Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, muls napisał:

Zaloze sie ze nikt tu nie przeczytał wywiadu z Borysewiczemz

W dziale kultura?

Szkoda czasu, Borysewicz to przebrzmiały artysta.:)

2 minuty temu, muls napisał:

spytaj sasiada najlepiej ...

Ciebie pytam bo o tym piszesz, to w jaki sposób?

3 minuty temu, muls napisał:

grzecznie go spytaj

Ciebie pytam bo o tym napisałeś a mnie to interesuje. Może znasz jakiś fajny sposób na to przejęcie.

mam ale to tylko dla odwaznych.Moga byc durnie.

3 godziny temu, Zyzol napisał:

le jednocześnie niech Żakowski podpisuje się red. Żakowski - pomawiacz..

Zakowski nie musi sie podpisywac.Nawet jak ten pomnik powstanie to bedzie codziennie oblany farba.

2 minuty temu, muls napisał:

mam ale to tylko dla odwaznych.Moga byc durnie.

Niezrozumiałe te dwa zdania.

Czyli tak tylko pieprzysz trzy po trzy o tym co jakiś czas żeby wyrobić wierszówkę, błysnąć przed kumplami czy przed mamą?

8 minut temu, muls napisał:

jak dla kogo.Moj kot rozumie.

To może zacznie pisać na forum zamiast ciebie. Może będzie więcej pożytku z tego.

Fakt, nawet pisanina kota Mulsa będzie ciekawsza jak twoja. Ten przynajmniej nie będzie tak zamulać...

Edytowane przez Adalbert95
19 minut temu, Adalbert95 napisał:

Fakt, nawet pisanina kota Mulsa będzie ciekawsza jak twoja. Ten przynajmniej nie będzie tak zamulać...

Wróć do swojego wykładu o eurozet. Tam to się dopiero dzieje:)

Mulsik nawet nie wie o czym pisze dlatego jestem bardzo ciekaw co autor na mysli, bo autor pisze o tym co jakiś czas.

1 minutę temu, muls napisał:

musisz pozostac w tym stanie jakis czas.

Rozumiem, musisz się dokształcić na tajnych kompletach.:) Nie ma sprawy.

jeeezik ty generalnie masz cos z glowa.Jesli juz, to moglem to zrobic miesiac temu.Tyle trwa twoje pieprzenie.Musisz sie kontrolowac.Albo inaczej natychmiast jak skoncze te tajne komplety zawiadomie cie.

Edytowane przez muls
13 minut temu, muls napisał:

Tyle trwa twoje pieprzenie.

No właśnie

O przejęciu Agory, zuchu forumowy.

ty generalnie masz cos z glowa

Edytowane przez jezz

i tego sie trzymaj jeezik bo inaczej zwariujesz.

2 minuty temu, jezz napisał:

zejęciu Agory, zuchu forumowy.

Edytowane przez muls
6 minut temu, muls napisał:

i tego sie trzymaj jeezik bo inaczej zwariujesz.

Nie ma sprawy. Nie masz o tym zielonego pojęcia. Tego forum nie da się traktowac inaczej niz zabawę ale lubię napisać czasem "sprawdzam".

Ty nie potrafisz nawet blefować.

5 minut temu, muls napisał:

zejęciu Agory

Wiesz, to takie freudowskie przejęzyczenie. Ale jak wymowne. Jakże on by chciał tą Agorę posiąść, ale że w każdej możliwej kwestii za krótki to mu tylko mokre sny na temat zostają. Maja doprawdy niektórzy problemy...

20 minut temu, Adalbert95 napisał:

Wiesz, to takie freudowskie przejęzyczenie. Ale jak wymowne. Jakże on by chciał tą Agorę posiąść, ale że w każdej możliwej kwestii za krótki to mu tylko mokre sny na temat zostają. Maja doprawdy niektórzy problemy...

Mulsik, zostałeś rozszyfrowany przez kumpla.:) Nie myślałem, że śnisz o Agorze.

A może ty strzelisz jakiś wykład o tym przejęciu?

Masz szansę ponownie błysnąć zamiast personalnych zaczepek.

Edytowane przez jezz
54 minuty temu, jezz napisał:

może ty strzelisz jakiś wykład o tym przejęciu?

czyzby, jeezik musilabys to jeszcze raz przemyslec?O to moze ci o to szlo?No to poszlo.

A parcie na wykupienie GW i TVN to co.A zmiana info POlsatu to co? no to musisz sprecyzowac pytanie, okreslic zakres oraz rodzaj zmian.Czy moze jakies inne zdanie to rowniez prosze okreslic zakres pytania czas odpowiedzi i okres oddzialywania.Oraz uwzglednic tzw czynnik Freeuda

Edytowane przez muls
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
tak sie sklada ze To GW wyjasnila i objawila WSZYSTKIE afery za PO rowniez.W tym reprywatyzacyjna.Pisała o tym pare lat tak samo jak o stanowiskach ktore lapie PSL, PO i duzo duzo wiecej. Ale skad ty skupiony na radyjku maryjka mozesz o tym wiedziec.Juz to cie eliminuje jako niedoinformowanego.Tak generalnie to mozna cie traktowac jako maskotke lub chlopca do bicia  ale to zadna radosc.I moze wszyscy poszli do GW bo to jedyna gazeta ktora gwarantuje bezstronnosc i odwage
Wyborcza była cięta na Platformę i Tuska za rozbicie Unii Wolności.
To tak w kwestii formalnej.

byla cieta i nie przepuszczala im ani nikomu jak sie dowiedziala o faktach.Nie zmienialo to jednak faktu ze pisała o  wszystkim co sie  w Polsce działo.I miala na swoich lamach i ma dotychczas i takich i takich.Zasada jest ze jak pisze lewicowy sroczynski to potem pisze inny w kontrargumencie.Jest gazeta porownywalna z najlepszymi na swiecie.

