Skocz do zawartości
IGNORED

Goldring 1042 - Technics 1210 M5G - Problem z sybilantami.

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię wkładki Ortofona ... 2m Bronze z technics sl1210 gra ciepło z fajnie nasyconą średnicą ...2 m Black(igły zamienne z 2 m Bronze) na shibacie jest bardziej sterylny , detaliczny i NIE TOLERUJE przechodzonych placków , wszystko slychac .

Preamp to b.dobry rodzimy RCM sensor prelude , bardzo przejrzysty , dokładny i należy uważać z jasnymi tranzystorami . Z lampą do której moim zdaniem jest wręcz stworzony gra zazwyczaj wybornie.

Właśnie Goldring ze starymi płytami ma największy problem. Gra bez wypełnienia, bardzo sucho. Boleję nad tym, bo połowa mojej kolekcji, to soul, funk, fusion i jazz z lat 70tych i ta muzyka kompletnie nie ma kopa. Z nowymi tłoczeniami jest wybornie- no może trochę jasno, ale mam świadomość, że moje monitory też dokładają swoje tym temacie...

Co tu zrobić? Czytałem, że stare Shure'y grają pełnym dźwiękiem. Czy ktoś może potwierdzić, że seria V15 zagra fajnie moje ulubione płyty?

Co tu zrobić? Czytałem, że stare Shure'y grają pełnym dźwiękiem. Czy ktoś może potwierdzić, że seria V15 zagra fajnie moje ulubione płyty?

Kultowego Shure v15 mk2 mam na równo kultowym Thorens td -160 (ramie SME 3009) włącznie z genialną igłą o szlifie Shibaty od Jico Sas . Ta wkładka moim zdaniem nie dorównuje nowej Ortofon 2m Black .

Nie ma sensu dyskusja o wyższości płyty analogowej nad CD bo to kwestia upodobań , preferencji itd . Ale ma sens stwierdzenie ,że zamiast walczyć , wydawać pieniądze i ciągle być niezadowolonym warto wreszcie dać spokój i spróbować czegoś innego .

Gratuluję wszystkim , którzy uzyskali satysfakcjonujące ich brzmienie z LP . Mnie i kilku moim znajomym z audiostereo się nie udało i bezdyskusyjnie bardziej nam odpowiada CD . Skończyłem wydawanie kasy na nowe gramofony i wkładki a także budowanie kolejnych preampów . Teraz słucham muzyki zamiast kalibrować wkładki i nie mam niedosytu . To takie proste .

...there is no spoon...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czytałem, że stare Shure'y grają pełnym dźwiękiem.

Shure V-15 o ile mnie pamięć nie myli bylo 5 odmian , od V-15-II / III / IV do V .

Mnie przypadła bardziej N-91-ED od V-15-III .

Gratuluję wszystkim , którzy uzyskali satysfakcjonujące ich brzmienie z LP .

Dziękuję ! :)

Nie ma sensu dyskusja o wyższości płyty analogowej nad CD bo to kwestia upodobań , preferencji itd .

Moim zdaniem ma lecz niestety LP jest wymagający ...jesli dopracujemy ten system ( gramofon, wkładka ,igła , phono preamp) zwykle CD wysiada , moim zdaniem ;)

Jeśli ktoś spędza większą ilość czasu na kalibrowaniu to nie dziwię się, że w końcu rezygnuje z analoga bo nie nie ma kiedy słuchać. Ja tam raz ustawiam i cieszę się muzyką.Na tym przecież to polega :)

• Redaktorzy

Shure V-15 o ile mnie pamięć nie myli bylo 5 odmian , od V-15-II / III / IV do V .

Mnie przypadła bardziej N-91-ED od V-15-III .

Shure V15 Type III gra pełną piersią:

- podwieszona do ramienia o bardzo małej masie efektywnej. Wystarczy podwiesić ją do ramienia o masie efektywnej większej o ok. 5-7g i niestety traci się na brzmieniu. To już nie jest to. Tylko "lekkie" ramiona.

