Skocz do zawartości
IGNORED

żródło do 8 tys. zł

andrzejeka

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę z własnego doświadczenia,jak zresztą już wyżej napisałem QAT RS3 ,gra lepiej niż większość nowych CD do kilkunastu tyś zł. Gra lepiej niż jakikolwiek inny serwer w podobnej i wyższej cenia ( 5700zł) Ma on tę samą jakość co Lumin D1 ,różni się mniej szczegółowym ,ale wyraźnie bardziej analogowym brzmieniem niż D1.

Oczywiście każdy ma inny gust ,jeżeli ktoś lubi tysiące detali to QAT mu nie podejdzie.

Nie mam jakiegoś ogromnego doświadczenia,słucham na słuchawkach ,ale skoro miałem problem z odróżnieniem tego serwera od markowego CD za ponad 20 tyś. to myślę że warto go polecać .

Albo naim'a strumieniowce. Grają niezwykle analogowo. Podobnie polecić mogę pro-ject stream box rs. Od kiedy mam zasilanie Tomanka to jest tzw. petarda!

Ale dokladnie ktore modele naima strumieniowcow?Czy wymagaja dodatkowo DACa, mozesz przyblizyc?Unitiserve moze grac jak cd player czy wymaga daca i jak to brzmi?

Unitserve nie ma dac'a na pokładzie. Ripuje płyty na dysk i działa w sieci. Raczej chodzi mi o nd5xs lub nac n172xs, który jest też preampem niezłym. Oba mają raczej gęste i bliskie tzw. analogowemu brzmienie. Oba mają też wejście cyfrowe więc możesz tam wpiąć jakiś transport np. cd

????

Wiecie, żenujące są te koncerny audio. Produkują urządzenie, które jest komputerem nazywanym streamerem i łorkują, "Linn working on Tidal integration", no ci to się przynajmniej po dwóch latach dołorkowali, ale ciekaw jestem ile to zajmie Naimowi bo sypnęli niusem, że łorkują dobrodzieje " Naim working on Tidal integration"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nooooo braaaawoooo, łaaaaaaaaaał !!!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Krotkie podsumowanie: Naim cdx2, audio research cd3 mkII, accuphase dp-75v to nie produkowany naped badz laser , wiec to jest problem.Lyngdord cd-2 jak sie doczytalem to raczej analityczne i chlodne zrodlo, wiec nie moj gust.Proponowany m. inn. naim nd5xs to dosc drogi strumieniowiec (12 kzl) bez DACa , wiec to opcja troche idaca w kwoty rzedu 20 kzl i dla mnie nie tedy droga.Przegladalem jeszcze pare roznych i nie tanich zrodeł cd i przewaznie moga byc z nimi problemy, bo laser czy napedy przestasly byc produkowane, przynajmniej takie informacje sa w sieci np. REYMIO 777 ( i cena wyzsza)Unikam top loaderow i mimo przesiadki z cd na pliki, to az takiego wyboru wsrod uzywanych i serwisowalnych cd w cenie do i troche ponad 10 kzl to nie ma.Czy to prawda, ze accuphase swoja gwarancje ogranicza do pierwszego nabywcy, jesli tak, to te tzw. papiery i gwarancja używek to robienie wała z ewentualnych nieswiadomych nabywcow?

Dobre transporty są na philips pro lub teac vrds tylko znowu problem z dostepnoscia/cenami...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Jesli nd5xs ma DACa to swietnie.Przebijalem sie przez gaszcz roznych informacji odnosnie roznych modeli i to mi umknelo.A jak porownanie leema do cd5x?Jeszcze o jakies sensowne transporty cd , serwisowalne i przystepne cenowo poprosze, i takie za 2-4 kzl i takie do 8 kzl?

Ukryta Zawartość

Tylko trzeba sprawdzić czy to jest na pewno 2.

Ukryta Zawartość

Krotkie podsumowanie: Naim cdx2, audio research cd3 mkII, accuphase dp-75v to nie produkowany naped badz laser , wiec to jest problem.Lyngdord cd-2 jak sie doczytalem to raczej analityczne i chlodne zrodlo, wiec nie moj gust.Proponowany m. inn. naim nd5xs to dosc drogi strumieniowiec (12 kzl) bez DACa , wiec to opcja troche idaca w kwoty rzedu 20 kzl i dla mnie nie tedy droga.Przegladalem jeszcze pare roznych i nie tanich zrodeł cd i przewaznie moga byc z nimi problemy, bo laser czy napedy przestasly byc produkowane, przynajmniej takie informacje sa w sieci np. REYMIO 777 ( i cena wyzsza)Unikam top loaderow i mimo przesiadki z cd na pliki, to az takiego wyboru wsrod uzywanych i serwisowalnych cd w cenie do i troche ponad 10 kzl to nie ma.Czy to prawda, ze accuphase swoja gwarancje ogranicza do pierwszego nabywcy, jesli tak, to te tzw. papiery i gwarancja używek to robienie wała z ewentualnych nieswiadomych nabywcow?

nd5 ma wejście na swojego wbudowanego daca, wg mnie niewiele usystepuje ndacowi, porównywałem bezpośrednio , w ndacu jest więcej eteryczności.

