Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej

marcin1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym prosić o pomoc w złożeniu zestawu do muzyki klasycznej, kolumny + wzmacniacz, transport to laptop i pliki przez USB, DAC Hegel HD25.

Pokój 20m2, muzyka głównie koncerty fortepianowe, z orkiestrą lub bez. Budżet maksymalny 30.000,00 zł.

W kręgu moich zainteresowań są Audio Physic Tempo VI oraz KEF R700, słuchałem u znajomych i byłem usatysfakcjonowany, jednak nie była to muzyka klasyczna, głównie elektroniczna.

AP grały z Heglem H160, KEF-y z Naimem XS-2 i było to fajne granie ale nie wiem czy takie zestawy sprawdzą się w muzyce klasycznej.

Serdecznie proszę o jakieś wskazówki, porady.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/122439-zestaw-do-muzyki-klasycznej/

Audio Physic Tempo VI

Te kolumny ma warszawski dystrybutor,posiada także kolumny Harbeth,jakbym dysponował takim budżetem i słuchał takiej muzyki,

prawdopodobnie zacząłbym od Harbethów.

Jeśli jesteś z Warszawy,zadzwoń do Audio Systemu,skonfigurują Ci ze dwa,trzy zupełnie różnie grające zestawy,

trochę to rozjaśni sytuację i wskaże kierunek poszukiwań.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nie napisałeś czy nowe,czy stare.

Zadzwoń do Szemisa i zapytaj o zestaw Audio Note,ten sam dystrybutor,zestawi Ci takze Sugdena. Eter ma Spendora i Lebena,razem to może fajnie zagrać. Harbethy-świetny wybór,nie wiem tylko czy w Audiosystemie mają do Harbetha odpowiedni wzmacniacz. Te zestawy z second hand kupisz znacznie taniej,jeśli nowe,to policz budżet.

Sporo "rzeczy" można jeszcze dopisać :)

Koledze spodobały się Audio Physici,więc miałby okazję porównać w jednym miejscu,coś co już słyszał,z pierwszą z naszych propozycji.

W Audio Systemie dawno nie byłem,nie wiem co tam teraz podpinają do Harbethów ;)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Sporo "rzeczy" można jeszcze dopisać :)

Koledze spodobały się Audio Physici,więc miałby okazję porównać w jednym miejscu,coś co już słyszał,z pierwszą z naszych propozycji.

W Audio Systemie dawno nie byłem,nie wiem co tam teraz podpinają do Harbethów ;)

Dokładnie stefku,ja tylko mam wątpliwości,czy AP nadają się do klasyki.Jakoś bardziej tam widzę inne paczki,np Klipschorn i Leak:)

Mialem KEFy r900. Mam Audio Physics z serii 25. W moim przekonaniu obie kolumny się do klasyki nadają (są przestrzenne). AP brzmi w klasyce jednak wyraznie lepiej niż KEF. Proponuje rozważyć Virgo 25. Stoją na allegro w cenie Tempo a sprzedawca wiarygodny (sam kupilem). Zobacz tylko czy będziesz miał jak ustawić na 20 mkw.

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

AP

Tylko Virgo 2 :)

Nie słuchałem,ale miałem w domu pierwsze Virgo i to było bardzo,bardzo fajne granie. Jak usłyszałem Virgo 3 to dałem nogę i już do AP nie wracałem :)

Jakoś bardziej tam widzę inne paczki,np Klipschorn i Leak:)

Słucham bardzo dużo klasyki. Klipsch'e kolegi od ponad roku stoją w kącie pokoju mojej córki a ja mam końcówkę mocy pokrewną Leak'owi. Wierz mi, to nie jest dobre zestawienie, zwłaszcza do skrzypiec...

Przy graniu z laptoka polecałbym raczej coś na szmacianych kopułkach.

Głośników Leak nie słuchałem.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Słucham bardzo dużo klasyki. Klipsch'e kolegi od ponad roku stoją w kącie pokoju mojej córki a ja mam końcówkę mocy pokrewną Leak'owi. Wierz mi, to nie jest dobre zestawienie, zwłaszcza do skrzypiec...

Ale ok do trąby)

Klipsch do 20 kwadratów?

Toż to pokraczna porada.

Jest wiele mozliwości,ale za 30000 nie poszalejesz.

Kable już posiadasz?........też są niezbędne i kosztują

Istnieje sporo mozliwości tylko ten nieszczęsny laptop...

To taki trudno-łatwy temat jest)........powodzenia

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Przy graniu z laptoka polecałbym raczej coś na szmacianych kopułkach.