- w oryginalną fabryczną igłą, gdyż jej potencjał leży w tym specyficznym szlifie bi-radial. Zamienniki to już nie będzie to, choć wiem, że niektórzy kombinowali z tym.

Ale oczywiście rozumiem i wierzę, że N-91-ED mógł Ci bardziej podejść.

Gratuluję wszystkim , którzy uzyskali satysfakcjonujące ich brzmienie z LP . Mnie i kilku moim znajomym z audiostereo się nie udało i bezdyskusyjnie bardziej nam odpowiada CD.

Pozostaje to uszanować. Nie ma co rozpisywać się że coś gra lepiej czy gorzej. Jak dla mnie CD brzmi inaczej niż analog. Słucham muzyki z wielu formatów. Jednak jest w analogu coś co trzyma mnie przy nim i utwierdza w przekonaniu, że to ma sens. Przyznam, że kosztowało mnie to wiele pracy, energii, prób. Jak przypomnę sobie początki to był dramat. Dzisiaj twierdzę, że dobry analog jest tylko dla wytrwałych ewentualnie dla hipsterów, którzy kierują się modą i odmiennością od statystycznego Polaka słuchającego muzyki z telefonu i "pchełek" ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mnie przypadła bardziej N-91-ED od V-15-III

Pojawiła się dzisiaj ta N-91-ED na Allegro, do tego z oryginalną igłą. Kupiłem ją. Powiedz proszę, jak wygląda sprawa z jej mocowaniem? Mam kupić jakieś szczególne śruby? Nie chcę demontować Goldringa, a potrzebuję headshell- czy nada się jakaś tanizna?

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Shure V-15 o ile mnie pamięć nie myli bylo 5 odmian , od V-15-II / III / IV do  V .<br />Mnie przypadła bardziej N-91-ED od V-15-III .<br />

<br /> podwieszona do ramienia o bardzo małej masie efektywnej. Wystarczy podwiesić ją do ramienia o masie efektywnej większej o ok. 5-7g i niestety traci się na brzmieniu. To już nie jest to. Tylko "lekkie" ramiona.<br />

Przecież Shure V-15-III była dedykowana / sprzedawana z Telefunkenem S-600 , to samo co S-500 , w nich ramię Ortofonowe należy zaliczyć do średnio ciężkich .

Piszesz tylko lekkie ramiona ?

Kup zamiennik koszyczek Technicsa jak nie chcesz przekładać wkładki .

Właśnie Goldring ze starymi płytami ma największy problem. Gra bez wypełnienia, bardzo sucho. Boleję nad tym, bo połowa mojej kolekcji, to soul, funk, fusion i jazz z lat 70tych i ta muzyka kompletnie nie ma kopa.

Może Twój preamp potrzebuje odpowiednią korekcję (Decca, Columbia itd.), jeśli uważasz, że muzyka nie ma kopa.

MUSIC NON STOP

Kup zamiennik koszyczek Technicsa jak nie chcesz przekładać wkładki .

Dzięki Rydz!

Może Twój preamp potrzebuje odpowiednią korekcję (Decca, Columbia itd.), jeśli uważasz, że muzyka nie ma kopa.

Ma, bo gram iPphono.

No i klops. Właśnie dostałem wiadomość od sprzedającego, że podczas pakowania wkładki złamał igłę. :/

Proponuje zamiennik M 71. Pójść na tę propozycję, czy nie ma to sensu?

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Właśnie dostałem wiadomość od sprzedającego, że podczas pakowania wkładki złamał igłę. :/<br />Proponuje zamiennik M 71. Pójść na tę propozycję, czy nie ma to sensu? <br />

Zamieść tu link do tej aukcji.

Zamieść tu link do tej aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

To szlif sferyczny , za 67 zł jest zamiennik o szlifie eliptycznym .

Chodzi mi o link do wkładki którą kupiłeś .

Ps , idę jeść / zaraz będę .

Coś kręci z tą igłą , odpuść tego sprzedającego !

To szlif sferyczny , za 67 zł jest zamiennik o szlifie eliptycznym .

Chodzi mi o link do wkładki którą kupiłeś .

Ps , idę jeść / zaraz będę .

