Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dotarl Digi+ Pro kupowany ze strony Hifiberry - przesylka szla 4 dni, cla ani VATu nie ma - na kopercie szwajcarzy zadeklarowali prawdziwa wartosc 39.90 eur i nikt tego nie otworzyl. Dzis spialem to z RPi 3 + 7" LCD (oficjalne), dystrybucja to picoreplayer - Digi+ Pro dziala od razu - wystarczylo w ustawieniach przez www zmienic wyjscie dla squeezelite (to emulator squeezeboxa) z analog audio na Hifiberry Digi+ Pro - reboot i dziala. Odpalilem wlasnie Milesa Bitches Brew w 192/24 - dzwiek idzie coaxialem do DACa Matrix Mini-I Pro 2014 - dac wyswietla poprawnie probkowanie i czestotliwosc.

Odczucia na razie takie ze jest tlusto, tak pelnie, scena jest zupelnie innych rozmiarow, wszystko ma swoje miejsce. Moze to byc placebo wiem, dlatego w najblizszych dniach porownam DACa z USB (zostawilem kabel wpiety) z Digi+ Pro - to bedzie kwestia paru klikniec w interfejsie. Na pewno bedzie to Miles bo ta plyte znam na pamiec, sproboje jeszcze z czyms DSD (moze np sciezka z Terminatora 2 w SACD) no i cos normalnego 44.1/16.

Na poczatku tygodnia spodziewam sie Iqaudio Pi-DIgiAmp+ z dedytkowanym zasilaczem i Pi-DAC+ PRO - kolejna malina juz czeka z obudowa i radiatorami na nowa plytke, do tego beda spiete kolumny pasywne.

Zeby nie popadac w paranoje; iqaudio DAC ktory mialem w glownym a bede mial w drugim systemie to naprawde jest bardzo dobre granie. Poziom Benchmark DAC1 - delikatnie mniej ulozony ale z szersza scena za to. Mysle ze Audiophonics na Sabre z zegarem to moze byc naprawde dobra rzecz.

U mnie w zestawie gdzie ma być wzmacniacz będzie Digi+ Pro i Matrix jako transport DAC z wyłączonym pre. W sypialni będzie wzmacniacz na malince czyli DigiAmp+, a w biurze z monitorami aktywnymi będzie Dac Pro. Do tego stary Squeezebox Boom do kuchni i jest ok.

Poszukuje teraz katowego gniazda coax/rca bo kabel coax z RPi do DACa idzie tak ordynarnie w gore ze nie moge patrzec.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

U mnie w zestawie gdzie ma być wzmacniacz będzie Digi+ Pro i Matrix jako transport DAC z wyłączonym pre. W sypialni będzie wzmacniacz na malince czyli DigiAmp+, a w biurze z monitorami aktywnymi będzie Dac Pro. Do tego stary Squeezebox Boom do kuchni i jest ok.

Poszukuje teraz katowego gniazda coax/rca bo kabel coax z RPi do DACa idzie tak ordynarnie w gore ze nie moge patrzec.

Fajne jest to ze mozna sobie zrobic taki multiroom player :) w kazdym pokoju inny playerek z mozliwoscia synchronizacji.

W sypialni będzie wzmacniacz na malince czyli DigiAmp+

Hej jakie planujesz kolumny do tego? Sam się zastanawiałem nad taką opcją do sypialni aby coś pogrzało przed snem.

Szukałem czegoś z otworem bass reflex z przodu i chyba wybór padnie na Tannoy Mercury F1 Custom, gabarytami sa ok, spokojnie wejdą na komode, można je przesunąć do ściany, w przyszłości może coś lepszego tylko dopiero sie okaze czy będzie sens. To ma być zestaw do snu, relaksu a nie główne hifi domowe. Myślałem też nad Mission M32i oraz Tannoy M1, oba maja br z tyłu więc potrzeba by standow a to już nie potrzebnie komplikuje sytuację.

Do biura będą monitory aktywne bo to maly pokój 9m2 i będzie tam biurko, opcje sa dwie albo DAC Pro i używanie go od czasu do czasu jako wzmacniacza sluchawkowego, albo Digi+ Pro z salonu zamieni sie miejscami - wtedy mógłbym w biurze używać małego DACa zasilanego z usb którego ostatnio wsparlem na kickstarterze - Space Plus na ess9018 - ma coax in wiec tak byłby spiety z Digi+, do tego 2xRCA do monitorów i dziurka do słuchawek. A DAC Pro do pokoju wpiety w wzmacniacz. Trzeba będzie odsłuchać bo priorytetem jest salon.

Z kolumn jak napisałem Tannoy Mercury F1 Custom do sypialni, KRK RP5 G3 do biura - w perspektywie do zmiany na jakieś monitory ze średniej półki np. Adam 7 albo KRK RP8 G2. No i salon budowany od podstaw tzn wzmacniacz i kolumny, jako źródło RPi z jedna z płytek które wymieniłem + DAC Matrix Mini-i żeby odebrać dźwięk z tv po toslink i przekazać na wzmacniacz, Matrix z wyłączonym pre - praktycznie jako transport, ewentualnie dziurka od czasu do czasu dla sluchawek.

