tucana 2 jakis czas temu, ale jak jechalem drugi raz odebrac to wzmak siadl...zestaw byl do wziecia za 2 tys funtow...po naprawie za tyle wlasnie poszedl. Ladnie to gralo.

Wedlug mnie jak Ci sie nie spieszy i mozesz kupic w Uk to na pewno dostaniesz cos dobrego. Wydajac £1700 mozesz ustrzelic dobra Wadie, Esoteric, DCS.

Wieza STEREO Technics :)

Gość

(Konto usunięte)

Proponuję posłuchać YBA CD430 Passion. Sam osobiście tak ową zakupiłem roczną na gwarancji za naprawdę dobrą cenę. Marka w naszym kraju trochę mało popularna i ciężka do kupienia w używce, a nowa wykracza poza budżet, ale wg mnie naprawdę warto poszukać.

Przerobilem Meridiany ,Sony by Swoboda ,Linn-y...itd.

Używany NAIM CDX2 i nie ma co szukać dalej , toż to prawdziwa elektrownia ... Zródło (jesli o cyfrę chodzi) na zawsze. Do lampy i tranzystora.

DAC - WADIA X32

Transport Pioneer PD-9700.

Obydwa leciwe urządzenie i teoretycznie cyfrówka poszła do przodu . No właśnie , teoretycznie bo jak się okazuję tan komplet robi pośmiewisko choćby z takiego M2TECH Younga z zasilaczem Palmer .

Miałem trochę DACów i CDków ale powyższy komplet to PRZEPAŚĆ . Tamte różniły się " czymś " . To coś to jakieś niuanse , czasem lepszy bas , czasem co innego . Tu jest całkiem inna klasa a raczej inny świat .

PD 9700 do dostania za 1200zł , Wadię kupiłem za 800zł a kabel Profigold 4000 za 150zł

Do tego kabel zasilający Wireworld Stratus za 300zł .

DVD w roli transportu odradzam chyba że kogos nie rusza mikry wyświetlacz i szybkość działania .

Pomierzyłem Wadię i kondensatory trzymają wartości oryginalne więc pożyje jeszcze lata .

PD 9700 - lasery około 400zł ale nawet jak się skończą to za tą samą kasę kupi się PD 7700 i przekładka ale na kilka sztuk PD 9700 i kilka lat używania żaden nie wykazywał problemów z laserem .

Używany NAIM CDX2

Miałem CDX i do powyższego zestawu dużo odstaje chociaż to bardzo dobry CD na tle innych.

Miałem CDX i do powyższego zestawu dużo odstaje chociaż to bardzo dobry CD na tle innych.

Nie słuchałem CDX-a. CDX2 z kolei okazał sie wg mnie lepszy od duzo drozszego Metronome .

No i powoli robi sie dosc pokazny zbior.Do wyboru sa używane:

Naim cdx2,..... -5-6 kzl

audio research cd3 mk!!......-8 kzl

audio note cd3-....................5 kzl

leema antilla.....7kzl

-accuphase dp-75v......9.5 kzl

oraz nowe:

-lyngdorf cd2 .......-10kzl

-lector cdp 603 .......-7kzl

-qat rs3-........5.6 kzl .........to juz dla mnie egzotyka

-accustic arts player ..ex demo, gwarancja ...-6.5 kzl

Prosze o jakies ustosunkowanie sie do wymienionych modeli, zalet, wad itp.?Osobiscien przychylalbym sie do leemy, jako cd spasowanego do wzmacniacza, niestarego itp.Pewien kłopot moze byc tylko z tym, ze trzeba by to sciagac z Anglii.

O propozycjach DAC i modyfikacjach sie nie wypowiem, bo nie mam w tej materii zadnej wiedzy

Do naima można podpiąć dodatkowe zasilanie.

A takie zasilanie wznosi jakość brzmienia na wyżyny.

Wiem bo słuchałem. Drogo ale warto.

Ukryta Zawartość

Można "trochę" taniej:

Ukryta Zawartość

Myślę, że kombinacja NAIM CDX2 + dodatkowe zasilanie będzie wymiatająca.

Ewentualnie Lyngdorf cd2 - naprawdę dobrze gra i jest rewelacyjnym transportem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

chyba to mocno luzne propozycje,bo kazdy wrzuca cos od siebie,ale niewiele o brzmieniu.... Naim a Audio Reaserch to raczej inne szkoły grania.Audio Note ponoć dobrze zgrywa sie z lampowymi wzmacniaczami,ale o tym jacyś posiadacze niech sie wypowiedzą.

