Skocz do zawartości
IGNORED

AUNE S16!

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...
Gość magicman77

(Konto usunięte)

killer dac, spodziewalem sie wiele po najnowszej generacji japonskiej kostki, ale nie az tak wiele ! ech, mialem wziac tylko na odsluch ...

patrzac na projekt plytki i uzyte materialy, wreszcie na pokladzie crysteki cchd 957, nie rozumiem jak mozna w dzisiejszych czasach uzywac jakies inne smieci w tych przedzialach cenowych... altera cyclone, xmos 8-mka, plyta 4 warstwy albo lepiej, reclockowana kolejka fifo, szkoda ze nie ma wejscia liniowego bo wbudowany wzmak daje rade, nawet he-4 i he-6, jednak frajda zaczyna sie po podpieciu w torze sluchawkowym dobrej klasy wzmaka sluchawkowego i duzej mocy w dodatku sterowanego precyzyjnymi elektronicznymi drabinkami z serii PGA poprzez impulsator czyli tak jak to dawno nalezalo robic nie martwiac sie o balans kanalow czy utrate parametrow w czasie jak weglowe sciezki zwyklego potka sie wyslizgaja...

tyle trzeba bylo czekac zeby w koncu ktos pomyslal i zrobil to po bozemu w normalnych pieniadzach ??

w srodku pelny porzadek i kultura, konkretne trafo w puszce, porzadna, gruba obudowa, wszystko spasowane perfekcyjnie, nic nie trzeszczy, nie piszczy przy dotykaniu, rozne charakterystyki filtra cyfrowego, wyswietlacz, 3W na kanal na sluchawki i to calkiem przyzwoicie jakosciowo, zero problemow z instalacja i uzytkowaniem po usb bez przerwy kilka dni, zadnego zaciecia, artefaktow, strzalow, pykniec i innych smieci jak u konkurencji, absolutnie czarne tlo, genialny bas, ze swietnym drivem, zejsciem, swietnie roznicowany i teksturowany

podsumowujac, dalo sie wyciagnac detal, rozdzielczosc i barwe 9018 laczac to z eksplozja emocji, genialnym dociazeniu przekazu, swietnym otwarciu glebi sceny i absolutnej gladkosci nie tracac nic z faktury i pazura, czy ja snie ? muzyczna przygoda

za taki projekt zarowno z wygladu jak i z od strony czysto muzykalnej jakby napisac tam jakas znana firme trzebaby wydac majatek

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3646032
  • 2 tygodnie później...
Gość magicman77

(Konto usunięte)

hej EMIL - łap blokówke, widac jakie PGA i nie tylko, wszystko jak na dłoni

http://www.auneaudio.com/index.php?s=/Home/Article/detail_hifi/id/8366.html

genialna izolacja USB, same muraty na wejsciach coaxial to nic specjalnego, firma porzadna jedynie, a takie cos to podstawa a nie powod do dumy w dzisiejszych czasach ;]

PCB jest 4 warstwowe (zapewne przeplatane na kanapke power plane, ground plane), porzadek, symetria, podobno robil facet z 11 letnim stazem przy projektowaniu PCB do audio, na moje oko widzac jedynie z zewnatrz - majstersztyk

wzmacniacz wbudowany nawet daje rade na start, ale podlaczcie cos neutralnego, dynamicznego, detalicznego i z zapasem mocy to bedziecie zbierac szczeke z podlogi na synergie jaka uzyskacie w systemie

jak widac na zalaczonym obrazku wszystko z wejsc cyfrowych trafia do sprzetowego FIFO i nastepuje dopiero wlasciwie taktowanie z bufora zgromadzonych danych na jednych z najlepszych na swiecie zegarach i dopiero leci na DAC-a, to gwarantuje identyczna jakosc z kazdego wejscia cyfrowego i tak powinno byc zawsze, a nie zabawa w jakies podchody

najpiekniejsze jest to ze urzadzenie gra muzyke od wyciagniecia, bez zadnego wygrzewania, audiovoodoo, odprawiania modlow itp glupot, podlacz, posluchaj i sam ocen ... bez sciemy i oszukiwania samego siebie, adaptacji po czasie wlasnego mozgu do nowego modelu psychoakustycznego, jak cos nie podoba sie od razu to zwykle w perspektywie czasu i tak nie bedzie sie podobac i pojdzie na sprzedaz ...

