Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Bartik napisał:

Możesz poprawić na Digione sig. 
Mozesz też pomyśleć o innym wzmacniaczu , znam Rhea i znam 226 

Myślałem o tym ale widzę że tylko  z drugiej ręki można dostać, do tego przydałby się jakiś dobry zasilacz, shanti lub coś podobnego i kwota wzrasta. Zastanawiam się czy warto biorąc pod uwagę koszty. 

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

20 minut temu, guardiola4 napisał:

Myślałem o tym ale widzę że tylko  z drugiej ręki można dostać, do tego przydałby się jakiś dobry zasilacz, shanti lub coś podobnego i kwota wzrasta. Zastanawiam się czy warto biorąc pod uwagę koszty. 

Są już nowe sig. Ale ja bym już nie kupował sig , miałem , teraz kupiłem Silent Angel M1T .

Wzmak twój jest ograniczeniem do tych kolumn ,wiem bo porównywałem dźwięk z tego wzmaka z innymi . Może transport zostaw i skup się na wzmaku . 

Godzinę temu, guardiola4 napisał:

1 350 zł zapłaciłem za ten przetwornik w 2013r. Zastanawiam się czy w tej kwocie mogę poprawić coś w moim torze po tych 11 latach 🙂

1350zł 11 lat temu to były inne pieniądze. Obawiam się, że nie ma szans na coś lepszego, chyba że chcesz zwyczajnie coś innego. 

Jak masz tyle kasy i nie wiesz co zrobić to spróbuj Digione signature jako upgrade. 

Albo jak kolega wyżej radzi, sprzedaj wzmak, dołóż i kup lepszy. 

34 minuty temu, Bartik napisał:

Są już nowe sig. Ale ja bym już nie kupował sig , miałem , teraz kupiłem Silent Angel M1T .

Wzmak twój jest ograniczeniem do tych kolumn ,wiem bo porównywałem dźwięk z tego wzmaka z innymi . Może transport zostaw i skup się na wzmaku . 

Trafiłeś mnie, to właśnie jest moja druga droga, myślę o czymś z Haiku, 

Edytowane przez guardiola4

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Godzinę temu, guardiola4 napisał:

Jak cos to mojego siga mogę sprzedać w rozsądnej cenie 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Vincent w spokojnych kawałkach jest mega, czarodziej. Przy czymś bardziej dynamicznym odnoszę wrażenie że może być bardziej rozdzielczo i dynamicznie 

Edytowane przez guardiola4

Skoro jesteś zadowolony ze wzmacniacza to chyba masz klęskę urodzaju 😄

Edytowane przez Ajothe
4 minuty temu, Ajothe napisał:

Skoro jesteś zadowolony ze wzmacniacza to chyba masz klęskę urodzaju 😄

Szukam poprawy prz bardziej dynamicznych utworach, tutaj mi czegoś brakuje, rozdzielczości. Nowe formaty tidala, myślałem że może mój dac jest ograniczeniem w konwersji. Jeżeli to wina wzmacniacza nie będę zaśmiecał wątku i poszuka odpowiedzi w innym dziale. Barwa, scena jest ok, szukam poprawy rozdzielczości w rozsądnej kwocie.

47 minut temu, guardiola4 napisał:

Trafiłeś mnie, to właśnie jest moja druga droga, myślę o czymś z Haiku, 

Zapytaj w klubie AA jakie wzmacniacze przerabiali do  Rhea . 

Dziękuję Wam za pomoc, widzę nowe formaty w tidal i sądziłem że może mój dac jest ograniczeniem w konwersji sygnału.

15 godzin temu, guardiola4 napisał:

Dziękuję Wam za pomoc, widzę nowe formaty w tidal i sądziłem że może mój dac jest ograniczeniem w konwersji sygnału.

Sam mam dac R2R AD1865 z analogiem lampowym i max przyjmuje 24/96. 

Używam resampling na 24/96 przy okazji stosowania filtrów DSP. 

• 4 tygodnie później...
W dniu 30.11.2024 o 19:30, guardiola4 napisał:

Szukam poprawy prz bardziej dynamicznych utworach, tutaj mi czegoś brakuje, rozdzielczości. Nowe formaty tidala, myślałem że może mój dac jest ograniczeniem w konwersji. Jeżeli to wina wzmacniacza nie będę zaśmiecał wątku i poszuka odpowiedzi w innym dziale. Barwa, scena jest ok, szukam poprawy rozdzielczości w rozsądnej kwocie.

