Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy NOS...czy warto?Czy w ogóle można jeszcze kupić NOSy?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

A jakich to staroci się nasłuchałeś że tak twierdzisz? Jak pewnie wiesz np bugle boye czy tfki cieszą sie wielką estymą i to z lat przd 40stu

co Ty tam możesz wiedzieć o NOSach, nie masz scanów i tranzystora to nie fikaj :)

----------------------------------------------------

co Ty tam możesz wiedzieć o NOSach, nie masz scanów i tranzystora to nie fikaj :)

Fakt! nie mam scanów i tranzystora ale kilka NOSów widziałem na zdjęciach więc mi wolno chyba się wymądrzać - jak wielu tutaj :))

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Fakt! nie mam scanów i tranzystora ale kilka NOSów widziałem na zdjęciach więc mi wolno chyba się wymądrzać - jak wielu tutaj :))

:)

to całkowicie zmienia postać rzeczy...

----------------------------------------------------

Ja tam od wielkiego dzwonu czy w święta wkładam do swojego DAC-a parę lamp z 1929 roku !

To jest dopiero badziew :)))

Naprawdę gratulację. Lampy z 1929 roku to do muzeum a nie hi-endowego sprzetu audio - bo chyba jesteśmy w zakładce hi-end.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Naprawdę gratulację. Lampy z 1929 roku to do muzeum a nie hi-endowego sprzetu audio - bo chyba jesteśmy w zakładce hi-end.

A ja cały czas myślałem że w zakładce hi-end rozchodzi się o dźwięk :(((

Wbrew pozorom to bardzo rozwojowy kierunek takie wymądrzanie się o NOS-ach na podstawie zdjęć :)

A ja cały czas myślałem że w zakładce hi-end rozchodzi się o dźwięk :(((

Wbrew pozorom to bardzo rozwojowy kierunek takie wymądrzanie się o NOS-ach na podstawie zdjęć :)

I na pewno ten hi-endowy dźwięk uzyskasz na lampie z 1929r. -to dobre

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

I na pewno ten hi-endowy dźwięk uzyskasz na lampie z 1929r. -to dobre

No cóż hienda nie mam na bank z takiego starego badziewia ale mam za to dobry wokal :(

Babatular, wolałbym tę lampę z 1929r. od większości z bieżącej rosyjskiej czy chińskiej produkcji...

Wątpię czy pogra dłużej niż kilka tygodni. Technologia wtedy była nędzna. Dopiero po wojnie było z tym lepiej.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Sylwek dobrze podejrzewa , nie ma praktycznie lamp NOS poza kilkoma wyjątkami.

Większość tzw. lamp NOS to są lampy albo z zastosowań militarnych albo przemysłowych.

Jak w latach 60-70 tych pływał sobie taki amerykański niszczyciel to miał w swoich urządzeniach pokładowych kilka tysiecy różnych lamp .

Jeżeli czas pracy lampy producent przewidywał na kilka tysiecy godzin to lampa na okręcie była wymieniana po połowie przewidzianej trwałości .

Tak na wszelki wypadek bo jakby ruscy zaatakowali to spalona lampa w urządzeniu odpalającym np. rakiety albo radarze to byłby kłopot;))

Nikt nie czekał na spalenie się lampy tylko wymieniał po określonym przebiegu.

I zostały te lampy gdzieś w magazynach ..i tu i tam...

Kto sprytnie w odpowiednim czasie odkupił wojskowe odpady kroi teraz na nas kasę;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Najwięcej lampy w lampie jest z lat 40tych (produkcja USA) i przełom lat 50/60 (bańki Europejskie).

Zgadzam się, że jest ich już mało (NOS) ale jak się wie gdzie kupić i ma możliwość weryfikacji stanu to za naszego życia wyginięcie prawdziwych NOSów jeszcze nie grozi :)

Magazyny NATOskie sa ich jeszcze pełne ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Sylwek ja właśnie kupiłem te lampy.

NOS ( nówka Pewex ) bez pudełek od sprawdzonego sprzedawcy:

$_12.JPG

P.S.

Facet potrafi załatwić wiele lamp , których praktycznie nie ma w obiegu wtórnym.

Tak jak te powyżej ;)

Ja zawsze mam wątpliwości jak widzę takie piękne złocone nóżki w 40 letniej lampie ..?? ;))

Możesz się śmiać , ale 40 letnia lampa wygląda trochę jak 40 letnia kobieta...widać ślady zużycia:)

Wątpię czy pogra dłużej niż kilka tygodni. Technologia wtedy była nędzna. Dopiero po wojnie było z tym lepiej.

Grały 6 miesięcy ale z racji wieku a nie zużycia grają teraz okazyjnie :)

Do codziennego użytku mam takie z lat 40 .

A tak miedzy nami to znam Twój stosunek do lamp ale też coś mi się jakiś Amplifon obił o uszy ?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Najwięcej lampy w lampie jest z lat 40tych (produkcja USA) i przełom lat 50/60 (bańki Europejskie).

Zgadzam się, że jest ich już mało (NOS) ale jak się wie gdzie kupić i ma możliwość weryfikacji stanu to za naszego życia wyginięcie prawdziwych NOSów jeszcze nie grozi :)

Rosyjskie zresztą też ...dla Ciebie to szczególnie ważne Diabełku;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Rosyjskie zresztą też ...dla Ciebie to szczególnie ważne Diabełku;)

O nie się nie boję :)

Mam zapas na 10 lat jakbym miał je wymieniać z nudów co roku :D

I prawie drugie tyle tych starszych, bez rogów.