To możliwe:) a które Klipsch ma kolega?

Poczekaj, zrobię zdjęcia...Coś lampa błyskowa nie chce zaskoczyć. Płytę dołączyłem dla porównania - to 12' :

Ale ok do trąby)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25865-0-01629300-1443547849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Ale ok do trąby)

Pietrek,

cuś Ci się pomyrdało i mnie cytujesz. Wnioskuję z twojej wypowiedzi, że nie o to Ci chodziło...:D

Piękne.

Tak, Cecylia jest Piękna. :)

marcinie1985,

dźwięk fortepianu to wymagająca "rzecz". Mam nadzieję, że unikniemy w tym wątku kolejnych wywodów o trudności prawdziwego zarejestrowania jego brzmienia. W 20m kwadratowych można już coś fajnego zdziałać z odtworzeniem jego nagrań. Stefek bardzo dobrze radzi co powinieneś począć. Moim zdaniem, założony budżet pozwala Ci także na zmianę źródła. Jeśli słuchasz głównie fortepianu, to laptok nigdy tak naprawdę ( z mojego doświadczenia) nie pozwoli Ci na odtworzenie natury brzmienia tego instrumentu, od tzw. ciężaru klawiszy począwszy.

Musisz się trochę "nałazić" na odsłuchy.

Innej rady nie ma...

Witam ponownie.

Na wstępie dziękuję za rozminięcie tematu, nawiązując do zapytania starego audiofila o kable - zapomniałem ich dopisać, także są w poszukiwaniach.

Sprzętu poszukuję nowego z racji tego, że chciałbym zainwestować raz a dobrze i zapomnieć o sprzęcie a skupić się na samej muzyce.

Dźwięk Audio Physic bardzo mi się podoba ale słyszałem tylko Tempo VI no i wiele dobrego o kolumnach tej firmy.

Dźwięk fortepianu na pewno jest trudny do odtworzenia ale chyba w tym budżecie można złożyć już dobry zestaw.

W kwestii transportu to myślę, że laptop i pliki FLAC + DAC HD25 jest w zupełności okej.

Czy jeśli chodzi o wzmacniacz to musi to być lampa czy oczekiwania spełni także klasyczna integra, np. Arcam A49?

Dzięki za odpowiedzi!

Jeśli dla Ciebie flac+dac hd25 jest w zupełności ok...............to kup coś za 10000 też bedzię się Tobie podobać.

Pytasz czy Arcam A49 może spełnic Twoje oczekiwania ?......tak najlepiepiej z rDakiem....też Arcama-będą się zgrywać!))

Te 30000 co chcesz wydać to chyba Cie mocno uwieraja w kieszeń-bo tam masz dużo pewnie monety)

Drogi Marcinie pojeżdziij i posłuchaj po świecie) gdzie się da,bo na razie to nie wiesz sam czego oczekujesz od grania z prądu-tego jestem pewien.

Jesli podoba sie Tobie w/w przez Ciebie zestawienie to naprawdę po co wydawać 30000 być może 10000 wystarczy..........i będzie okej.

Poszukaj najpierw swojego dzwieku bo pieniądze wydasz i będziesz rozgoryczony..........taka moja rada .

Marcin

Też słucham sporo koncertów fortepianowych, głównie Chopina, Mozarta, Beethovena, ale też Liszta, Mendelssohna, Czajkowskiego.

Nie słyszałem zestawu dobrze grającego tego typu muzykę. Już wolę słuchać na słuchawkach. Na wystawie Audioshow (warto iść) były zestawy MBL, które grały całość świetnie, ale to nie ten budżet.

Sam fortepian przepięknie przekazują moje Accordo, wspaniale też grały kolumny Katana (zdaje się, że firma już nie istnieje, jest chyba jedna para na forum).

Nie kupuj nowych kolumn. Nie kupuj Audiophysic do koncertów fortepianowych. Zacznij słuchać różnych zestawień. Pojedź na Audioshow. Opisz wszystko w tym wątku.

"Taka moja rada" :)

Pozdrawiam

Włodek

muzyka głównie koncerty fortepianowe, z orkiestrą lub bez

A jakie są Twoje ulubione bez orkiestry (poza włoskim Bacha i Schumanem - bo to każdy chyba zna;-)

,np Klipschorn

To raczej nie do klasyki i nie do fortepianu...

