Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, M-K napisał:

kiedy

Odkąd używam ,zawsze widziałem Moode Audio w zasobach sieciowych.

Zaczynałem od wersji 4.3 ( X 2018 rok !)

@M-K 🙂 nie poddawaj się.

Ja ze swoją maliną  "walczyłem" kilka miesięcy 🙂 .

Ale to ze zmianą karty pamięci to dobry pomysł - czyli wybierz markową i szybką.

Godzinę temu, baltfan napisał:

Moode Audio może pełnić rolę NAS-a ,no powiedzmy prostego zasobu sieciowego.Podłączamy do niego dysk z muzyką i będzie on dostępny w sieci lokalnej.

Chodzi o UPnP/DLNA?

Wtedy mogłem sobie co innego grać na malince a co innego na radyjku połączonym po UPNP z malinką. 😉

2 minuty temu, baltfan napisał:

Nie.chodzi o serwer plików .

Czyli tworzy się folder NAS, w którym widoczne są katalogi z muzyką udostępnione w sieci na serwerze. (komputerze). O tym już było tu pisane. Chyba nie raz 😉

26 minut temu, baltfan napisał:

Odkąd używam ,zawsze widziałem Moode Audio w zasobach sieciowych.

Zaczynałem od wersji 4.3 ( X 2018 rok !)

to musiałbym spojrzeć/poszukać moich wpisów, bo malina grzała mi się wtedy na volumio o moode pozwalał zejść z temp. o 10 stopni

23 minuty temu, jar1 napisał:

Czyli tworzy się folder NAS,

Nie,chodzi o oprogramowanie ,a jest nim Samba,która pozwala uruchomić serwer plików w systemie Linux ,dzięki czemu jest dostęp do tych plików.

Cały czas chodzi mi po głowie zbudowanie/złożenie Daca z części od Ian Canada według projektu z kanału Gabster na YT z tą różnicą, że chciałbym by sygnał wychodził przez RCA a nie XLR

Moje pytanie brzmi czy dane ze streamera do daca wchodzą przez port USB w malinie?

Godzinę temu, tomash napisał:

W tym rozwiązaniu Gabstera sygnał idzie przez gpio i nakładkę.

Czyli to jednocześnie dac ze streamerem, dobrze rozumiem? Ten monitor dla mnie zbędny, więc raczej bym go pominął.

Edytowane przez zborus
Nie,chodzi o oprogramowanie ,a jest nim Samba,która pozwala uruchomić serwer plików w systemie Linux ,dzięki czemu jest dostęp do tych plików.
Dokładnie, tylko od windows 10 trzeba włączyć obsługę starszej wersji samby i będzie moode pokazywane w zasobach sieciowych Windowsa. Na siódemce windows kiedyś wszystko było łatwiejsze.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

15 godzin temu, gienas napisał:

@M-K 🙂 nie poddawaj się.

Ja ze swoją maliną  "walczyłem" kilka miesięcy 🙂 .

Ale to ze zmianą karty pamięci to dobry pomysł - czyli wybierz markową i szybką.

Zapewniam cię, że kartę mam więcej niż wystarczającą

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Dokładnie, tylko od windows 10 trzeba włączyć obsługę starszej wersji samby i będzie moode pokazywane w zasobach sieciowych Windowsa. Na siódemce windows kiedyś wszystko było łatwiejsze.

Jak podejrzeć wersję samby? Ewentualnie jak przełączyć?

Bo widzę że nie widzę 🙂  w łyndołsie.

Po lewej stronie okna "Programy i funkcje" jest odnośnik "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows". Kliknij na niego. Pojawi się okno "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows". Wyszukaj na liście pozycję zbiorczą: "Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS".

18 minut temu, RobG1974 napisał:

Po lewej stronie okna "Programy i funkcje" jest odnośnik "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows". Kliknij na niego. Pojawi się okno "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows". Wyszukaj na liście pozycję zbiorczą: "Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS".

Ja mam to wyłączone a na malince mam folder NAS, który zawiera udostępniony w Windows folder z muzyką . 😉

I gra muzyka. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, M-K napisał:

Pomijając moode ,volumio, picore - co jest jeszcze wartego uwagi z softu na malinkę ?

Ropieee, Vitos

27 minut temu, M-K napisał:

Ale to ropiee jest tylko do współpracy z roon-em ?

Używam go po upnp z mconnect bez roona. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Używam go po upnp z mconnect

O stary... to jakbym z chińczykiem gadał...

Możesz to opisać bo to dla mnie abstrakcja.

Wikipedia, to drugie, co się pokazuje 😉

"UPnP jest architekturą rozproszoną, otwartą i współpracuje z protokołami TCP/IP i HTTP, nadaje się do tworzenia sieci SOHO. Umożliwia przesyłanie danych między dwoma urządzeniami pod kontrolą dowolnego urządzenia sterującego w sieci. UPnP jest niezależna od systemu operacyjnego, języka programowania i fizycznego medium."

11 minut temu, jar1 napisał:

Wikipedia, to drugie, co się pokazuje 😉

"UPnP jest architekturą rozproszoną, otwartą i współpracuje z protokołami TCP/IP i HTTP, nadaje się do tworzenia sieci SOHO. Umożliwia przesyłanie danych między dwoma urządzeniami pod kontrolą dowolnego urządzenia sterującego w sieci. UPnP jest niezależna od systemu operacyjnego, języka programowania i fizycznego medium."

Chodziło mi raczej o to co napisano w tym linku - ehhh

22 minuty temu, M-K napisał:

Chodziło mi raczej o to co napisano w tym linku - ehhh

żeby było śmieszniej od dawna mam UPNP wyłączone na routerze... 😉

a po wewnętrznej sieci działa bez problemu...

ale 99% routerów ma domyślnie włączone... 

na pewno warto używać świeżych wersji softu, choć raczej się nie słyszy żeby przez malinowego linuxa coś się specjalnie złego stanęło...

Godzinę temu, M-K napisał:

O stary... to jakbym z chińczykiem gadał...

Możesz to opisać bo to dla mnie abstrakcja.

Na ropieee mam włączone UPNP. Mconnect to player na komórke czy tablet (Android/IOS)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Czy dobrze rozumiem ? Takie rozwiązanie sprowadza się TYLKO do sterowania z tabletu lub telefonu? Pecet odpada?

to co wrzuciłem to zrzut z PC, ale Ropieee nie ma playera w sobie, więc muzyki z niego nie odpalisz jak z volumio/moode.

6 godzin temu, RobG1974 napisał:

Kiedyś testowałem połączenia z moode i mam dalej na PC piękny skrót do folderu  SD Card (Moode SMB Server) a nie przypominam sobie żebym Sambe 1 włączał na PC ani wyłączał (mam wyłączone). Wydaje mi się że wystarczy włączyć SMB Server na moode i dodać skrót.

2 godziny temu, M-K napisał:

wartego uwagi z softu na malinkę ?

Ukryta Zawartość

Kiedyś testowałem ten system,nie wiem jak aktualnie działa itd.

Ukryta Zawartość

ja testowałem jeszcze dietpi ale było jakoś skrzekliwe z usbridge sig

• Pokaż nowe odpowiedzi