Link powyżej.

Ta M71 jest sferyczna? Bo nie zrozumiałem.

Brać tę wkładkę bez igły i szukać eliptyka, o którym piszesz ? Czy nie ma sensu jej parować z zamiennikami?

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Ta M71 jest sferyczna? <br />

To sfera .

Tu zamiennik eliptyk .

http://allegro.pl/nowa-igla-gramofonowa-shure-n-91-ed-japan-gratisy-i5594447302.html

Zaproponuj mu stówkę za samą wkładkę . :)

Albo zapytaj najpierw ile chce .

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />I mówisz, że ten zamiennik Wamata zagra godnie? <br />

To nie jest tak wymagający szlif co Gyger-S w kalibracji , w dużym stopniu może ograniczyć też sybilanty , posłuchasz / ocenisz .

Do Shure można dostać igły z bardziej wyrafinowanym szlifem na Ebay , i już jest inna zabawa . :)

Pozdrówko .

No to czekam na przesyłkę. Z pewnością podzielę się wrażeniami.

Do Shure można dostać igły z bardziej wyrafinowanym szlifem na Ebay , i już jest inna zabawa .

Z ciekawości zapytam o przykłady.

No dobra, czekam na przesyłkę i z pewnością podzielę się wrażeniami.

Rydz, jeszcze raz bardzo dziękuję za dzisiejszą pomoc!

Swoją drogą, chciałbym wyciągnąć z tego Goldringa wszystko co najlepsze i pewnie będzie trzeba będzie pomyśleć o jakimś bardziej "domowym", niż Technics gramofonie. Czy któryś Thorens z serii 3*** będzie krokiem naprzód?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Goldring 1042 ma "garba" na 2kHz i jesli nie jest idealnie ustawiony to sa z nim problemy w wielu ramionach. Poza tym moze akurat wkladka/igla sa wadliwe. Czasami problem moze byc w kombinacji z preampem i pojemnosciami po drodze. Indukcyjnosci wkladki nie zmienisz ale pojemnosci po drodze mozesz.

Najpierw dokladnie ustaw wkladke. Ustawic 2 punkty nie problem. Technics pozwala jeszcze na dokladne ustawienie VTA. Malo ktory gramofon na to pozwala. Kup plyte testowa i ustaw reszte. Jesli problem nie zniknie sprawdz jak wkladka dziala w innych gramofonach. Jesli tak samo to jest walnieta.

A tak wogole to wkladke dobiera sie do gramofonu a nie odwrotnie bo tak jest latwiej.

pozdrawiam,

• Redaktorzy

Przecież Shure V-15-III była dedykowana / sprzedawana z Telefunkenem S-600 , to samo co S-500 , w nich ramię Ortofonowe należy zaliczyć do średnio ciężkich .

Piszesz tylko lekkie ramiona ?

Dyskutowaliśmy o tym w maju br. Na "lekkich" ramionach V15 III gra wybornie. Na "cięższych" zauważalnie gorzej. Oczywiście można tak słuchać, bo jest dobrze, ale traci się część dźwięku. Mam kilka ramion. Bawiłem się w trakcie urlopu różnymi kombinacjami. Ta zabawa utwierdziła mnie w przekonaniu, że V15 idelanie zgrywa się z ramieniem AT-1007, a taki Denon DL-103SA gra genialnie na AT-ATP-16T. V15 gra lepiej podwieszona pod AT-1007 niż podwieszona pod ramię Micro Seiki MA-505, a wiadomo, że MA-505 klasowo jest dużo lepszym ramieniem. Niestety te kilka gramów masy efektywnej robi swoje.

Jest to moja opinia, ale poparta też faktami w postaci liczb. Podatność dynamiczną wkładki Shure V15 Type III wynosi 22 cu. Inne źródła podawały nawet 30 cu. Sprawia to, że gra to z ramionami o małej masie efektywnej.

Ukryta Zawartość

post-49078-0-09201800-1440650838_thumb.jpg

post-49078-0-42337500-1440650848_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kangie , ja nie neguję tego co słyszysz bo to indywidualna sprawa , gra cały system .

