Skocz do zawartości
IGNORED

18 m pokój blok, podłogowe czy podstawkowe

jarrro

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam, raczej przymierzam się do zakupu jakiegoś sprzętu. Na pewno wiem, że szukam kolumn , które można postawić pod ścianą. Czy w takim wypadku zdany jestem jedynie na podstawkowe kolumny? Jaka jest w ogóle różnica pomiędzy podstawkowymi podłogowymi? Co tracę, kupując monitory podstawkowe?

I w końcu muszę powiedzieć , że nie ufam wszelakim recenzjom. Czy można pośród tych wszelkich firm , których jest bez liku, wyodrębnić te kilka, których produkty są genialne? Z samochodami jest prosta sprawa, rządzą japońskie. a kolumny? Kupując polskie

zyskuję czy tracę, czy zawsze lepiej kupować z tych znanych jak KEF, Focal ?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Z czym i czego będziesz słuchał tych kolumn ? Jeśli mimo wszystko wierzysz, że samochody japońskie są najlepsze to nie najlepiej Ci wróży w kwestii wolności wyboru i braku uprzedzeń.....

Audiosolutions , Wigg Art, Tannoy, Trenner&Friedl, Audio Physic - różne pułapy cenowe i różne konstrukcje ale wszystkie potrafią zagrać - pytanie z czym bo gra zestaw. Budżetu też nie określiłeś co jest istotną kwestią.

Nie mam żadnych uprzedzeń. Budżet myślę ok 8-10 tys zł . No i myślę o zakupie używek, kolumn, wzmacniacza i jakiegoś źródła. Z tym ostatnim mam problem, bo płyt analogowych nie słucham, CD też nie , jadę tylko z plikami.

Tannoy mówisz? Tak się składa, że mam te małe tannoye m1. Jednak muzyki słucham tylko przez słuchawki, a te moje głośniczki przegrywają ze słuchawkami

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Oj, różnej, głównie free jazzu, czasem współczesna muzyka poważna czasem coś rockowego gwoli przypomnienia, jednak głównie free jazz, awangarda. Wiem, że muzyka ta nie jest najlepiej nagrywana, ale bywają perełki, jednak dla mnie ważniejsza jest zawsze muzyka niż jakość. W końcu sprzęt jakiś lepszy nabędę. Te tannoye XT6 coś tam wyglądają pięknie i zbierają o dziwo entuzjastyczne recenzje. Może i je kupię. Nikt mi nie wyjaśnił różnic pomiędzy podstawkowymi a podłogowymi. W tych drugich dźwięk jest potężniejszy?

Jutro w końcu wybiorę się do sklepu fachowego w mej mieścinie, posłucham, co tam mają, może będę mądrzejszy

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

DAC Audio Gd - do 1.5 - 2 tys, wzmacniacz używany do 3-4 tys ( nowy Audio Gd Precision 2 to świetny wybór ) . Do tego Audiosolutions , Tannoy, AP - starsze modele. Najlepiej zacząć od jednego pewnego elementu a Ty szukasz całości. Bez słuchania się nie obędzie.

Na pewno w podłogówkach bas schodzi o wiele niżej. Słuchałem wielu dobrych monitorów ale zawsze brakowało mi dołu. Chociaż Kef r300 nie spisywały się najgorzej.

Musisz szukać raczej mniejszych podłogówek z wyrównanym pasmem. Dużo tańszych modeli ma bardzo podbity zakres wyższego basu i nie da się zapanować nad nim. Do takiej muzyki polecałbym też Ushera V-602

Gość aqs

(Konto usunięte)

moja propozycja

Nas synology ds115j

Stream Magic 6 lub coś tańszego

Atoll in100se lub jak kupisz SM6 to końcówkę mocy AM100se

Usher V-602 lub co tam ci spasuje po odsłuchu

mam taki zestaw i nie mogę przestać słuchać, tak mnie wciąga muza

spokojnie mieścisz się w budżecie

Kup kolumny aktywne - będziesz miał spokój z dobieraniem ich do wzmacniacza.

Generalnie powinno się dążyć do kolumn podłogowych. Jeżeli będą stały pod ścianą to czy to monitory czy to podłogowe - i tak będą grały duużo gorzej.

Więc nie wiem czy jest sens wydawać duże pieniądze na coś co z (twojego) założenia i tak źle zagra bo będzie źle ustawione ...

