Skocz do zawartości
IGNORED

Kiedy nowy Magazyn Hi-Fi?

Antileon

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Test odbył się w 2005, kiedy moim systemem był Spark 734 z ProAkami. Na krótko zawitały też Credo. Po paru miesiącach eksploatacji Jazza z Beethovenami mogę stwierdzić, że moje przypuszczenia się sprawdziły. Jazz z tymi głośnikami daje niski, zróżnicowany, bardzo dobrze kontrolowany bas. I nic dziwnego, w końcu najpierw posłuchałem tych głośników, a potem dopiero kupiłem :-) W tej chwili mam w domu dźwięk lepszy niż kiedykolwiek. Ciekaw jestem, co następne ulegnie zmianie - logika wskazuje na źródło, ale ciężko mi znaleźć w rozsądnej cenie coś jednoznacznie lepszego od mojego obecnego CD. Dlatego wziąłem się za testy CD do HFM - czysta prywata, testuję bo jestem ososbiście zainteresowany wynikiem. A czytelnicy skorzystają przy okazji.

• Redaktorzy

Dzisiaj w skrzynce znalazłem ;) Oczywiście część "magazynową" wchłonąłem od razu (a przynajmniej jej lwią część) Wsio niby OK, ale.... test ESY - na zdjęciach skrzynki są w fornirze mahoniowym, a we wstępie (albo A.R albo A.R ;) - nie pamiętam a do gazety nie mam dostępu) napisał, że do redakcji dotarły w ciemnym orzechu. Hmm jedna para była do obfotografowana a druga do odsłuchów? Coś mi się raczej wydaje, że ktoś delikatnie minął się z prawdą ;(

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Po pierwsze - a co to za problem, jeśli na zdjęciu obudowy byłaby inna para niż testowana? A po drugie - nie, to jest ta para. To nie jest mahoń (byłby czerwony), to jest orzech, tylko rozjaśnił się nieco w druku. Prawdę mówiąc, teraz lepiej wygląda.

• Redaktorzy

Józwa - odmian drzew z rodziny mahoniowatych jest gruubo ponad setka ( wygooglaj Swietenia i Khaya ) i są to gatunki odznaczające się tzw. pasiastym skrętem włókien (co widać na załączonych w gazetce fotkach).

Więcej informacji znajdziesz pod :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do kolorystyki to możesz wybierać od jasnosłomkowej do prawie czarnej. Natomiast orzechy (z reguły rodzina Juglans) mają zupełnie inny rysunek wynikający z barankowatości bądź też falistości włókien. Możliwe, że to wina fotek, lub sposobu imprefnacji oraz lakierowania, ale msz to ktoś was wpuścił w kanał ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

pitdog: cały czas chodzi za mną NOS DAC. Z testem daców jest taki kłopot, że ich obecnie prawie nie ma na rynku. Może kiedyś pan Nykiel da nam posłuchać swojego, spróbuję też porozmawiać z Peterem Danielem - swego czasu był jakby zainteresowany. Oczywiście, przesadą byłoby twierdzenie, że DACe zupełnie zniknęły. Ale np. AK nie sprowadza DACów Musicala (podobno był znakomity Tri-Vista), AS zrezygnował z Chorda (podobno rewelacyjny DAC64). I tak dalej. Przetestowaliśmy rok temu daczek Musicala z serii A3, dobry był, pamiętam nawet, że ktoś potem to kupił i chwalił naszą recenzję. Ale tak poza tym, posucha. Teraz modne są integry CD. A jakieś kompletne wariactwa typu Reimiyo czy Weiss do Polski nie bardzo docierają. Zresztą już widzę, jak by się wszyscy ucieszyli z testu DACa za sto tysięcy. Snobizm, panie, i iście na lep modnych prądów. Ale jeśli jakiś dystrybutor ma fajnego DACa, to biorę, jasne.

to ja zakupiłem ww DAC Musicala :-) Recenzja z MHF była dosyć powściągliwa , w rzeczywistości ww MF A324 gra znacznie lepiej . Ostatnio porównywałem go bezpośrednio z Linn Genki . Nie ma porównania ... Genki...

Ale skoro dystrybutorzy sprzętu home audio nie oferują zewnętrznych przetworników to może nawiązac kontakt z dystrybutorami pro audio aby udostępnili np dobrze tutaj opisywanego Beringher'a 2496 czy Benchmark DAC1 . A co z CEC-ami DX 51,DX71 ? CEC nie ma oficjalnego dystrybutora ?

