Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Ale z tego co widzę dalej z 2020, trochę jednak nie lubię starego softu bez aktualizacji 
Roon Bridge jak był wtedy, tak jest i dzisiaj w wersji 1.8. Reszta to raspberry na kernelu RT. 5 min roboty i sam ocenisz ;)

Sent from hell using Tapatalk

21 godzin temu, RCD napisał:

Zmieniłem RPI3 na 4 i poległem na instalacji Snakeoil, nadal uważam że jest rewelacyjny dźwiękowo, zdecydowanie polecam, jeśli ktoś ma nerwy uruchomić na Rpi to powinien to zrobić.

GentooPlayer jest równie dobry, nawet ciut bardziej rozdzielczy, ale już kosztuje 69€

A coś więcej o nim, np. w porównaniu do innych plejerów?

1 godzinę temu, RCD napisał:

Panie i Panowie, GentooPlayer jest rewelacyjny, tylko trzeba zmienić w ustawieniach Kernel, jest ich 20 do wyboru jest lepszy od Snakeoil w mojej ocenie. 

Audirvany nigdy nie testowałem 

Mam system złożony pod Digione Signature i wyjscie BNC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A coś więcej o tym? J/W - w porównaniu do innych?

Ukryta Zawartość

Przy okazji, które wyjścia z Pi4 rekomendujecie do podłączenia dysku z muzą (Samsung t7 SSD) i konwertera USB/SPDIF (z własnym zasilaniem liniowym), 2.0 czy 3.0? 

2 godziny temu, nurni napisał:

Roon Bridge jak był wtedy, tak jest i dzisiaj w wersji 1.8. Reszta to raspberry na kernelu RT. 5 min roboty i sam ocenisz 😉

Niestety nie odpale na usbridge signature (rpi 3+)...

A to ma coś poza roon bridge? upnp? itp

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja mam iquadio dac pro wraz z raspberry pi 4b 8gb.

A na raspbian  mam zainstalowane parę pakietów  w tym Logitech media server, gmediarender ( Ale tylko do obsługi muzyki z synology ds220+ ( DLNA) )

Edytowane przez 1173556
Niestety nie odpale na usbridge signature (rpi 3+)...
A to ma coś poza roon bridge? upnp? itp
Nie, te podane przeze mnie opcje to tylko roonowe endpointy, żadne playery.

Sent from hell using Tapatalk

W dniu 2.11.2023 o 15:35, RCD napisał:

Panie i Panowie, GentooPlayer jest rewelacyjny, tylko trzeba zmienić w ustawieniach Kernel, jest ich 20 do wyboru jest lepszy od Snakeoil w mojej ocenie. 

Audirvany nigdy nie testowałem 

Mam system złożony pod Digione Signature i wyjscie BNC

Ukryta Zawartość

Trochę nie rozumiem kwestii opłat...

czym są gp-scripts?

Czy można zainstalować bez opłat i wypróbować ?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, M-K napisał:

Trochę nie rozumiem kwestii opłat...

czym są gp-scripts?

Czy można zainstalować bez opłat i wypróbować ?

Tak 30dni na testowanie 

On 11/1/2023 at 5:38 PM, RCD said:

Jaki soft polecacie tylko pod roon ready?

Przesiadłem się że Snakeoil na GentooPlayer, bdb soft pod względem dźwięku, ale może jest coś jeszcze lepszego?

NAA na Gentooplayer, wszystko w RAM-ie.

🙂

Testował ktoś może GentooPlayer na CM4? Mam postawiony Roon server na Synology DS1621+. Obecny endpoint to CM4 +JCat XE + DietPi z zainstalowanym (poza Roonem) Raspotify dla mniej wymagających domowników. Przeczytałem tutaj kilka opinii o DietPi i pojawiły się wątpliwości. Chętnie sprawdzę coś nowego. 🙂 

Swoją drogą pochwalę się, ostatnio nieco zmodyfikowałem zasilacz i transport z wykorzystaniem 4pin gniazd i złącz DIN. 4pin, ponieważ oddzielnie zasilam CM4 i oddzielnie JCata XE. Wtyki i gniazda ze złoconymi pinami, kabelek wykonałem sam z wykorzystaniem przewodów połączeniowych Neotech STDCT. 

Dla ciekawskich więcej zdjęć: 

Ukryta Zawartość

IMG_4435.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

6 hours ago, jackobtone said:

Testował ktoś może GentooPlayer na CM4?

Ukryta Zawartość

Ja niestety nie.
Chciałem kupić Pi2Design Mercury (CM4), ale nie bedzie dostepny przynajmniej do nastepnego roku.

Napisz do gościa od Gentooplayer, poproś o testowa licencje na kilka tygodni.
Ja po kilkunastu sekundach, na domyślnych ustawieniach Gentooplayera z Roon Bridgem, wiedziałem, ze musze GP mieć. Różnica na plus (w stosunku do Ropiee) była tak duża.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxijazz
W dniu 2.11.2023 o 17:24, Krzysiek Gda napisał:

A coś więcej o nim, np. w porównaniu do innych plejerów?

A coś więcej o tym? J/W - w porównaniu do innych?

A więc po tygodniu testowania zdecydowałem się na zakup tego playera, co testowałem, mode, ropiee, dietpi, snakeoil, volumio, w porównaniu z innymi po prostu dla mnie brzmi najlepiej, na dodatek zmiana kernela wprowadza sporo zmian i można jakieś  niuanse, takie jak wypełnienie, rozdzielczość  czy dociążenie, dostosować pod siebie, ważne że można przetestować zanim zdecydujemy o zakupie, ja już po chwili wiedziałem że muszę to mieć.