pierwszy raz nic mnie nie draznilo w chinskim produkcie, zero pojscia na skroty czy jakiegos smiesznego ciecia kosztow, no moze za wyjatkiem fatalnie nierownomiernie podswietlanego TFT diodami LED po bokach, zepsulo troche wizualna perfekcje, spokojnie za grosze mozna bylo tam wcisnac graficzny OLED, to nie te czasy zeby pakowac takie cos przy obecnych cenach, podniosloby to moze koszt calkowity o 50 pln, ale kontrast i efekt koncowy bylby obledny, w dodatku swiecilby wlasnym swiatlem i podswietlenie byloby zbedne ... No i moze ten arm stm32F103 troche overkill do sterowania wyswietlaczem, obsluga przyciskow i moze impulsatorem, nie wiem co go obsluguje tam, no ale powiedzmy ze 'przyszlosciowo' :D

DSD nawet nie chcialo mi sie testowac, dla mnie DAC ma grac przede wszystkim 44,1k doskonale, jak tego nie potrafi to niech spada na drzewo, nie potrzebuje takiego urzadzenia, 96k i wyzej to prawie kazdy zagra niezle, nie tedy droga, DSD tak samo ... zreszta tego co ja slucham i tak bym sie nie doczekal w takich wydaniach

wazne ze DAC ten nie podaje nic w sposob uproszczony (nudny) ze zlagodzona dynamika jak np x1s od aune, a caly czas nas zaskakuje i wciaga glebiej w muzyke, chce sie sluchac, w dzisiejszej erze audiogowna na polkach to niezla sztuka, a w tej cenie to juz wyczyn, powtarzam szczegolnie jako autonomiczny DAC, bo z wyjscia wbudowanego wzmacniacza to troche inna bajka

ech juz dobrze zaaplikowany stary dobry ak4396 czesto gral muzyke, ale ta kostka to wycisniety 4396 na maxa na sterydach i paliwie rakietowym, jak widac po raz milionowy walka na cyferki i pomiary to jedno, ale tak mozna sobie mierzyc pierdoly w stylu pojedynczy przebieg sinusoidalny o danej czestotliwosci, a nie prawdziwa muzyke gdzie gra mnostwo naraz instrumentow i zmierzyc czy zbadac jakie wtedy jest znieksztalcenie w odniesieniu do takiej sieczki jaka tam wystepuje i zjawisk wzajemnego oddzialywania na siebie, bledow jakie wtedy zachodza przy nagrywaniu w domenie cyfrowej i odtwarzaniu z domeny cyfrowej, kazda metoda nagrywania czy analogowa czy cyfrowa ma swoje wady i zalety, czy to tasma, czy winyl, czy natywny DSD recorder, czy nagrywanie w gestym, ale najlepszym sedzia powinno byc ludzkie ucho i slepy test, wlasne, konkretnie zdefiniowane preferencje albo dazenie do naturalnosci, realizmu i konfrontowanie systemu np z miejscem gdzie mozemy posluchac muzyki granej na zywo bez zadnej obrobki, nawet prostego wzmacniania, akustycznie, fajnym miejscem na to jest np katowicki NOSPR z grana muzyka klasyczna albo jazzem na zywo w sali kameralnej, majac muzykow i fenomenalne instrumenty kilka metrow od siebie, takze mozna skonfrontowac sposob oddawania akustyki z takiej niewielkiej sali z tym co prezentuje nasz system na nagraniach z podobnego miejsca