Tylko Virgo 2 :)

Tak, lub za mniejszą kasę Tempo 2.

dźwięk fortepianu to wymagająca "rzecz". Mam nadzieję,

A wiesz jak ciężko go dobrze nagrać?? ;-)

tzw. ciężaru klawiszy począwszy

tego nie rozumiem, mógłbyś rozwinąć?

Musisz się trochę "nałazić" na odsłuchy.

A to również polecam!

LAPTOP NIE JEST OKEJ.

Nie był, nie jest, i jeszcze długo nie będzie;-)

Poszukaj najpierw swojego dzwieku bo pieniądze wydasz i będziesz rozgoryczony..........taka moja rada .

Posłuchaj Starszego Kolegi...

To akurat bardzo dobra rada. Uzupełnię ją tylko o to, byś zaliczył przed odsłuchami jakiś koncert z w "miarę przyzwoitym" fortepianem, a nie ( tu popuszczam wodze fantazji ) jakąś przypadkową Calisią na dziecięcym raucie. To są kompletnie inne brzmienia.

Sam fortepian przepięknie przekazują moje Accordo

Z całym szacunkiem,

rzetelnej natury brzmienia fortepianu, tak jak i wiolonczeli, kontrabasu oraz np. kotłów i tym podobnych nie są w stanie oddać tak małe monitory.

Wyświetl postUżytkownik Cytrus dnia 29.09.2015 - 20:00 napisał

tzw. ciężaru klawiszy począwszy

tego nie rozumiem, mógłbyś rozwinąć?

Witoldzie,

to są te subtelne "tąpnięcia" przy wyzwalaniu dźwięku przy uderzeniach - piszę to na szybko, bez analizy na materiale muzycznym. Jakbyśmy się spotkali na odsłuchu, po krótkiej rozmowie zrazu doszlibyśmy do porozumienia. :)

To akurat bardzo dobra rada. Uzupełnię ją tylko o to, byś zaliczył przed odsłuchami jakiś koncert z w "miarę przyzwoitym" fortepianem, a nie ( tu popuszczam wodze fantazji ) jakąś przypadkową Calisią na dziecięcym raucie. To są kompletnie inne brzmienia.

Piszesz do mnie.............to odpowiem na to.

Calisia stała u nas w szkole na sali gimnastycznej i jak chodzilem na rytmikę,a potem spiewalem w chórze szkolnym-to jako tako pamietam to granko.

Na koncerty chadzam,ale tam to raczej klawisze a nie jakies tam Calisie)

ps.

A moze autor watku niech sobie kupi............fortepian,albo pianinko)

A ja chetnie sprzedam swoj system,niestety dojechalem juz do sciany:)jesli masz w miare akustyke,to system dla ciebie,jak cos zapraszam na odsluch,symfonika wgniecie cie w kanape:)mnie juz sie nie chce,dzisiaj mnie dobila nowa lampa westinghouse 5u4g w moim preampie gra zjawiskowo,i doszedlem do wniosku czas na zmiane hobby:)

Piszesz do mnie.............to odpowiem na to.

Calisia stała u nas w szkole na sali gimnastycznej i jak chodzilem na rytmikę,a potem spiewalem w chórze szkolnym-to jako tako pamietam to granko.

Nawet nie wiesz ile bym oddał za obejrzenie twojego zdjęcia z tych czasów. :D

Z tą Calisią to niestety " z życia audiofilskiej wymiany poglądów" przykład wzięty. I nie tyczył Ciebie. ;)

to są te subtelne "tąpnięcia" przy wyzwalaniu dźwięku przy uderzeniach - piszę to na szybko, bez analizy na materiale muzycznym. Jakbyśmy się spotkali na odsłuchu, po krótkiej rozmowie zrazu doszlibyśmy do porozumienia. :)

Dalej nie rozumiem, ale nie wątpię, że podczas spotkania (Kraków, o ile się nie mylę) "byśmy się dogadali"

Calisia stała u nas w szkole na sali gimnastycznej

dajcie spokój - na nich co najwyżej można rozpić flaszeczkę, to niestety w kategorii <instrument> straszne badziewia były....

Dalej nie rozumiem, ale nie wątpię, że podczas spotkania (...)

Będziesz Acan w tym roku na AS?

Planuję, ale nie wiadomo co życie pokaże...

Ostatnio w pewnej uroczej knajpie coś takiego widziałem na ścianie (ciekawe, czy ktoś tam był;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio w pewnej uroczej knajpie coś takiego widziałem na ścianie (ciekawe, czy ktoś tam był;-)

Chociaż miasto dla ułatwienia podaj.:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.