Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Część czy ktoś porównywał malinkę  pi5 do pi4 czy 5 różni się tylko szybkością czy też lepszym dźwiękiem po USB pozdrawiam 😉 

• 1 miesiąc później...

małe przemeblowanie w sieci, tanio trafiłem zasilacz, to postanowiłem poeksperymentować ze swiatlowodem

brakuje mi jeszcze kabla i będzie można testować, różne są opinie 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomóżcie proszę bo z czymś głupio utknąłem.

Kupiłem sobie w końcu Allo DigiOne Signature, postawiłem na Pi4 i załadowałem najnowsze Volumio 3.703. Ale pomimo wszelkich kombinacji nie udało mi się skonfigurować Allo Signature jako źródła dźwięku. 

W sekcji "Opcje odtwarzania->Wyjście audio" próbowałem:

- ustawić I2S DAC na "On" i wybrać "DAC Model" jako "Allo DigiOne"

- ustawić I2S DAC na "Off" i wybrać "Urządzenie Audio" jako "snd_allo_digione"

Za każdym razem uzyskuję efekt, że żaden odtwarzany utwór nawet nie rusza a czasami uzyskuję błąd "Error Failed to open “alsa” (alsa). Failed to open alsa device “volumio” no such device". Co ciekawe błąd znika jeśli chociaż na moment jako "Urządzenie audio" ustawię "Headphones" i coś odtworzę. Wtedy wszystko o tyle działa "poprawnie" że piosenki mają postęp odtwarzania. Ale po powrocie do "Opcji odtwarzania i jakiejkolwiek tam kombinacji problem wraca. Nieistotne jest źródło dźwięku (Spotify, radio internetowe, pliki FLAC z USB). Próbowałem też różnych ustawień trybu odtwarzania DSD (bezpośrednie DSD i DSD over PCM).

Podpowiedzcie co robię nieteges bo już mi się pomysły skończyły a w necie nie znalazłem działającej odpowiedzi. 😞 Może ktoś miałby jak podejrzeć swoje ustawienia albo zapodać jakiś przydatny link.

17 minut temu, Mori napisał:

co robię nieteges

Czy po wyborze np ustawienia :

18 minut temu, Mori napisał:

I2S DAC na "On" i wybrać "DAC Model" jako "Allo DigiOne"

zatwierdzasz i restartujesz system ( reboot ) ?

A jak zasilanie strony czystej i brudnej ? Włączasz jednocześnie rozumie ?

20 minut temu, Mori napisał:

Podpowiedzcie co robię nieteges

Zasilasz obie części 5V? Masz objawy jakby czystą strona nie miała napięcia.  Digione signature musi być zasilany dwoma zasilaczami. Jedno 5V idzie na część brudna i zasila od razu malinę. Drugie zasila tylko część czystą. 

Mam nadzieje ze nie kupiłeś 1 płytki? Widziałem kiedyś w ogłoszeniach ktoś sprzedawał pół digione signature 😑

Właściwie rzecz biorąc to na czystą nie musi być nawet 5V. (Manual mówi od 5 do chyba 8)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

1 płytki?

DIGI Sig. jest jednopłytkowe ,ma dwa wejścia usb-c opisane/

I zalecają żeby czystą strona dostała napięcie wcześniej.  Ja włączam pierwszy jej zasilacz (u mnie 5,5V).

Teraz, baltfan napisał:

DIGI Sig. jest jednopłytkowe ,ma dwa wejścia usb-c opisane/

Jest dwupłytkowe 

Wejścia zasilania to 2x usbc

Zasilam obydwa wejścia. Dla pewności nawet przełożyłem zasilacze żeby sprawdzić czy obydwa działają.

O ile pamiętam robiłem restarty po każdej zmianie.

To jakie ustawienia są w końcu poprawne?

@baltfan wejdź na dowolna stronę i zobacz jak to wygląda.  Duża płytka ma wyjścia cyfrowe i wejścia zasilania, mała robi za izolacje od maliny i jest pod dużą płytka 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry ! 