Tannoy Mercury F1 Custom to 8Ohm. Wydaje mi się, że może być za dużo dla DigiAmp+. Z tego co pamiętam zalecane 4Ohm ale trzeba sprawdzić.

Q Acoustics maja impedancje 6 ohm, zasilacz który zamówiłem do DigiAmp da 2x35W więc powinien dać radę na 8 ohm kolumnach. Niedługo się przekonamy, nie chciałem przebić 500 zl na kolumny więc Q Acoustics odpadly.

Q Acoustics maja impedancje 6 ohm, zasilacz który zamówiłem do DigiAmp da 2x35W więc powinien dać radę na 8 ohm kolumnach. Niedługo się przekonamy, nie chciałem przebić 500 zl na kolumny więc Q Acoustics odpadly.

Rozmawialem z producentem i powiedzial ze napedza wlasnie q acoustics 3020 i nie ma zadnego problemu. Podejrzewam ze dyskoteki nigdy nie robil ale... ja tez nie zamierzam :) - to ma byc w sypialni przecie ;)

A i ja dorwalem je za £140 czyli niewiele wiecej niz 500 zl ;)

Edytowane przez awietek

On ma na stronie nowe za 183 funty, przy aktualnym kursie bardzo się opłaca w stosunku do polskich cen.

On ma na stronie nowe za 183 funty, przy aktualnym kursie bardzo się opłaca w stosunku do polskich cen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te kolumny można przecież kupić w Polsce za 499zł (wybrana kolorystyka), więc ceny z GB nie są rewelacyjne.

Panowie czekam na wasze opinie w sprawie digi amp do maliny.Sam mam zamiar kupić taki zestaw do sypialni pod Dali Lektor 2(kupiłem za 199 szt):-)...w sieci na S

To jedna z opcji inna to taki mały wzmak z dakiem tylko tu nie wiem czy Malina po usb będzie współpracować

WZMACNIACZ SMSL Q5 PRO DAC

Może ktoś próbował?

Te kolumny można przecież kupić w Polsce za 499zł (wybrana kolorystyka), więc ceny z GB nie są rewelacyjne.

cena za sztuke, ja pisalem o cenie za pare

Możesz podać linka? Wysylają do Polski?

iqaudio.co.uk, z uk wiec bez oplat dodatkowych, wysylaja - do mine idzie pi-digiamp+ zasilacz i pi-dac pro

iqaudio.co.uk, z uk wiec bez oplat dodatkowych, wysylaja - do mine idzie pi-digiamp+ zasilacz i pi-dac pro

Możesz podać link do pary tych kolumn za 500zł? Edytowane przez zhup

Kolego nigdzie nie podawałem ceny w zl, podalem koszt z pare nowych 3020 który wynosi 183 gbp, jak ktoś zauważył w pl zaczyna się od 499 zl przy czym przy wejściu do sklepu z cena 499 koszt rośnie do 549 za sztuke oczywiście.

Kolego nigdzie nie podawałem ceny w zl, podalem koszt z pare nowych 3020 który wynosi 183 gbp, jak ktoś zauważył w pl zaczyna się od 499 zl przy czym przy wejściu do sklepu z cena 499 koszt rośnie do 549 za sztuke oczywiście.

Tak, czy inaczej to żadna rewelacja ten zakup w GB.

W związku z tym, że temat wielokrotnie zbacza na różne wątki poboczne, czy ma ktoś z Was, bardziej doświadczonych użytkowników, wiedzę jakie komponenty będą najlepszymi partnerami dla Raspberry Pi3:

- DAC 200-500 pln

- DAC 500-1000 pln

- DAC 1000< pln

- zasilacz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W związku z tym, że temat wielokrotnie zbacza na różne wątki poboczne, czy ma ktoś z Was, bardziej doświadczonych użytkowników, wiedzę jakie komponenty będą najlepszymi partnerami dla Raspberry Pi3:

- DAC 200-500 pln

- DAC 500-1000 pln

- DAC 1000< pln

- zasilacz

Do 500 mysle ze audiphonics na sabre bedzie nie do pobicia.

W tym drugim przedziale chyba tez :)

Ja czekam na Soekrisa nakładkę na Rpi bo ta ma szansę zamieszać do 1000zł.

Do tego wzmacniacz na płytce z wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie ma mocnych ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebaa1

Do tego wzmacniacz na płytce z wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie ma mocnych ;)

A jak komuś się nie chce dłubać, to może kupić gotowca za £69.95 :)

Ukryta Zawartość

f0ff0c2f275cbfe3eb07eafa0bbb89a7.jpg

f3ff64cc448ee7870bd522e82b0a665c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak komuś się nie chce dłubać, to może kupić gotowca za £69.95 :)

Ukryta Zawartość

f0ff0c2f275cbfe3eb07eafa0bbb89a7.jpg

f3ff64cc448ee7870bd522e82b0a665c.jpg

Brak zasilania akumulatorowego.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi