Skocz do zawartości
IGNORED

Ramiona z wkręcanymi headshellami.

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tego patentu. Jakie są zalety, jakie wady... Jakie są godne gramofony z tego typu mocowaniem wkładki?

Ciekawi mnie to zagadnienie, bo zaczynam myśleć o jakimś następcy mojego Technicsa SL1210 M5G. To bardzo wygodne, kiedy można szybko z ramienia wykręcić koszyk, wkręcić inny i w miarę szybko skalibrować wkładkę. Czy to rozwiązanie było/jest stosowane w konstrukcjach bardziej zaawansowanych niż mój Technics?

Plusem jest w miarę szybka wymiana na inny headshell z inną wkładką, regulacja (z reguły azymutu), dopasowanie masy headshella do wkładki - wpływa to na masę efektywną ramienia dzięki czemu można na to samo ramię zapakować wkładki o różnych podatnościach.

Minusem:

kolejne złącza na drodze sygnału, mniejsza sztywność układu drgającego.

Takie rozwiązanie jest w znakomitej większości ramion. Kiedyś to był prawie standard.

Masz 1210 ... lepiej chyba do niego założyć lepsze ramię w miejsce oryginalnego. SME, Jelco etc.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Na ebay masz Jelco 250 S-ke i do tego amboard do technicsa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Wg mnie wręcz same plusy. Wygoda przy montażu, kalibracji, strojeniu masami headshella, śrubek itp., wymiany na inny itp. Powrotu do zintegrowanego headsahella raczej u mnie już nie ma. Szkoda spodni i wypychania ich na kolanach, kalibując wkładkę ;)

Ukryta Zawartość

post-49078-0-65957600-1442293411_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ano.

Do ramienia powinien być jeszcze kabelsygnałowy zakończony DINem. Wtyka się go w ramię od spodu. Występują z końcówkami prostymi albo kątowymi.Często sprzedaja te kable osobno.

Poszperaj za tutorialem jak się wymienia ramiona w sl1210. Jest tego dużo.

Nie, nie, nie- ja się takich zabiegów nie podejmę! :)

Będę Cię Ahaja męczył, tym bardziej, że jesteś z Poznania...

Wg mnie ta wymiana ci nic nie da jesli chodzi o dzwiek. No chyba ze zmienisz wkladke na duzo lepsza. Ramie (szczegolnie w Mk5) jest naprawde dobre (o wygodzie nie wspominam).

Miałem technicsa i ma teraz Avida właśnie z Jelco. Jednak Jelco to inna liga niż ramie Technicsa. Technics MD bardzo dobry napęd - słabym punktem jest właśnie ramie.

Ano.

Do ramienia powinien być jeszcze kabelsygnałowy zakończony DINem. Wtyka się go w ramię od spodu. Występują z końcówkami prostymi albo kątowymi.Często sprzedaja te kable osobno.

Jak kupowałem Jelco to w komplecie był kabel din/rca ale straszna prowizorka. Warto dokupić lepszy - Jrlco ma tez w ofercie.

Wg mnie ta wymiana ci nic nie da jesli chodzi o dzwiek. No chyba ze zmienisz wkladke na duzo lepsza. Ramie (szczegolnie w Mk5) jest naprawde dobre (o wygodzie nie wspominam).

Kupiłem Goldringa 1042, więc myślę, że gra jest warta świeczki. Tym bardziej, że mam podejrzenia, że moje oryginalne ramię ma jakiś defekt anti-skatingu.

Jak kupowałem Jelco to w komplecie był kabel din/rca ale straszna prowizorka. Warto dokupić lepszy - Jrlco ma tez w ofercie

Rollins, a dasz jakiegoś linka, żebym wiedział co konkretnie kupić?

A Ahaja milczy... :(

Kupiłem Goldringa 1042, więc myślę, że gra jest warta świeczki. Tym bardziej, że mam podejrzenia, że moje oryginalne ramię ma jakiś defekt anti-skatingu.

Rollins, a dasz jakiegoś linka, żebym wiedział co konkretnie kupić?

A Ahaja milczy... :(

Proszę

Ukryta Zawartość

Ten kabel występuje też z wtykiem prostym... ale z tego co pamiętam to w Technicsie nie ma zbyt dużo miejsca na wysokość - lepiej chyba kątowy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka gotowych i części by złożyć samemu.

Ukryta Zawartość

Miałem technicsa i ma teraz Avida właśnie z Jelco. Jednak Jelco to inna liga niż ramie Technicsa. Technics MD bardzo dobry napęd - słabym punktem jest właśnie ramie.

Oczywiscie ze ramie w 1200 jest najslabszym punktem ale nie znaczy to ze nie jest dobre. Jelco to inna liga ale nie ten konkretny model (jest to najnizszy model Jelco). Mnie caly czas chodzi czy uslyszy poprawe - wg mnie z ta wkladka - nie. No chyba ze jak pisze cos nie tak z AS.

A tu jeszcze druty z metra do wyboru:

Ukryta Zawartość

Nie ma znaczenia na co 1042 założysz ... muzykalnie nie będzie.

Ukryta Zawartość

Oczywiscie ze ramie w 1200 jest najslabszym punktem ale nie znaczy to ze nie jest dobre. Jelco to inna liga ale nie ten konkretny model (jest to najnizszy model Jelco). Mnie caly czas chodzi czy uslyszy poprawe - wg mnie z ta wkladka - nie. No chyba ze jak pisze cos nie tak z AS.

