Skocz do zawartości
IGNORED

kilka utworów które wypadają na waszym sprzęcie najlepiej

piotrek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Dziś akurat dzień wolny piękna pogoda jak zwykle zacząłem poranek od włączenia stereo ( :

I przyszła mi taka myśl przez głowę Miałem kilka zestawów kolumn kilka też słyszałem lecz zawsze zauważyłem jest reguła

Słuchając człowiek natrafi na pewne utwory nieważne z jakiego gatunku ale bywa że na tym zestawie grają wybitnie na innym już nie koniecznie...

Macie może takie swoje rodzynki ???

Na przykład wczesne płyty Deftones grają na moim sprzęcie bardzo dobrze. Słuchałem ich na lepszym sprzęcie i zagrały tam do dupy, a np. Marcus Miller wypadł tam świetnie. Dlatego też nie bardzo chce mi się kombinować z wymienianiem moich klocków ;)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Wallflower - Diana Krall. Dzięki firmie Sony za CD , bo taśma dawno by już pękła, a igła w gramofonie darła by już marmurową podstawę.

Teraz słyszę że DAC nie domaga tak jakbym tego chciał ( :

Niedawno użyczyłem sobie od znajomej płytki , patrząc na okładkę spodziewając się że kiszka będzie ale w domu mi szczena opadła

Smooth Jazz Cafe 13

Słuchając człowiek natrafi na pewne utwory nieważne z jakiego gatunku ale bywa że na tym zestawie grają wybitnie na innym już nie koniecznie...

Hłe, hłe… Tak, oczywiście — to wychodzi ze wzoru: „Te które aktualnie lubię” × „Najwyższy poziom samego nagrania”.

Na przykład wczesne płyty Deftones grają na moim sprzęcie bardzo dobrze. Słuchałem ich na lepszym sprzęcie i zagrały tam do dupy, a np. Marcus Miller wypadł tam świetnie.

Tego typu zjawiska (jak i pytanie wątkotwórcy) nie wiązałbym ze sprzętem, a bardziej ze stylem, aurą, jakie kreuje dane miejsce. W sumie to jak z wybieraniem zasłon itp. akcesoriów do danego wnętrza — w bogato historycznie rzeźbionym drewnianym puzderku będzie się nam podobać muzyka dawna, barokowa, a w jakichś nowoczesnych minimalizmach „zagra nam” jazz, new age, itp.

Tego typu zjawiska (jak i pytanie wątkotwórcy) nie wiązałbym ze sprzętem, a bardziej ze stylem, aurą, jakie kreuje dane miejsce

Byłem parę lat temu na koncercie pożegnalnym organów z kościoła w Niemczech (nie podam miasta ze względów osobistych). To był chyba niezły koncert. Nie licząc tego, że byłem 7-dmym słuchaczem.Z koncertu pamiętam jedynie puste miejsca po ołtarzu ,obrazach i ławkach. Z muzyki nie pamiętam nic. Aura tego miejsca zatkała mi uszy. Nigdy więcej nie popełnię takiego" Fehler " i nikomu takich przeżyć nie życzę.

Hłe, hłe… Tak, oczywiście — to wychodzi ze wzoru: „Te które aktualnie lubię” × „Najwyższy poziom samego nagrania”

No własnie nie koniecznie choć na pewno ma to znacznie ( : na poprzednim zestawie powiedzmy ten kawałek Daega Sound System - Kanes Son miał bardzo sprężysty bas mało spotykany teraz na znacznie lepszych kolumnach wszystko się zmieniło tam grało wręcz wzorowo na lepszym systemie już nie za bardzo i to nie tylko niskie tony podaje jeden z wielu przykładów jakie zaobserwowałem i to w rożnych gatunkach muzyki różne kolumny różnie potrafią zagrać dokładnie ten sam kawałek ale co najdziwniejsze że nie idzie to do końca za jakością sprzętu tylko podejrzewam budową systemu nawet rozgrzanie sprzętu ma dużo do gadania choć kiedyś z tego się śmiałem

grają na moim sprzęcie bardzo dobrze. Słuchałem ich na lepszym sprzęcie i zagrały tam do dupy

Krzysiek również zauważył tą dziwną zależność ( :

Płyty Pink Floyd, Yello, Mettalica - Black Album.

płytka Mettalica - Black Album leżała mi cały czas trochę ją znudzony nawet nie wrzuciłem na nowych klockach a tu rzeczywiście sympatycznie nagrany krążek , kupiłem tez wersje symfoniczną ale szału nie ma... też ciekawa zależność znajomy u którego się zaraziłem miał te same głośniki lecz nie 15to a 12to calowe i twierdzi że takiej gitary jak u mnie nie słyszał ( :

Właściwie to problem leży w tym że o różnej porze dnia i zależnie od swojego stanu psychofizycznego różnie mi brzmią te same nagrania.

Raz gorzej - raz lepiej ale nigdy bym tego nie ocenił, że akurat u mnie naj.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Właściwie to problem leży w tym że o różnej porze dnia i zależnie od swojego stanu psychofizycznego różnie mi brzmią te same nagrania.

Raz gorzej - raz lepiej ale nigdy bym tego nie ocenił, że akurat u mnie naj.