Możesz się śmiać , ale 40 letnia lampa wygląda trochę jak 40 letnia kobieta...widać ślady zużycia:)

Grzegorz ja mam te lampy już w rękach.

Używana lampa jednak trochę inaczej wygląda.

Wątpię żeby sprzedawca ( sprawdzony) biegał do jubilera aby na nowo pozłacać nóżki.

No chyba ,że to jest jakiś Rusek na emigracji i ma duuużo złotych zębów do pozłacania lamp ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja zawsze mam wątpliwości jak widzę takie piękne złocone nóżki w 40 letniej lampie ..?? ;))

Też mi wyglądają na za piękne, zwłaszcza z tym złotym nadrukiem?;) ale kto wie...?

Pierwsze moje skojarzenie... ;)

psvane12ax7-500x500.jpg

To jak z samochodem , wszystko zależy jak się prowadzi i czy była bita :)

Też mi wyglądają na za piękne, zwłaszcza z tym złotym nadrukiem?;) ale kto wie...?

Maciek Ty mnie nie strasz ;)

Zobaczymy co się okaże po wsadzeniu do dac-a.

Te Sylvanie nie mają takich blaszek na anodach jak ten Chińczyk.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jarek, spoko. Ja się tylko nabijam.

Nigdy nie widziałem takich Sylvani ale też takich nigdy nie szukałem więc się nie wypowiadam bo po prostu nie wiem.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

O nie się nie boję :)

Mam zapas na 10 lat jakbym miał je wymieniać z nudów co roku :D

I prawie drugie tyle tych starszych, bez rogów.

Akurat lampa 6c33c to prawdziwy NOS , zostały po ZSRR całe magazyny nowych lamp.

Jarek, spoko. Ja się tylko nabijam.

Chcesz mieć mnie na sumieniu.

Ciśnienie od razu mi skacze mając na uwadze ostatnią przygodę ... ;)

P.S.

Dzisiaj testuję X-Bulki.

Zobaczymy jak mają wpływ na dźwięk.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Te Sylvanie nie mają takich blaszek na anodach jak ten Chińczyk.

Spoko , nie stresuj się .

Pewnie to zadbana 40-ka;))

P.S.

Dzisiaj testuję X-Bulki.

Melissa na uspokojenie poniżej ;)

http://www.aca.gr/index/hiend/hiendArticles?row=2609

No właśnie podobno tak wcale nie jest. To pobożne życzenia pasjonatów audio rozpowszechniane i podsycane przez handlarzy.Nikt nie zaśmieca magazynów starymi rupieciami. Wszystko już dawno wyprzątnięto, oddając za grosze handlarzom. Z tego co się dowiedziałem to zrobiono to w latach 90-tych. Te opowieści są dla naiwnych, żeby trzepać na nich kasę.

A tak miedzy nami to znam Twój stosunek do lamp ale też coś mi się jakiś Amplifon obił o uszy ?

Zabiłby ciebie gdyby się obił o twoje uszy....ponad 70kg za każdy monoblok.

Grzegorz ja mam te lampy już w rękach.

Używana lampa jednak trochę inaczej wygląda.

Wątpię żeby sprzedawca ( sprawdzony) biegał do jubilera aby na nowo pozłacać nóżki.

No chyba ,że to jest jakiś Rusek na emigracji i ma duuużo złotych zębów do pozłacania lamp ;)

Miałem wiele starych lamp w ręku. Mają mocno zaśniedziałe nóżki, pozmazywane nadruki a w środku często różne przebarwienia. A tu mamy lampy jak z fabryki...w Shenzen. Zaryzykuję tezę, że cudów nie ma!! Przypuszczam, że kolejny wałek w jakimś stopniu, co nie znaczy, że źle grają. Handlarze NOS-ów nie mają skąd brać kolejnych lamp!! Wiem to na 100% od wiarygodnych osób. A żyć jakoś muszą. I posuną się do każdego numeru.

P.S.

Dzisiaj testuję X-Bulki.

Jestem ciekaw. U mnie...zerowy.... :-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Niezbędnik każdego " Nosowca"

http://www.jacmusic.com/nos/images/Fakes/

Sly na jakich lampach wejściowych grasz Valvo , Telefunken czy Mullard?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No właśnie podobno tak wcale nie jest. To pobożne życzenia pasjonatów audio rozpowszechniane i podsycane przez handlarzy.Nikt nie zaśmieca magazynów starymi rupieciami. Wszystko już dawno wyprzątnięto, oddając za grosze handlarzom. Z tego co się dowiedziałem to zrobiono to w latach 90-tych. Te opowieści są dla naiwnych, żeby trzepać na nich kasę.

Uwierz, wiem co mówię i nie jest to ani podobno ani zasłyszane od zaprzyjaźnionego fachowca ;)

Trochę zawodowo siedzę w tych klimatach.

Sprzęt lampowy (głównie radiostacje, urządzenia radionawigacyjne i radiolokacyjne) cały czas są na wyposażeniu wszystkich armii. Nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego.

Resurs na lampy wynosi 50 lat.

A na logikę to handlarzom właśnie zależy na rozpowiadaniu, że już nic nie ma niż na tym, że pełne magazyny.

Nie widzę sensu w Twojej teorii spiskowej w tym wypadku :)

Mam znajomego z wojsku w Texasie. Ma inny pogląd na ten temat. Ale jak wiesz lepiej to ok.... :-)

Legendy to piękne tematy. Można się tak fajnie poczuć... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.