maly offtop: po audioshow gdzie posluchalem ostatnich niesluchanych jeszcze przeze mnie sluchawek mocno ochlonalem bo takie np he-1000 porownalem sobie za zgoda bezposrednio ze swoimi zabranymi he-4 w tym samym torze z EF-6 ;> to bylo najlepiej zainwestowane kilkaset zlotych na zabawe z audio w moim zyciu (chociaz do orfeusza ledwo sie dostalem, dziekuje za uzyczenie swojego cennego czasu trojce Panow ktorzy mieli rezerwacje ! HE-1000 juz nie mialy lekko i troche je pomeczylem z EF-6, niestety takie zrodlo w tym torze to profanacja, kilka nowych ortodynamikow od oppo, najnowsze lcd-4, akg812 i fostexy, reszte to juz wlasciwie znam cala jaka jest na rynku, zaskoczeniem byl HUGO Chord - niesamowity DAC oraz najnowszy wzmak sluchawkowy Schiit-a MJOLNIR 2, wreszcie pozbyli sie mulu z Lyra, dodali piekny detal i finezje zachowujac mase i gladkosc, sluchanie klasyki bylo mega wydarzeniem chociaz na single ended nie poradzil sobie z he-4 gainowo, a nie mialem kabla zbalansowanego ze soba niestety)

Zastanawia mnie tylko czy ten XILINX tam nie kombinuje za bardzo cos z sygnalem jeszcze i robi tylko za bufor taktujacy asynchronicznie dane, nie wiem jak mam rozumiec ze 'uczyli system na podstawie Lyra 2 i Pumpkinsa' :> wlasciwie to niech robia co chca, bo efekt koncowy nie jest tanim efekciarstwem, a daje niezwykle wrazenie spontanicznosci i naturalnosci, jest duzo emocji i checi do sluchania, ostatni raz tak mi sie chcialo sluchac na arcamie alpha 9 CD ze starym dcs-em w srodku i wooaudio, na starych, dobrych HD600 :D

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3666513
  • 3 miesiące później...

Od miesiąca mam AUNE S16, przed tym był DR.DAC2 muses. AUNE gra zauważalnie lepiej, przyjemniej, z większym pazurem ale bardzomuzukalnie. Setup to:

– iMac late 2011 z kolekcją lossless

– Audirvana+ 2

– Sony TA-F6b (po gruntownej konserwacji)

– B&W CM4 albo AKG Q701

Więc nic nadzwyczajnego, ale słucham muzyki nd rana do wieczora, bo pracuję w domu. Więc swoją kolekcję znam dobrze, słyszę dokładnie dobre zmiany :) w dźwięku z nabyciem AUNE. Myślę że mam idealny zestaw na mój gust i możliwości.

Muzyka – prawie każda, z wyłączeniem dance, ambient, rap. Ulubione wykonawcy to np, Oregon, Marcus Miller, Max Richter, Peter Gabriel, DCD, część muzyki tzw. poważnej, barokowa, romantyzm, część muzyki XX-XXI w., lubię też filmową.

Szerze więc polecam AUNE.

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3773785
  • 2 tygodnie później...

Aune spoko, ale dlaczego moje urządzenie ciągle pokazuje, że gra PCM 44- nawet jeśli serwuję mu gęste pliki?

Przyznaję, że wcześniej nie bawiłem się za bardzo w PC audio i dopiero przyswajam wiedzę w tym temacie, ale obowiązkową lekcję odrobiłem i wszystkie ustawienia raczej są ok. Dodam, że korzystam z Foobara.

Z góry dzięki za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3788965

Ja mam maca, u mnie AUNE pokazuję właściwości plików poprawnie. Nie wiem jak jest z Foobarem, ale czy program nie jest ustawiony na konwersję w locie na PCM 44? Czy sterownik?

Na screenie widać że aktywne są wszystkie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3788969

Ja mam maca, u mnie AUNE pokazuję właściwości plików poprawnie. Nie wiem jak jest z Foobarem, ale czy program nie jest ustawiony na konwersję w locie na PCM 44? Czy sterownik?

Na screenie widać że aktywne są wszystkie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy Audirvana chodzi też na PC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3789009

Niestety nie ma wersji na PC.

Z tego co pamiętam, na PC trzeba włączyć tryb ASIO, czy jeszcze jakoś włączyć tryb bit perfect, czyli obejść obróbkę dźwięku przez Windows.

Poczytaj dokumentację dla Foobara, tryb ASIO jest dostępny, ale nie pamiętam jak tam to jest zrealizowane. Być może przez wtyczkę czy dodatkowy program.

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3789012

A czy Audirvana chodzi też na PC?