W takim razie masz sympatyczny sprzęt bo lubi wszystkie gatunki muzyki ( : na pewno masz wybrane które jakością akurat na twoim sprzęcie Cię zachwyciły a u mnie może akurat wypadną średnio itd nie musi być melodyczny kawałek że pod tym względem podoba się ale przez przestrzeń jaką niesie ze sobą za sprawa specyficznego dobrania sprzętu , takiej a nie innej budowie kolumn

Na przykład wczesne płyty Deftones grają na moim sprzęcie bardzo dobrze. Słuchałem ich na lepszym sprzęcie i zagrały tam do dupy, a np. Marcus Miller wypadł tam świetnie.

A dodajmy do tematu jeszcze rzecz tak podstawową, jak akustyka samego pomieszczenia. To zadziwiające, jak bardzo temat jest pomijany, podczas gdy akustyka pomieszczenia jest jednym z najpotężniejszych „instrumentów” grających w komplecie z systemem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No dokładnie dla tego całe piętro zburzyłem i robiłem od nowa ( : nie jest jeszcze idealnie bo brakuje mebli dywanu ale i tak jak 55m2 skosy to jest przyzwoicie

U mnie akurat sprawdzałem jedne kolumny obok drugich w tym samym mieszkaniu więc mam dobre porównanie że jednak każda kolumna ma coś co lubi ( : i miałem niezłe zdziwko kiedy małe kolumny czasami tak dawały czadu na takim metrażu a na 16m2 w ogóle grac nie chciały

tez ważna kwestia przez co ożył mi sprzęt a co tak bardzo mnie trzymało nic grac nie chciało rozsądnie bo dwa piętra zasilane były na pojedynczym przekroju 1.5mm2 ( : teraz 4mm2 prosto do licznika i jest fajnie

Jesienne głosy ptaków.

E... wiosenne są lepsze

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

[...]

tez ważna kwestia przez co ożył mi sprzęt a co tak bardzo mnie trzymało

nic grac nie chciało rozsądnie

bo dwa piętra zasilane były na pojedynczym przekroju 1.5mm2 ( : teraz 4mm2 prosto do licznika i jest fajnie

Instalatorzy elektryki szybko układają te giętasy dla obniżki kosztów

na pojedynczym przekroju 1.5mm2

Karygodne bo grozi pożarem, chyba że ma układ ze strażakami:)

Jedynie sztywniaki 2,5 lub 4mm2 zapewniają b e z p i e c z n i e dobrą d ł u g o t r w a ł ą obciążalność.

Ciekawe jak udało się zrobić oczko na 4-ce.

Mi by się nie chciało tak formować przewodu przy gnieździe podtynkowym.

PS.A zabezpieczenia ?

Jesienne głosy ptaków.

Tarło jesiotrów.

Byle kiedy.

Instalatorzy elektryki szybko układają te giętasy dla obniżki kosztów

Karygodne bo grozi pożarem, chyba że ma układ ze strażakami:)

Jedynie sztywniaki 2,5 lub 4mm2 zapewniają b e z p i e c z n i e dobrą d ł u g o t r w a ł ą obciążalność.

Ciekawe jak udało się zrobić oczko na 4-ce.

Mi by się nie chciało tak formować przewodu przy gnieździe podtynkowym.

PS.A zabezpieczenia ?

Pożaru z tego nie będzie (1,5).

Ale jakie to, qva - nieaudiofilskie!!!:-)

Oczko na czwórce - zrobisz; tylko to kosztuje!:)

Taka komuna była ( : ale i tak w szoku jestem że się nie zjarało miejscami lekko 4kw jak ogrzewanie dodatkowe było

od licznika jest 4mm resztę znajomy uplótł mi skrętkę podobno tylko jedna i wyjątkowa zastępuje w ten sposób drogie filtry póżniej do każdego podobno audiofilskiego gniazdka przewodami 2,5mm2 ( : na razie tak to wygląda jeszcze nie wszystko skończone to nie ma czym się chwalić ( : zabezpieczenia po liczniku zaraz w skrzynce stare radzieckie mocne styki ( :

Ukryta Zawartość

post-51505-0-11631500-1442784015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim warto ocenić ten zakres - da Ci pojęcie o wartości sprzętu jak i jego

symbiozie z pomieszczeniem. Grać głośno !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E... wiosenne są lepsze

no ale jesień nastupiła

Użytkownicy

2057 postów

Napisano 20.09.2015 - 23:07

Wyświetl postUżytkownik broy dnia 15.09.2015 - 15:12 napisał

Jesienne głosy ptaków.

Tarło jesiotrów.

Byle kiedy.

wyszło na złocie?

Powiedzmy:

A Forrest - The Cure (Tree Mix)

Natura- Golden Life

Aguirre - Armia (wersja z CD-ka "Czas i byt", nie z singla i nie ze składanki MetalMind-u "AntiArmia" - te są nie do słuchania)

To tak na szybko.

Płyta densowa, hehe...

Cure-Mixed Up

Normalna, z katalogu Fiction.

Tam jest jeszcze lepszy miks HotHotHot jako Extended Mix.

Nie narzekam na brak basu.

Przede wszystkim warto ocenić ten zakres - da Ci pojęcie o wartości sprzętu jak i jego

symbiozie z pomieszczeniem. Grać głośno !

Ukryta Zawartość

Wrzucisz na inny serwer nie mogę pobrać ani wyszukać nic o takim tytule

Swoją drogą co do rezonansu to watro to pogłośnić ( : jesień średniowiecza przynajmniej u mnie nawet bez subwooferów

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.