Ktos cos wiecej moze napisac o AR CD3 mk2 ? Swego czasu chyba to był topowy model...

Autorowi watku na pewno bym odradzał 'wynalazki' ....przy odsrzedaży czy serwisie może być róznie.

moze kolega stecko cos napisze o dzwieku Leemy i Audio Nota,bo oba miał,ale poszły na sprzedaż....

Przerobilem Meridiany ,Sony by Swoboda ,Linn-y...itd.

Używany NAIM CDX2 i nie ma co szukać dalej , toż to prawdziwa elektrownia ... Zródło (jesli o cyfrę chodzi) na zawsze. Do lampy i tranzystora.

Tak tylko ze laser juz nie dostępny do tego modelu jest zamienik ale powoduje ze trzeba zmienić w środku kilka rzeczy , koszt wymiany duży bardzo wiec nie dziwcie sie dlaczego ludzie sprzedają za niska cenę

:)

wiem, że to recka pacuły...ale warto przeczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze accuphase dp-400, dp-500 z budzetem <10 lzl, nie wiem nic na temat , czy to konstrukcje leciwe czy nowsze, lasery , czesci itp.jaki dzwięk?

Naim cdx2, jesli lasery sa juz out. to nie bede sobie zawracal glowy.

Zostaja jak na razie oferowane audio note, audio research i ewentualnie accuphase jako używki..tylko z jaka barwa dzwieku? Oraz nowe lyngdorf i lector cdp-603 , tez ciekaw jestem czy graja analogowo, aksamitnie bez ostrosci i czy jakosciowo zblizaja sie do uzywek?Chce dobrego dzwieku,ale bardziej cenie barwe i nasycenie i spokoj, nie cierpie ostrosci, jasnosci a przede wszystkim muzyka nie moze meczyc,Mialem kiedyc caspiana wzmacniacz i mozna bylo sluchac godzinami, swobodnie niemeczacego, plynacego dzwieku.Brakowalo detalu, ale wolalem to, niz np. Primare, ktore po jakims czasie draznilo pewna ostroscia, przynajmniej mnie.Dlatego cd powinien byc po tej lekko cieplejszej, aksamitnej stronie.

Cena wedruje do ok. 10 kzl, moze cos fajnego jeszcze sie znajdzie?

Proponuje Piliniusa 101 to je kwoty można spokojnie kupić

Tańsza alternatywa to caspianem m2 około 5 tysięcy spokojnie kupisz

Tez może upolować auralic vega dac plus do tego cyrus cdt transport - swietnie połączenie

:)

albo Audiobyte Black Dragon + dobry transport.

Auralic Vega zagra za jasno ze nieodpowiednim transportem. Dragon jest bardziej bezpieczny.

chyba to mocno luzne propozycje,bo kazdy wrzuca cos od siebie,ale niewiele o brzmieniu.... Naim a Audio Reaserch to raczej inne szkoły grania.Audio Note ponoć dobrze zgrywa sie z lampowymi wzmacniaczami,ale o tym jacyś posiadacze niech sie wypowiedzą.

Ktos cos wiecej moze napisac o AR CD3 mk2 ? Swego czasu chyba to był topowy model...

Autorowi watku na pewno bym odradzał 'wynalazki' ....przy odsrzedaży czy serwisie może być róznie.

moze kolega stecko cos napisze o dzwieku Leemy i Audio Nota,bo oba miał,ale poszły na sprzedaż....

Tak w skrocie ;

Leema antila - otwarte dynamiczne brzmienie, jest atak, fajny detal. Muzykalne brzmienie ale porownujac bezposrednio do AN cd3 leema jest po jasniejszej stronie mocy.

Audio Note cd3 - bardzo muzykalny cd, lagodne brzmienie z bardzo duza iloscia detalu , piekna srednica. Wiem sprzedaje go wiec "musi byc pieknie" ale to naprawde bardzo ciekawy cd player w cenie 5k.

W moim zestawie AN zagral lepiej niz drozsza Leema , choc leema rowniez jest bardzo dobrym cd. Licza sie rowniez gusta i w tym przypadku mi bardziej podchodzi brzmienie urzadzen Audio Note.

Leema - dynamika, detal

AN - analogowe brzmienie po spokojniejszej stronie z piekna scena :)

Ale jedno - sam cd nie gra, liczy sie reszta toru. Wg mnie dobrym pomyslem jest łaczenie wzmacniacza lampowego i " zwyklego" cd lub odwrotnie tranzystor + cd "lampowe".

Pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

QAT RS3 gra jak wysokiej klasy gramofon,jak dla mnie troszkę za mało ostrości ,ale mam IC Musical Fidelity ,na Acrolinku dochodziły lepsze kontury.Prawdopodobnie zagra lepiej niż jakikolwiek CD nie licząc tych ekstremalnie drogich.Możliwe że przesadzam ,ale warto tego posłuchać.

Audio note moze fajne jest, tylko obawiam sie ewentualnego serwisowania w Polsce, czy ktos to obsluguje, czy sa dostepne czesci, laser, ile to ma lat?Nie lubie zmnieniac sprzetu, chcialbym, zeby cos bezproblemowo pogralo pare spokojnych lat, a jesli juz cos sie "wydarzy", zeby to mozna bylo oddac bez obaw do serwisu.Podobnie wspomniany audio research, jak to wyglada?.Lyngdorf cd 2 jaka to barwa dzwieku, czy ten bardziej aksamitny i cieplejszy, czy chlodny i ostrzejszy ton?Ktos radził lectora cdp-603 jako analogo grajacego, jak z tym jest?

Acha, nie lubie top loaderow, krazkow dociskowych itp. wole nie hi endowe szufladki, niby drobnostka, ale drazni lub cieszy.

Też jestem ciekaw opinii.

Topowy ale trochę czasu minęło. Ciekawe jak jest z serwisowaniem, dostępnością lasera itd. Czy po np. 6-8 latach coś może być już zużyte i wymagające wymiany?

Laser w AN to tani SOH-A1 . Koszt bodajze 30zł.

Co do serwisu to ogarnięty elektronik da spokojnie radę...

Druga sprawa że większośc ''antyków'' wciaż ma się dobrze i niejednokrotnie są mniej awaryjne niż nowe zabawki made in china...

No fajnie,ze pojawiają się jakieś opisy wrażeń użytkowników :)

>stecko... Twoje opinie są po odsłuchach w jakim systemie? Coś więcej zmieniałeś w torze czy z Twoja S9 Unisona? Wniskuję,ze Audio Note CD3 raczej w muzyce z wykopem może nie dawać rady? Wiadomo,ze gra system i cd musi się wpasować w niego jak i gust użytkownika. Dla mnie osobiście jeśli części są wciąż dostępne,to wiek nie jest jakimś problemem o ile brzmienie się zbytnio nie zestarzało :) jaki CD w takim razie wygrał u Ciebie? :)

O serwisowanie i dostęp do części należałoby popytać ostatecznie choćby u pana Kałuży z Milanówka czy są z konkretnym modelem jakieś problemy.

>stecko... Twoje opinie są po odsłuchach w jakim systemie? Coś więcej zmieniałeś w torze czy z Twoja S9 Unisona? Wniskuję,ze Audio Note CD3 raczej w muzyce z wykopem może nie dawać rady? Wiadomo,ze gra system i cd musi się wpasować w niego jak i gust użytkownika. Dla mnie osobiście jeśli części są wciąż dostępne,to wiek nie jest jakimś problemem o ile brzmienie się zbytnio nie zestarzało :) jaki CD w takim razie wygrał u Ciebie? :)

Testowałem z zestawem UR S9 (lampy sterujące amperex bb), Aries Reference, kable Transparent ultra i super, zasilające diy Yarbo.

Ja lubie możliwie analogowe brzmienie, muzykalne, ciepłe, z duża ilością detali na średnicy. Ale muła też nie lubię, lekki pazurek wskazany:) AN sprawdził się w różnorodnej muzyce u mnie (DM, R.e.m, Phil collins,Enya) czyli ''misz masz'' :) Nie wiem jak zagra z czymś ostrym, rock , metal ponieważ nie słucham takiej muzyki. Wrzucałem też ''murzyńskie'' rytmy i też było spoko:) Ale jak odkreśliłem liczy się również reszta toru i to bardzo...

Na dzień dzisiejszy u mnie dzieli i rządzi Esoteric X-03SE choć to nie jest ciepłe misiowate granie i zalecany wzmacniacz lampowy do tego cd. Wtedy jest detal, przestrzeń, nie ma ostrości... ale i tak mam jeszcze coś do sprawdzenia ze stajni Audio Note:)

Pozdrawiam

Ja już nie wyrabiam czytając takie brednie jak zródło do 8000,może za 2000 będzie takie samo ale nie,tobie chce się płacić za napis nie?

Ale ludzie lobią płacić i lepiej się wtedy czują ;)

No i jest się czym pochwalić ; )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.