Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Może by któreś zaadoptowała?

Eeee, nie czepiaj sie. Niezależnie jak bardzo to jest zwykłe zagranie pod publiczkę, to trzeba jej przyznać, ze się jej CHCIAŁO. Mogła siedzieć na kolacyjce u Rydzyka albo w fotelu w siedzibie premiera sączyć łyskacza i śmiać się z idiotów łykających wszystkie propagandowe bzdury PiSu jak gęs kluski. Mogła nam wszystkim en bloc oznajmić "spieprzać dziady" i śmiać się w głos, a zamiast tego ruszyła tyłek i pojechała zrobić coś co nabiło PiSowi kilka malutkich punkcików. Na tym również polega polityka.

A nie żenuje Cię, że było, nie było Premier 40 mln państwa zamiast podejmować decyzję czyli rządzić może sobie pozwolić tylko na decyzję czy jechać na mikołajki do dzieci albo nie?

I nie jest Ci głupio, że zamiast zachwycać się mądrymi decyzjami nowego rządu musisz z braku laku zachwycać się tym że Szydło chce się odwiedzać dzieci w domu dziecka...

Edytowane przez Adalbert95

Dobrze byłoby żebyś doczytał zanim mgła poprawności politycznej zasłoni Ci oczy i zanim po raz kolejny posłużysz się swoją radosną twórczością.

Trybunał Konstytucyjny zakwestionował jedynie dwa przepisy:

"Na podstawie ksiąg banków lub innych dokumentów związanych z wykonywaniem czynności bankowych banki mogą wystawiać bankowe tytuły egzekucyjne"

oraz

"Bankowy tytuł egzekucyjny może być podstawą egzekucji prowadzonej według przepisów Kodeksu postępowania cywilnego po nadaniu mu przez sąd klauzuli wykonalności wyłącznie przeciwko osobie, która bezpośrednio z bankiem dokonywała czynności bankowej albo jest dłużnikiem banku z tytuły zabezpieczenia wierzytelności banku wynikającej z czynności bankowej i złożyła pisemne oświadczenie o poddaniu się egzekucji oraz gdy roszczenie objęte tytułem wynika bezpośrednio z tej czynności bankowej lub jej zabezpieczenia".

Przepisy te miały wejść w życie w sierpniu 2016 roku. Do tego czasu parlament miał opracować nowe przepisy o BTE. Tymczasem w zeszłym tygodniu weszła w życie nowelizacja ustawy Prawo Bankowe likwidująca BTE.

Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku.

Przez 25 lat wiele rozkradziono ale całkiem sporo jeszcze zostało ;-)

Zmianę ustawy i nowy przepisy o BTE o których raczyłeś wspomnieć uchwalił 25 września 2015 r. rząd PO i PSL. W tym tygodniu te przepisy weszły w życie zgodnie z zapisem tej właśnie ustawy, z która PiS i Duda nie miał nic wspólnego. Zajrzyj sobie na stronkę sejmowa i przeczytaj ustawę o zmianie ustawy – Prawo bankowe oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2015 r. poz. 1854) A co do prawdy - ta jak wszyscy wiedzą dzieli się ona na świętą prawdę, tyż prawdę i gówno prawdę. W przypadku w/w artykuliku mamy ewidentnie do czynienia z trzecią z nich.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zmianę ustawy i nowy przepisy o BTE o których raczyłeś wspomnieć uchwalił 25 września 2015 r. rząd PO i PSL. W tym tygodniu te przepisy weszły w życie zgodnie z zapisem tej właśnie ustawy, z która PiS i Duda nie miał nic wspólnego. Zajrzyj sobie na stronkę sejmowa i przeczytaj ustawę o zmianie ustawy – Prawo bankowe oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2015 r. poz. 1854) A co do prawdy - ta jak wszyscy wiedzą dzieli się ona na świętą prawdę, tyż prawdę i gówno prawdę. W przypadku w/w artykuliku mamy ewidentnie do czynienia z trzecią z nich.