Focal + Naim

A ja troche z innej beczki?Polskie wyroby cd, czy sa godne polecenia, wady, zalety?

Amplifon TACD 1, Nirvana, Bitofon ...moze jeszcze inne?Czy nadal produkowane, sprzedawane?

Cd troche(?) rozeznałem, i jak bedzie coś pasujacego to zakupię.Natomiast zainteresowalem sie zrodłem cyfrowym, ktore bedzie nie tyle zamiast co moze obok cd.Tak czy siak zamierzam zakupic NAS Synology, bo mam sporo zdjec i filmow do zarchiwizowania i NAS wykorzystalbym takze do magazynowania plikow audio..Komputer plus planowane NAS stoi w gabinecie, sprzet audio w salonie, co wymaga ciagniecia kabla LAN{ czy to problem?].W dalszym ciagu nie chce grac z pc i mysle nad zrodlem typu Lumin t1 lub Aries , Aurender x100 itp. plus DAC.

Zalezy mi na prostocie, funkcjonalnosci , barwie dzwieku [gladkiej, pastelowej, bez ostrosci, wiecej melodyjnosci niz detalicznosci], mozliwosc korzystania z Tidala.

Za jakies typy, modele, uwagi, wskazowki bede wdzieczny.Acha, cena do 12-15kzl.

Normalnie Cię nie rozumiem ...

Po co zadajesz pytanie jak znasz odpowiedź ? Sam sobie odpowiedziałeś jaki sprzęt będzie dla Ciebie najlepszy - Lumin T1. Cena 15k zł mieści się w budżecie.

Nic lepszego za te pieniądze nie dostaniesz.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli Lumina t1 barwa i brzmienie lokuje sie po gladkiej, pastelowej,ocieplonej i nasyconej bez nadmiernej detalicznosci i ostrosci stronie to tak, ale tego nie wiem.Jesli zas barwa nie jest ta oczekiwaną, to dlatego moze inne zrodlo plus dac, i stad moje pytanie.Nie lubie stawiac wszystkiego na jednego konia, warto wczesniej zapoznac sie przynajmniej z czescia stajni.O Luminie czytaslem rozne opinie, od takich, ze gra analogowo i cieplo, po inne, ze po pierwszym zauroczeniu i tygodniach sluchania zaczyna "meczyc", a to dla mnie "najgorsze".Wole stracic troche detalu na rzecz barwy.Opinie z tego forum nie traktuje jako wyroczni, ale sa dobrym drogowskazem, ktory wskazuje kierunek a czasem droge, po ktorej warto podazyc, albo tez drogi, ktorych warto unikac.Cenie sobie kazda opinie, tym bardziej jesli jest merytoryczna i pada od uzytkownikow lub testerow bardziej doswiadczonych w temacie, niz taki laik jak ja.

Ukryta Zawartość

Andrzejeka poczytaj może bo wnioski są różne. Lumin to już jest dużo pieniędzy jak na to jaką funkcjonalność sobą reprezentuj. Chińczycy z Lumina musieli się bardzo zapatrzyć na Linna. Się zastanów czy nie lepiej kupić oryginał, żeby nie było sytuacji, że za kilka lat firma Lumin się zawinie i zostaniesz na lodzie z ładnym blokiem aluminium:)

Ukryta Zawartość

Jeśli Lumina t1 barwa i brzmienie lokuje sie po gladkiej, pastelowej,ocieplonej i nasyconej bez nadmiernej detalicznosci i ostrosci stronie to tak,

Dokładnie tak jest. Lumin gra najbardziej analogowo z wszystkiego co słuchałem jeśli chodzi o cyfrę. Ciekawe co za idiota napisał, że Lumin męczy ;-) Ja napiszę, że sprzęty Accuphase grają dla mnie niezwykle ostro, uwierzysz ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Podoba mi się Lumin L1 czyli pamięć dyskowa, wygląda jak element hifi. Niby jest trochę dysków twardych w fajnych obudowach , ale wszystkie mają najebujące diody, tzn. podczas pracy dysku / odczytu dioda miga z dużym natężeniem jak to w hdd. Chyba będę musiał zbudować sobie sam jakiś ładny bank pamięci:)

Lumin T1 (jak każdy model?) gra z Tidalem.

Działa to generalnie nieźle, ale nie idealnie - przy niektórych płytach z nieznanych powodów przestaje grać dany utwór i trzeba ręcznie kazać mu grać następny; albo gra utwór do końca, a potem kolejnych z danej płyty już nie i już, po cichu przeskakuje między nimi aż dojdzie do końca. Liczę, że poprawią ten błąd, bo jest dość irytujący.

Można oczywiście ten problem obejść używając klienta Tidala na iPada / iPhona i puszczając muzykę na Lumina przez AirPlay. Klient Tidala co prawda też czasami miewa ten sam problem, ale dużo rzadziej. Różnicy w brzmieniu między Tidalem wprost z Lumina, a Tidalem przez AirPlay nie zauważyłem.