Tylko po co wieszać V-15 pod Ortofonowe ramię i grać muzę w studio radiowym , bo tam często szła muza w eter dla ludu by umilać uchle .:)

Pozdrówko.

• Redaktorzy

Rydzu, można tak grać. Też będzie grało. Jednak zostańmy przy swoim zdaniu. Gdy będziesz miał okazję pobawić się podwieszeniem tej wkładki pod różne ramiona, to polecam.

Headshell Technicsa ma 9 albo 9,5g. Można zanabyć ażurowy ala SME który ma coś w okolicach 6 (6,5)g. Zmniejszy to masę efektywną ramienia.

Była tu wspomniana 2MBronze - to dobry kierunek by muzyka grała. Pomijam kwestię ustawienia wkładki jako oczywistą.

Podobne bardzo lekkie headshelle były oryginalnie montowane w ramionach Ortofona AS212. Dlatego pasowały tam bardzo podatne wkładki.

By założyć tam sztywniejszą MCLO trzeba wydać trochę biletów na ciężki headshell.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zamiennik Technics z kabelkami waży dokładnie 8,7g

Edit.

<br />Podobne bardzo lekkie headshelle były oryginalnie montowane w ramionach Ortofona AS212. Dlatego pasowały tam bardzo podatne wkładki<br />

To wiele wyjaśnia .

Headshell montowany w S-500 jest pełny / cięższy od ażurowego montowanego w S-600 .

Posiadałem ten ażurowy z V-15 , ale zostawiłem M-91. :)

Sprawy mają się tak:

Wkładka i zamiennik Wamatowy dotarły. Headshell jeszcze nie, ale przypomniało mi się, że na dnie szuflady mam stary, bardzo lekki koszyk Sansui. Na tę chwilę wkładka jest podwieszona dosyć dziadowsko, ponieważ kupiłem komplet śrub Nagaoka i są za cienkie. Do tego trudno dobrać odpowiednią ich długość. Ostatecznie wkręciłem śruby, które są na tyle długie, że ryzykownie zwisają tuż nad płytą.

Mimo przeszkód całość skalibrowałem w miarę, bo na Technics Baerwald Arc Protractor wszystko "siedzi".

Odpaliłem talerz i przyznam, że eksperyment ze starą wkładką za stówę z zamienną igłą za niecałe 70zł przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spodziewałem się, że Shure będzie miał kopa, ale myślałem też, że rozdzielczość w porównaniu z Goldringiem będzie uboga. A jest tak, że kop jest umiarkowany- to co się dzieje bardziej nazwałbym rozmachem i wypełnieniem. Zdecydowanie przybyło środkowego pasma, które podane jest bardzo słodko. W końcu wokale mają ciało, a fortepian czy kontrabas pudła rezonansowe.

Rozdzielczość oczywiście nie jest tak analityczna jak w 1042, ale przy starych płytach mnie na dłuższą metę męczy to suche, labolatoryjne granie. Z sybilantami niestety do końca nie wygrałem. Wiadomo, że Shure ma mniej skomplikowany szlif i mniej świszczy, ale nie mogę powiedzieć, że zjawisko nie występuje w ogóle. Być może coś jest nie tak z anti-skatingiem...

Jest radość, ale sporo rozgoryczenia też. Bo coś, co kosztowało półtora klocka, zostało zjedzone na śniadanie przez starą plastikową kostkę za 170zł.

Swoją drogą, chętnie poczytam o innych, starych wkładkach, które mają w sobie tyle wdzięku! No i nadal poszukuję więcej basu dla starych płyt... :)

Jeszcze raz podziękowania dla Rydza, który nakierował mnie na M91 ED- to kawał fantastycznego grania!

Łebki śrubek możesz dać od dołu a nakrętki na gorze headshella wtedy nic po płycie nie będzie szurało. Przy niektórych headshellach takie ustawienie ma ten dodatkowy plus że szesciokatne nakrętki wchodzą w zagłębienia headshella i przy dokręcaniu wkładki nie obracają się i nie psują ustawienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.