Faktycznie, nie wziąłem pod uwagę czasu który mija od uchwalenia do wejścia w życie ustawy.

A nie żenuje Cię, że było, nie było Premier 40 mln. państwa zamiast podejmować decyzję czyli rządzić może sobie pozwolić tylko na to by jechać na mikołajki do dzieci albo nie?

Pojechała w dzień wolny, w którym nie było obrad rządu czy sejmu, poświęciła własny czas. Dlatego mnie to nie żenuje. Nie napisałem że ją za to podziwiam, czy ze od dziś popieram PiS bo mnie oświeciło od jej szlachetnosci. Zwróciłem tylko uwagę, ze to co robi, niewielkim kosztem daje punkty jej partii.

A wiesz, że prawdziwa dobroczynność jest zawsze anonimowa i wszelkie jej nagłaśnianie to wyłącznie marketing czy biznesowy czy polityczny.

Pewnie, ja też wolę by Szydło jeździła do domów dziecka niż biła pokłony w Toruniu, ale wobec tego morza obietnic wyborczych, tej ferii zapowiadanych cudów na kiju, wybór między Rydzykiem a domem dziecka to jakby stanowczo za mało.

Przez grzeczność nie zapytam nawet czy te prezenty które Szydło do tego domu dziecka zawiozła to z jej prywatnej kiesy, kiesy PiSu czy może Kancelarii Premiera czyli naszych podatków.

Edytowane przez Adalbert95

A nie żenuje Cię, że było, nie było Premier 40 mln państwa zamiast podejmować decyzję czyli rządzić

Gdyby to ona rządziła... Edytowane przez toptwenty

A wiesz, że prawdziwa dobroczynność jest zawsze anonimowa i wszelkie jej nagłaśnianie to wyłącznie marketing czy biznesowy czy polityczny.

Pewnie, ja też wolę by Szydło jeździła do domów dziecka niż biła pokłony w Toruniu, ale wobec tego morza obietnic wyborczych, tej ferii zapowiadanych cudów na kiju, wybór między Rydzykiem a domem dziecka to jakby stanowczo za mało.

Przez grzeczność nie zapytam nawet czy te prezenty które Szydło do tego domu dziecka zawiozła to z jej prywatnej kiesy, kiesy PiSu czy może Kancelarii Premiera czyli naszych podatków.

Wiem, oczywiście masz racje co do dobroczynności. Zwracam tylko uwagę na skuteczność takich gestów pod publiczkę. Również przez takie drobiazgi, a właściwie przez rezygnacje z nich Komorowski i PO przepieprzyli z hukiem wybory. To tak jak z Cimoszewiczem i jego dwoma zdaniami o konieczności ubezpieczania upraw. Powiedział wtedy święta prawdę, ale pogrzebał swoja karierę polityka.

Ja się szczycę twoim homoseksualizmem (wiem, że śnisz o mężczyznach).

Będących we wczesnym okresie dojrzewania. Leci na trądzik.

Dwoją się i troją żeby społeczeństwo jak najszybciej zapomniała o Trybunale Konstytucyjnym ....Prezydent już na paczkowni robi na razie mu nie za bardzo idzie ( jedna paczka no może dwie z żoną) ale jeszcze jak koledzy z Pis zajmą się innymi "naprawami do świąt "(np. przejęcie telewizji)

to wzrośnie "wydajności składania paczek";)

No, toś powinien niezłe bęcki dostać, korner.

