Skocz do zawartości
IGNORED

Używany wzmacniacz stereo z loudnes

jachu000

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrażenie, że posiadam dokładnie taki wzmacniacz o jakim piszesz - Marantz PM-75

duży zapas mocy 100W - 8ohm , cieplutki , używany do upolowania w cenie około 1k zł.

No i ma loudness'a

A jeżeli nie chcesz się wykosztować, możesz kupić używanego japończyka typu Onkyo 8670 albo Kenwood 990V. Mocy będziesz miał nawet więcej, oczywiście filtr typu "loudness", a wydasz około 300-400 zł.

Mam wrażenie, że posiadam dokładnie taki wzmacniacz o jakim piszesz - Marantz PM-75

duży zapas mocy 100W - 8ohm , cieplutki , używany do upolowania w cenie około 1k zł.

No i ma loudness'a

A czy Marantz PM-75 ma wyjście na sub aktywny?

Amplituner za takie same pieniądze jak wzmacniacz stereo, będzie zawsze marniejszej jakości (bo kasa pójdzie na dekodery, sterowania, dodatkowe końcówki mocy, DSP itp.).

pre out ma wiekszosc wzmakow przynajmniej tych lepszych np chyba wszyskie Denony.

Raczej powiedziałbym, że nie tych lepszych tylko tych "nowszych".

Rzeczywiście potrzebny ten sub skoro to ma byc stereo? Moim skromnym zdaniem lepiej jest jak głośniki dają sobie radę bez "wspomagaczy"

Moim zdaniem też lepiej było by bez suba. Ale tak jak pisałem wcześniej czasem potrzebny jest na imprezę na zamkniętym tarasie który ma 70m2.

Obecnie mam Onkyo TX-8050 i trochę brakuje mu mocy.

Czy Marantz PM-75 dał by radę bez suba? Szkoda, że jest tak trudno dostępny!

A coś z Harmana Kardon słyszałem, że maj dużą rezerwę.

pre out ma wiekszosc wzmakow przynajmniej tych lepszych np chyba wszyskie Denony.

We wzmakach stereo wyjście pre out zakłada że sygnał zostanie wyprowadzony i przetworzony np. w jakimś staromodnym equalizatorze a następnie WRÓCI do wejścia pre in i zostanie podany na końcówkę mocy. Podłączenie Suba do pre out i podłączenie niczego do pre in spowoduje to że ten wzmacniacz nie wzmocni niczego więc nie rozumiem dlaczego taka opcja jest wogóle rozpatrywana. Standardowo pre out i pre in są zwarte.

Niech więc Jachu szuka amplitunerów które zawsze mają SUB OUT a nie cudaczy z wzmakami stereo o cechach kina domowego

Oczywiście, ideałem byłoby gdyby się nawrócił do sekty PureStereo i nie wypowiadał heretyckich słów jak Sub Woofer i Loudness. Za to trzymam kciuki :)

A może po prostu kupić końcówkę mocy.Ten ampli który masz,ma wyjcie pre na końcówkę i suba,i możesz w nim cyfrowo modelować dźwięk pod swój gust.Oczywiscie pre w amplitunerze nie powala jakością,ale na imprezy chyba wystarczy.

Przeczytałem ten temat poraz eN'ty i mam nowe wnioski dla autora. Skoro ten taras z subem to ma być od okazji do okazji to może lepiej będzie nie sprzedawać ampla (przecież to marne grosze będą) tylko trzymać go sobie z subem właśnie na te kilka okazji w roku. Bo z tym subem i na tarasie 70 mkw to chyba nie będzie chodziło juz o jakość muzyki.. tylko raczej o zagłuszenie gości.

A co do loudness'a: to nie jest do niczego potrzebne. Wybieranie wzmacniacza pod kątem czy go ma czy nie to jest absurd. Z tego się najzwyczajniej nigdy nie korzysta. Skraje pasma można sobie zawsze podbić np. byle softem z kompa gdy puszczamy z niego muzykę. Pytanie tylko po co?

Konkluzja jest taka, że skoro ma być loudness i sub aktywny, to nie ważne co kupisz. A nawet lepiej kupić tanie byle co, po co przepłacać skoro nie chodzi o jakość tylko pseudo efekciarskie p***dolnięcie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.