Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt pokoju odsłuchowego

PiotrekL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów oraz Koleżanki

Zwracam się z pytaniem do Was, ponieważ zagadnienie akustyki jest dla mnie dziedziną dosyć nową. Otóż jak to w życiu bywa, wpadłem na pomysł budowy domu, a co za tym idzie dedykowanego pokoju odsłuchowego. Udało się uzgodnić z lepszą połową rozwiązanie idealne, czyli stworzenie men's cave ;). Projekt wybrany, miejsce znalezione. I tu pojawia się pytanie, co dalej, jak to zbudować? Jako, że projekt dopiero jest wybrany, mam pełne pole do popisu i modyfikacji. Nie ukrywam, że wysokość pomieszczenia miałaby być zwiększona. Rzuty znajdują się pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako, że to men's cave to oczywiście moja będzie piwnica i pomieszczenie opisane jako przestrzeń wypoczynkowa. Zaznaczam, że nie musi to być przestrzeń otwarta jak w projekcie. Z racji stopnia zaawansowania projektu (a raczej jego braku) występuje całkowita dowolność aranżacyjna :)

I tutaj pytanie do Was, co dalej? Jak to zrobić, jak zamknąć? Jakie wymiary najbardziej idealne? To, że będzie dedykowana linia zasilająca to oczywistość, mam ten plus, że stacja transformatorowa jest jakieś 10 m od granicy działki, więc z tym nie będzie problemu. Jeśli pomieszczenie byłoby zamknięte to miałoby wymiary 645 na 445 cm, może jakaś inna opcja? Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Jeśli temat umieściłem w złym miejscu to proszę o wybaczenie, ale bardzo rzadko na forum pisuję ;) Jakoś tak więcej muzyki słucham

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/122196-projekt-pokoju-ods%C5%82uchowego/

Wstaw drzwi na dole i górze schodów.

Napisz co tam byś chciał mieć; stereo, kino domowe, projektor, bilard, bar itd. Dla ilu osób miejsce odsłuchowe? Wtedy będzie można pomyśleć na idealnym rozmieszczeniem.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Pomieszczenie przewidziane tylko i wyłącznie dla dźwięku i na tym ma być pełne skupienie. Miejsce odsłuchowe tylko i wyłącznie dla mnie, dla reszty rodziny drugi i trzeci zestaw będą na górze. I tylko i wyłącznie stereo.

Proponuję zrobić ścianę żeby uzyskać prostokątne pomieszczenie, przenieść drzwi od kotłowni o 1,5-2m w górę żeby mieć wolny róg na ustroje.

Zdecyduj czy robisz to sam czy z firmą i do dzieła.

Masz już sprzęt audio czy będziesz kompletował?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Przy tych wymiarach wysokość pomieszczenia powinna oscylować w granicach 3 metrów.

Spełnia to wymagania:

Richard H. Bolt recommendation, 1946

EBU / ITU recommendation, 1998

IEC recommendation, 1998

The Golden Ratio, 1968

itd czy nie jest źle.

Jest to podstawowa kwestia przy planowaniu rozkładu fal stojących w pomieszczeniu. Nie sprawi że ich nie będzie ale rozkład będzie stosunkowo równomierny. Upraszcza to proces adaptacji i dodatkowo nie powoduje kumulacji fal stojących blisko jednej częstotliwości. No i unikasz sytuacji gdzie tworzą się bardzo duże dziur z powodu braku fali stojącej. No ale pomijając dalsze tłumaczenie, wiesz już o ewentualnej wysokości. Pomieszczenie powinno w tym przypadku być zamkniętym prostokątem, ale to już kolega wspomniał. Co do naroży, też jak najbardziej słusznie.

Jeśli masz chęci (bo możliwości są) to możesz podejść profesjonalnie do kwestii izolacji akustycznej pomieszczenia. Pozwala to na słuchanie orkiestry z dużą głośnością bez budzenia żony w środku nocy. Podstawowymi zagadnieniami będzie "pływająca podłoga", ściany (wewnątrz pomieszczenia) z odpowiednią dylatacją (bez trwałego łączenia z podłożem) i sufit w podobnej koncepcji. No i dwoje drzwi które domkną temat izolacyjności.