Myslę że Ten delikwent szybko mecz zakończy Niusia;) chyba czerwona kartka się szykuje ........

tu mamy przykladzik jak jeden szajbus popycha drugiego szajbusa..cytat.Polska to kraj ogromnego sukcesu.Polska to kraj który uwaza ,ze polityka klimatyczna jest wazna, Polska jest wzorem pod tym wzgledem.Akto to ?? 26 listopada przed konferencja klimatyczna ONZ w Paryzu.A kto a kto???JAN SZYSZKO minister srodowiska.Naprawde macie ochote czytac brednie w stylu ukradli ale jeszcze troche zostało.Przeciez to taki szyszko.....podobny stan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pi%C5%82sudskiBic.jpg?itok=YebznKMN

widzialem to ale panowie zobaczcie morde tego rowerzysty.Czy ktos takiemu rowerzyscie cos zaproponuje.Musialby podobnie wygladac.To tylko kornerek moze sie nabrac na swojego pobratymca z moherowego radyjka.Swoj nie poznaje swego...ale jaja...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls

Wiem, oczywiście masz racje co do dobroczynności. Zwracam tylko uwagę na skuteczność takich gestów pod publiczkę.

Też wiem, że taki tani populizm jest skuteczny, co nie przeszkadza mi jednak uważać go za wręcz odrażający, obmierzły i naganny. Niezależnie od tego kto go uprawiał, uprawia czy będzie uprawiał. Nie mogę się też nadziwić, że w XXI wieku jest u nas jeszcze wystarczająco dużo politycznych debili którzy w takie, znane od dziesięcioleci, najtańsze, najbardziej zgrane i najbardziej prymitywne propagandowe szopki wierzą. Bo gdyby ich nie było, to by ich nie urządzano.

I nawet bardziej mnie wnerwia, że jest aż tyle tych idiotów, niż to, że politycy odpowiadając na popyt zapewniają podaż...

taki gest jest dobry dla starych babc.Reszte powinno zawstydzac .Tak jak to malowanie przez szydło scian..Tylko dla idiotów.Ale to dla polowy tego forum.

Też wiem, że taki tani populizm jest skuteczny, co nie przeszkadza mi jednak uważać go za wręcz odrażający, obmierzły i naganny. Niezależnie od tego kto go uprawiał, uprawia czy będzie uprawiał. Nie mogę się też nadziwić, że w XXI wieku jest u nas jeszcze wystarczająco dużo politycznych debili którzy w takie, znane od dziesięcioleci, najtańsze, najbardziej zgrane i najbardziej prymitywne propagandowe szopki wierzą. Bo gdyby ich nie było, to by ich nie urządzano.

I nawet bardziej mnie wnerwia, że jest aż tyle tych idiotów, niż to, że politycy odpowiadając na popyt zapewniają podaż...

Dopóki ci idioci mają takie samo prawo do głosowania, jak rozumni ludzie, dopóty psim obowiązkiem skutecznego polityka jest zapewnienie sobie ich głosów. Z zastosowaniem wszystkich metod skutecznych wobec idiotów. Bo w urnie wyborczej głos idioty czy wariata jest tak samo ważny jak głos noblisty. PiS wie to doskonale. Pora żeby reszta się nauczyła, bo jak nie, to dupa blada.

to prawda ale szczerze mowiac mam to w dupie.Niech szlag to trafi razem z tym motlochem.Nie wyobrazam sobie normalnego faceta latajacego i calujacego raczki.To prawda tak nalezy, ale ja juz mam tego dosc.Wybiore takiego ktory siedzi w domu i rozmawia.

takich niech sobie wybieraja xinwaxy modzrewki kornery itp podobni.TZn całkiem podobni....

bo prawda jest taka ze poznajemy ludzi po tym jak daja sie nabrac,

Edytowane przez muls

bo prawda jest taka ze poznajemy ludzi po tym jak daja sie nabrac,

Przynajmniej masz honor i odwagę przyznać się,że non stop byłeś nabierany,Siedź zatem na dupie w domu,w kapciach.

Dopóki ci idioci mają takie samo prawo do głosowania, jak rozumni ludzie, dopóty psim obowiązkiem skutecznego polityka jest zapewnienie sobie ich głosów. Z zastosowaniem wszystkich metod skutecznych wobec idiotów. Bo w urnie wyborczej głos idioty czy wariata jest tak samo ważny jak głos noblisty. PiS wie to doskonale. Pora żeby reszta się nauczyła, bo jak nie, to dupa blada.