No ja przed zakupem porównywałem 250 i 750 z tłumieniem olejowym. I bardziej podobała mi sie 250. Można oczywiście kupić 750 i nie zalewać jej olejem ale to bez sensu. Porównywałem na Avidzie - noe wiem jak to wypadnie na innym gramofonie. Różnica w cenie miedzy tymi ramionami jest niewielka.

• 3 tygodnie później...

Ramie (szczegolnie w Mk5) jest naprawde dobre (o wygodzie nie wspominam).

O tak, wygoda! Przede wszystkim płynna regulacja wysokości ramienia.

Z anti-skatingiem wszystko ok. Okazało się, że wadliwie działał, bo miałem zakręcony dynks, który nazywa się "horizontal weight of the tone arm".

Gdybym chciał zmienić Goldringa na coś lepszego, co byście polecili?

Ortofon 2M Black?

O tak, wygoda! Przede wszystkim płynna regulacja wysokości ramienia.

Z anti-skatingiem wszystko ok. Okazało się, że wadliwie działał, bo miałem zakręcony dynks, który nazywa się "horizontal weight of the tone arm".

Gdybym chciał zmienić Goldringa na coś lepszego, co byście polecili?

Ortofon 2M Black?

Mam 2M Black to juz moja druga. Od razu zaznaczam ze nigdy nawet nie slyszalem tego Goldringa ale na temat mojego Ortofona cos niecos wiem.

Opowiadaj... :)

Bedzie krotko i 'nieaudiofilsko' bo nie lubie lac wody. Wiekszosc uwaza ze jest to najlepsza wkladka MM i ja do nich naleze co nie znaczy ze ktos inny moze miec inne zdanie. Jest bardzo transparentna nie ma tutaj 'zmiekczenia' dzwieku czy zaokraglenia bo ja to uwazalbym za wade wkladek. Wydaje mi sie ze Ortofon zmienil troche signature wg mnie druga 2M ktora mam ma troche wiecej basu przy zachowaniu tej samej kontroli. Najwieksza zaleta jest niewatpliwie gora b. przejrzysta i naturalna a jednoczesnie nie przymulona. Dol jak zaznaczylem b. mocny z doskonala kontrola dzwieczny i dynamiczny. Jako ze jest to shibata mowia ze ustawienie moze byc trudne ale ja tak nie uwazam. Z 1200mk2 to sprawa jest prosta jak parasol pomimo ze ustawienie azymutu jest problematyczne. U mnie nacisk to 1.5 a wysokosc ramienia na 3. Jesli chodzi o azymut to jest mala mozliwosc skorygowania jako ze jest minimalny luz gdy przykrecasz headshell. U mnie wszystko jest proste zreszta to Ortofon. Antiskating mam na 1.1 a liczne eksperymenty z plyta testowa gdy zmienialem wartosci nie powodowaly zadnej zmiany w dzwieku. Wkladka jest idealnie zbalansowana roznica lewy prawy to okolo 1dB czyli w granicach bledu albo akustyki (mierzone SPL-em). Jezeli nie myjesz i nie kupujesz plyt w idealnym stanie (co najmnie VG+) to ta wkladka NIE JEST DLA CIEBIE! Jesli plyta jest nawet troche zjechana to slycha. Zle i slabo nagrane winyle brzmia zle! Jesli plyta ma sybilanty to bedzie je slychac. Ale te naprawde dobre w idealnym stanie brzmia fenomenalnie. Sczegolnie zlote lata winylu 70-82 z dobrych wytworni to jest to. Moja muzyka to Jazz, funk, soul klasyczny rock (ale tylko dobry), zlote disco czy nawet klasyka. Wszystko dobrze gra. Moje Pre to PS Audio GCPH - b.dobry sprzet godny polecenia oczywiscie do MM. Mialo byc krotko a jest dlugo. Na koniec uzywalem szablonu Technicsa (tgo platykowego dingsa) i wkladka jest ustawiona praktycznie idealnie na 2-och punktach. Zadnego IGD nie zauwazylem. To tyle.

Jesli chodzi o azymut to jest mala mozliwosc skorygowania jako ze jest minimalny luz gdy przykrecasz headshell.

Pod ramieniem od strony mocowania headshella masz dwie małe śrubki krzyżakowe. Króciutki śrubokręt, luzujesz i masz większy zakres regulacji azymutu.

Pod ramieniem od strony mocowania headshella masz dwie małe śrubki krzyżakowe. Króciutki śrubokręt, luzujesz i masz większy zakres regulacji azymutu.

Tak zgoda ale to nie jest 'eleganckie' rozwiazanie.

Śrubka jest śrubka czy w headshellu czy w ramieniu. Ważne że skuteczne.

Skuteczne? To jest raczej dla 'kalibracji' w fabryce bo w domowych warunkach strasznie niewygodne chyba (ja nie musialem nic poprawiac).

Bo ja wiem czy niewygodne jak dla mnie tak samo jak śrubka przy headshelu.. Jak się ma króciutki śrubokręt to ujdzie (ja mam taki 4cm). Bez tego ani rusz bo faktycznie trzeba by odkręcać ramię a wtedy raczej mało się ustawi..

Czasami tego typu regulacja (od spodu rurki) jest jedyną sensowną. W lekkim headshellu do MM nie będzie śrub regulacyjnych co wynika z budowy. Takie , które to umożliwiają mają masę ponad 10-12g , ale do MMek się słabo nadają.

Poza tym jest też kwestia ceny - te headshelle z regulacyjna śrubką do azymutu stoją ponad 50$/szt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.