Edytowane przez muls
11 minut temu, muls napisał:

wykupienie GW

W jaki sposób?:)

Odpowiedź natychmiast, przecież jesteś fachowcem:). Od wszystkiego.

Zmiana info Polsatu to pikuś. Solorz ustawia się jak wieje wiatr.

Ma zbyt dużo interesów, w których może umoczyć.

TVN mają Amerykanie a największym przyjaciołom się nie podskakuje.

Coś ci jeszcze wyjaśnić dzieciaku?

.

generalnie jak widze taka pisanine to wiem ze to jakis wycofany facet z powrotem do sredniowiecza.Ani to nikogo nie grzeje ani ziebi .

2 minuty temu, jezz napisał:

dpowiedź natychmiast, przecież jesteś fachowcem:). Od wszystkiego.

Zmiana info Polsatu to pikuś. Solorz ustawia się jak wieje wiatr.

wyzej sa warunki pytania nie spelniles ich.

Edytowane przez muls
6 godzin temu, arkadowski napisał:

chcesz tutaj pisać

""Ksiądz Jankowski to niewątpliwie postać barwna i kontrowersyjny. Jedni go lubli. Inni uważali za megalomana. 
Faktem jest, ze sprawa rzekomej pedofilii była za życia księdza Jankowskiego badana przez Proutature i sprawę umorzono.
Powrót do tej sprawy w 10 lat po śmierci księdza jest wyraźnie nastawiony na wywołanie taniej sensacji. Duży Format to nie sąd, a jego artykuły to nie wyroki.
Mamy do czynienia z medialnym linczem.  I do tego sprawa znana i odgrzewana.
Widać jest straszne zapotrzebowanie na pedofili w Kościele, a ze podaż nie nadąża za popytem to się robi aferę wokół sprawy dawno przedawnionej, zamkniętej i na dodatek dotyczącej osoby martwej od 10 lat."""

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 minut temu, 747 napisał:

""Ksiądz Jankowski to niewątpliwie postać barwna i kontrowersyjny. Jedni go lubli. Inni uważali za megalomana. 
Faktem jest, ze sprawa rzekomej pedofilii była za życia księdza Jankowskiego badana przez Proutature i sprawę umorzono.
Powrót do tej sprawy w 10 lat po śmierci księdza jest wyraźnie nastawiony na wywołanie taniej sensacji. Duży Format to nie sąd, a jego artykuły to nie wyroki.
Mamy do czynienia z medialnym linczem.  I do tego sprawa znana i odgrzewana.
Widać jest straszne zapotrzebowanie na pedofili w Kościele, a ze podaż nie nadąża za popytem to się robi aferę wokół sprawy dawno przedawnionej, zamkniętej i na dodatek dotyczącej osoby martwej od 10 lat."""

Ja o wozie, Ty o kozie.

Edytowane przez arkadowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

7 minut temu, arkadowski napisał:

Ja o wozie Ty o kozie.

wazny jest ten argument ze go lubili.Tak samo smieszny jak numerek.No i ten o taniej sensacji.

Wspomnienia sprzed lat
Poruszające i bolesne wspomnienia o tym, co przed laty działo się w parafii św. Brygidy w Gdańsku, opowiedziała dziennikarce "Dużego Formatu" Barbara Borowiecka, która dopiero po 50 latach zdecydowała się na ujawnienie tego, co działo się tam w latach 70.

– Ojciec pobił ją, gdy powiedziała, że jest w ciąży. Potem skoczyła – tak zaczyna historię swojej koleżanki Ewy pani Barbara. Ewa jako nastolatka rzuciła się z okna mieszkania. Pani Barbara miała wówczas 12 lat, Ewa prawie 16. Były koleżankami z podwórka. Rozmówczyni "Dużego Formatu" mieszkała w XIX-wiecznej kamienicy przy Łąkowej 62, Ewa obok.

– Była jeszcze dzieckiem. Jej matka powiedziała sąsiadce, że zostawiła list: "Nie będę miała dziecka Jankowskiego. Może teraz uwierzycie, że zostałam zgwałcona".

O zachowaniu ówczesnego wikarego wiedziały wszystkie okoliczne dzieci. – Wszystkich paraliżował wstyd. Nikt nie powiedział: "Ksiądz mnie dotykał tu i tam". To były półsłówka typu: "A ty nie wiesz, co Jankowski robi?". Ewa, gdy zaszła w ciążę, powiedziała mi: "Przez Jankowskiego mam problem". Potem zaczęła popłakiwać, na koniec nie wychodziła z domu, tylko siedziała w oknie. Potem skoczyła – opowiada Barbara.