Oraz przez AirPlay można oczywiście grać z innych sewisów - na przykład Spotify, albo streamingu Apple, albo lokalne z urządzenia.

Trzeba tylko pamiętać, że aplikacja Lumina do sterowania jest tylko na iPada (nie ma na Androida - jeszcze, oraz nie ma na iPhona - wcale). Ale można w razie czego używać innych aplikacji, tylko nie ma dostępu do ustawień konfiguracyjnych urządzenia (co nie boli aż tak bardzo - na co dzień jedyna potrzebna rzecz to może być głośność, jeśli chcemy podłączyć Lumina wprost do końcówki mocy).

Lumin t1 czy gra z Tidalem?Dzieki za linka powyzej, zamiast problematycznego [?] synology pomysle o kupnie qnap.

Lumin t1 czy gra z Tidalem?Dzieki za linka powyzej, zamiast problematycznego [?] synology pomysle o kupnie qnap.

Widziałem, że przewinął się temat transportu Advance Acoustic, osobiście mam MCD-403 podpięt pod dac Advance Acoustic MDA-503 - jest to komplet tego producenta. Uważam, że w tym przedziale cenowym nic lepszego nie znajdziesz. Zresztą liczne opinie również to potwierdzają.

• 2 tygodnie później...

To moze i ja cos polece, jezeli szukacie CD to polecam Docet Lector 707(najnowszy), klasa urzadzen typu MBL/AR, wg mnie nawet lepszy-bajeczna barwa, dynamika, przestrzen. Cena jednak przekracza powyzszy budzet, ale mysle, ze warto. Jezeli ktos woli przetwornik to wyprobowalbym wspomnianego M50 z najtanszym Docetem, jezeli zbliza sie do CD to juz byloby warto. Posiadalem zestaw NAD 50/51 i jest to dobre granie, ale jednak dosyc studyjne, tzw precyzyjne, malo wypelnione na nizszej srednicy, wyzszym basie, jak ktos lubi to warto. Jak nie, to warto polaczyc M50 z jakims dobrym, wypelnionym i barwnym dackiem, np Aqua Acoustic lub wspomnianym Lectorem. Co do CD vs streamer/dack, z moich doswiadczen wynika, ze jednak trudno znalezc zestawienie streamer/dac, ktore dorownuje CD z wyzszej polki-szczegolnie jesli chodzi o barwe i wypelnienie, pewien spokoj i naturalnosc brzmienia.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

W kontekście do omawianego problemu CD czy oddzielnie transport / DAC i absolutnej nieopłacalności dzielenia co myślicie o tanim linuxowym transporcie plików dającym bądź co bądź bit-perfekt. Za 50% budżetu transport i tak nie pobije dobrego CD a dobre: Lumin, Nad czy Naim poza zasięgiem.

Ja miałbym ochotę na streamer, taki np. od Popia albo nawet tani netbook HP / Dell (sprawdzone) a resztę kasy władować jak najwięcej w DAC.

Jak kiedyś przyjdzie ochota to sobie uzbieramy na lumina i tyle.

Aaa, miało być nie o PC. Taki odtwarzacz z komputerem miałby tyle że w środku płyta główna itp, i że trzeba zainstalować system. Później już niczym się nie różni od typowego streamera.

ciągłe zmiany ...

Kolego Andrzejeka, podążałem tą drogą, i weż ty coś do domu i posłuchaj przynajmniej dwa trzy dni, porównaj do tego co masz( bo nie widzę nigdzie jaki masz transport/cd etc?)

na prawdę nie ma to znaczenia czy to będzie cd czy dac +cd czy streamer czy bóg wie co, bo każde z tych urządzeń może zagrać albo nie, mało tego możesz tego na własnym sprzęcie

nie usłyszeć! podam Ci przykład: mój brat odwiedza mnie na mecze boks etc, i sobie posłucha-obecnie z trzech rózżnych żródeł- wiesz które wybrał? najtańsze... rotela rcd965bx.

słuchał również krell kav-300cd, oraz komp+stello u3(z zasilaniem zew)+ dac audio gd 19 !!

nigdy nie będzie tak ,że wszystko będzie grało tak samo, bo to przecież zupełnie inne urządzenia, ale które tobie będzie grało to cholera wie????

powtarzam, zanim wydasz pieniądze, które masz prawo wydać na co chcesz, po prostu posłuchaj - wypożycz- pożycz etc? ale u siebie i nie jeden a parę dni...

gwarantuję, że sam tu napiszesz czym się co od czego rózżni, i co chcesz mieć, albo co nie jest warte tych pieniędzy !

rs

• 6 miesięcy później...

Podazajac swym torem...kupilem kilka dni temu uzywana z gwarancja Leema Antila 2S Eco od dealera. Porownam za niedlugo z Marantz SA8005 I podziele sie wrazeniami. Nastepny etap to wymiana wzmaka na Tucana 2 I glosnikow na Neat Ultimatum XLS. Powoli do celu...jeszcze XLR Chord signature chce kupic...spiac I delektowac sie moja rosnaca kolekcja plyt japonskich I niemieckich z polowy lat '80. :)

Wieza STEREO Technics :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.