Banalnie proste

Wybierasz odpowiedni obraz

Ukryta Zawartość

wypalasz Etcher

Ukryta Zawartość

wpisujesz ip w przeglądarkę, prosty intuicyjny interfejs, generujesz key, wysyłasz na email [email protected] 

Po chwili dostajesz e mail z danymi do wpisania i tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może czegoś nie doczytałem

Mail wysłałem bez tematu/tytułu

Wkleiłem sam kod

Ale jest on od góry i od dołu "zaznaczony" myślnikami - moze po drugiej stronie jest automat jakiś który rozpoznaje te myślniki (potrzebuje ich?)

"po chwili" - ile czekałeś

Wkurza to że bez kodu nie bardzo jest tam możliwość zrobienia czegokolwiek (ustawiłem tylko allo digi one - chyba)

Na pewno poda Ci dane

Odpisuje twórca programu, mnie odpisał po max 30min, wymieniałem z nim kilka emeail i zawsze odpisywał bardzo szybko, no ale wiadomo nie zawsze jest czas. 

Mnie dzisiaj odpisał kilkukrotnie...

Wyślij raz jeszcze, napisz temat email GentooPlayer, mail mógł pójść do spamu 

dostałem

za cholere nei wiem jak mam zrobić żeby system widział pliki z muzyką z dwóch pendrajwów podłączonych do wejść usb

dobra - to poszło

Jak człowiek nie siedzi w linuxie to jest to czarna magia

Dobra... spytam wprost bo nie potrafie tych informacji znaleźć

Co mam ustawić żeby moje allo digione (to ustawiłem już) dostawało dane dokładnie takie same bez żadnych przeróbek oversamplingów czy innego badziewia - po prostu bitperfect

jak jest 16 bit to żeby wychodziło 16 bit

jak jest 24 bit to zeby wychodziło 24 bit

Chciałbym mieć spotify - czasem słucham

który shell graficzny wybrać? I jak się przełączyć na niego ?

3 godziny temu, M-K napisał:

Ten Gentooplayer to dla jakiś masochistów jest

Napisz coś więcej bo korci spróbować 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Jak lubisz tysiące opcji (no dobra, dziesiątki 😉 ) i lubisz "oldschollowe" menu bez żadnego współczesnego graficznego shell-a - próbuj.

Ja zostaję przy volumio. Nie uznaję softu, którego przyjazność(używania) jest na poziomie podobnym do wczesnych pecetów

Jeśli system ma zostać pozostawiony sam sobie i korzysta się wyłącznie z serwisów streamingowych oferujących własne aplikacje (Tidal, Spotify itd) + Roon to nakładka wizualna nie ma najmniejszego znaczenia, bo po prostu się z tego nie korzysta. Chcę zagrać coś z własnej biblioteki CD/DSD to odpalam w telefonie apkę Roona, chcę posłuchać czegoś na Spotify`u to odpalam w telefonie apkę Spotify, żadna systemowa nakładka wizualna nie jest mi potrzebna. Osobiście korzystanie z natywnych apek uważam za duży +, bo w moim przypadku te nakładki wizualne na malinie farfocliły się, zawieszały się, były niewygodne, mało intuicyjne / nie do końca przemyślane. Niekiedy wytłumaczenie osobie zupełnie niezaznajomionej z tematem jak ma włączyć utwór/płytę/wyczyścić kolejkę było jak wykład o fizyce czarnej dziury. 🙂 

No ale jasna sprawa, jeśli grasz z pendrive/dysku lub masz podpięty pod system NAS to bez nakładki wizualnej ani rusz. Więc to nie jest tak, że systemy bez nakładek wizualnych są dla masochistów. Po prostu nie zrozumiałeś koncepcji tego systemu, nie do tego został stworzony do czego chciałeś go wykorzystać. 

Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

14 godzin temu, jackobtone napisał:

No ale jasna sprawa, jeśli grasz z pendrive/dysku lub masz podpięty pod system NAS to bez nakładki wizualnej ani rusz. Więc to nie jest tak, że systemy bez nakładek wizualnych są dla masochistów. Po prostu nie zrozumiałeś koncepcji tego systemu, nie do tego został stworzony do czego chciałeś go wykorzystać. 

To, że nie zrozumiałem, to właśnie zrozumiałem 😉, jak biedziłem się w poszukiwaniu ustawień. Nie wyobrażałem sobie, że ludzie polecający to ustrojstwo mogą wykorzystywać tylko streaming. No po prostu nie przyszło mi to do głowy. Tym bardziej że muzyka w tych serwisach zawsze jest po wszelkich "remasteringach" niwelujących DR a czasem wręcz wypaczających pierwotne brzmienie

3 godziny temu, M-K napisał:

To, że nie zrozumiałem, to właśnie zrozumiałem 😉, jak biedziłem się w poszukiwaniu ustawień. Nie wyobrażałem sobie, że ludzie polecający to ustrojstwo mogą wykorzystywać tylko streaming. No po prostu nie przyszło mi to do głowy. Tym bardziej że muzyka w tych serwisach zawsze jest po wszelkich "remasteringach" niwelujących DR a czasem wręcz wypaczających pierwotne brzmienie

Ja tak słucham, pendrive, lan. Streaming też ale, jako dodatek. I Moode jest  wystarczająco dobre.

Również wyznaje Moodeaudio, żadnych problem od długiego czasu, a ostatnio jest nawet Tidal connect. 

• Pokaż nowe odpowiedzi