Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Pionieer a-30 w cenie do 800 zł. Pokój 10,5 mkw.

Szymon Serwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po przeczytaniu wielu pochlebnych informacji na temat Pionieera a-30 wszedłem w jego posiadanie. Miałem również okazję posłuchać go jak gra w jednym sklepie w konfiguracji z klipsch f-30 oraz jbl es-90 i bardzo mi się spodobał. Zastanawiam się jakie kolumny zakupić do niego aby dobrze spisał się w moim pokoiku. Rozważam monitory Magnat quantum 673, pylon pearl monitory lub 20 (te nowsze na głośnikach monacor i stx) lub niewielkie kolumny wolnostojące typu Tonsil premium front. Pokój ma wymiary 320x330 cm jest dobrze wygłuszony. Gruby dywan na podłodze, wytłumiona ściana za miejscem odsłuchu, gruba zasłona na oknie i długa roleta na drzwiach. Kolumny będą rozstawione w odległości około 1,5 m od osi głośników i 230 do 270 cm od miejsca odsłuchu w zależności od ustawienia. Zestaw będzie podłączony do komputera pod Asus Xonar DX i telewizora. Muzyka, której słucham jest bardzo zróżnicowana. Rock, Instrumentalna, pop, New Age. W dźwięku cenię wierną reprodukcję wokali, instrumentów zwłaszcza perkusyjnych oraz niski szybki i bas. Zestaw często będzie wykorzystywany do oglądania filmów także dół pasma dosyć ważny. Mogę dodać, że posiadałem kiedyś Tannoy m2 oraz Pearl front. Dźwięk żadnej z tych kolumn nie przypadł mi zbytnio do gustu. Każdej czegoś brakowało. M2 wydawały się nieco przyciemnione i grały wysokim basem, a Pearl pomimo ładnej średnicy cechowała słaba góra scena i stanowczy brak basu. Takie były moje odczucia co do tych kolumn. Kwota jaką zamierzam przeznaczyć to max 800 zł. Kolumny jak najbardziej mogą być używane.

Możesz mi coś więcej powiedzieć o tych kolumnach? Wyczytałem w internecie, że słabiutko u nich z basem, a tak jak napisałem zależy mi na dobrym i niskim basie.

No i cena. Raczej nie mieszczą się w moim budżecie... używki z tego co widzę, ponad 1100 zł chodzą.

No te Ushery to fatalny wybór do takiej muzyki. Próżno w nich szukać basu.

Te Magnaty 603, 653 albo 673 to w tej cenie niezły wybór. Z Klipsch to raczej Rf-52.

Klipsch Rf-52? To kolumny wolnostojące i też raczej za drogie :) Patrzyłem też na różne modele Klipsch. Spodobały mi się nawet F1 ale pewnie za duże będą do mojego pokoiku :/

Też tak myślę. Miałem już kolumny wolnostojące i nie sprawdziły się. Zastanawiam się nad tymi magnatami 673 ale nie mam gdzie ich posłuchać przed zakupem. Nie wiem jak sprawdzą się z tym Pionieerem.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Klipsch Rf-52?

Tani " klipiszon " w tym zestawieniu cię zamęczy .

Usher 520 jak napisał > noquarter < dodam do tego braki w wypełnieniu średnicy , przereklamowane maleństwa .

Magnaty mogą trafić w zagranie z tym zestawem .

Acoustic jeszcze można rozważyć , wyprzedaż poniżej , nie słuchałem tego modelu za to grałem i znam bardzo dobrze Aegis One i Aegis Evo , nie powinny się za bardzo różnić brzmieniowo , wypracowana szkoła dżwięku przez firmę .

http://www.hifistation.pl/pl/p/Acoustic-Energy-101---Kolumny-podstawkowe--Seria-I/2493

No własnie patrzę na nie i czytam jakieś opinie. Martwi mnie tylko ten malutki "basowiec". Poradzi sobie? :D

A co sądzicie o tych nowych perłach na głośnikach monacor i stx? Mają lepszy dół i górę niż wersja na tonsilach? Czy z tych dwóch lepiej magnata brać? Te AE 101 komplet 1499 :) No chyba, że trafiłyby się jakieś używki.