Co do adaptacji, standardowym podejściem jest odpowiednia zabudowa ścian, naroży by z minimalizować zjawisko fal stojących. Dalszą koncepcja jest geometria pomieszczenia. To ona pozwala zniwelować wszystkie bolączki klasycznych pomieszczeń, bez uciekania w drogie audiofilskie dyfuzory (które i tak nie będą miały zadeklarowanych wartości użytkowych, tak jak np RPG popartych pomiarami i certyfikatem, no ale nie o tym tutaj). Choć jeden dobry za plecami warto wstawić. Przy obecnej modzie i sposobie ustawiania dyfuzorów w pomieszczeniach można wytknąć kilka poważnych błędów.

Przyjmując wykonanie pomieszczenia wedle już klasycznej koncepcji RFZ (Reflexion Free Zone) zbliżasz się do tego co może słyszeć realizator w studiu. Wykonanie jest stosunkowo proste, choć kluczowe jak zwykle są szczegóły. Rozdźwięk między wyglądem pomieszczeniem audiofila a profesjonalnego pomieszczenia jest widoczny gołym okiem.

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Co do wysokości nie ma najmniejszego problemu, projekt będę adaptował pod konkretny cel, czyli pokój odsłuchowy. O izolacji akustycznej muszę doczytać dokładniej. Co do sprzętu to oczywiście posiadam dwa systemy, których używam obecnie, ale docelowo ma być kupiony cały nowy system lepszej klasy (obecne systemy to średniej półki hifi mniejszy system to tranzystor z B&W 805 d, drugi to lampa z Sonus Faber Olympica III). Te posiadane systemy będą się znajdować na górze do użytku ogólnego. Sprzęt dedykowany do pokoju odsłuchowego jeszcze nie jest wybrany, choć parę pomysłów w głowie się znajduje ;)

Witam,

Pobawiłem się trochę w edytorze i wyszło takie pomieszczenie.

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że fragment nośny oznaczony na grafice czerwonym kółkiem uda się przeprojektować tak, żeby obrys wewnętrzny pomieszczenia był równy.

Jakie powinno być moje dalsze postępowanie?

Ukryta Zawartość

Kwadrat nie jest idealnym rozwiązaniem. Więc osobiście zmierzał bym w tym kierunku:

Ukryta Zawartość

Ewentualne poszerzenie pomieszczenia, na równo z drzwiami wejściowymi do kotłowni, powinno być ok.

Wejście do kotłowni w pomieszczeniu odsłuchowym, to bardzo słaby pomysł (kwestia hałasu). Dodatkowo jest to ograniczenie przy późniejszej adaptacji.

Ukryta Zawartość

Bardziej chyba przemawiałaby do mnie ta wersja ze ścianą na czerwono, wtedy wymiar miałby 490 (oczywiście minus ściana). W miejscu kotłowni planowałem zrobić inne pomieszczenie techniczne (może serwerownia choć z plików jeszcze nie gram). Myślałem, żeby to pomieszczenie (kosztem wymiarów) zrobić w technologii ściany trójwarstwowej. Wiadomo nośne to bloczki betonowe, środek wełna plus wewnątrz ciężki silikat, odizolowany od podłogi i stropu. Nie wiem czy pomysł akustycznie poprawny, na pewno zabierze z wymiarów, wełna 10 plus jakiś bloczek 8, razem 20 trzeba na ścianę liczyć. Wtedy wymiary będą 600 na 450, przy założeniu wersji z czerwoną ścianą.

Co do technologii jeśli chodzi o ścianę to gdzieś na necie było. Jak znajdę wrzucę to sobie zobaczysz jak to zrobili.

Ale zrobione tak jak mówisz, choć sylikat ciężki. Więc pomysł jak najbardziej na plus. Przy zrobieniu podłogi i sufitu, to pamiętam że izolacyjność była koło 80dB może troszkę mniej. Więc naprawdę można głośno grać....

Zaś sama adaptacja to już inna para kaloszy.

