Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKI HI-END - czy istnieje?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie to ja uwazam ze glosniki/sluchawki to procentowo malo wnosza do jakosci dzwieku a przynajmniej do tych aspektow na ktore zwracam uwage i ktore sa kluczowe w DAC-ach...

Ło matko !

----------------------------------------------------

Ło matko !

Elektronika tak mocno wplywa na to jak graja glosniki ze to elektroniki trzeba sie czepiac w pierwszej kolejnosci, ja swoja przygode z konstrukcja zaczynalem od glosnikow, pozniej byl wzmak teraz jest zrodlo, wiem teraz ze zrodlo jest NAJISTOTNIEJSZE i dopiero po dobrym zrodle mozna isc dalej z konstrukcja.

W 99% przypadkach jest tak ze dopasowujemy dziwnie funkcjonujace glosniki do dziwnie grajacej elektroniki dajemy dziwne kable itp...To nie ma sensu

Czemu przykladowo modele Harpii dluzszy czas nie za bardzo chcialy zgrywac sie z elektronika? To nie ze to byly zle glosniki, one wlasnie byly za dobre i stad te problemy. Liniowy glosnik i dobrze zaprojektowana kolumna zagra tylko dobrze z bardzo droga i dobra elektronika, a ze slaba elektronika takie glosniki graja okropnie.

To nad elektronika trzeba pracowac tak aby moc zagrac z takimi wlasnie glosnikami wtedy jest dopiero High-end w innych wypadkach to jest dopasowywanie garbatego do krzywego.

W tym aspekcie HD650 sa bardzo liniowe i nic wiecej nie trzeba i tak mam lepiej niz 99% ludzi na tym forum :D

Stasiop,

Z tego co pamietam to niedawno pisałeś ze 40-50% wartości źrodła to kabel cyfrowy.

Po powyższym wpisie stwierdzam, ze idziesz w dobrym kierunku...

slysze wszystko to co chce uslyszec

Kolumny są problematyczne rzeczywiście, muszą naprawdę dysponować potężną technologią aby znacząco wyróżnić się spośród innych, mnóstwo kolumn gra na tym samym poziome różniąc się przy tym bardzo znacząco, to pułapka.

Trudno jest kupić dobre kolumny.

Mozna miec zdanie ze priorytet to wzmacniacz, potem glosniki ale to problematyczne rozwiazanie ze wzgledu na gabaryty. Ale pieprzyc gabaryty bo sposobem jest to, ze wzmacniacz lepiej wziasc pod pache i dobrac kolumny niz wybrac kolumny i stwierdzic ze jednak trzeba szukac innych po tym jak sa juz w domu.

Zreszta kazdy ma swja wizje...

Swoja droga ludzie czesciej zmieniaja wzmacniacze niz kolumny to kolejna sprawa ale to wszystko zalezy od przekonania o wlasnym systemie i tego co w przyszlosci przyjdzie nam zmienic.

I teraz bedzie przewrotne myslenie ze kolumny najpierw, ale ale.. to sie sprawdza jesli mamy calkowite przekonanie ze sa one dobrane do pomieszczenia i wtedy gdy podmiana elektroniki przynosi relatywna kozysc. Ale zeby sie o tym przekonac trzeba zaczac najpierw od wzmacniaczy i wybrac swoje brzmienie danego klocka..

Ten kij ma 2 konce niestety ;)

Np u mnie Epos M12i nie jest jakis cholernie "audiofilsko drogi" ale w tym wypadku jestem przekonany o slusznosci tego ze ich nie wymienie. U mnie moge jedynie pobawic sie elektronika, ale zanim je osadzilem na stale szukalem swojego brzmienia wzmacniacza na innych kolumnach. Po tym jak znalazlem przerobilem kolumny.

Teraz jest tak ze co bym nie podpial do nich graja b. dobrze.