Ze znanych większych firm, to poleciłbym Tannoy xt6f ale potargowałbym się w sklepie albo używane kef r500 (były jakiś czas temu za około 5 tys. Do obu może być wzmacniacz Marantz pm8005. Oba te modele wypadają świetnie w swoim przedziale cenowym (za nowe). Mają super stereofonie za sprawą głośnika dual concentric w tannoyu czy coaxial w kef. W innych aspektach również wypadają bardzo dobrze. Może ze znanych marek jest coś jeszcze ale ja niestety nie wiem.

A zmniejszych firm, to Audiosolutions euphony 50 albo Audio Academy hyperion iv albo akkus z Wejherowa albo Amstaff Mini używane albo coś jeszcze innego z polskich firm np. z atollem in 100. Polskie kolumny również wypadają bardzo dobrze w swoich przedziałach cenowych w porównaniu do znanych marek.

Do tego DAC audio gd albo streamer Denona skoro słuchasz plików.

Aha, odnośnie ustawienia kolumn przy samej ścianie, to właśnie całą scenę, która w kef, tannoy, czy polskich/litewskich kolumnach wypada na tle np. Dali, czy Paradigm i innych lepiej, szlag trafi. Mija się z celem kupowanie kolumn tego typu jak się nie ma warunków do ich ustawienia. Dźwięk będzie praktycznie na linii kolumn, tak jak w podłogówkach za 2500 para.

posluchaj najpierw tych Tannoyow ze swoimi plikami. ja bylem na nie zdecydowany (chociaz muzyka ostrzejsza, bardziej w kierunku starego rocka), ale okazaly sie zbyt delikatne. lepiej wypadly znacznie tansze klipsche rp260f albo focale chorus 716 w podobnej cenie. warto isc i posluchac kilku roznych. przestalem wierzyc w tabelki i recenzje.

Panowie, jestem pod wrażeniem Waszego zaangażowania. Wezmę do serca porady i niewątpliwie skorzystam z nich w swoim czasie. Jak rozumiem, kolumny muszą być odsunięte od ścian na ok 1 m. Coś się wymyśli

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Przepraszam, że niewiele wiem, ale DAC jaką funkcję pełni? Tzn posiadam DACa Nostromo, jednak jest podłączony do laptopa. Zatem do wzmaka podłączamy DAC , a do DACa lapka i gra gitara?

A najbardziej spodobał mi się wzmak Audio GD 2, w ogóle nie rozumiem opisów wzmacniaczy czy kolumn, ale groźnie to zabrzmiało, jakiś ma potencjometr , co jakieś cuda robi, nie wiem, o co chodzi, ale jest dobrze.

Czyli co mam pierwsze kupić wzmaka , czy kolumny? Niech zgadnę - wzmacniacz? Ha, czyli nie jestem taki głupi...

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Tak Na marginesie to niemieckie samochody już dawno wyparły japońskie

20 lat temu tak Japonce to sie zgodzę teraz można zobaczyć na cenę -oczywiscie zdarzają sie perełki ale to już nie ta klasa wykonania samochody ci lat temu

A co pytania to niestety musisz wybrać sie do salony albo posłuchać u znajomego jaki dźwięk lubisz bo każdy ma inne gusta

Było tu takich duzo co pytało , ludzie proponowali pisali a autor wciąż co znalazł na Allegro to pytał czy dobre a na końcu kupił jeszcze coś innego bo okazja i mu sie podobało z wyglądu :)

Dla mnie kup pierwsze kolumny bo to najbardzej słyszalna różnica .drozsze kolumny zagrają lepiej z tańszym wzmacniaczem niz odwrotnie

Moim top wzmacniaczem za dobra cenę jest roksan kandy k2 , zródło jeśli pliki to jest już drogo ale myśle ze stream magic 6 możesz kupić , dysk nasa samoloty proponuje , kable qed ruby głośnikowe , kolumny to polecam atc 11 używane , kefy ls50 , elac 244 na wstędze , sprawdź Rez ofertę harpi

Kurde jest tyle firm ale musisz powiedzieć jaki dźwięk lubisz

:)

Przepraszam, że niewiele wiem, ale DAC jaką funkcję pełni? Tzn posiadam DACa Nostromo, jednak jest podłączony do laptopa. Zatem do wzmaka podłączamy DAC , a do DACa lapka i gra gitara?