Adaptacja to po etapie budowy i zakupie ostatecznego sprzętu :). Póki co ustalone następujące wytyczne. Budowa zgodnie z Golden Ratio 1:1,6:2,33 czyli wymiary: wysokość 2,6 (ostateczna), 4,15 szerokość pomieszczenia, długość pomieszczenia 6,05. Takie wymiary dadzą powierzchnię dokładnie 25 metrów kwadratowych (nie wiem czy to trochę nie za mało). Te wymiary pozwolą zbudować ścianę trójwarstwową według wcześniejszych założeń. Podłoga pływająca, co do izolacji akustycznej stropu to jeszcze temat do ustalenia.

Pojawiło się dodatkowe pytanie, w jaki sposób załatwić kwestię wentylacji pomieszczenia? W jaki sposób zaizolować instalację?

Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie to jestem otwarty :)

Za wszelkie dotychczasowe sugestie dziękuję serdecznie :)

Mała edyta,

Nie ukrywam, że interesuje mnie do tego pokoju nowa wersja B&W 800, ale czy to nie za małe pomieszczenie? Oczywiście wszystko i tak oprze się o odsłuchy, ale powierzchnia 25 metrów jakaś mała mi się wydaje.

Tak na szybko:

The most well-known proportions of room sizes

Source H W L

L. W. Sepmeyer, 1965 1,00 1,14 1,39

L. W. Sepmeyer, 1965 1,00 1,28 1,54

L. W. Sepmeyer, 1965 1,00 1,60 2,33

M. M. Louden, 1971 1,00 1,40 1,90

M. M. Louden, 1971 1,00 1,30 1,90

M. M. Louden, 1971 1,00 1,50 2,10

Richard H. Bolt, 1946 1,00 1,50 2,50

Richard H. Bolt, 1946 1,00 1,26 1,59

IEC 60268-13, 1998 1,00 1,96 2,59

The Golden Ratio, 1968 1,00 1,62 2,62

Dolby Lab Recomendations 1,00 1,49 2,31

Worst ratio (RPG Inc.) 1,00 1,07 1,87

Teraz zapytam czemu Golden Ratio ? Na moje oko 2,6 to maksymalna wysokość sufitu u Ciebie (zgaduję).GR da Ci największą powierzchnię pomieszczenia i stąd ten wybór?

Co do izolacji stropu to w większości podwieszany sufit (oczywiście mówimy o trochę innym suficie niż bywają w mieszkaniach (; ).

Co do wentylacji to czeka Cię wymuszony obieg z tłumikiem. Chyba że ktoś zaprojektuje to inaczej i obędzie się bez pompy.

Co do pomieszczenia im większe tym lepsze. Oczywiście w ramach zdrowego rozsądku.

Z czysto technicznej strony, kolumną lepszą będzie 3 drożna konstrukcja, a nie mały 2 drożny monitor. Będzie ona generować mniejsze zniekształcenia niż 2 drożny monitor i lepsze rozciągnięcie pasma w dół. Oczywiście kwiatki się zdarzają ale ogólnie jest taki trend. Pomijając całą resztę parametrów, które sprawiają że kolumny są lepsze lub gorsze. Finalnie i tak skończy się na tym co się podoba.

Nie ma czegoś takiego jak za duża kolumna do pomieszczenia. Duże kolumny mają większy przetwornik nisko tonowy i automatycznie większy litraż. Co oczywiście skutkuje lepszym rozciągnięciem pasma w dół. W małym pomieszczeniu osiowe fale stojące są dość wysoko na sakli częstotliwości. Powoduje to ich bardzo mocne wzbudzanie i całe pomieszczenie dudni (bo dudni pomieszczenie nie kolumna). Więc audiofile ratują się małymi dwu drożnymi monitorami bez basu. Dzięki temu fale stojące nie są pobudzane w takim stopniu jak przy dużej kolumnie 3 drożnej w malutkim pomieszczeniu.

W Twoim przypadku przy dobrej adaptacji wybierał bym kolumny możliwie z dużym przetwornikiem na basie. Jest to dość prosty wyznacznik małych zniekształceń w najniższym paśmie. Dodatkowo gdy pomieszczenie nie wzmacnia basu falami stojącymi okaże się, ze basu wcale nie jest tak dużo.