Kolejny przyklad to Usher s520 male, ale co to wogole potrafi to klekajcie narody ;)

Hegel, Creek zreszta co sie nie podepnie jakoscia nic im nie dorowna w swoim zakresie gabarytowym i mozna smialo podpinac droga elektronike nawet w malm pokoiku;)

Ale majac to na uwadze i majac do nich dobrany wzmacniacz mozna brac go pod pache znajac zarys brzmieniowy i szukac lepszych/wiekszych glosnikow pod wzmacniacz ;)

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Akurat glosniki to podstawa, ich odp. dobranie do wzmaka jest najistotniejsza rzecza, zrodlo tez wazne, ale bez dobrania glosnika do wzmaka nie ma grania, a twierdzenie, ze cytat " glosniki malo wnosza do jakosci dzwieku " to zwykle dyletanctwo. Co wiecej, pewne glosniki sa dedykowane tylko do pewnych wzmacniaczy, i z innymi nie zagraja nigdy, co jest tez oczywista oczywistoscia, kolego stasiop.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Zdanie na dziś. Gra cały system, a nie sam DAC! Gra cały system, a nie sam wzmacniacz! Gra cały system, a nie same kolumny! Każdy z elementów toru składa się na brzmienie.

PS: co prawda żyjemy już w dobie plików audio, że tak się wyrażę, nie mniej jednak, transport też jest ważny!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Transport transportem, pliki plikami ale co z tunerem?

W tej materii wole takiego Creeka czy Nakamichi st niz strumieniowca. Np Ca magic 6 jest swietny w plikach ale z w/w tunerkami nie radzi sobie lepiej niestety... I sczerze powiem wole tradycyjny tuner niz szukac stacjii sposrod gaszcza 1000 na codzien. Ale jesli juz jest strumieniowiec to mozna czasem skozystac z dobrodziejstwa wyboru roznego rodzaju stacjii ale na codzien zadkoscia jest to u mnie.

Rodio 3 ze strumieniowca?, nie widze tego :) Gwoli scislosci ja wykozystuje tuner na maxa bo mam antene zew radiowa, Specjalnie o tym wspominam bo bez tego radio mozna sobie na polke obok polozyc i popatrzec ;)

Ile w % sluchacie radia (niezaleznie z jakiego zrodla) a ile muzyki z cd i plikow w ciagu dnia?

Tutaj odpowiedzi moga byc zaskakujace, ale prosze o szczerosc :)

sam wzmacniacz

Gra wzmacniacz.

co to wogole potrafi to klekajcie narody

Jest jakaś ilość produktów. które odznaczają się w sposób wyrazisty, różnie jest to osiągane, różnymi środkami, liczą się tylko środki fizyczne, techniczne, proszę o tym pamiętać, dobrze jest mieć świadomość że istnieje też taka dziedzina jak polityka, strategia działania, która może wspomagać produkt, firmę, w sposób sztuczny, uprzywilejowany.

Dobrze kombinujesz. Produkt nie tylko może wspierać firmę. Może też wspierać inne instytucje. Dlaczego na hasło biznesmen-inwestor wszyscy widzą faceta gotowego wyłożyć milion dolarów i stracić. A może to jest facet za którym stoi 100 mln i wcale nie musi na tym zarobić bo taki Hi_End może być elementem szerszego planu i będzie potraktowany jako koszt promocji czegoś o wiele ważniejszego, np. prestiżu państwa?

PS.

No powiedzmy, że na początek mamy już na poziomie światowym polską elektrownię czyli prąd czyli Giggawatt. Co dalej?

glosniki to podstawa

Tak, ale..

Głośniki są ostatecznym celem, przetwarzanie w nich energii zdefiniuje wszystko, lecz głośniki same nie grają, proszę sprawdzić..

Wzmacniacz gra po przyłożeniu sygnału sterującego, można to sprawdzić.