Mama AA Rhea. Nigdy bym nie pomyślał ale po paru próbach z końcówką i preampami okazało się, że zwrócenie uwagi na kable głośnikowe były ruchem w dobrym kierunku. Wcześniej nigdy bym nie uwierzył, że coś takiego w ogóle napiszę. Konkretnie szukałem/szukam holografii/trójwymiarowości w scenie, nie tylko szerokość ale także co gra bliżej lub dalej.

Edytowane przez quinto
Literówki i uzupełnienie

Kable głośnikowe zaczynają mieć szczególne znaczenie dopiero w chwili, gdy pozwala na to reszta systemu. Też byłem kiedyś w tym zakresie sceptykiem, pozmieniało mi się od tego czasu. 🙂 

Wracając do tematu malinki. 🙂 Pochwalę się, udało mi się ostatnio wysypać Roon Core. Prawdopodobnie przez włączenie migawek w Synology, ale nie mam pewności. Płytoteka z ripami szczęśliwie nie ucierpiała, nie chciałoby mi się znów zgrywać płyta po płycie 1,8tb plików. Co prawda jest jeszcze Tidal, ale wolę własne ripy. Szybki reinstall Roona na Synology i znów śmiga. Malinkowy transport z JCatem XE na dobre wyparł transport McIntosh MCT500. Nie chce się sięgać po płyty kiedy wszystko jest pod kciukiem. Co więcej nie dostrzegam różnic w dźwięku pomiędzy moimi transportami. Może DAC jest tu wąskim gardłem, lecę na wbudowanym DA2, ale nie czuję potrzeby by dalej kombinować

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Sprzedam malinę 4 + DigioneSignature + shanti, do maliny mogę dodać kartę z dożywotnią licencją na Gentoplayer 

• 2 tygodnie później...

Nigdy nie myślałem, że poprawa jakości źródła da taką zmianę.

Mam obecnie malinkę 4b + Iancanada UCPI + Iancanada TransportPi Digi z zegarami Acusillicon + zasilacz iFi iPower X i system Volumio

W porównaniu do Hifiberry Digi+ Pro i wejścia USB wyskoczyło tyle szczegółów i dźwięk się uprzestrzennił, że jestem trochę w szoku. Wszystko jakby nagle znalazło się pod mikroskopem. Coś co było kiedyś jakąś plamą dźwięku teraz się porozdzielało na poszczególne instrumenty. Wokal jest bardziej namacalny, wycentrowany i wyodrębniony z całości. Bas chyba trochę stracił na ilości ale jakościowo jest ok. Mam wrażenie jakbym zmienił dac a nie nakładkę na malinę 😛 Zastanawiam się tylko, czy na dłuższą metę taki przekaz nie będzie dla mnie zbyt męczący.

Szukam obecnie jakiegoś "daszka" na szczyt zestawu. Widziałem w necie akrylowe nakładki, tylko gdzie je kupić? Albo może są jakieś gotowe obudowy dla Iancanada z UCPI na dole...?

Edytowane przez Piotr_57832
22 godziny temu, Piotr_57832 napisał:

Nigdy nie myślałem, że poprawa jakości źródła da taką zmianę.

Mam obecnie malinkę 4b + Iancanada UCPI + Iancanada TransportPi Digi z zegarami Acusillicon + zasilacz iFi iPower X i system Volumio

W porównaniu do Hifiberry Digi+ Pro i wejścia USB wyskoczyło tyle szczegółów i dźwięk się uprzestrzennił, że jestem trochę w szoku. Wszystko jakby nagle znalazło się pod mikroskopem. Coś co było kiedyś jakąś plamą dźwięku teraz się porozdzielało na poszczególne instrumenty. Wokal jest bardziej namacalny, wycentrowany i wyodrębniony z całości. Bas chyba trochę stracił na ilości ale jakościowo jest ok. Mam wrażenie jakbym zmienił dac a nie nakładkę na malinę 😛 Zastanawiam się tylko, czy na dłuższą metę taki przekaz nie będzie dla mnie zbyt męczący.

