Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat przy remoncie

full2g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem aktualnie w trakcie remontu salonu w którym motywem przewodnim będzie kino domowe ( projektor , ekran 125 cali ) .

Z racji tego że budżet nie jest z gumy muszę zaplanować w ciemno pewne rozwiazania a potem ew dostrajać akustykę .

Pokój ma wymiary 5,80 x 5,40 x2,60 , wielka płyta , ściany żelbeton . Jako że pomieszczenie nie należy do najwyższych mam dylemat jak zaplanować sufit podwieszany. Jestem zdecydowany na zastowanie płyt perforowanych typu Nida Sonic czy Rigiton .

Nie wdając sie zbytnio w szczegóły mam dwa rozwiazania do wyboru :

- obniżyć sufit 10 cm ( płyta perfotowana + wełna , ok 20 m kw ) , dodatkowo boki dookoła + 5 cm ( bez wpływu na akustyke)

- obnizyc środek sufitu 15 cm , coś ala wyspa ( płyta perfotowana + wełna , ok 12 m kw) , boki -10 cm ( płyta zwykła + wełna )

Charakterystyka pochłaniania tych płyt wskazuje że im wieksze obniżenie sufitu tym wieksze pochłanianie .

Z punktu estetycznego wybrałbym rozwiązanie pierwsze , z punktu akustyki drugie.

W pokoju będa grube kotary , dywan 3x2m typu shaggy , kilka paneli z wełny PT80 , być może również dyfuzor skyline o rozmiarze 1,5x1m .

Czy rozwiazanie oparte na obniżeniu 10 cm i powierzchni 20 m kw bedzie lepszym/gorszym rozwiazaniem niż obniżenie 15 cm na obszarze 12 m kw ?

Będe wdzieczny za sugestie ,

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/122532-dylemat-przy-remoncie/

Sugeruję wersję 2. Bo skoro będą kotary, dywan i kilka pochłaniaczy to z opcją nr1 możesz przegłuszyć. Po za tym lepiej równomiernie rozkładać pochłaniacze niż pchać większość na sufit.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.