Spróbuj może zainstalować Media Monkey zamiast foobara. W urządzeniach audio odtwarzajacych w Windowsie wyłącz DACa. Przeinstaluj sterownik od DACa. W ustawieniach wyjścia audio w Media Monkey spróbuj użyć ASIO czy inne opcje. W wypadku wasapi powinna być możliwość zaznaczenia Exclusive mode. Zaznacz to i ewentualnie poprobuj różne opcje ustawienia ilości bitów w tym samym miejscu w opcjach wtyczek.

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3789129
Gość magicman77

(Konto usunięte)

Nie przeinstalowywuj zadnych driverow bo to nie ma zadnego sensu. Wykorzystaj zwykle wasapi pod foobarem i zapomnij o reszcie (mozna tez oczywiscie asio, asio4all, kernel streaming i inne wynalazki, ale wasapi wystarczy az nadto), odpal geste pliki i to tyle ... pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3790215

Wykorzystaj zwykle wasapi pod foobarem i zapomnij o reszcie

Mam Wasapi w opcji push i bez zmian.

Zainstalowałem JRiver i Aune pokazuje co mu podaje komp. Ale przyznam, że wolałbym korzystać z Foobara.

Spróbuj może zainstalować Media Monkey zamiast foobara. W urządzeniach audio odtwarzajacych w Windowsie wyłącz DACa. Przeinstaluj sterownik od DACa.

Spróbuję. Ale czy to znaczy, że mam wywalić ten sterownik XMOS USB 2.0 dodawany do Aune?

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3793051

Mam Wasapi w opcji push i bez zmian.

Zainstalowałem JRiver i Aune pokazuje co mu podaje komp. Ale przyznam, że wolałbym korzystać z Foobara.

Spróbuję. Ale czy to znaczy, że mam wywalić ten sterownik XMOS USB 2.0 dodawany do Aune?

Jesli pomoże bez wywalania to nie wywala. Jeśli będzie problem to możesz odinstalować sterownik i zainstalować go jeszcze raz.

Media Monkey czy jriver działają tak,,że nie działa regulacja głośności ani w programie ani w mikserze Windows. Dodatkowo wszystkie urządzenia do odtwarzania dźwięku w opcjach Windowsa można wyłączyć i wówczas z tego co mi się wydaje mamy pewność że dla Windowsa DAC jest niewidzialny. Zostaje tylko skonfigurowanie samej wtyczki wyjściowej audio czy to w Media Monkey czy jriver i ustawienie bitów. DAC powinien pokazywać to co przyjmuje po tych zabiegach.

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3793054

Jesli pomoże bez wywalania to nie wywala. Jeśli będzie problem to możesz odinstalować sterownik i zainstalować go jeszcze raz.

Wywaliłem, zainstalowałem i teraz Aune pokazuje PCM 192, ale dźwięk jest zwolniony i zniekształcony.

Czy chodzi o ustawienia bufora?

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3793445

Z tego co widzę w instrukcji – na Win 8, i raczej na nowszych Windows trzeba ręcznie podpisać sterownik. Bo chyba bez tego nie działa.

4. When installing USB2.22 drive program, it needs to set the certificate manually. Under WIN8

system, certificate must be set in advance, specific installation guidance of drive could be

found on the manual installation .

A w ogóle zachęcam na przesiadkę na maca, może być w zasadzie dowolny mac mini, np z C2D, nie wymaga żadnych sterowników, podpinasz i gra :)
https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3793535

Wywaliłem, zainstalowałem i teraz Aune pokazuje PCM 192, ale dźwięk jest zwolniony i zniekształcony.

Czy chodzi o ustawienia bufora?

Pewnie tak. Latwo sprawdzić zmieniając ustawienia

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3793539

Audiofile z bożej łaski.

Może by tak przeczytać instrukcje?!

Przecież te Aune dostarcza sterowniki ASIO - tak jest przynajmniej napisane w manualu.

Zainstalować sterowniki od Aune, zainstalować dodatek ASIO do foobara, ustawić w foobarze protokół ASIO dla Aune i to tyle.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/122415-aune-s16/page/2/#findComment-3793556
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.