Te Magnaty w tej cenie pozytywnie zaskakują. Spróbuj je znaleźć w Saturnie lub media. Ale tam na dokładne odsłuchy nie ma co liczyć.

Ostatnio w Niemczech hitem są kolumny Polk Audio, szturmem biorą markety dotychczas obsadzone Magnatami - więc warto rozważyć. Myślę, że z tą ceną coś da się zrobić

http://sklep.rms.pl/polk-audio-m20-kolumny-podlogowe-2-szt

Poza tym, na dniach wejdzie do Europy nowa budżetowa seria, której cena za fronty nie powinna przekroczyć ceny 1099zł i do tego 5 lat gwarancji :)))

Uczciwa dwudrożna konstrukcja o skuteczności 90dB, łatwej 6 ohmowej impedancji oraz zejściu basu 40Hz przy -3dB.

1259_black_l_z.jpg

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witaj,

metraż Twojego pomieszczenia determinuje raczej kolumny podstawkowe. Na pewno posłuchałbym polską konstrukcję Pylon Audio Pearl Monitor, to kolumny które bardzo dobrze współpracują z elektroniką Pioneer. Bardzo dobrym rozwiązaniem byłyby kolumny Kef C3, jest to moja rekomendacja do Twojego zestawu.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą, zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Całe szczęście nie ma to większego przełożenia na sprzedaż :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie wchodziłem od wczoraj na forum, a tu proszę. Tyle propozycji :D Problem tkwi w tym, że nie mam za bardzo gdzie odsłuchać tych kolumn. Jestem z okolic Wrocławia. Sprawdzałem w internecie dostępność przykładowych Magnatów 673 w marketach i nigdzie nie ma na miejscu. W jednym salonie audio we Wrocławiu powinni chyba mieć produkty Pylona ale nie mają chyba Magnatów i innych, które mi proponujecie, i nie będę mógł ich bezpośrednio porównać. Te Polk audio też wydają się ciekawą propozycją. Niewielkie kolumny wolnostojące z otworem bass reflex na przedniej ściance. Miałem już jednak podobne pod względem gabarytów pylon pearl front i nie spełniły moich oczekiwań. Posiadałem również wolnostojące altusy, sharpy i jedną konstrukcję diy. Najlepiej z wszystkich kolumn, które posiadałem wspominam Tannoy M2 na standach (pomimo kilku, wad, które wymieniłem w pierwszym poście tego tematu). Tworzyły najlepszą scenę muzyczną w moim pokoiku. Wnioskuję więc, że powinienem iść w kierunku własnie większych monitorów. Dostałem również propozycję odsłuchu kolumn Magnat all ribbon 10p. Nie mam zbyt blisko do właściciela ale gdyby były warte, mógłbym się pofatygować. Na serwisie aukcyjnym natomiast są na sprzedaż Magnaty 673 praktycznie nowe, jeszcze nie wygrzane w cenie 750 zł.

Możesz mi coś więcej powiedzieć o tych kolumnach? Wyczytałem w internecie, że słabiutko u nich z basem, a tak jak napisałem zależy mi na dobrym i niskim basie.

W tej cenie kolumny grające przyjemnie i maskujące niedostatki elektroniki , w tym przypadku tego wzmacniacza . Bas z tak małego przetwornika jest jaki jest ale całość gra OK .

Wybacz że wyleję kubeł zimnej wody ale za 800zł to kupuje się używany , dobry interkonekt więc tym bardziej dobrych kolumn za tyle nie kupisz .

Kup byle co , dozbieraj i kup lepsze kolumny . Tak około 1500 - 2000zł juz można szukać coś wśród używanych .

Byłem dzisiaj we Wrocławiu i znalazłem w jednym z marketów Magnat 673. Niestety ale nie mogłem ich posłuchać ponieważ byli świeżo po "przeprowadzce". Myślę jednak, że skuszę się na nie w ciemno, a co będzie później to się okaże :) Dzięki za podpowiedzi i wskazówki.

Pioneer a-30 to wzmacniacz trudny do pobicia w relacji cena-jakość. Ale z pewnością nie jest demonem mocy. 70w/kanał/4ohm. Przed kupnem monitorów warto podłączyć je do a-30 i głośno posłuchać np "Kiss" Prince`a - czy bas jest fajny punktowy.