Głośniki w łańcuchu przyczynowo-skutkowym są jakością wtórną, pochodną od wszystkiego co je poprzedza, pochodną od wzmacniacza, jakość dźwięku będzie więc uzależniona od właściwości sygnału sterującego, który stopień wejściowy wzmacniacza sobie wybierze do wzmocnienia, nadania mu mocy elektromagnetycznej, ten sygnał zostanie zastąpiony jakością energii pochodzącą z zasilania, całego łańcucha dostawy prądu, z elektrowni, poprzez podzielniki, przyłącza, sieć domową, kable, transformator lub zas imp, do tranzystora lub lampy, energia do chwilowego użycie będzie zmagazynowana w kondensatorach i wszelkich pojemnościach materiałowych i de facto, od ich właściwości w największym stopniu zależeć będzie to co usłyszymy, gdyż te elementy są najbliżej, są najsilniej sprzężone z elementami aktywnymi wzmacniacza, nawet najdoskonalsze elementy użyte do jego budowy, nie wyprodukują, nie stworzą z niczego sygnału, tylko przetworzą dostępną energię, oczywiście zrobią to lepiej lub gorzej, lecz pierwotną wartością jest energia, dotyczy to zjawisk w każdym punkcie pracy systemu, wszędzie jest tylko prąd i jego właściwości, albo bardziej sprzyjające naszym potrzebom, jako określające po przetworzeniu realne zdarzenia dźwiękowe, albo mniej.

A może to jest facet za którym stoi 100 mln i wcale nie musi na tym zarobić bo taki Hi_End może być elementem szerszego planu i będzie potraktowany jako koszt promocji czegoś o wiele ważniejszego, np. prestiżu państwa?

...Szerszy plan w Polsce za 100 baniek dla prestizu Panstwa w hi-endowym swiecie. Promocja dla panstwa to moze byc piwo z browaru Stonogi jak wejdzie do parlamentu jego partia ;D

Poprostu nie wierze ;)

Chyba trzeba sie stad powoli ewakuowac.

100 milionów to jest ale na innowacje a nie tak do rozdania. Uciekaj stąd bo jesteś jeszcze mentalnym dzieciakiem.

Zdaje sie masz problem z rozumieniem pojecia "promocja panstwa"

A te kwote na innowacje widzisz w jednej dziedzinie poza tym jak widze na domiar wszystkiego okreslasz mnie przymiotnikami a to nie jest grzeczne.

Np u mnie Epos M12i nie jest jakis cholernie "audiofilsko drogi" ale w tym wypadku jestem przekonany o slusznosci tego ze ich nie wymienie.

Też mam wersję podłogową 12tek :) M15.2 w 20m pokoju i nie widzę potrzeby zmiany zwłaszcza jak ostatnio nakarmiłem zwrotkę Mundorfem Supreme, nie wiem w co musiałbym celować, :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ludzie, a może za tymi 100`ma mln. stoi sam naczelny audiofil byłego ZSRR, czyli sam Miedwiediew? Tego chcecie? Żeby było po staremu? My nic sami nie zrobimy, nie mamy ochoty na biznes, niech nas wyręczą Ruscy, Niemcy, może Francuzi? Ludzie, weźcie się obudźcie - Wy na prawdę czujecie się wolni? Tak, tak! Możecie robić to samo co Niemiec, Rusek, Francuz, Hiszpan - tak, możecie zarobić, tak możecie zrobić coś co może zmienić świat!

Chyba trzeba sie stad powoli ewakuowac.

Fakt, po Twoich wpisach próbujesz tylko zaspokoić swój malutki umysł - dziękujemy za precyzyjną ocenę polskiego państwa :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Też mam wersję podłogową 12tek :) M15.2 w 20m pokoju i nie widzę potrzeby zmiany zwłaszcza jak ostatnio nakarmiłem zwrotkę Mundorfem Supreme, nie wiem w co musiałbym celować, :)

Zrób próbę z duelundem. Zmienia każde kolumny.

Mundorf nie jest dla niego konkurencją :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zrób próbę z duelundem. Zmienia każde kolumny.

Mundorf nie jest dla niego konkurencją :-)

Oszalałeś? Widziałeś ceny Duelunda? a do tego średnica nie wiem którędy musiałbym go wpychać napewno nie przez otwór od terminala :)))

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tu jest polski Hi-End:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba by było tego posłuchać :)

Oszalałeś? Widziałeś ceny Duelunda? a do tego średnica nie wiem którędy musiałbym go wpychać napewno nie przez otwór od terminala :)))

ja mam na nie osobną skrzynkę :)

ale może wszedłby przez głośnik?

te kondy brzmieniowo są więcej warte niż głośniki :)

a dobre rzeczy kosztują :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Tylko żeby z tymi Duelundami nie przesadzić, bo wyjdzie papka śniadaniowa...

