Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki i telewizor

engelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno kupiłem telewizor Samsung ue32j5200. Posiada on tylko jedno wyjście: digital audio out (optical). Chcę do niego podłączyc głośniki Edifier SPK-EF-R1100. Do głośników otrzymałem dwa kable połączeniowe: audio 3,5mm -> podwójne złącze RCA, oraz audio podwójne złącze RCA -> podwójne złącze RCA. Jaki jest w miarę tani i sprawdzony sposób na bezproblemowe podłączenie tych głośników i korzystanie z nich przy oglądaniu telewizji?

https://www.audiostereo.pl/topic/121284-g%C5%82o%C5%9Bniki-i-telewizor/

Witam,

Niedawno kupiłem telewizor Samsung ue32j5200. Posiada on tylko jedno wyjście: digital audio out (optical). Chcę do niego podłączyc głośniki Edifier SPK-EF-R1100. Do głośników otrzymałem dwa kable połączeniowe: audio 3,5mm -> podwójne złącze RCA, oraz audio podwójne złącze RCA -> podwójne złącze RCA. Jaki jest w miarę tani i sprawdzony sposób na bezproblemowe podłączenie tych głośników i korzystanie z nich przy oglądaniu telewizji?

Potrzebny wzmacniacz stereo lub do kina domowego

1) audio 3,5mm-2xRCA

2)DIGITAL OPTICAL

telewizor nie ma wyjścia bezpośrednio na zasilenie kolumn.

Właściwie wystarczy przejściówka z EURO złącza na cinche - L i P;

podłączyć do aktywnych ( chyba ) głośników i już, albo też

Kupić konwerter np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma zasilacz na usb; pozostaje dokupić kabelek optyczny do połączenia i można grać...

Taniej jednak wyjdzie przejściówka. którą można też sobie zrobić

samemu z niepotrzebnych już "archiwaliów" RTV.

Sam też korzystam z sygnału audio na eurozłączu, bo TV mają dziś dźwięk ..szkoda gadać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sam też korzystam z sygnału audio na eurozłączu, bo TV mają dziś dźwięk ..szkoda gadać.

Dlatego lepiej jest wyjść optykiem na daca jak FiiO i dopiero na kolumny, bo nie korzysta się z przetworników w TV.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Życzyłbym każdemu, żeby przetworniki DAC w TV były najsłabszym ogniwem jego systemu ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

audioburak możesz zaproponować jakąś przejśćiówkę nie za drogą? Niestety jestem laikiem i nie ogarnąłbym jednak domowej przejściówki :P Konwenter który zalinkowałes jest dla mnie za drogi. Wolałbym się w kilkudziesięciu złotych zamknąć...

Sądzę, że nie przeinwestujesz kupując coś takiego:

Ukryta Zawartość

z możliwością in i out sygnału.

Ukryta Zawartość

Jeśli w tv na euro jest tylko wejście, najtańszym rozwiązaniem będzie to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Euro jest oznaczenie EXT (RGB). Nie będzie tak, że w przypadku zastosowania tej przejściówki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wystąpić mogą problemy z dźwiękiem, np. przy odtwarzaniu plików z pamięci usb? Na to urządzonko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mógłbym się zdecydować jeśli wiedziałbym, że to rozwiąże wszystkie moje problemy. Na tv dużo odpalam jednak filmów przez usb albo korzystam z xboxa360.

Gdzie można sprawdzić czy euro jest tylko wejście czy również wyjście? Instrukcja nie jest w tym temacie pomocna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Euro jest oznaczenie EXT (RGB). Nie będzie tak, że w przypadku zastosowania tej przejściówki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wystąpić mogą problemy z dźwiękiem, np. przy odtwarzaniu plików z pamięci usb? Na to urządzonko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mógłbym się zdecydować jeśli wiedziałbym, że to rozwiąże wszystkie moje problemy. Na tv dużo odpalam jednak filmów przez usb albo korzystam z xboxa360.

Gdzie można sprawdzić czy euro jest tylko wejście czy również wyjście? Instrukcja nie jest w tym temacie pomocna...

Jezeli telewizor posiada zlacze euro, to jest w nim wejscie i wyjscie.

Wiec kup kabel zakonczony z jednej strony koncowka euro a z drugiej rca.

Mozna tez kupic kabe w ktorym z jednej strony jest euro a z drugiej 4 x rca i wtedy masz i wejscie i wyscie audio.

Zakub DACa i podlaczenie telewizora optykiem ma sens, ale nie bedziesz mogl sterowac glosnoscia pilotem od telewizora, poniewaz na wyjsciu cyfrowym jest jeden staly poziom glosnosci. Wiec rozwiazanie z kablem euro i 2 x rca jest rozwiazaniem tanszym i praktyczniejszym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli w kablu euro na rca są 4 wtyki rca to jest to kabel mono- dla jednokierunkowego będą 3szt, natomiast dwukierunkowy musi mieć 6szt (2 kompl. video, L, P).

W tv może byc na euro tylko wejście, te złącze nie musi być dwukierunkowe.

Co do sterowania glosnoscią za pomocą pilota od tv - na euro TEŻ JEST STAŁY POZIOM. Regulować można tylko na wyjściu sluchawek.

Tyle, że np. u mnie NIE MA dźwięku na eurozłączu przy korzystaniu ze źródeł zewnętrznych.

Jest TYLKO na programie TV :-(

Wtedy jedynym rozwiązaniem jest wy słuchawkowe, niestety.

Kupowanie zewnętrznych drogich DAC do TV mija się z celem.

Powinno wystarczyć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli to prawda co jest na stronie EUROAGD to Twój Tv ma wyjście słuchawkowe tam podłącz

bezpośrednio ww głośniki do tv 3,5mm w to wyjście a do kolumn RCA chyba że w kolumnach

nie ma wejścia RCA to kup kabelek 3,5mm-3,5mm.

Jeśli to prawda co jest na stronie EUROAGD to Twój Tv ma wyjście słuchawkowe tam podłącz

bezpośrednio ww głośniki do tv 3,5mm w to wyjście a do kolumn RCA chyba że w kolumnach

nie ma wejścia RCA to kup kabelek 3,5mm-3,5mm.

Właśnie nie ma wyjścia 3,5 mm. W każdym razie nie pisze o nim w instrukcji ani nie mogę go zlokalizować. Załatwiłem przejściówkę Euro na Cinch. Jak poprawnie to skonfigurować? Ustawiony sygnał OUT oraz wybrane wyjście audio w menu telewizora, ale dalej nic nie slychac...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Taki konwerter się sprawdzi?

czy kupować ten?:

Ukryta Zawartość

Strona Samsung ostatecznie potwierdziła brak wyjscia sluchawkowego. To sklepy wprowadzają w blad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Dźwięk na innych źródłach nie sprawia problemu? Np. przy odtwarzaniu filmu z usb czy konsoli?

Nie. Możesz śmiało kupować,oczywiście to jest tylko konwerter. Chcąc uzyskać lepszą jakość dźwięku w grach z konsoli lub oglądaniu filmów to już polecam zakupić dac-a,

ale to już większy wydatek. Sam zastanawiam się nad kupnem Dac-a, chodzi mi bardziej o funkcjonalność niż jakość. Chciałbym podłączyć kilka urządzeń do dac-a ,wtedy zwolniło

by się trochę miejsca we wzmacniaczu.

Nie. Możesz śmiało kupować,oczywiście to jest tylko konwerter. Chcąc uzyskać lepszą jakość dźwięku w grach z konsoli lub oglądaniu filmów to już polecam zakupić dac-a,

ale to już większy wydatek. Sam zastanawiam się nad kupnem Dac-a, chodzi mi bardziej o funkcjonalność niż jakość. Chciałbym podłączyć kilka urządzeń do dac-a ,wtedy zwolniło

by się trochę miejsca we wzmacniaczu.

Czy jest drastyczna różnica w jakości pomiędzy konwerterem a Dac-iem, czy są one może na poziomie niedostrzegalnym dla średnio spostrzegawczego użytkownika? :P Dźwięk można kontrolować za pomocą pilota tv?

Z telewizora to raczej różnicy nie odczujesz, dlatego jak ktoś już tu pisał ,że nie ma sensu kupować drogiego dac-a do tv. Reszta to już temat rzeka.

Ok, decyduje sie na ten konwerter. Pozostaje jeszcze tylko dokupic kabel optyczny. Wystarczy jakis tanszy z allegro sprowadzic, czy celowac w jakosciowo lepszy?

W "budżetówce, do kilku metrów, różnice jakościowe interkonektów światłowodowych sprowadzają się do grubości "izolacji", precyzji wykonania wtyków i estetyce ewentualnego oplotu. Różnic jakościowych włókna przewodzącego nie będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.