A najbardziej spodobał mi się wzmak Audio GD 2, w ogóle nie rozumiem opisów wzmacniaczy czy kolumn, ale groźnie to zabrzmiało, jakiś ma potencjometr , co jakieś cuda robi, nie wiem, o co chodzi, ale jest dobrze.

Czyli co mam pierwsze kupić wzmaka , czy kolumny? Niech zgadnę - wzmacniacz? Ha, czyli nie jestem taki głupi...

Możesz w ten sposób, regulacja głośności odbywa się wtedy z poziomu wina.

Dobrym rozwiązaniem jest jak już ktoś wspomniał streamer CA SM6 + końcówka AM100 sam posiadam takie rozwiązanie właśnie. Masz w Cambridge dobry DAC i funkcję przedwzmacniacza cyfrowego. Ostatnio była aktualizacja i Cambridge dostał na pokład Spotify jako źródło. W moim przypadku to pokój ok 20m, jednak bez adaptacji akustycznej osiągniesz jedynie namiastkę tego co potrafi ten duet.

Jeśli słuchasz głównie akustyczny h nagrań, jazzu etc. nie potrzebujesz dużego basu, ważne by był on rozdzielczy i poprawny. A z tym jest trochę zabawy.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość aqs

(Konto usunięte)

w cenie xt6f to kupisz MInasy ANOR IIIs, niestety Tannoy ma chore ceny w PL, za rok w UK xt6f pewnie będą po 400, 500 £

Tannoye na forum głównie polecają ludzie którzy mieszkają w UK i np. DC6T mogą mieć za 250£ para u nas 5tyś, lub mają możliwość sprowadzenia w super cenie

Tannoy ma chore ceny w PL, za rok w UK xt6f pewnie będą po 400, 500 £

To nie tyczy sie tylko Tannoya. U nich to rodzima konstrukcja wiec moga pozwolic sobie na nizsza cene. Towar nie przechdozi przez kolejnego dystrybutora (EIC). Sytuacja ma się pdoobnie z kolumnami B&W, Castle itp

Ogolnie brytyjczycy nie podchodza do tego jak my. Nie budują światyni wokół sprzetu audio. po prostu sluchaja muzyki tak jak lubia. i to mi sie podoba.

Jesli chodzi o monitory, to kopalnię wiedzy masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

18-20 metrów to tak graniczna powierzchnia, mogą być i podstawkowce, i wolnostojące. Z monitorów raczej nigdy nie osiągniesz skali dźwięku, ale są za to inne zalety.

Z ostatnio słuchanych monitorów polecam Diapsony i polskie RLS.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale mi namieszaliście w głowie... już łatwiej kupić używany samochód niż sprzęt grający. Idę do sklepu audio , zobaczyć a nade wszystko posłuchać czegoś, bo jak na razie to nie wiem, czego chcę. Wiem, że nie może to grać gorzej niż w mych słuchawkach, a jak ten dźwięk przekłada się na sprzęt stacjonarny, to nie mam bladego pojęcia.

Dla mnie pojęcia wzięte z opisów dźwięku typu muzykalne, neutralne, dynamiczne to czysta chińszczyzna, zupełnie tego nie rozumiem, to taka mowa trawa. Gdy słyszę pojęcie szczupła wysoka blondynka, to to widzę oczami wyobraźni , a dźwięk neutralny i muzyczny.... wtf?!

Bardzo mi się podobają kefy ls50, są takie malutkie i można je wszędzie wcisnąć, a te nagrody to znikąd się nie wzięły.

Pomimo że słucham głównie odjechanego jazzu, to pragnę napomknąć , że tam nie tylko akustyczne instrumentarium występuje, bo i elektroakustyczna muzyka z dużą dawką elektroniki mnie kręci , i mocne pierdyknięcie basu lubię czasem i owszem. Wydając tyle kasy nie wyobrażam sobie , by go nie było. Lecę tymczasem do sklepu, by mnie trochę oświecili

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Wymagasz niemożliwego:)

Wyglada to tak, siedzę sobie na balkonie do słońca i pić mi sie chce jaki napój mi polecacie i dlaczego ?:)

Teraz propozycje zaczną się sypać jak z rękawa i ilu ludzi tyle możliwości.