To chyba nawet nie jest według GR tylko L. W. Sepmeyer, 1965 1,00 1,60 2,33. A czemu akurat tak? Najlepsze wykorzystanie ściany, której wielkości za bardzo nie mogę zmienić (czyli tej 654 cm). Wynika to tylko i wyłącznie z tego. Jeśli idzie o wysokość, to przy założeniu 3 metrów, po adaptacji wydaje mi się, że 2,6 jest wysokością realną do osiągnięcia. Szukam cały czas jakiegoś rozwiązania z wentylacją. Przy wyborze sprzętu brałem pod uwagę kolumny 3 drożne, B&W 800d i 802d to takie właśnie konstrukcje. Oczywiście decyzja o wyborze dopiero po odsłuchu.

Mam pytanie odnośnie izolacji akustycznej stropu. Czy lepszą opcją będzie wykonanie sufitu podwieszanego (jest to jednak jakiegoś rodzaju połączenie ze stropem, które może przenosić hałas. Czy lepszym rozwiązaniem będzie wykonanie dwóch stropów. Na bazie wewnętrznych ścian, odizolowanych od ścian nośnych zrobić strop. Czyli piwnica o głębokości 3 metrów, a niejako wewnątrz tego pomieszczenia dodatkowe pomieszczenie z własnym stropem i wytłumieniem od góry 20 cm wełny. Dałoby to pełną izolację akustyczną od strony stropu. Co prawda musiałbym użyć grubszej warstwy ściany wewnętrznej, ale wpłynęłoby to raczej dodatkowo pozytywnie na tłumienność ścian. Jeśli chodzi o strop to mogłyby to być płyty stropowe Ytong, które można używać z Silką. Czy takie rozwiązanie nie byłoby lepsze pod względem akustycznym? Nie przedrożyłoby to istotnie projektu, a wydaje mi się że dałoby lepsze wartości tłumienia.

Nie widziałem projektu wykonanego w taki sposób, więc ciężko coś powiedzieć.

Generalnie w większości przypadków sufit nie łączy się ze ścianami, jak i ściany z sufitem.

Ale specjalista w kwestii budownictwa ze mnie żaden.

(jest to jednak jakiegoś rodzaju połączenie ze stropem, które może przenosić hałas.

Tam stosuje się takie specjalne tłumiki na których wisi sufit. Dzięki czemu nie ma mostków akustycznych.

Wedle twojej koncepcji powinno to wyglądać tak:

Ukryta Zawartość

kolor szary (ściany, fundament oraz strop)

kolor żółty ( wełna mineralna )

kolor czarny ( silikat )

Jest szansa że takie podejście jest lepsze. Musisz skonsultować, czy wełna pod ściankami z silikatu, obciążona stropem będzie ok. Bo ona będzie musiała być dość dużej gęstości i pytanie na ile będzie izolować od drgań.

Ukryta Zawartość

Pod samymi ściankami nośnymi nie miałoby być wełny, tylko izolacja twardsza, są specjalne masy akustyczne, niewielkiej grubości i znacznej wytrzymałości. Nawet zwykła papa bitumiczna ma takie działanie.Co do reszty, to dokładnie tak jak narysowałeś.

Ok mam wrażenie, że pisałeś gdzieś o wełnie, ale może nie doczytałem. Co do masy pod ścianki to właśnie tak robią. Pytanie na ile profesjonalnie chcesz podejść do tematu, bo to determinuje wybór rozwiązań.

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o podejście to jak najbardziej profesjonalnie się da. Moim zdaniem lepiej wszystko zaprojektować teraz, rozwiać wszelkie wątpliwości na etapie projektu, niż później męczyć się z pomieszczeniem o złych proporcjach, czy konstrukcji.

Ja też się przymierzam do budowy domu z pomieszczeniem odsłuchowym. W tym momencie projekt już jest w zasadzie gotowy, pomieszczenie będzie miało wymiary:

750x485x300

Powiem tak: do ambitnego zestawu, moim zdaniem, pomieszczenie mogłoby być trochę więjsze niz Twoje.

Ale najważniejsze jest co innego: obecność takiego pomieszczenia wymaga moim zdaniem indywidualnego projektu domu. Przy czym ja w oóle nie rozumiem jaki jest cel brania gotowego projektu, zwłaszcza przy większym domu. Jak znajdzisz dobrego projektanta, to projekt indywidyalny zwróci Ci się pięc razy, a rezultaty są w ogóle nieporównywalne do gotowców.

