Skocz do zawartości
IGNORED

Powiększenie indukcyjności cewki rdzeniowej

marrek100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów:)

Czy ktoś z was robił eksperyment z nawinięciem dodatkowych zwojów w cewce rdzeniowej? Mam niepotrzebną "rdzeniówkę" o indukcyjności 3,3mH. Potrzebuję 5mH. Podejrzewam, że taka zmiana wniesie problemy z nasycaniem się rdzenia. Czy ktoś przerabiał w praktyce taki temat?

Pozdrawiam.

Pierwiastek(5/3,3) = 1,23 czyli raptem 23% więcej zwojów względem tego, co już jest teraz. Ja bym spróbował. Jak dodatkowo weźmiesz pod uwagę współczynnik szczytu (ang. "crest factor"), czyli typowy stosunek wartości maksymalnej (szczytowej) sygnału audio do jego wartości skutecznej

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

.. to wyjdzie na to, że nawet jeśli ta cewka jest już teraz nawinięta na granicy liniowości rdzenia ( w co szczerze wątpię ), to nawet jak jej zapodasz 23% amperozwojów więcej, to z racji na wysokie wartości współczynnika szczytu, jakie typowo występują w przypadku sygnałów audio, szanse na to, że w ogóle zauważysz, że coś się nasyca, przez może 0,1% całkowitego czasu trwania utworu muzycznego, będą znikome.

Jeśli słuchasz "normalnej" muzyki, nagranej w wysokiej jakości, muzyki z dużym zakresem dynamiki, to często jest tak, że jeśli w najgłośniejszym miejscu utworu ciągniesz chwilowo ze wzmacniacza np. 100 Watów, to oznacza, że przez jakieś 95% czasu trwania utworu słuchasz "przeciętnie" z mocą nie większą jak np. 2 lub 3 waty.

Moja rekomendacja: Śmiało, dowijać.

A ino CIASNO, co by zwoje nie dzwoniły mechanicznie. Najlepiej jakimś lakierem to potem potraktować.

Aha, zwróć ino uwagę na wymaganą REZYSTANCJĘ dla prądu stałego, DC, dla tej wymaganej cewki 5 mH, w kontekście dodatkowej ilości drutu i rezystancji, jaką dowijając wprowadzisz.

Dobierając cewki do (jak przypuszczam) zwrotnicy głośnikowej, często jest tak, że walczy się zarówno o indukcyjność, w henrach, ale jednak pod rygorem nie przekroczenia jakiejś określonej rezystancji R_DC takiej cewki. A zauważ, że będziesz dowijał "z wierzchu". Czyli te 23% dodatkowych zwojów (długich zwojów, bo po dużym obwodzie) może spokojnie spowodować, że całkowita rezystancja tej cewki wzrośnie Ci np. o 50% lub nawet 70%. To, czy to jest dla Ciebie akceptowalne czy też nie - to już musisz popatrzeć na to R_dc, co ona już teraz ma, oszacować, ile to R_dc wzrośnie, ... i jak to się ma do R_dc, jakie podają na schemacie zwrotnicy. Uda się, albo nie uda.

Ruletka trochę. Może być tak, że się narobisz, dowiniesz do 5 mH, a potem weźmiesz ohmomierz, zmierzysz ohmy, a z pomiaru wyjdzie że jest za dużo i wtedy się okaże, że cały ten misterny plan ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ruletka trochę. Może być tak, że się narobisz, dowiniesz do 5 mH, a potem weźmiesz ohmomierz, zmierzysz ohmy, a z pomiaru wyjdzie że jest za dużo i wtedy się okaże, że cały ten misterny plan ....

W praktyce może się okazać , ze da to zbliżony efekt jak dołączenie drugiej cewki rdzeniowej w szeregu , przy tym samym przekroju drutu , bez ryzyka szybszego nasycenia rdzenia.

W praktyce może się okazać , ze da to zbliżony efekt jak dołączenie drugiej cewki rdzeniowej w szeregu , przy tym samym przekroju drutu , bez ryzyka szybszego nasycenia rdzenia.

Propozycja kolegi jak wyżej ma jeszcze tę dodatkową zaletę, że wtedy uzyskasz wynikową cewkę o stałej, ściśle określonej rezystancji DC (dwukrotnie większej), natomiast indukcyjność tej cewki będzie w pełni regulowana, praktycznie od prawie zera, aż po prawie 6,6 mH. Takimi dwoma cewkami możesz ustawić sobie w zasadzie dowolną indukcyjność, jaką tylko sobie wymarzysz.

natomiast indukcyjność tej cewki będzie w pełni regulowana, praktycznie od prawie zera, aż po prawie 6,6 mH. Takimi dwoma cewkami możesz ustawić sobie w zasadzie dowolną indukcyjność, jaką tylko sobie wymarzysz.

chyba tego nie rozumiem:(

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

chyba tego nie rozumiem:(

Koledze zapewne chodziło o dwie cewki połączone szeregowo, które odpowiednio ustawione względem siebie dają w wyniku określoną indukcyjność.

Mamy tu do czynienia ze zjawiskiem znoszenia się, lub dodawania się indukcyjności obu połączonych szeregowo cewek.

Dzięki Panowie za wiedzę i rady.

Nawinąłem ok. 30 zwojów. Zatrzymałem się na indukcyjności 4,5mH. Zapakowałem do swoich basów, zmieniłem pojemność równoległą w filtrze i gra super. Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam i temat uważam za wyczerpany:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.