Sama Barbara była wielokrotnie atakowana przez księdza Jankowskiego. – Dopadł mnie z 10, może nawet 20 razy – zaczyna. – Ale nie jestem w stanie odtworzyć tego w porządku. Pamiętam strzępy zdarzeń, wyrwane z czasu, z chronologii. Był jak bestia – opowiada.

Przypomina sobie także pierwszy raz, gdy Jankowski ją zaatakował. – Chciałam uciec przez strych i wybiec drugim wejściem. Ale tym razem drzwi były zamknięte. Dopadł mnie, gdy szarpałam się z klamką. Dotykał piersi, powiedział, że pokaże mi, co to znaczy od tyłu. Wkładał ręce w majtki i próbował je zdjąć. Nie udało mu się. Pamiętam, że miałam spódniczkę na gumce, naciągnęłam majtki tak, że trzymałam je w zębach i odpychałam się rękoma. Byłam przerażona, nie rozumiałam, czego chce, co to znaczy "od tyłu". A on mówił: "Ja ci pokażę, jak się spuścić". Był obleśny – wspomina cytowana przez "Duży Format" pani Barbara.

Śledztwa prokuratury
Takich historii dotyczących "skłonności" znanego sprzed laty na całą Polskę prałata Henryka Jankowskiego było więcej. W 2003 roku do prokuratury trafiła sprawa nastoletniego Sławka, który uczestniczył w przyjęciach Jankowskiego, rozlewał na nich alkohol, nocował u księdza, wyjeżdżał z nim na ferie i wakacje do Hamburga i Rzymu.

Śledztwo w sprawie molestowania Sławka przez Jankowskiego zostało w 2004 roku umorzone, pomimo opinii biegłej psycholog mówiącej, że nastolatek zataił to, co działo się na plebanii.

Tak samo stało się z prowadzonym prawie równolegle śledztwem dotyczącym nastoletniego Piotra, który uciekł z domu i trafił na noc na plebanię. – Pojechaliśmy zagranicznym samochodem na plebanię. Chciałem się wykąpać, ksiądz otworzył drzwi łazienki i przyglądał się, kazał mi odwrócić się przodem. Potem zrobił mi herbatę, podał kanapki, podczas kolacji opowiadałem księdzu, dlaczego uciekłem z domu. Po pół godzinie Jankowski powiedział, że mogę zostać na plebanii, jeśli będę z nim spał w jednym łóżku. Było mi wszystko jedno, ledwo stałem na nogach – zeznawał w 2004 roku nastolatek.

– Gdy oglądałem jeden z obrazów, ksiądz podszedł do mnie i zaczął głaskać po głowie, po chwili muskał ustami policzki. Kiedy pocałował mnie w usta, odruchowo odepchnąłem go. Jankowski skarcił mnie i kazał się rozebrać. Gdy stałem nagi, proboszcz spytał się, czy napiję się drinka. Szybko wychyliłem szklankę i zaszumiało mi w głowie. Ksiądz jedną ręką rozpiął rozporek, drugą trzymał mnie mocno za plecy. Klęknąłem, wtedy zbliżył się i włożył mi członka do ust. Powiedział, że nie będę tego żałował. Po wszystkim zrobiło mi się niedobrze i pobiegłem do toalety zwymiotować. Rano Jankowski dał mi 1000 złotych i wypchnął za drzwi. "Należy ci się, bo byłeś dobry" – zeznawał dalej.

Kara
Wszystkie te historie były znane biskupom gdańskim, którzy przez lata nie reagowali. Dopiero w 2004 orku (i to z powodu kazań zawierających treści jawnie antysemickie), prałat został ukarany zakazem głoszenia kazań i przestał być proboszczem kościoła św. Brygidy. Cztery lata później karę anulował abp. Sławoj Leszek Głódź.

31 sierpnia 2012 roku 2,6-metrowy pomnik księdza Jankowskiego stanął na cokole twarzą w stronę bazyliki mariackiej. Pieniądze na jego budowę przekazał choćby prezydenta Gdańska Paweł Adamowicz.

Przypomnijmy, Henryk Jankowski był także kapelanem "Solidarności". Związany był z Lechem Wałęsą, Andrzejem Gwiazdą, rządem solidarnościowym, później z Andrzejem Lepperem. Znany był z zamiłowania do luksusowych samochodów, mebli, ubrań i trunków. Według danych IPN był kontaktem operacyjnym SB o pseudonimie "Libella" vel "Delegat". Zmarł w lipcu 2010 roku.

Edytowane przez muls
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Wicedyrektor Muzeum Warszawy zdegradowany. Przez udostępnienie grafiki z nożem i Kaczyńskim ...

Przecież ta grafika to komentarz - a że mocny? No cóż, to jest ocena kto jest moralnie odpowiedzialny za MORD POLITYCZNY.

e46933defa7ff7662f84f275f81cb15a.jpg
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.