Mam jeszcze taką sugestie: byłem w róznych domach posiadających osobne pomieszczenie odsłuchowe. Zawsze był jeden problem: wyobcowanie. Dlatego u mnie to pomieszczenie jest na parterze i ma również funkcję gabinetu, drzwi otwierają się na salon.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

DD6 dziękuję za sugestie, co do wielkości pomieszczenia to właśnie moja największa obawa, chciałbym właśnie trochę większe pomieszczenie. Zestaw miałby być ambitny i właśnie dlatego powstała idea oddzielnego pokoju odsłuchowego. Obecność pomieszczenia na parterze rodzi więcej problemów, w szczególności odizolowania od piętra i pomieszczeń sąsiadujących. Pewnie przy projekcie indywidualnym da się to lepiej pogodzić i rozwiązać. Jeśli chodzi o projekt indywidualny to po rozmowach ze znajomymi dochodzę do wniosku, że większość takich projektów to tak naprawdę tylko wariacja na temat innych rozwiązań typowych oferowanych przez projektującego architekta. Rozwiązania z projektem indywidualnym nie odrzucam, jeśli tego projektu gotowego nie da się wystarczająco dobrze dopasować do moich potrzeb. Jeśli miałbyś jakieś dodatkowe informacje o rozwiązaniach konstrukcyjnych, w szczególności w jaki sposób realizujesz izolację od salonu i innych pomieszczeń to będę bardziej niż szczęśliwy za każdą sugestię :)

Z projektem indywidualnym jest ten problem, że trzeba mieć dobrego architekta, ja jestem bardzo zadowolony, ale pewnie nie jesteś z Krakowa, więc nic z tego dla Ciebie nie wynika.

U mnie nie ma problemu izolacji bo otoczenie ciche, to dom tylko dla mnie i żony, a poza tym wszystkie ściany z grubej silki i żelbetowy strop. Sypialnia odizolowana dwoma innymi pomieszczeniemi.

I właśnie jak chodzi o izolację, to pamiętaj, że pierwszym ogniwem układanki są ciężkie ściany i sufity. To może nie wystarczyć, ale daje dobrą bazę do dalszych działań. Ponadto ściany o dużej gęstości trudniej wpadają w wibracje, co przekłada się na lepsza akustykę. Można podobno dokłądnie na odwrót, czyli ściany przepuszczalne akustycznie, ale to już inna bajka.

Właśnie to jest podstawą dla mnie, czyli Silka na ściany, strop systemowy z Ytonga. Co prawda martwi mnie niska waga tego stropu (ok 200 kg na m2), ale wskaźnik izolacyjności akustycznej wynosi ok 40 db dla stropu o grubości 24 cm. Co do wyobcowania to trochę właśnie o to chodzi ;). Pozostałe dwa systemy muzyczne będą ogólnodostępne, większy w salonie, drugi w gabinecie. Niestety gusta muzyczne mamy z żoną raczej różne i stąd potrzeba stworzenia pomieszczenia dedykowanego, w którym mógłbym się odizolować i słuchać "kociej muzyki" ;). Jednocześnie przy chęci słuchania bardziej przystępnych muzycznie materiałów pozostawałby system w salonie i gabinecie.

Pozostała część projektu nie przeszkadza mi zupełnie, jedyne do czego dążę to wyizolowanie sobie tego pomieszczenia odsłuchowego. Patrząc póki co istnieje duże prawdopodobieństwo wykonania indywidualnego projektu piwnicy z wydzieleniem lepszego pomieszczenia. Takie połączenie dwóch światów ;) Projekt gotowy, a jednoczenie indywidualny

Wspóczynnik izolacyjności jest adekwatny dla typowych hałasów, a nie dla muzyki. Waga jest kluczowa w przypadku niskich częstotliwości. Ale nie jestem z zawodu akustykiem, więc jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Waga będzie bez znaczenia jeśli ściany itd będą wykonane w konwencjonalny sposób.

Podstawową kwestią jest pływająca podłoga, ściany które są izolowane akustycznie od podłoża i podwieszany sufit.

To że pomieszczenia są po drodze, będzie w dużej mierze pomijalne. Większość dźwięku przenosi się po konstrukcji.