Szukam obecnie jakiegoś "daszka" na szczyt zestawu. Widziałem w necie akrylowe nakładki, tylko gdzie je kupić? Albo może są jakieś gotowe obudowy dla Iancanada z UCPI na dole...?

porownywales standardowe zegary do accusiliconow? przymierzam się do zmiany od jakiegoś czasu 

Nie. Od razu założyłem te Accu ze względu na opinie w necie. Pewnie SC-Pure byłyby krokiem do przodu...może kiedyś.

Witajcie, mam pytanie odnośnie zasilania maliny. Nie chciałbym pozostawiać ja cały czas pod prądem. Wymyśliłem że będę ją zasilał  przez zasilacz włączony do dodatkowego gniazda w moim wzmacniaczu. Malina uruchamiałaby sie po włączęniu wzmacniacza. Czy przed kazdym wyłączeniem musze wyłączyć Maline w voumio, czy mogę po prostu odciąć ja od zasialania, i czy takie korzystanie z maliny nie bedzie wpływalo negatywnie na kartę pamięci?

W dniu 7.01.2025 o 00:11, Piotr_57832 napisał:

Zastanawiam się tylko, czy na dłuższą metę taki przekaz nie będzie dla mnie zbyt męczący.

Ciekawe dosyć, bo odpaliłem testowo transport pi digi na pi 4b, zegary standardowe, zasilacz liniowy pd creative po usbc do maliny, i2s po 2metrowym hdmi (zamówiłem krótszy), bez żadnych poprawiaczy i u mnie to chyba najbardziej dociążona i spokojnie grająca nakładka jaką miałem... szczególnie porównując do hifiberry 2 digi pro która u mnie jest jaśniejsza i bardziej jazgotliwa... ( i tak sporo lepsza od samego USB maliny)

13 minut temu, mefi100ck napisał:

czy takie korzystanie z maliny nie bedzie wpływalo negatywnie na kartę pamięci?

ja wyłączałem żeby nie robić potencjalnych błędów w systemie, ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie, nie wiem...

Edytowane przez marcinmarcin

1 godzinę temu, mefi100ck napisał:

Witajcie, mam pytanie odnośnie zasilania maliny. Nie chciałbym pozostawiać ja cały czas pod prądem. Wymyśliłem że będę ją zasilał  przez zasilacz włączony do dodatkowego gniazda w moim wzmacniaczu. Malina uruchamiałaby sie po włączęniu wzmacniacza. Czy przed kazdym wyłączeniem musze wyłączyć Maline w voumio, czy mogę po prostu odciąć ja od zasialania, i czy takie korzystanie z maliny nie bedzie wpływalo negatywnie na kartę pamięci?

W ciągu 2 lat zabawy z maliną, zdażyło mi się kilka razy, że musiałem postawić na nowo system po wyłączeniu zasilania bez shutdown systemu.

31 minut temu, krolewicz napisał:

Ja z moją maliną się nie cackam, od paru lat działa bez żadnych błędów 

Możliwe, że to jest też kwestia jakości karty sd

18 godzin temu, mefi100ck napisał:

Czy przed kazdym wyłączeniem musze wyłączyć Maline w voumio, czy mogę po prostu odciąć ja od zasialania, i czy takie korzystanie z maliny nie bedzie wpływalo negatywnie na kartę pamięci?

Jeśli w momencie wyłączenia zasilania trwał jakiś zapis danych na karcie SD to karta może się uszkodzić.

On 1/10/2025 at 6:20 AM, Krzychc said:

Możliwe, że to jest też kwestia jakości karty sd

Dobra karta to podstawa.Ja ich już trochę przemieliłem i zawsze po jakimś czasie się wysypywały.Ostatnia wysypała system po miesięcznym braku prądu. Kupilem pi5 i system postawiłem na nvmee.Zobaczymy jak to się spisze.

On 1/10/2025 at 7:19 AM, krolewicz said:

Volumio się chyba ładuje do ramu, więc nie powinno być problemu 

Nie nie ładuje.

Z 2 -2,5 min. Zarówno na pi4 jak i na primo

• Pokaż nowe odpowiedzi