Do salonu i najpierw posłuchać kilku zestawów, a później po wyrażeniu co się podobało i czego się oczekuje można liczyć na sensowne porady. Polecam

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Wydając tyle kasy nie wyobrażam sobie , by go nie było. Lecę tymczasem do sklepu, by mnie trochę oświecili

Taaaa pewno Cię oświecą tak, że kupisz to co oni będą chcieli byś kupił.

Ty idź do sklepu, owszem chcesz to posłuchaj u nich, a potem zapytaj czy możesz wziąć do domu wypożyczyć i posłuchaj w swoich warunkach akustycznych, bo to może być inna "bajka" niż to co usłyszysz w sklepie na tym samym sprzęcie.

Musisz się z tym liczyć i to bardzo.

Do 18m2 polecam jakieś podłogowe kolumny monitory potrafią czarować to prawda ale jak lubisz czasami niski mocny bas poczuć to podłogowe kolumny powinny Ci to dać a jakie tego nie powiem bo każdy ma inny gust i inne wymagania jeśli chodzi o dźwięk sam musisz posłuchać i wybrać bo to ma grać dla Ciebie nie dla innych ;)

Puuuuufffffff,

byłem w sklepie u kolegi, studio , raczej "studio" ze sprzętem za 100 tys zł. Grało to przednio, jednak z akustyką bądź rozstawieniem coś nie tak, bo dźwięk od kolumn się nie odrywał, jednak brzmienie ludzkich głosów, perkusji itp potrafiło zauroczyć.

Wzmak i przedwzmak to najwyższy model jakiejś firmy Primavere albo Previere, coś w tym stylu, kolumny Audiovector za 14 tys

A wcześniej w sklepie bez żadnego specjalnego pokoju (śmieszy mnie to lekko) zapuścił kolumny Audiovector za ok 6, czy 7 tys. Szczęka mi opadła. Podłączone do mini wzmaka Rega i takiegoż CD playerka. Naprawdę nie wiedziałem, skąd dźwięk dochodzi. To były podłogówki. Coś niesamowitego. Potem podłączył kefy ls50, które z początku także mnie urzekły, basu nie brakło, jednak potem bas i wysokie takimi drewnianymi, pudełkowatymi mi się zdały, może to wina nagrania. Nie miał na stanie kefów r300, podobno mają kopa w basie większego. Potem poszedł strumieniowiec Pioneera N50A. Kolega stwierdził na podstawie moich słów, że ze wzmacniaczy to Arcam może mi się podobać.

I jeszcze zauważylem, że mój zestaw Nostromo - wzmak plus DAC i słuchawki Grado sr325 e czy kefy M500 czy ultrasone hfi2400 nie odbiegają znacząco od dziś zasłyszanych nut. Oczywiście , że kolumny grały lepiej, ten wzmak Rega , taki mały, a grał bosko, może nie ma co dawać więcej , tylko taką Regę sobie kupić? Coś czuję jednak, że inne mogą brzmieć jeszcze lepiej.

Jutro ze swoimi płytami z free jazzem pójdę, wezmę Herę, potem z rocka Gojira, potem Tima Berne'a, Joe Mcphee i posłucham swej muzy, tam klientów nie ma , więc nikt nie ucieknie przed nawałnicą free

Aaaa,

o jeszcze jednej sprawie chcę napisać. Kolumny Audiovector są bardzo ciekawym rozwiązaniem i tej marki właśnie kupię w przyszłości produkty, z racji tej, że firma oferuje rozbudowę tych kolumn do wyższych modeli.

Jak człekowi , jakiemuś audiofrajerowi ( piszę o sobie, proszę się nie obrażać) znudzą się po kilku latach, jadą do fabryki, a firma robi z nich wyższy model. Według mnie genialny pomysł

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Panowie, jestem pod wrażeniem Waszego zaangażowania. Wezmę do serca porady i niewątpliwie skorzystam z nich w swoim czasie. Jak rozumiem, kolumny muszą być odsunięte od ścian na ok 1 m. Coś się wymyśli

Tannoy 60 cm od ściany tyłem kolumny starczy.

To nie tyczy sie tylko Tannoya. U nich to rodzima konstrukcja wiec moga pozwolic sobie na nizsza cene. Towar nie przechdozi przez kolejnego dystrybutora (EIC). Sytuacja ma się pdoobnie z kolumnami B&W, Castle itp

Ogolnie brytyjczycy nie podchodza do tego jak my. Nie budują światyni wokół sprzetu audio. po prostu sluchaja muzyki tak jak lubia. i to mi sie podoba.