Jak widać ,kurzy się u mnie.

Używam Moode ,więc z Volumio u mnie ciężko teraz :)

2 minuty temu, Mori napisał:

jakie ustawienia są w końcu poprawne?

I2s on

Dac alllo digione

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

wejdź

Stoi u mnie :) Ale zanim zajrzałem ,uprzedziłeś mnie :)

Teraz, baltfan napisał:

Stoi u mnie :) Ale zanim zajrzałem ,uprzedziłeś mnie :)

Właśnie widzę że wrzuciło tuż po twojej odpowiedzi

@Mori powinno po tym już grać. Dałeś czystą instalke na karcie? Zrob z pi imager najlepiej, bez zadbych didatkowych ustawień 

Volume ,czyli głośność .

Z tym,że ja piszę jak jest w Moode :)

Fixed = stała głośność

Te ustawienia powinny być w sekcji ,gdzie wybiera się rodzaj wyjścia .

W Volumio jest to : max. volume level , w zakładce Volume Options.

Jest tam też ważne ustawienie : Mixer Type : do wyboru Hardware lub inne. Trzeba by wypróbować 

W volumio jest mixer type i powinno być none. Ale po wybraniu i2s i allo digione powinno być już ok moim zdaniem.

U mnie identyczne cuda sie działy jak zapomniałem wlaczyc prąd na czystą stronę...

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

I zalecają żeby czystą strona dostała napięcie wcześniej.  Ja włączam pierwszy jej zasilacz (u mnie 5,5V).

Też wielokrotnie spotkałem się z tymi zaleceniami, ale w praktyce czyli u mnie, obydwa zasilania włączają się jednocześnie i nie ma żadnych problemów. RPI (czyli strona brudna) zasilana jest z zasilacza liniowego a strona czysta Signature z akumulatorków. Z tym że zrobiłem sobie pewien patent, by nie załączać oddzielnie koszyczków z bateriami, bo to trochę upierdliwe było. Dałem płytkę z przekaźnikiem (z cewką na 5V) i zasilacz liniowy 5V podaje napięcie na stronę brudną i jednocześnie wysterowuje przekaźnik, który podaje napięcie z akumulatorków na stronę czystą. Komfort jest taki, że jednym guzikiem załączam stronę czystą i brudną i nie zdarzy mi się, by zapomnieć odłączyć akumulatorki, a te wiadomo chciałyby się rozładować.

Edytowane przez Wito76
6 godzin temu, Mori napisał:

Za każdym razem uzyskuję efekt, że żaden odtwarzany utwór nawet nie rusza a czasami uzyskuję błąd "Error Failed to open “alsa” (alsa). Failed to open alsa device “volumio” no such device". Co ciekawe błąd znika jeśli chociaż na moment jako "Urządzenie audio" ustawię "Headphones" i coś odtworzę.

Miałem podobne kłopoty z Volumio na Malinie 3 - jedyne lekarstwo które "wymyśliłem" to jak najmniej grzebać nastawach... O ile pamiętam to po każdej zmianie nastaw Volumio fiksowało i dopiero po drugim czy trzecim restarcie zaczynało grać.

Dlatego przeszedłem na MoOde 🙂 

Teraz na malinie 5 testowo zainstalowałem Volumio - gra 😄 ale z połową prędkości...  Nie wiem jak to możliwe? Żadne zmiany nastaw nic nie dawały.

A MoOde w tym samym konfigu maliny - gra bezbłędnie.

Z innej beczki - kupilem zamiast 4b na  pi 3b+ pod digione signature. Gra to zauważalnie lepiej. Obciążenie przy Tidal connect i trybie bit perfect bez resamplingow około 4%....

Edytowane przez marcinmarcin

Tiaa... nie pytajcie mnie jak ale całość ruszyła. Wczytałem na kartę jeszcze raz ten sam obraz Volumio i tym razem poszło od pierwszego strzału.

:)

Gra lodziomiodzio!

• Pokaż nowe odpowiedzi