Wczoraj otrzymałem HFiM & MHF . Hmm... Mało tego MHF. Na dodatek w MHF ani grama cyfrowego źródła. Sytuacji nie ratuje test budżetowych CD w HFiM . Chętnie przeczytałbym wyczerpujący test dobrego CD vs dobre SACD . Ilość miejsca zajmowanego przez patefony na łamach MHF ( mam na mysli także poprzednie numery) moim zdaniem jest zbyt duża w stosunku do faktycznego udziału formatu LP na rynku. Rozumiem sympatie redakcji ale mimo wszystko SACD jeszcze nie zniknęło z rynku więc trzeba testowac póki jest co. Rozumiem ,że 12 zł za 2 pisma w jednym mocno ogranicza więc tym bardziej patefony powinny mieć swój odpowiedni (mały) korner.

->eh, troy

Nie ma co narzekać, masz 2 w 1 :-)) Gorzej, że przez ten dodatek zwiększa się proporcjonalnie ilość testów KD w miejsce stereo ale to chyba ma być ukłon w stronę maniaków KD i zwiększenia universalności pisma.

• Redaktorzy

"Czy możesz zdradzić jakimi kablami głośnikowymi były podłączone Cremony w pierwszej OPINII ?"

Stoi przecież: "DIY miedź srebrzona w teflonie". Używam ich, kiedy potrzebuję przejrzystych i szczegółowych kabli.

Przeczytałem z dużą przyejmnością testy z końca HFiM, co przyznam dawno mi się już nie zdarzyło. Bardzo fajny napisana recenzja Sonnetera przez Józwę i Guttena. Język sprawny, umiejętne dobierane słownictwo. Całość z odpowiednią dozą fachowości, powściągliwości ale także lekkości. Koteczka poznałem od razu, z pewnością wniesie sporo ożywienia. Moim skromnym zdaniem jest klasa różnicy w testach Magazynia w porównaniu do przynajmniej połowy recenzji z wcześniejszych stron HFiM. A tak ogólnie, to tak trzymajcie!

• 3 miesiące później...
  • Redaktorzy

Ponieważ Magazyn 2/06 już w empikach (tak jak poprzedni numer, jako dodatek w HFM), mam nadzieję na jakieś krytyczne uwagi. Redakcja prosi uprzejmie o wylewanie żółci.

Ja mam JEDNĄ krytyczną uwagę - to, że MHF jest tylko DODATKIEM do HFiM.

No wiem, wiem, już było o tym. Zbyt małe zainteresowanie czytelników itd...

Ale to ciekawe, że kiedy MHF nie może się utrzymać z powodu niewystarczającego zainteresowania czytelników, to w tym samym czasie pojawia się polska edycja HiFi Choice. I ona jakoś ma czytelników. Hmmm...

Janusz z Torunia

• Redaktorzy

To czy HFC ma polskich czytelników, okaże się dopiero po plus minus 3-6 numerach. Ale my teraz o Magazynie. Co, wszystko tak super wyszło, czy też nikt nie czytał?

->jozwa

Czy wszystko wyszło super? Test odtwarzaczy (Lektor, Opera i SA) mógłyby się znaleźć w Magazynie już bez kropek a Totem Mite z kropkami w HFiM :-)))

Ogólnie w tym numerze, gdyby nie info, że zaczynam już czytać Magazyn i ciekawie zapowiadający się temat o analogach to można by wogóle nie dzielić 'włosa' na dwoje.

• Redaktorzy

To jest poradnik dla początkujących, czyszczenie przedpola, żeby nie było potrzeby przy każdym teście gramofonu wyjaśniać spraw podstawowych. Zacząłem to ponad rok temu, między innymi dlatego, że na tym forum pojawiały sie pytanie wręcz jaskiniowe, zadawane jednak przez osoby, które deklarowały chęć nabycia gramofonu. Stąd uznałem, że jest potrzeba.

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

Drodzy koledzy i koleżanki, z przyjemnością informuję, że dostępny jest już trzeci tegoroczny numer Magazynu, oczywiście jako dodatek do wrześniowej HiFi i Muzyki. Jak zwykle, proszę o uwagi krytyczne. Co do jednej stałej uwagi (że za krótki) mogę odpowiedzieć od razu, że jeśli uda mi się uzyskać więcej pieniędzy dla Magazynu, w postaci reklam, to oczywiście będzie dłuższy. Zapraszam do lektury.

• Redaktorzy

Jar, ten wątek istnieje od dwu lat, i dotąd jakoś ci nie przeszkadzał. Ma charakter wyłącznie informacyjny. Przeczytaj wpisy innych w tym wątku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.