Jump to content
IGNORED

CD'ka ustawienie...i kolumn trochę też

rafko

Recommended Posts

Jestem wreszcie po przeprowadzce i zaczęło się ponowne ustawianie sprzętu w pokoju. Strasznie trudno mi ustawic kolumny tak aby oba byly oddalone od ścian bocznych o tą samą odległość, bo jest tu salon połączony z kuchnią - przedziela je jedynie ściana na połowę długości pokoju, a kolumny stoją na ścianie długiej doń prostopadłej i jedna z kolumn stoi przez to bokiem do kuchni. Może jakoś dojdę do konsensusu..

Ale nie o tym miało być.

Tak bawiąc się z ustawieniem sprzętu zauważyłem że słyszę różnicę między dwoma ustawieniami CD'ka - inaczej jak stoi na wzmacniaczu, a inaczej jak wzmacniacz stoi na nim; na korzyść dla drugiej opcji. Wiem że chodzi tu o stabilizację CD'ka, ale czy wzmak powinien stać na CD'ku? Wzmak jest sporo głębszy i ledwo mieści się na górnej pokrywie CD'ka. Czy nie ma żadnych przeciwskazań???

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmak nad CD to zwykle lepsza opcja od odwrotnej, ze względu na konwekcję ciepła ze wzmacniacza. Problemem może być przypadek wzmacniacza grzejącego się od dołu (są takie).

Hidden Content

Coś solidnego pod cedeka, co najmniej płyta paździerzowa :)) bywają cedeki bardzo wrażliwe na drgania - a tych nie brakuje , zwłaszcza jak lubisz przyładować ;-)

Hidden Content

Co połączenie kuchni z pokojem dziennym jest to rozwiązaniem bardzo modnyme, choć wyjąwszy kawalerki mało sensownym. Dlaczego? Sam się przekonujesz... Nie wiem na ile to możliwe ale pomyśl nad ich rozdzieleniem. W przejściu pomiędzy możesz zostawić drzwi rozsuwane (jedno lub dwuskrzydłowe).

Hidden Content

CD'ek stoi na stabilnej szafce drewnianej, która jest dość ciężka, więc raczej nie drga. Pokrywa górna CD'ka nie ugina się pod wzmakiem, przynajmniej nie bardzo, więc chyba już tak pozostanie. Z czasem będę musiał chyba pomyśleś o jakimś stoliku pod sprzęt... Ale wszystko z czasem ;-))) Aha jeśli chodzi o grzanie się pieca, to ciepło leci w nim do góry, co też skłania mnie do pozostawienia takiego ustawienia.

Niestety nie zmieści mi się CD'ek obok wzmaka.

Hidden Content

Ja też myślałem że nie drga... przyłóż uchu do szafki i wtedy zobaczysz :))

Oczywiście w harmanie może to nie mieć takiego znaczenia, poza tym jest dociśnięty przez wzmak... ale sprawdzić nie zaszkodzi. :)

Hidden Content

>Mciej

Nie do końca rozumiem sens podkładania płyty paździeżowej, przecież CD'ek stoi na czymś równie twardym!

Swego czasu myślałem o ewentualnym podłożeniu czegoś o wiele twardszego jak szyba czy granit, ale płyta paździeżowa?

Hidden Content

Witam,

Pod moim (pożal się Boże) Technicsem, stoi magiefon Diory MDS 442 (całkiem ciężkie pudło ;-) Na górze oczywiście wzmak: Creek 4330, o wiele mniejszy od CD więc pasuje jak ulał. Wszystko to stoi na dużym, ciężkim regale z dala od kolumn i punktów rezonansowych w pokoju (mam długie kable ;-D

Kiedyś to robiłem próby z ustawianiem sprzętu na miękkiej kanapie, tak więc odwrócenie koncepcji. Wyraźnych efektów nie zarejestrowałem (pewnie słaby sprzęt :-(, ale wydaje mi się, że ze względu na masę samej kanapy, plus jej zamortyzowanie, mógł taki eksperyment przynieść pozytywny skutek.

Pozdrawiam,

Michał

Hidden Content

I love the sound of crashing guitars

Płyta to tylko przykład...wiadomo że granit, marmur itd. będą lepsze - u mnie cedek stoi na płycie 5 cm grubości i jest dużo lepiej niż kiedy stał na standardowej półce w standardowym regale - ot i tyle :)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.