Prosty przykład kiedy sąsiad 2 piętra niżej słyszy dudniący bas (i to nie kwestia bzdurnych audiofilskich teorii o długości fali), bo dźwięk przenosi się po konstrukcji nośnej budynku.

Będę musiał dokładniej poczytać o technologii sufitu podwieszanego. Priorytetem jest najbardziej optymalne pomieszczenie odsłuchowe. Dopuszczam rozszerzenie piwnicy i wykonanie dodatkowego pomieszczenia dedykowanego odsłuchom pod garażem. Oczywiście wszystkie pozostałe założenia byłyby utrzymane, czyli ściana trójwarstwowa, odpowiednie proporcje, podłoga pływająca oraz chyba sufit podwieszany. Plusem dodatkowego pomieszczenia byłaby praktycznie dowolność w wymiarach.

Ukryta Zawartość

Oczywiście proporcje itp nie są zachowane, to tylko przykład umiejscowienia. Dodatkowy plus to garaż znajdujący się nad pomieszczeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz sobie zobaczyć jak przebiegała budowa. Obiecałem linka i zapomniałem, jest tam kilka kwestii które Cię zainteresują.

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki, temat przeczytany. Teraz czas na dokładniejsze doczytanie odnośnie izolacji wentylacji. Ja chciałem pójść trochę dalej, bo jeśli wybrałbym wersję z drugim sufitem to nie musiałbym robić dławików między ścianami, bo to byłyby po prostu kolejne ściany nośne z płytą stropową. Jestem w trakcie ustalania, które rozwiązanie będzie korzystniejsze pod względem izolacji. Dziękuję za dotychczasową pomoc i rady

Masz na myśli kotwy łączące ściany, dla ich stabilizacji ?

Co do wentylacji to tłumik chyba w każdym projekcie jest. Chodzi o wytłumienie dźwięków dochodzących przez kanał wentylacyjny.

Dokładnie chodzi o te kotwy. Jeśli zrobiłbym wewnątrz drugą ścianę traktowaną jako nośną byłyby niepotrzebne. Co prawda musiałbym użyć wewnętrznej warstwy grubszej niż 8 cm, ale to raczej działałoby na dodatkową korzyść (większa masa). Co do tłumika w kanale wentylacyjnym to szukam najlepszego rozwiązania.

Jako, że to men's cave to oczywiście moja będzie piwnica

Tu bym się z Panem (kolegą z forum) nie zgodził.

Jeśli pomieszczenie byłoby zamknięte to miałoby wymiary 645 na 445 cm, może jakaś inna opcja? Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Poddasze.. Największe możliwe pomieszczenie lub obok mały domek "szkieletowy". Pozdrawiam

Nie ma czegoś takiego jak za duża kolumna do pomieszczenia. Duże kolumny mają większy przetwornik nisko tonowy i automatycznie większy litraż. Co oczywiście skutkuje lepszym rozciągnięciem pasma w dół. W małym pomieszczeniu osiowe fale stojące są dość wysoko na sakli częstotliwości. Powoduje to ich bardzo mocne wzbudzanie i całe pomieszczenie dudni (bo dudni pomieszczenie nie kolumna). Więc audiofile ratują się małymi dwu drożnymi monitorami bez basu. Dzięki temu fale stojące nie są pobudzane w takim stopniu jak przy dużej kolumnie 3 drożnej w malutkim pomieszczeniu.

W Twoim przypadku przy dobrej adaptacji wybierał bym kolumny możliwie z dużym przetwornikiem na basie. Jest to dość prosty wyznacznik małych zniekształceń w najniższym paśmie. Dodatkowo gdy pomieszczenie nie wzmacnia basu falami stojącymi okaże się, ze basu wcale nie jest tak dużo.

+1

I właśnie jak chodzi o izolację, to pamiętaj, że pierwszym ogniwem układanki są ciężkie ściany i sufity. To może nie wystarczyć, ale daje dobrą bazę do dalszych działań. Ponadto ściany o dużej gęstości trudniej wpadają w wibracje, co przekłada się na lepsza akustykę. Można podobno dokłądnie na odwrót, czyli ściany przepuszczalne akustycznie, ale to już inna bajka.

Za końcowe zdanie przyznaję kolejny punkt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.