Niestety to prawda. I to mnie właśnie najbardziej w*%*^a...

33 posłów Prawa i Sprawiedliwości objęło posady w Kancelarii Premiera i w ministerstwach. To rodzi poważne komplikacje w sprawnym zorganizowaniu sejmowego życia.

Na głosowania chyba zdążą?

Ukryta Zawartość

:...Jeśli chce się traktować to na poważnie, to tak się nie da – mój rozmówca nie kryje irytacji. Inny dodaje, że spodziewa się kolejnych ministerialnych nominacji. – Z jednej strony są ambicje naszych kolegów. To prawda. Ale z drugiej jest szara rzeczywistość. Niełatwo znaleźć fachowców na rynku za 6–7 tysięcy złotych. Posłowie mogą nadrobić finansowe braki z diety poselskiej. Bieńkowska trochę racji miała – podsumowuje."

:D:D:D

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Niełatwo znaleźć fachowców na rynku za 6–7 tysięcy złotych

Oj niełatwo.

(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

emigrant z syrii pyta o cel drogi..

no cós podobnego... to moze ci tutaj a moge ich wymienic w punktach teraz sie nadma i jeszcze raz wkleja TO CO powiedziała Bienkowska .I przy kazdym wklejeniu PRZEPROSZA ze zrobiono z nich idiotów ale skad oni to mogli wiedziec jak ONI to motloch czytajacy gazety dla motlochu..

Bieńkowska trochę racji miała – podsumowuje."

dobre jest to...troche. Edytowane przez muls

Dobrze jest czy źle może?

Autorytety emigrują ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nalepsza jest gleboka mysl polityczna dziennikarza discomaniaka ze pownnismy byc neutralna szwajcaria.A jak mysle ze dziennikarz disco powinien byc rockefelerem a jest tylko felerem mysli politycznej.

Autorytety emigrują ...

zdaje sie ze twoj kolega kurdupel u niego pracował jako kancelista i został wyrzucony na pysk..

niedlugo bo niedlugo ale sie nie sprawdził .to poszedł do polityki.

ooo Bodex to ty miedzy innymi o tej Bienkowskiej.Czyzbys tez sie zapisał do motlochu??

czy raczej inteligent inaczej z szkoly partyjnej dziennikarstwa z torunia.

Edytowane przez muls

a moze to BOdex skomentujesz tak jak umiesz i wklejisz cós smiesznego i ladnego apropos.Moze tez rockefeler discoamniak??

W przededniu górniczego święta, Ministerstwo Finansów poinformowało, że podatek od wydobycia niektórych kopalin nie zostanie zlikwidowany. W przyszłorocznym budżecie ujęto wpływy z tego tytułu. Co innego deklarowali politycy PiS w trakcie kampanii wyborczej i gdy to rząd Platformy Obywatelskiej sięgał po zysk KGHM.

Beata Szydło (obecnie premier)

“- Mamy projekt ustawy znoszącej podatek miedziowy. Jest to gotowa ustawa, która będzie wprowadzona w życie – zapowiedziała Beata Szydło. Wiceprezes Prawa i Sprawiedliwości zauważyła, że podatek dotyczy przede wszystkim KGHM-u, a jego zniesienie pozwoliłoby na pozostawienie pieniędzy w Lubinie i okolicach.” (Bankier.pl, 6.10.2015).

“(red.)A co z podatkiem od niektórych kopalin? Po ewentualnym przejęciu władzy – utrzymacie? - Nie. To zamach na kasę: wprowadzono go z bezradności, żeby załatać dziurę budżetową. Szukano pieniędzy i trafiło na KGHM. Kuriozum! Utrzymanie tej daniny, tak jak i jej wprowadzenie, byłoby działaniem na niekorzyść interesu polskiej gospodarki. ” (rozmowa z Beatą Szydło, “Beata Szydło, PiS: zniesiemy podatek od kopalin”, wnp.pl, 29.09.2014).