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Dźwięk żadnej z tych kolumn nie przypadł mi zbytnio do gustu. Każdej czegoś brakowało. M2 wydawały się nieco przyciemnione i grały wysokim basem, a Pearl pomimo ładnej średnicy cechowała słaba góra scena i stanowczy brak basu. Takie były moje odczucia co do tych kolumn. Kwota jaką zamierzam przeznaczyć to max 800 zł. Kolumny jak najbardziej mogą być używane.

Za 800 zł masz wybór: kupisz kiepskie podłogówki ale cos tam będzie buczało albo lepsze podstawkowe (lepsze srednie i wysokie) ale z mniejszym basem.

tym bardziej dobrych kolumn za tyle nie kupisz .

Kolumienki Magnat 673 zamówione. Jak dotrą, podzielę się wrażeniami :D Zdaję sobie sprawę z tego, że wzmacniacz nie jest mocny ale Magnaty maja 91 dB według producenta, a gdzieś w internecie ktoś pisał, że robił pomiary i wyszło mu 90 dB. Myślę więc, że taki zestaw powinien dać radę w moim pokoju. Ale jak będzie to się okaże gdy wszystko podłączę :)

Witam. Dzisiaj doszły kolumienki :) Zapewne muszą jeszcze pograć zanim się dobrze wygrzeją ale opiszę pokrótce moje pierwsze wrażenia. Po pierwsze mogę powiedzieć, że jestem zadowolony i spełniły moje oczekiwania w 100%. Łączą w sobie to co dobre w Tannoy M2 i Pearlach. Magnaty 673 grają bardzo ładnym basem i aż dziw bierze, że kolumny podstawkowe mogą tak zejść. Zdążyłem do tej pory odsłuchać kilka utworów. Były to między innymi album "Music hits from movies"- Ennio Morricone, Jean Michel Jarre (Fourth Randez-Vous i Oxygene brzmiały naprawdę niesamowicie aż ciarki na skórze :)), kilka utworów Mike Oldfielda, "Metalliki", Lany Del Rey. To co jest od razu zauważalne to bardzo dobra stereofonia i głęboka scena muzyczna. Bez problemu można stwierdzić gdzie znajduje się jaki instrument i wokalista. Wysokie tony brzmią detalicznie i czysto. Nie ma wrażenia jak gdyby kolumny były czymś przysłonięte i podczas odsłuchu znikają w pokoju. Średnica też jest ładna ale wydaje mi się jakby nieco wycofana w porównaniu do Pylonów Pearl, które miały ją naprawdę bardzo dobrą. Przynajmniej na razie póki Magnaty nie są jeszcze wygrzane. Nie zmienia to jednak faktu, że wokale brzmią żywo i w niektórych utworach można mieć wrażenie, że artysta stoi wprost przed nami. (Miałem takie odczucie np. w Brothers in Arms Dire Straits i kilku innych utworach, które do tej pory zdążyłem odsłuchać). Bas tak jak wspominałem jest naprawdę dobry i zróżnicowany. Potrafi uderzyć punktowo i ładnie pociągnąć w dół. W Nothing else matters oraz Enter Sandman Metalliki fajnie słychać i czuć stopę perkusji oraz bębny. Natomiast w All is Full of Love Bjork da się uświadczyć niższe rejestry, które są dosyć głębokie i nie ciągną się jak flaki z olejem tak jak miało to miejsce w Tannoy M2. Muszę jednak stwierdzić, że tam gdzie kolumny zaczynają pokazywać swoją prawdziwą moc niestety kończą się możliwości wzmacniacza, który gra bardzo ładnie ale ma tylko 40 w rms przy 8 ohm na kanał :) Zestaw współpracuje bardzo ładnie lecz nie mogę go polecić osobom lubiącym mocne granie w większych pomieszczeniach. Kolumny jak najbardziej ale wzmacniacz zdecydowanie mocniejszy. W moich warunkach wystarcza spokojnie i nie potrzebuję wsparcia subwooferem ale informuję na przyszłość jakby ktoś miał dylemat. To tak pokrótce pierwsze wrażenia. Myślę, że to zestawik na ładnych parę lat i dziękuję za pomoc i różne sugestie odnośnie kolumn. Gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie ww zestawu, chętnie służę pomocą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.