napisałem co myśle, nie mam zamiaru się przegadywać, zrobiłem kolumny, ktore moim zdaniem mają bardzo dobry dźwięk. Zrobione od podstaw w warunkach grażowych. jak chcesz zobaczyć to poszukaj na diy audiow własne konstrukcje. Jeżeli coś dłubiesz to dobrze powinienes wiedzieć że nikt nie jest alfa i omegą, jeden jest dobry w zwrotnicach, kto inny w obudowach, jeszcze kto inny w czyms innym. ! człowiek by zrobić dobry hiend konkurujący z wielkimi to niestety nie wystarczy. To moje zdanie. Ilu ludzi jest utalentowanych w jakiejś branży a nie moga otworzyć swoich firm z powodu braku finansów. np Kudelski, co prawda jeszcze za prl ale takich przykłądów jest więcej, takich przykładów w obecnym czasie też można wymienić dośc sporo.

Trudności są po to aby je przezwyciężać, one są egzaminem kompetencji dla osoby, pozwalają dokonać przesiewu myślących życzeniowo, od tych, które są bezwzględnie zdeterminowane.

kondy brzmieniowo są więcej warte niż głośniki

Potrzeba zbudować głośnik, przy którym wyraźnie stracą swój czar.

Głośniki budowane współcześnie są wyjątkowo prymitywne, droga uzyskiwania w nich jakości to działania, niejako na siłę, nawet w znaczeniu dosłownym, stosowane są coraz silniejsze obwody magnetyczne, niektórym nie wystarczają już wszelkie magnesy stałe, stosują więc elektromagnesy, oczywiście doceniam technologię niektórych membran, lecz membrana jest wtórna wobec napędu, przekazuje drgania z innego ośrodka, jest nim cewka napędowa, która technicznie jest zapóźniona, często aluminiowa lub pracująca w otoczeniu aluminium.

Oczywiście kształt działań w głośnikach jest przyjmowany w sposób typowy i właściwy innym elementom, wykonuje się to, co da się złożyć w zautomatyzowany proces technologiczny, jak zawsze także i tu, odrzucana jest wszelka dłubanina, jako droga nieekonomiczna.

dobre rzeczy kosztują

Hi end staje się coraz droższy, gdyż wdrażany jest postęp, bez automatyzacji produkcji lub potrzebujący specjalistów wykonawców.

wzmacniacze (liczba mnoga Kolego Stasiop) a nie wzmacniacz i zapomniałeś dodać jeszcze przetworniki cyfrowo-analogowe (również liczba mnoga)

Na swoje pytanie nie otrzymalem odpowiedzi, no coz, jaka kultura = taki konstruktor = taki tez 'High-end' :(

..., no coz, jaka kultura = taki konstruktor = taki tez 'High-end' :(

lepiej będzie jak ciebie ta zasada nie będzie dotyczyć bo w przeciwnym razie ten dac za 40k Euro, będzie grał jak ... czekaj jak to bylo ? .. audio kwasior ?

tak więc zanim napiszesz takiego posta zastanów się nad swoimi przeszłymi wynurzeniami bo kultura twoich wypowiedzi nie zawsze stała na najwyższym poziomie.

lepiej będzie jak ciebie ta zasada nie będzie dotyczyć bo w przeciwnym razie ten dac za 40k Euro, będzie grał jak ... czekaj jak to bylo ? .. audio kwasior ?

tak więc zanim napiszesz takiego posta zastanów się nad swoimi przeszłymi wynurzeniami bo kultura twoich wypowiedzi nie zawsze stała na najwyższym poziomie.

No bez przesady to juz chyba szczyt szczytow zadac komus publicznie pytanie i nie udzielic mu odpowiedzi nawet w stylu - nie chce udzielic odpowiedzi... Nigdy nie bylo takiej sytuacji abym komus nie odpowiedzial.

A i jeszcze jedno, ja kwasiorow nie pijam, wogole nie pije wina, wiec chyba cos sie koledze poprzestawialo.

...

A i jeszcze jedno, ja kwasiorow nie pijam, wogole nie pije wina, wiec chyba cos sie koledze poprzestawialo.

nic mi się nie poprzestawiało, nie będę tu wyciągał twoich wypocin z wątku o pewnym procesorze...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.