Japoński marantz też jest już tam tańszy niż był na początku. Przykładowo pm8005 , czy na8005 około 3500 kosztują, w PL 95% przypadków 5000 zł.

Puuuuufffffff,

byłem w sklepie u kolegi, studio , raczej "studio" ze sprzętem za 100 tys zł. Grało to przednio, jednak z akustyką bądź rozstawieniem coś nie tak, bo dźwięk od kolumn się nie odrywał, jednak brzmienie ludzkich głosów, perkusji itp potrafiło zauroczyć.

Wzmak i przedwzmak to najwyższy model jakiejś firmy Primavere albo Previere, coś w tym stylu, kolumny Audiovector za 14 tys

A wcześniej w sklepie bez żadnego specjalnego pokoju (śmieszy mnie to lekko) zapuścił kolumny Audiovector za ok 6, czy 7 tys. Szczęka mi opadła. Podłączone do mini wzmaka Rega i takiegoż CD playerka. Naprawdę nie wiedziałem, skąd dźwięk dochodzi. To były podłogówki. Coś niesamowitego. Potem podłączył kefy ls50, które z początku także mnie urzekły, basu nie brakło, jednak potem bas i wysokie takimi drewnianymi, pudełkowatymi mi się zdały, może to wina nagrania. Nie miał na stanie kefów r300, podobno mają kopa w basie większego. Potem poszedł strumieniowiec Pioneera N50A. Kolega stwierdził na podstawie moich słów, że ze wzmacniaczy to Arcam może mi się podobać.

I jeszcze zauważylem, że mój zestaw Nostromo - wzmak plus DAC i słuchawki Grado sr325 e czy kefy M500 czy ultrasone hfi2400 nie odbiegają znacząco od dziś zasłyszanych nut. Oczywiście , że kolumny grały lepiej, ten wzmak Rega , taki mały, a grał bosko, może nie ma co dawać więcej , tylko taką Regę sobie kupić? Coś czuję jednak, że inne mogą brzmieć jeszcze lepiej.

Jutro ze swoimi płytami z free jazzem pójdę, wezmę Herę, potem z rocka Gojira, potem Tima Berne'a, Joe Mcphee i posłucham swej muzy, tam klientów nie ma , więc nikt nie ucieknie przed nawałnicą free

Aaaa,

o jeszcze jednej sprawie chcę napisać. Kolumny Audiovector są bardzo ciekawym rozwiązaniem i tej marki właśnie kupię w przyszłości produkty, z racji tej, że firma oferuje rozbudowę tych kolumn do wyższych modeli.

Jak człekowi , jakiemuś audiofrajerowi ( piszę o sobie, proszę się nie obrażać) znudzą się po kilku latach, jadą do fabryki, a firma robi z nich wyższy model. Według mnie genialny pomysł

Czyli masz już jakiś pogląd na to, jak grają różne systemy.

Teraz jeszcze dochodzi do tego to o czym wcześniej pisałem, zagadaj i weź do domu system który Ci się spodoba, gwarantuję że będzie się różnić od tego co tam usłyszysz, czasem bardzo a czasem subtelnie, ale różnice mogą być słyszalne zwłaszcza jeśli chodzi o kontrolę basu, czy wybrzmienie wysokich.

A najbardziej zainteresowały mnie produkowane przez Audiovector głośniki ON WALL , do zawieszenia na ścianie. Nie słyszałem ich, ale jeśli spodoba mi się ich brzmienie, to takie nabędę . Odpada dla mnie uciążliwy problem braku miejsca

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

A najbardziej zainteresowały mnie produkowane przez Audiovector głośniki ON WALL , do zawieszenia na ścianie. Nie słyszałem ich, ale jeśli spodoba mi się ich brzmienie, to takie nabędę . Odpada dla mnie uciążliwy problem braku miejsca

Chyba szału nie będzie ale posłuchać można a w 18m2 miejsca sporo jest na odpowiedniej wielkości podłogówki myślę .

Posluchaj najpierw tez w salonie audio nagran z glebola scena na sprzecie, ktory potrafi to wygenerowac, zebys mial swiadomosc jaki moze byc efekt i co ewentualnie stracisz z kolumnami na scianie.

Najlepiej kup sobie mini wieże , tam tez można powiesić kolumny na ścianie , jak masz takie podejście to po go przepłacać

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.