“Jeśli PiS będzie rządzić, podatek, który płaci KGHM zostanie zlikwidowany” – zapowiedziała w Lubinie kandydatka partii na premiera Beata Szydło. Przekonywała, że podatek jest zły, bo stanowi dla ważnej polskiej firmy obciążenie. Powodem jego nałożenia jest – zdaniem Szydło – brak pieniędzy w kasie skarbu państwa. – Jeżeli firma przynosi zyski, jeżeli firma się rozwija, to powinna mieć możliwość inwestowania – mówiła kandydatka PiS-u na premiera.”(“Szydło w Lubinie: Zlikwidujemy podatek miedziowy”, Dziennik.pl, 6.10.2015)

Andrzej Duda (obecnie prezydent RP)

“- Jest problem podatku miedziowego – przypomniał. – Myśmy wczoraj na ten temat dyskutowali w Lubinie. Podatek w obecnym kształcie drenuje tę firmę i uniemożliwia to, co powinno być standardem w jej działaniu, a mianowicie rozwijanie polskiego przemysłu, tworzenie nowych zakładów i nowych miejsc pracy. Przez to w ogromnym stopniu spada rentowność zakładów górniczych, Lubina i Polkowic. Czy państwo powinno w taki sposób dławić tak istotny podmiot, potęgę na rynku gospodarczym. Potęgę, która jest w stanie prowadzić ekspansję za granicą, ale w moim przekonaniu jej zadaniem jest inwestowanie przede wszystkim u nas. Jeśli mówimy o rozwoju, to trzeba wskazać ręką na niedaleki Bolesławiec i tzw. stare zagłębie, gdzie dsiś powinniśmy znowu wydobywać miedź. Dziś trzeba robić wszystko, aby wzmacniać KGHM. (“Duda w Legnicy: Podatek miedziowy dławi KGHM”, 24legnica.pl, 9.04.2015)

Paweł Szałamacha (obecnie minister finansów)

“- Składamy wniosek do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie podatku miedziowego. Uważamy, że jeśli buduje się sensowny system podatkowy, to nie można tworzyć ustaw dla jednego podatnika, zabierać mu połowy dochodów, oraz nie można tego wprowadzać z dnia na dzień – mówił poseł podczas konferencji. Według niego rząd zachował się nielojalnie wobec obywateli mówiąc, że za dwa tygodnie będzie obowiązywał podatek miedziowy. – Takich rzeczy nie można robić w stosunku do dużych firm, ale i do zwykłego podatnika – zaznaczył Szałamacha.” (mypis.pl, “Podatek miedziowy do Trybunału Konstytucyjnego”, 26.04.2012)

Mariusz Błaszczak (obecnie minister spraw wewnętrznych)

“- Składamy do Sejmu projekt ustawy zwalniającej z podatku od miedzi i srebra. To prosty projekt składający się z dwóch artykułów. Liczymy na to, że zostanie poparty również przez koalicję rządową. To będzie “sprawdzam” dla tego co mówi premier Ewa Kopacz. Jeżeli projekt stanie się obowiązującym prawem szanse rozwojowe KGHM wrócą, wtedy dziesiątki tysięcy zagrożonych miejsc pracy nie zostaną zlikwidowane – powiedział Błaszczak.” (“Klub PiS złoży projekt likwidujący tzw. podatek miedziowy. Kopacz: przeanalizować sytuację KGHM”, wp.pl, 27.7.2015)

Elżbieta Witek (obecnie rzeczniczka prasowa rządu)

“KGHM jest perłą polskiej gospodarki, a skuki tej ustawy dotykać będą nie tylko Zagłębie Miedziowe, nie tylko Dolny Śląsk, ale także całą Polskę” (konferencja prasowa PiS, 26.04.2012, Polskieradio.pl)

- See more at:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.